20% bērnu automašīnās tiek vesti neatbilstoši drošības normām 1

 

Foto: iAuto.lv

CSDD | 9.jūnijs 2015 7:31

Auto pasažieri un vadītāji, kas nelieto drošības jostas, biežāk ir vīrieši vecumā no 30-40 gadiem, kuri ar auto brauc katru dienu un dzīvo mazajās Latvijas pilsētās – to apliecina Tirgus un sociālo pētījumu centra „Latvijas Fakti” šī gada aprīlī veiktais pētījums.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, autovadītāji drošības jostas lieto 80% gadījumos, viņiem blakus priekšā sēdošie pasažieri – 75%, taču būtiski sliktāka situācija ir ar aizmugurē sēdošajiem pasažieriem. Aptaujājot auto pasažierus, atklājās, ka 32% auto aizmugurē sprādzējas vienmēr, 37% to dara dažkārt, savukārt 31% atzina, ka nekad nesprādzējas.

Pētījumā pievērsta uzmanība arī tam, kur automašīnā brauciena laikā atrodas bērni un kā viņi uzvedas. No visām pētījumā apsekotajām automašīnām ar bērniem, vienā piektdaļā gadījumu tie neatradās auto sēdeklītī / paliktnī vai nebija piesprādzēti ar drošības jostu.

Uz jautājumu, kas mudinātu piesprādzēties, respondenti ir atzīmējuši augstākus sodus, biežāku kontroli uz ceļiem, kā arī negatīvu pieredzi pašam vai paziņām. Kā mudinājumus mainīt ieradumus un piesprādzēties, aptaujātie nosaukuši citu cilvēku nosodījumu un satiksmes drošības kampaņas.

„Katrs otrais satiksmes dalībnieks no aptaujātajiem 1000 respondentiem, atzīst, ka drošības jostu lieto tikai tādēļ, ka par tās nelietošanu draud sods,” komentējot iegūtos rezultātus, akcentē „Latvijas Fakti” pētījuma projekta vadītāja Oksana Kurcalte. „Sods kā darbības motivācija liecina par salīdzinoši vāji attīstītu braukšanas kultūru, kurai drošība būtu raksturīga kā ikdienas uzvedības norma un drošības jostas lietošana – ieradums, kam netiek pievērsta īpaša uzmanība. Viens klikšķis aizsprādzējot drošības jostu, salīdzinoši būtu tas pats, kā drošības dēļ aizslēgt durvis, pametot mājokli.”

Pētījuma rezultāti parāda autovadītāju un pasažieru nevērību pret normām, kuru mērķis ir viņu pašu un līdzcilvēku drošība. Turklāt pērn gandrīz uz pusi palielinājies bojā gājušo auto pasažieru skaits un viens no iemesliem tiek minēts nepiesprādzēšanās. Jautājums par jostām, īpaši auto aizmugurē, ir aktuāls arī citviet – vairākās Eiropas valstīs iegūtie dati liecina, ka drošības jostu lietošanai būtu jāpievērš lielāka uzmanība (piemēram, 84% Rumānijā aizmugurē nelieto jostas, Itālijā – 56%, bet Spānijā – 39%); līdz pat 60% bojā gājušo lielceļu negadījumos nebija piesprādzējušies un tieši nepiesprādzēšanās ir otrais biežākais nāves gadījumu iemesls ceļu satiksmē.

Pētījums par drošības jostu izmantošanu tika veikts CSDD kampaņas „Dzīvības josta” ietvaros. Tās nolūks ir atgādināt un informēt par drošības jostu un sprādzēšanās nozīmi, tostarp auto aizmugurē, lai pasargātu cilvēkus un veicinātu satiksmes drošību. Aizmugurē sēdošā pasažiera nesprādzēšanās avārijas situācijā var radīt smagas sekas. Šāds aizmugurē sēdošais pasažieris ne tikai briesmām pakļauj savu dzīvību, bet ar savu ķermeni var smagi savainot vai pat nogalināt priekšā sēdošos.

 
Visi komentāri
 
LMT 9.jūnijs 2015 22:39
0 0 Atbildēt

Nozīmīgs pētījums, bet diemžēl, neviens negriezies pie manis kā eksperta...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti