Pareizs autovadītāja sēdekļa novietojums

 

Foto: iAuto.lv

LEAD | 18.jūlijs 2014 10:00

Pareizi noregulēts galvas balsts, sēdekļa augstums, tā attālums no stūres un ērts roku novietojums — tas viss ietekmē drošību auto vadīšanas laikā.

Augstums

Vadītājam ir jānoregulē sēdeklis tādā augstumā, lai no tā varētu labi pārredzēt dzinēja pārsegu un zemi četrus metrus uz priekšu no automašīnas. Vienlaikus vadītāja galva nedrīkst atrasties pārāk tuvu jumtam — minimālais ieteicamais attālums ir 10 cm. „Sēdekļa augstums ietekmē autovadītāja drošību. Ja sēdeklis ir pārāk zems, ir ierobežota redzamība, savukārt, ja tas ir pārāk augsts, pastāv lielāks traumu risks avārijas gadījumā,” skaidro Renault autoskolas vadītājs Zbigņevs Veseli (Zbigniew Weseli).

Attālums

Attālums no vadītāja sēdekļa līdz stūrei ir jāregulē, nospiežot sajūga pedāli, jo tas ir tālākais punkts, līdz kuram braukšanas laikā sniedzas vadītāja kāja. Pedālis ir jānospiež ar visu pēdu, nevis tikai ar kājas pirkstiem. Turklāt celim ir jābūt nedaudz saliektam. Sēdekļa atzveltnei ir jābūt sasvērtai atpakaļ tādā leņķī, lai vadītājs ar plaukstas locītavu varētu pieskarties pulksteņa rādījumam 12 (iedomājoties, ka stūre ir pulksteņa ciparnīca), neatraujot muguru no atzveltnes. Šādi noregulēts sēdeklis nodrošina optimālu drošību un ērtības. „Ja sēdeklis ir aizbīdīts pārāk tālu uz priekšu, nav iespējams ērti un brīvi darboties ar stūri. Turklāt, atlaižot pedāli, vadītāja kāja var saskarties ar stūri, padarot braukšanu vēl neērtāku,” stāsta Renault autoskolas vadītājs.

Diametrs

Stūre ir jātur ar abām rokām pulksteņa rādījuma 9 un 3 pozīcijās, proti, stūres horizontālā diametra galos. Rokām nav jāatrodas virs plecu līmeņa, jo šāda pozīcija veicina nogurumu un apgrūtina manevrēšanu.

Ķermeņa augšdaļa

Vēl viens svarīgs drošības faktors ir galvas balsta regulējums. Galvas balsta centram ir jābūt vienā līmenī ar pakausi. „Avārijas gadījumā trieciena spēks vispirms virza automašīnā sēdošo ķermeņus uz priekšu, pēc tam triec tos atpakaļ. Galvas balsts ir vienīgais, kas šādos gadījumos var aizsargāt kakla skriemeļus no smagām traumām,” brīdina Zbigņevs Veseli.

Citi drošības līdzekļi, tajā skaitā spoguļi un drošības jostas, ir jāregulē tikai pēc tam, kad ir pareizi noregulēts vadītāja sēdeklis.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti