Visvairāk avārijas bez OCTA tradicionāli izraisa Rēzeknes rajonā 4

 
Gints Lazdiņš. LTAB sabiedrisko attiecību konsultants | 18.jūnijs 2015 7:21

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā statistika par 2014. gadā izraisīto ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaitu liecina, ka Latvijā ir vairāki reģioni, kuros statistiski daudz biežāk kā citā Latvijas teritorijā, tiek izraisīti negadījumi ar neapdrošinātu transportlīdzekli.

Arī pērn jau tradicionāli, bez iegādātas un spēkā esošas OCTA, CSNg visvairāk notikuši – Rēzeknes rajonā. Tikmēr pirmo reizi Latgales reģionam šajā topā pievienojies arī Ventspils rajons, kur pērn autovadītāji procentuāli ļoti bieži izraisījuši CSNg ar neapdrošinātu transportlīdzekli.

LTAB apkopotā informācija par Latvijas rajoniem, kuros visbiežāk tiek izraisīti CSNg bez OCTA, liecina, ka Latgales reģions kārtējo reizi ierindojies topa augšdaļā. “Lai arī pēc LTAB datiem kopumā neapdrošināto autoīpašnieku skaits Latvijā pērn svārstījās 1-2% robežās, tomēr situācija atsevišķos rajonos, sevišķi Latgalē, joprojām ir ļoti nopietna. Turklāt tāda tā saglabājas jau vairāku gadu garumā,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Latvijā ir reģioni, kuros neapdrošināti transportlīdzekļu īpašnieki vai vadītāji divas un vairāk reizes biežāk izraisa avārijas nekā vidēji citās Latvijas vietās (sk.karti pielikumā). “Salīdzinājumam, 2012.gadā visbiežāk bez OCTA CSNg tika izraisīti Rēzeknes, Daugavpils un Ludzas rajonos, bet 2013.gadā - Rēzeknes, Krāslavas un Jēkabpils rajonos. Pērn nemainīgi pirmajā vietā esošajam Rēzeknes rajonam, pievienojušies arī Balvu un Ventspils rajoni,” stāsta J.Stengrevics.

„Latgales reģions, diemžēl joprojām ieņem šī nepatīkamā topa pirmās vietas. Gadu griezumā bīstamākie rajoni mainās, taču faktiski tajos visos neapdrošināto transportlīdzekļu izraisītu avāriju īpatsvars nekrīt. Mūsuprāt, šim reģionam būtu jāpievērš daudz lielāka atbildīgo dienestu uzmanība, un esošā problēma beidzot jārisina,” uzskata LTAB valdes priekšsēdētājs.

Foto: Publicitātes foto

Nemainīga ir arī tendence, ka republikas pilsētās transportlīdzekļu, kuru īpašnieki nav apdrošinājuši savu civiltiesisko atbildību, izraisītu avāriju īpatsvars ir mazāks kā novados. Piemēram, Rīgā un Rīgas rajonā, kurā ir lielākā transportlīdzekļu plūsma, neapdrošināto transportlīdzekļu izraisīto avāriju īpatsvars nepārsniedz 1 – 2 % robežu, bet jau pieminētajā Latgalē tas sasniedz pat 6%.

„Iespējams, ka daudzi no tiem autoīpašniekiem, kuri neapdrošina savu civiltiesisko atbildību, cer ietaupīt līdzekļus, nesaprotot, ka tādējādi riskē uzlikt sev lielu finansiālo slogu. Ja CSNg ir izraisīts ar neapdrošinātu spēkratu, cietušajiem radītie zaudējumi tiks segti no Garantijas fonda, taču pēcāk zaudējuma summa regresa kārtībā tiks piedzīta no CSNg izraisītāja – neapdrošinātā transportlīdzekļa īpašnieka vai vadītāja. Tā, piemēram, par 2006.gadā Īrijā notikušu CSNg, kur vainīgais autovadītājs bija Latvijas valstspiederīgais bez OCTA, šobrīd pieņemti lēmumi par izmaksu no Garantijas fonda 460 tūkstošu EUR apmērā, bet kopējā novērtētā zaudējuma summa sastāda vairāk nekā 612 tūkstošus EUR. Savukārt par tajā pat gadā Latvijā izraisītu CSNg, pieņemti lēmumi par izmaksu no Garantijas fonda 48,5 tūkstoši EUR, bet kopējā zaudējumu summa aprēķināta par vairāk nekā 237 tūkstošiem EUR,” norāda Juris Stengrevics, piebilstot, ka saskaņā ar LTAB datiem, 2014. gadā notikuši 331 CSNg, kuri izraisīti ar transportlīdzekli bez OCTA. 

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
jožiks 18.jūnijs 2015 14:04
1 0 Atbildēt

vatņiki jau neparko nemaksā! dezīvo nahaļavu! Ko vēl var gribēt!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti