Valdība lemj samazināt apkures un karstā ūdens temperatūru šajā apkures sezonā 17

 
Nozare.lv | 20.septembris 2022 15:53

Lai samazinātu energoresursu patēriņu dzīvojamo māju telpu apkures nodrošināšanai, valdība otrdien atļāva samazināt apkures temperatūru un karstā ūdens temperatūru šajā sezonā.

Ministru kabinets lēma uz laiku pazemināt telpu gaisa temperatūru, ieregulējot to ne vairāk kā plus 19 grādi. Samazinot dzīvojamo telpu gaisa temperatūru par vienu grādu, tiek ietaupīti aptuveni 5% no apkures izmaksām, kas ilgtermiņā veido vērā ņemamu ietaupījumu.

Valdības lēmums paredz, ka laika periodā no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītājam jānodrošina atbilstoši apkures sistēmas iestatījumi, lai dzīvokļos gaisa temperatūra nepārsniegtu plus 19 grādus, bet telpā ar viszemāko gaisa temperatūru tā nedrīkst būt zemāka par plus 18 grādiem.

Vienlaikus ir saglabāta iespēja, ka dzīvojamās mājas kopīpašnieki vai dzīvokļu īpašumu mājā dzīvokļa īpašnieki var lemt par augstāku telpu gaisa temperatūras nodrošināšanu dzīvojamajā mājā, ja uzskata to par nepieciešamu ēkas ekspluatācijai vai iedzīvotāju veselības un pašsajūtas nodrošināšanai.

Tāpat lai samazinātu energoresursu patēriņu dzīvojamo māju siltumapgādes nodrošināšanai, valdība lēma uz laiku pieļaut pazemināt vai īslaicīgi samazināt karstā ūdens temperatūru, ilgtermiņā veidojot vērā ņemamu ietaupījumu.

Valdības lēmums paredz, ka laika periodā no šā gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītājam ir tiesības nedaudz vai īslaicīgi samazināt karstā ūdens temperatūru, ja ir ievēroti priekšnoteikumi, lai izvairītos no "Legionella spp." baktēriju intensīvas vairošanās. Normatīvajā regulējumā noteikts, ka karstā ūdens temperatūra izejā no siltummaiņa nevar būt zemāka par plus 55 grādiem.

Lēmumu par minimālo pastāvīgi nodrošināmo karstā ūdens temperatūru izejā no siltummaiņa jāpieņem mājas pārvaldniekam vai īpašniekiem, ievērojot karstā ūdens sistēmas īpatnības un iedzīvotāju paradumus. Tomēr vienlaikus dzīvojamās mājas pārvaldītājam noteikts pienākums vismaz piecas darbdienas iepriekš informēt iedzīvotājus par profilaktiskajiem individuāli veicamajiem pasākumiem dzīvokļu īpašumos "Legionella spp." baktēriju izplatības ierobežošanai.

 
Visi komentāri
 
WALA 20.septembris 2022 17:33
1 2 Atbildēt

Vēl kaut ko tupāku ir grūti izdomāt, tipa kāds ieslēgs elektrisku sildītāju, un turēs +23, bet mājas apsaimniekotājs plēsīs matus par to kā lai dabon tos 19 ...

Es gribētu to cilvēku sejā redzēt, kurš ar šēm "izcilajām idejām" nāk/iet pie likumdevējiem ...

Pļurkt 20.septembris 2022 17:51
0 0 Atbildēt

Jēziņ....... kas par analfrabētu!

Visām mājām visā Latvijā ir automātiskie siltummezgli!!! Displejā ievadīju apkures temperatūru un tā automātika to arī uzturēs!!!

WALA 20.septembris 2022 21:48
2 0 Atbildēt

Malacītis, idejas būtība nesaprati vai negribēji saprast, bet tāpat bija savus līkos pirkstus "japavingrina"

Tu vari regulēt ko gribi ar kādu vien auromātiku gribi, pat manā padomju laika īres dzīvokli neko tu nespētu ietekmēt, pirmkārt tāpec ka visu padumjo dzīvokļu sistēma ir tupu uztaisita, un 1. stāvs vienmēr cepjas un rauj logus vaļā bet 5. stāvs jau bieži salst nost ...

Kamēr dzivoju Dobelē 1. stāvā vasarās dzivoklī nebija tik karsts kā ziemās, šur tur ir salabots bet teiktu ka vismaz 80% gadijumu ne sūda nav mainījies ...

Slinkais 21.septembris 2022 7:48
2 0 Atbildēt

Nu tu cepies izejot no savām fobijām. Realitātē, ir runa par ļoti vienkārši saprotamu siltumnesēja T pazemināšanu. Siltinātās mājas var šito arī nepamanīt, bet kailo paneļnieču rūķīši gan varēs uzvilkt par vienu džemperi vairāk.

Pļurkt 21.septembris 2022 8:22
1 0 Atbildēt

Sagribējās iedirst un iedirsi!!

Mātes hruščovkā ir viencauruļu sistēma ar gala noslēdzošajiem elementiem un augšējo sadali. Uz katra radiatora ir ventilis - regulē cik un kā gribi, ne tikai katrā dzīvoklī, bet pat katrā istabā!

Dzīvoklī ar maziem bērniem uztur + 24, tie kam nav auksts +19. Maksā gan pēc m2 visi.

Visas komunistu laiku mājas nav vienādi stulbi uzceltas!

imzz 21.septembris 2022 9:24
0 0 Atbildēt

"Mātes hruščovkā ir viencauruļu sistēma ar gala noslēdzošajiem elementiem un augšējo sadali. Uz katra radiatora ir ventilis - regulē cik un kā gribi, ne tikai katrā dzīvoklī, bet pat katrā istabā!"

Vai radiatori ir mainīti ? Ja ir oriģinālie čuguna, tad dzelzs ventiļi ir iekorodējuši totāli stabili maksimāli atvērtā stāvoklī jau pirms gadiem 30. Bez tam, kad dzīvokļus būvēja, daudzi pieskrūvēja savā dzīvoklī papildu baterijas, "lai ziemā nesalst". Laba metode ir aptīt radiatorus pa virsu ar foliju, lai samazinātu sildvirsmu un nekarsē par daudz.

msh 21.septembris 2022 11:04
0 0 Atbildēt

Un kas liedz tos krānus nomainīt? Manai mātei dzīvoklī tieši tas tika izdarīts kādus piecus gadus atpakaļ, savādāk lielajā istabā kas austrumu pusē pa ziemu temperatūras bija līdz 28 grādiem, otrā istabā, rietumu pusē, mazāk, bet savi 24 bija noteikti. Jaunības gados šitādas fīčas trūkuma dēļ es biju neapmierināts par logu nomaiņu uz paketniekiem, par cik koceniekiem bija gan dabiskā ventilācija, gan nebija problēma tos nolikt jebkādā vaļējā stāvoklī pie palodzes pieskrūvējot mazās skrūvspīles par atduri

Pļurkt 21.septembris 2022 11:03
0 0 Atbildēt

Da beidz DIRST!!!!!

Viss tajā mājā ir uzturēts normāli un savlaicīgi veiktas profilakses un regulēšanas! Un pie dirsas kādi radiatori un kādi ventiļi!!

Sagribējās iedirst un iedirsi??

Kanibaals 21.septembris 2022 8:29
0 0 Atbildēt

Salst un karst, jo patvaļīgi radiatorus mainījuši.Ja uzliek alokatorus tad ātri iemācās neturēt logus vaļā un regulēt temperatūru.

WALA 21.septembris 2022 9:10
0 0 Atbildēt

Tā nu īsti nebūs, labu laiku vel CCCP laikos ir tādās dzivots vevecaki 1. stava un paši 5. stāvā, velak citur 1.stāvā, Riga pasi 2. stāvu īrejam 5 stāva beačka dzivoja utt. visur bija orģinālās sistēmas, tikai to senču 1. stāvu paši mainijām radiatorus un pa lielam tos griezām vienkārši ciet pēc tam, un tāpat nebija diži vēss ....

Kanibaals 21.septembris 2022 21:39
0 0 Atbildēt

CCCP laikos nebija katrai mājai individuāls siltummezgls.

es 21.septembris 2022 19:55
1 0 Atbildēt

Pret patvaļīgajiem radiatoru licējiem palīdz energoaudits, uz kā pamata var ierubīt attiecīgu reizinātāju pie patērētā siltuma aprēķina.

es 21.septembris 2022 19:51
0 0 Atbildēt

Cik es atceros, tad pirmajam stāvam vienmēr sala kājas, jo apakšā bija nesiltināts pagrabs.

WALA 21.septembris 2022 23:52
0 0 Atbildēt

Tā ir tiesa, taču reizēm arī pagrabi mēdza "cepties", baigi atkarīgs no màjas un siltumtrases novietojuma ...

650 20.septembris 2022 18:21
1 0 Atbildēt

Pareizi! Lieliski! Vaig samaziZināt "karstā" ūdens teperatūru līdz 22c.Kā (Baltijass) jūŗā, kad krastu apsēdušie Lohi lieto jēdzienu "šodien/silts".Tā, lai vienlaikus samazinātu (arī ) aukstā ūdens patēriņu.Lai viņiem tek visu laiku remdens un lai auksto krānu šamie nelietotu principā.Un lai nonstopā par visu maksātu kā par Karsto.Jā.

Rīgas valstspilslētā vakarnakt nedega itin neviens fakin lukturis.Ielās peļķes pa pus/brauktuvi, risēs plaukstas dziļuma ūdens.Iekritušos akku vākus var apbraukt tikai tad, ja zin kur tie ir.Uļmanna nolādētā gatve vispār pilnīgā d/sā.Gājēju pārejass pilnīgā tumsā.Vienigi dažviet retajiem piebraucošajiem Lohiem acīs spirž uz pillu klapi uzgrieztais Zaļais zignāls.Un, tikko aiz r-robežas, tā uz j-šossejas (bez risēm un ar jaunu assfaltu) ira gaišs kā dienā.Jā.Urrā!

Demopornogrāfiskā zituācija uzlabojas pa stundām.Cirpēju skaits jau 3kārt pārsniedzis eso\šo un topošo Lohu kopskaitu.Jā.Jawohl. ;p

Kanibaals 21.septembris 2022 8:32
0 2 Atbildēt

Protams, ka ārvalstu aģentus satrauc demogrāfija, jo strauji samazinās slāvu skaits Latvijā. Jāceļ trauksme.

Kanibaals 21.septembris 2022 21:39
0 1 Atbildēt

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti