Latvija sasniegs energoneatkarību agrāk nekā 2030.gadā, bet ilgtermiņa problēma ir elektrības ražošanas bāzes jaudas 13

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 6.jūlijs 2022 10:25

Latvija noteikti sasniegs energoneatkarību agrāk nekā 2030.gadā, kā tas pašlaik ir paredzēts Latvijas nacionālajā enerģētikas un klimata plānā, tomēr ilgtermiņa problēma ir elektrības ražošanas bāzes jaudas, kurām ir jābūt paralēli atjaunojamo energoresursu izmantošanai, intervijā aģentūrai LETA pauda ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Komentējot valdības pirms Jāņiem pieņemto lēmumu par "Latvenergo" un "Latvijas valsts mežu" kopuzņēmuma veidošanu, kura uzdevums būs izbūvēt vēja ģeneratoru parkus, Indriksone pieļāva, ka tie varētu sākt darboties jau 2025.gadā.

"Plāns, kurš tika izveidots šā gada sākumā, paredzēja, ka 2026.gadā vēja ģeneratoriem ir jāsāk strādāt. Šobrīd, ņemot vērā kara situāciju, "Latvenergo" un "Latvijas valsts meži" ir gatavi darboties ātrāk. Arī mēs no valsts puses esam centušies atvieglot administratīvo procesu. Ir jauns likumprojekts, un, kad tas tiks pieņemts, visas birokrātiskās procedūras būs saīsinātas. Tādēļ, ja negadīsies kādas aizķeršanās, iespējams, ģeneratori sāks strādāt jau 2025.gadā," prognozēja ekonomikas ministre.

Tomēr viņa uzsvēra, ka tikai uz atjaunojamajiem energoresursiem Latvija paļauties nevar.

"Mums ir jāapzinās, ka saule spīd tad, kad spīd, vējš pūš tad, kad pūš. Tādēļ, lai gan mēs daudz vairāk orientējamies uz atjaunojamajiem energoresursiem, enerģijas ražošanas bāzes jaudas mums ir jānodrošina pastāvīgi, un šobrīd tam vienīgā iespēja ir "Latvenergo" termoelektrocentrāles, kuras no gāzes koģenerācijā ar siltumu ražo arī elektrību. Bāzes jaudas ir tā sadaļa, kas mums būs jāatrisina ilgtermiņā. Mēs nevarēsim paļauties tikai uz piegādēm no ārpuses brīžos, kad mums nepietiks ar enerģiju no atjaunīgajiem resursiem," atzina ekonomikas ministre.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos Latvijas iekšējam tirgum piegādāts 3,091 miljards kilovatstundu elektroenerģijas, bet neto elektroenerģijas ražošana Latvijā sasniedza 2,496 miljardus kilovatstundu.

 
Visi komentāri
 
MMX 6.jūlijs 2022 10:52
4 0 Atbildēt

Beidzot, beidzot kāds sāk runāt par tādu sīkumu kā bāzes jauda. Paneļi, kad ražo ir forši, vējš arī, bet bez bāzes jaudas brīdī, kad minētie avoti neko neražos, par elektrību varēs maksāt tik daudz, ka acis asaros. Un tie kas sapņo, ka viņu uzkrājums sadales tīklos šo brīdi nosegs, tad es jau tagad varu teikt, ka tas ir tikai dažu gadu jautājums, līdz to uzkrāšanu atcels un tad būs situācija, ka saulainā laikā elektrību varēs pārdot pa centiem, bet pārējā laikā jau pirkt pa eiro. Gudri čiekuri šajā konekstā jau sāk domāt par bateriju konteineriem, tā uz pāris MW, lai uz šīm izmaiņām pelnītu, bet tautai bāž ausīs batonus, ka jāliek paneļi un viss izdosies.

khe 6.jūlijs 2022 12:06
0 0 Atbildēt

tik drošs, ka atcels elektrības uzkrājumu, kas saražots no saules paneļiem, es nebūtu, jo tas tomēr ir ieviests salīdzinoši nesen. Sākotnēji tādu uzkrājumu nebija, tad bija ar gada "pārstartēšanu" ar 1. janvāri, tagad pārstartēšana ir pārcelta uz loģiskāko aprīli. Un ir izstrādes stadijā likumprojekts, kas ļautu saražoto elektrību dalīt arī pa vairākām adresēm nevis izlietot to tikai, kur elektrība saražota. Jautājums gan, vai līdz tam tiešām tiksim. Līdz ar to uzkrājumu atcelšana ir pilnīgā pretrunā ar pašreizējo virzību.

Neesmu informēts, bet sajūtu līmenī daļēji šķiet, ka varbūt par pamatu tomēr ir arī kāda ES regula...

Bet, jā, par bāzes jaudām jau sen vajadzēja runāt ES līmenī, citādi no turienes (jo sevišķi no Vācijas) kaut kā visu laiku nāk info, ka tikai saules paneļi un vēja parki būs un viss būs skaisti...

MMX 6.jūlijs 2022 12:46
0 0 Atbildēt

Bez bāzes jaudu nodrošinājuma cita ceļa nebūs. Valsts nebūs ieinteresēta kompensēt starpību starp to pašu TEC darbināšanu un saules enerģiju, brīdī kad saules enerģija sāks reāli ietekmēt elektroenerģijas cenas.

JanJan 6.jūlijs 2022 15:56
0 0 Atbildēt

Nu cik ir dzirdēts, tad Sadales tīklam kā tādi tie saules paneļi nepatīk, jo tie daudzie mazie pieslēgumi radot tehniskus izaicinājumus diezgan.

Es gan nedomāju, ka tik ātri atceltu to neto sistēmu, jo citādāk paneļiem zūd jēga. Vienīgais, manuprāt, augs pārvades un sadales tarifi uz tā rēķina, jo Sadales tīklam tas viss pasākums sadārdzināsies paneļu dēļ.

Par bāzes jaudām taisnība - tās paliks, tur tik drīz vēl citus risinājumus kā gāzes koģenerācija neatradīs. TEC-2 vēl strādās ilgi. TEC-1 gan varētu tuvākajā desmitgadē tikt slēgts, jo tam vairs nebūs īsti jēgas, arī siltumam Rīgai pietiks ar TEC-2.

msh 6.jūlijs 2022 17:49
0 0 Atbildēt

Tu uztraucies par cenu? Es vairāk uztrauktos par to vai vispār tā elektrība tajos brīžos maz būs...

MMX 7.jūlijs 2022 12:21
0 0 Atbildēt

Elektrība jau nepazudīs, tik daudz, ka kurinot superdārgo gāzi to elektrību lētāk būs izslēgt un sēdēt sveču gaismā. Un pat tad tie ir kāut kādi 2-3 gadi, pirms visi kā traki sāks būvēt dažāda izmēra AES. Risinājumi bāzes jaudām ir, bet neviens no tiem nav ātri uzbūvējams.

Opis 6.jūlijs 2022 12:03
0 0 Atbildēt

Tesla Havaju salās veido enerģijas uzkrāšanas parku,kas spēs uzkrāt līdz pat 565MWh uzstādītajās 158 Megapack baterijās.

es 6.jūlijs 2022 16:49
0 0 Atbildēt

Uun kurš lohs par to maksās?

Opis 7.jūlijs 2022 10:22
0 0 Atbildēt

Nu visie tie lohi, kas lieto elektrību no savas mājas rozetes!

Zapte 6.jūlijs 2022 12:05
0 0 Atbildēt

Tad jau vajag ar sauli un vēju darbināt sūkņus, kas pumpē atpakaļ ūdeni uz HESiem!

Pļurkt 6.jūlijs 2022 13:17
0 0 Atbildēt

Vari nesmieties, bet tādas sūkņu stacijas jau sen pastāv!

Vienīgi tur sūkņus darbina no tā pat elektrotīkla, kad ir elektrības pārpalikums un pīķa stundās sūkņi ražo elektrību tā pat kā parastās turbīnas HESos.

es 6.jūlijs 2022 16:48
0 0 Atbildēt

Citiem vārdiem, sasniegs neatkarību ar pliku dirsu!

Jūrmalnieks 7.jūlijs 2022 10:21
1 0 Atbildēt

Kā tad šie sasniegs neatkarību, ja jau tagad sadales tīkls sāk aizrīties un nespēj paņemt pretī pat no saules paneļiem saražoto?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Arī pārāk lēna braukšana var radīt avārijas situācijas (+ VIDEO) 11

Satiksmes drošību veido daudz un dažādi aspekti. Viens no tādiem ir – cik droši vadām savu transportlīdzekli un cik labi iekļaujamies satiksmes plūsmā. Nereti no autovadītājiem dzirdamas sūdzības par citu satiksmes dalībnieku pārgalvīgu braukšanas stilu. Tomēr ir arī tādi, kas kopējā satiksmes plūsmā neiekļaujas, jo dažādu iemeslu dēļ brauc pārāk lēni. Arī šāds braukšanas stils var radīt neprognozējamas situācijas uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Putas vai rezerves ritenis ? TV Autoziņu eksperiments (+VIDEO) 13

Modernajās vieglajās automašīnas vietas rezerves ritenim itin bieži nemaz nav, jo rats aizņem vietu un ir smags. Tomēr melnajā stundā tas noderētu. Tā uzskata arī Autoriepu Nama direktors Oskars Krampāns, kurš izrāda Autoziņām dažādus rezerves riteņu veidus. Populārākais ir pagaidu jeb mazais rezerves ritenis, tautā saukts par "desu" vai "tableti". Pagaidu rezerves ritenis ir kompromiss starp pilnvērtīgu riepu un vispār neko. Ar tādu drīkst braukt ne tālāk par 80 km un ne ātrāk kā 80 km/h. Pagaidu riepa ir ne vien mazāka, bet arī plānāka. Lasīt vairāk

 

Laika kapsula: sportiskais 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT ar tikai 716 km nobraukumu (+ FOTO) 6

Nīderlandē piedāvā lieliski saglabātu „laika kapsulu” – 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT, kas savā 32 gadus garajā mūžā nav nobraucis pat 1000 kilometrus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti