Lēna braukšana kreisajā joslā ir daudz bīstamāka par ātruma pārsniegšanu (+ video) 67

 

Foto: ekrānšāviņš no youtube.com

iAuto | 7.septembris 2016 13:26

Amerikāņu žurnālisti izpētījuši, kādēļ nāves gadījumu uz Vācijas autobāņiem bez maksimālā ātruma ierobežojuma ir mazāk nekā uz automaģistrālēm, kur šāds ierobežojums pastāv.

Izrādās, ka satiksmes negadījumi notiek ne jau ātruma dēļ, kā varētu domāt, bet gan tādēļ, ka daļa vadītāju „iestrēgst” kreisajā joslā un laikus neatgriežas atpakaļ labajā joslā.

Žurnālisti noskaidrojuši, ka ilgstoša braukšana kreisajā joslā ar vidēju vai pat zemāku ātrumu nekā labajā joslā ir daudz bīstamāka nekā pārvietošanās lielā ātrumā. Iemesls ir gaužām vienkāršs – redzot, ka kavējaties atgriezties labajā joslā, citi autovadītāji mēģinās jūs apsteigt pa labo pusi, kā rezultātā pieaugs pārkārtošanās manevru skaits un līdz ar to arī CSN risks.

Šāds apgalvojums tiek pamatots ar statistikas datiem, kas liecina, ka 1970.gadā uz ASV un Vācijas automaģistrālēm bojāgājušo skaits bijis aptuveni vienāds – apmēram 27 cilvēki uz vienu miljardu autoceļu kilometru. Pie tam jāņem vērā, ka uz Vācijas maģistrālēm ātruma ierobežojuma atšķirībā no ASV nav. Kopš tā laika bojāgājušo satiksmes dalībnieku skaits abās valstīs samazinājies, taču atšķirīgās proporcijās – piemēram, 2003.-2004.gada dati rāda, ka Vācijā bojāgājušo skaits bijis aptuveni 3 cilvēki uz 1 miljardu km, bet ASV – 6-7.   

Pētījuma autori to skaidro ar noteikumu punktu, kas uz Vācijas automaģistrālēm aizliedz ilgstošu braukšanu kreisajā joslā (tikai apdzen – un atpakaļ uz labo). Vācijā tas tiek strikti ievērots, kurpretim ASV šāda nesen ieviestā prasība vēl ir jaunums daudziem autovadītājiem.

Nobeigumā žurnālisti aicina atcerēties šo noteikumu punktu un izmantot kreiso joslu, kā tas paredzēts noteikumos.

 
67 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kasinsh79 7.septembris 2016 11:16
37 7 Atbildēt

Ir bijusi man tā iespēja braukt pa ļoti daudziem autobāņiem.

Uzreiz jāsaka, ka tā lieta ir jāieaudzina autovadītājos no pirmsākumiem.

Vācija, Itālija, Spānija, Portugāle, Horvātija - autobāņu kultūra reāli strādā, viss ir perfekti.

Polija, Zviedrija, Dānija, Somija - jau sliktāk, gadās ik pa brīdim kāds gudrinieks (lēnais kreisajā joslā), bet vismaz pēdējos gados Polijā viss sāk attīstīties uz labo pusi. Polijā ir vēl kāda specifika, smagais mēdz apsteigt otru smago ar ātruma starpību 5km/h :o Tas ir kaut kas!

Igaunija (tajās retajās vietās, kur ir tādi ceļi), Lietuva - vēl čābīgāk, cilvēki reāli nesaprot, ka viņi pārkāpj CSN ārpus pilsētas, un ka viņi reāli traucē satiksmi citiem!

Latvija ir vēl kāds stāsts, lai arī maģistrāļu (oficiālu) mums nav, tomēr 2 vai pat 3 joslu ceļu ir gana. Pa kreiso joslu (pat lēni) izvēlas kruizēt ārprātīgs daudzums gudro. Kurus gribētu tomēr iemācīt cienīt citus. Vismaz palaist ātrākus, ja ne citādi.

xx 7.septembris 2016 12:37
27 23 Atbildēt

Pie mums vispār ir katastrofa, visi brauc pa kreiso joslu. Un ir tādi kas brauc ari pa labo, un abi velkās knapi uz 50km/h, un nevar nekadīgi apdzīt, nav iespējams, un tad visulaiku jāmidžina ar tālajām gaismām, un tie nesaprašana'sāk kautko bremzet, un beigu beigas sanak apdzīt pa labo joslu, kā jau vienmēr. Braucot kautvai vakara darba laikā no Jurmalas uz Rīgu pa to lielo šoseju. 3/5 auto būs uz kreisā joslas kruizēs uz 90-95, 2/5 būs uz vidējas joslas, un mazliet mazliet kāds uz labās joslas. Man regulāri visus ir jāapdzen pa LABO joslu, jo tā ir tukša, visi idioti ir pa kreisi. Un brīnās kāpēc Latvijā notiek tik daudz avāriju. Paskatities 3 avārijas uz MILJOARDS. Tas ir 1 000 miljonu cilvēku 3 bojāgājušo. Mums uz 1 miljonu jau ir ~120 bojāgājušo ja nemaldos. Kas būtu ja Latviju pielidzinātu Vācijai un 120 piereizinatu ar 1 000. uz Miljardu iedzīvotāju. Padomājiet paši lūdzu.

Cienam viens otru, un braucam pa labo joslu, mani tas arī kretinē ka velkas pa kreiso, es palieku uzreiz agresivāks. Un citi ari.

Pilsētās vispār neapdzīt pa kreiso joslu, jo tā ir aizņemta 100% visulaiku. Ja nu pie luksafora neesi pirmais.

aansis 8.septembris 2016 16:28
20 2 Atbildēt

Nav aizliegts. Joprojām nav! Vismaz to tev vajadzētu zināt.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti