Kāpēc ne ikdienā?
"Vai arī tas nav rādītājs, ka manuālās kārbas ir aizvakardiena?" - nav gan. Autoparku gadījumos var būt visādi iemesli - kaut vai iepirkumi.
Ja ar statistiku man pierādīsi, ka auto pircēji (t.sk. lietoto) lielākoties izvēlas automātus, ņemšu savus vārdus atpakaļ.
Nesen pazīstams ļaužs jaunu auto nopirka. Bez automāta. Kādu laiku bija spriedis, ko tur klāt paņemt - klimatus, kruīzus, tādus apdari vai šitādu. Automāta izvēlei neveltīja pat 5 minūtes.
Nevienam savu domu neuzspiežu. Piemēram, BMW pilnā nopietnībā kaut kad drīzumā apsver vispār pārtraukt manuālās kārbas piedāvājumu. Tas arī nav rādītājs? Statistiski visticamāk, ka joprojām rullē manuālā kārba. Vai arī starp jaunajiem pirktajiem auto - neticu!
P.S. Es noteikti atpakaļ uz manuālo nekad vairs, un, vairāki mani tuvi draugi un radinieki - tāpat.
P.S.S. Manas māsas ģimene tik ļoti mīl manuālās kārbas, ka ar lielām grūtībām piemeklē vēlamo auto tādā (patlaban - pretēji "ekskluzīvā" komplektācijā)

Viss jau pareizi - manuālā kārba ir arhaisms, kur cilvis ir spiests manuāli risināt motora nespēju piegādāt vai nu griezes momentu sākumā vai apgriezienus beigās. Automātiskā kārba ir normāls motora periferijas agregāts (acid test: Urbjmašīnai un datora ventilatoram tev nekādi nav jārisina pārnesuma jautājums - viss ir pie motora).
Tikai tas izpildījums žēlīgs: Volvo kusli, VW un Nissan neuzticami.
Laikmetīgam automātam tāpat kā elektropiedziņai, vēl jāpaaugas. Pieņemu, ka jautājums noņemsies, kad elektroauto tiks galā ar akumulatoriem. (vai backup piemēram ar ūdeņraža bāku)
Protams ka mešalka ir aizvakardiena - kopā ar citām nesvarīgām, arhaiskām lietām kā "uzticamība", "kvalitāte", "lētas uzturēšanas izmaksas" un tamlīdzīgi. Sūdomāts ir šodiena arī tāpēc, ka ražotāji tos uzspiež, jo ražotājam sūdomāts ir win-win situācija - pirmkārt, cilvēks nopērk dārgāku mašīnu, otrkārt, viņam ir iemesls to gribēt ātrāk nomainīt... Nopērc, teiksim, jaunu audī ar kvatru, un mešalku - atklāsi ka tie divi ķeksīši - mešalka un kvatra - kopā vairs netiek piedāvāti...
Pa lielam šī tava domāšana ir tāda veiksmes dēļ - vispirms paveicās ar dažām mazlietotām mašīnām, un nu darbadevējs dod braukt ar jaunām. A ko tad, ja tev būtu jābrauc ar 5-10 gadus vecām, kā kādreiz? Diez vai tad tu šodien šādu tekstu bīdītu, visdrīzāk pēc kāda laika atzītu ka mešalka - tā ir šodiena, un sūdomāts - vakardiena, un nāktos atrofēto labo roku atkal trenēt... :D A6 ar multitroniku atceries? Tas tavs DSG, par kuru to šobrīd čurā karstu, ir vēl lielāks sūds par to multitroniku - multitronika galvenā problēma bija tas, ka mehāniski par vāju, un pēc pāris trīs simtiem tūkstošu sākās mehāniskas problēmas. Tikmēr tas tavs DSG jau tagad kā damokla zobens karājas virs tavas galvas - nu labi, pieņemsim ka 1-2 gadus vēl var gaidīt ka tā kārba izvilks ar garantiju, bet pēc tam tikpat labi var gadīties ka tu vienu brīdi izpildies uz šosejas un priecājies kā kārba agresīvi pārmetas divus robus uz leju - un nākamajā brīdī jau ar beigtu mašīnu stāvi ceļa malā, un pāris stundas vēlāk izbaudi ejakulatora kabīnes ērtības. Es tev novēlu lai fofāgens būtu to lietu uzlabojis - ir dzirdēti daži labi stāsti par to, kā pāris gadus veciem DSG braucot nosprāgst kārbas vadības bloks, lieta, kurai būtu jāizvelk vismaz savi 30 gadi... :D
Ā, un ir vēl viens moments. Normālajai kārbai - mešalkai - šodien pat ražotāji atļaujas paziņot ka tā ir bezapkopes kārba - kas gan tā nav, bet nu tur pamatā nekāda iespringuma nav, sevišķi ja vēl kārbai nav noplūdes. Tikmēr sūdomātam ir regulāras eļļas maiņas, UN - cik dzirdēts - pēc mūsu dīleru apkopēm vēlams pašam pārbaudīt, vai tiešām tas, kas ir uz papīra izdarīts, ir arī patiesi noticis - tas puņķainais DSG var arī ņemt ļaunā iespēju nobraukt ar vienu eļļu divus vai trīs maiņas intervālus... :D
Kein Stress

Es pērku arī mašīnas ģimenei. Lietotas. Ar automātiem. Es nekad neesmu apgalvojis, ka jaunās paaudzes tehnika ir uzticama. Tieši otrādi. Bet, kad strādā viss teicami - tā ir bauda braukt!