Šogad septiņām autoskolām atņemtas mācību kartes; vienā gadījumā iesaistīta policija 1

 
CSDD | 7.augusts 2014 17:46

Rūpējoties par atbilstošu topošo autovadītāju sagatavošanu un apmācības procesa nodrošināšanu, kā arī par kopējo satiksmes drošību, CSDD seko līdzi autoskolu darbam un īsteno virkni pasākumu, lai novērstu un nepieļautu nekvalitatīvu un nelikumīgu topošo autovadītāju sagatavošanu.

Foto: iAuto

2014.gada pirmajos septiņos mēnešos notikušas piecas Transportlīdzekļu vadītāju apmācības komisijas sēdes. Tajās izskatīti jautājumi par konstatētiem pārkāpumiem saistībā ar mācību procesa organizēšanu un nodarbību norisi autoskolās gan Rīgā, gan reģionos. Tipiskākie autoskolu pārkāpumi saistīti ar neatbilstību starp reālo apmācības procesu un dokumentos uzrādīto, kā arī ar mācību nodarbību apmeklējuma uzskaiti, bet vienā gadījumā – iesaistīta policija.

Paši skandalozākie pārkāpumi saistīti ar kādu autoskolu Kurzemē, par ko CSDD jau informēja. Proti, šī gada pavasarī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sadarbībā ar CSDD atklājusi un novērsusi gadījumus, kad par samaksu, bez apmācības programmas apguves autoskolā, tiek izsniegti komerciālo pārvadājumu autovadītāju profesionālās kvalifikācijas sertifikāti. Šis gadījums tika skatīts arī Komisijas sēdē, kā rezultātā šai autoskolai atņemtas piecas mācību kartes, skolas vadītājai atņemta pasniedzējas kvalifikācija, vienam pasniedzējam izteikts brīdinājums.

Tāpat komisija izteikusi septiņus brīdinājumus autoskolām ar piebildi, ka atkārtotu pārkāpumu gadījumā tiks izskatīti jautājumi par mācību karšu darbības apturēšanu vai anulēšanu. Trijām autoskolām apturēta mācību kartes darbība uz pusgadu, bet četrām – uz trijiem mēnešiem.

Vairākkārt konstatēts, ka autoskolās nav notikušas paredzētās nodarbības. Bet, ja nodarbības arī notikušas, tad tās nav apmeklējuši visi kursanti, kuriem attiecīgajās nodarbībās bija jāpiedalās, lai gan mācību žurnālā šie kursanti atzīmēti kā nodarbībā klātesoši. Dažkārt pat konstatēts, ka mācību žurnāls nav atradies tur, kur tam obligāti jābūt – mācību telpā. Tāpat fiksēti gadījumi, ka autoskolas nav sniegušas atskaites par nodarbību norisi, kas neļauj pārliecināties par atbilstošu apmācību procesa organizēšanu un norisi. Ir bijuši gadījumi, kad kursanti ‘risinājuši’ tematiskos uzdevumus, lai gan tas jādara ārpus obligāti reģistrētajām mācību stundām. Vairākās autoskolās samazinājušies sekmības rādītāji – kursantu kārtoto teorētisko un vadīšanas eksāmenu sekmības līmenis CSDD ir zemāks par Apmācības noteikumos noteikto, t.i. – teorētiskajiem eksāmeniem – 75%, bet vadīšanas eksāmeniem – 50%.

Vairākkārt konstatēti gadījumi, kad viena pasniedzēja vietā apmācības veicis cits pasniedzējs, taču bez atbilstošu izmaiņu veikšanas CSDD reģistrā. Kādam autoskolas pasniedzējam, kurš īslaicīgi aizvietojis kolēģi, pat bija beidzies pasniedzēja apliecības derīguma termiņš 2012.gada vasarā.

CSDD sniegusi virkni ieteikumu un priekšlikumu vairāku autoskolu darbības un apmācības procesa kvalitātes uzlabošanai, lai tās nodrošinātu atbilstošu kursantu sagatavošanu. Piemēram, CSDD ieteikusi autoskolām uzlabot iekšējās kontroles kārtību, lai neatkārtotos gadījumi, kad viena pasniedzēja vietā nodarbības vada cita persona; pilnveidot informācijas apmaiņas procesus ar kursantiem un arī ar darbiniekiem, lai uzlabotu savstarpējo saziņu un izskaustu nesaprašanās vai pat, iespējams – apzinātus apmācības procesa pārkāpumus. Tāpat CSDD norādījusi, ka nodarbību apmeklējumu atzīmēšana mācību žurnālā tiek veikta ar nolūku atspoguļot, kā tiek veikta apmācāmo teorētiskā apmācīšana, vai mācību priekšmeti atbilst Apmācības noteikumos paredzētajai programmai, kā arī, vai apmācāmie piedalās nodarbībās. Tādējādi mācību žurnālam jāsniedz pilns priekšstats par iepriekš minēto, nolūkā dod iespēju izsekot apmācības procesa veikšanai un apmācāmo dalībai apmācībās.

Pirms autoskolas izvēles un apmācības uzsākšanas, CSDD aicina topošos autovadītājus rūpīgi izpētīt CSDD mājas lapā atrodamos skolu sekmības rādītājus, kā arī izzināt draugu vai citu cilvēku pieredzi.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
aansis 11.augusts 2014 15:05
2 0 Atbildēt

"Dažkārt pat konstatēts, ka mācību žurnāls nav atradies tur, kur tam obligāti jābūt – mācību telpā."

Tagad skaidrs, kādēļ tika daudz dīvaiņu piedalās satiksmē. Mācību telpā nav bijis žurnāls :D

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti