Sociālā kampaņā par satiksmes drošību bērniem mācīs – “Apstājies. Paskaties. Pamāj.”

 

Foto: Publicitātes attēls

Ieva Kārkliņa | 11.oktobris 2016 11:43

Ar mērķi samazināt satiksmes negadījumos bojā gājušo bērnu skaitu Latvijā līdz nullei, pamatskolā "Rīdze" tika aizsākta vēl nebijuša satiksmes drošības kampaņa "Apstājies. Paskaties. Pamāj."

Tās ietvaros bērniem skolās visā Latvijā mācīs drošu uzvedību ielu un ceļu tuvumā, īpaši stāstot – kā rīkoties, ieraugot kravas vai citu liela izmēra automašīnu. Kampaņas idejas pamatā - bērniem kā drošas uzvedības paradumu iemācīt kādu pavisam vienkāršu, bet ļoti efektīvu darbību – apstāties, paskatīties un pamāt mašīnas šoferim, tā pārliecinoties, ka autovadītājs un bērns viens otru pamanījuši.

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka satiksmes negadījumos ik gadu iet bojā ap 260 000 bērnu. Pēdējos piecos gados Latvijā uz ceļiem ik gadu iet bojā vidēji 7 bērni, bet pērn – 11 bērni, liecina Centrālās statistika pārvaldes dati.

“Drošu satiksmi uz ceļa veido ne vien mūsdienīgām drošības iekārtām aprīkoti auto un atbildīgi, zinoši šoferi, to veido visi satiksmes dalībnieki. 90% gadījumu satiksmes negadījumu iemesli ir cilvēku uzvedības izraisīti – tas bijis zināšanu vai prasmju trūkums, neuzmanība vai situācijas neatbilstošs novērtējums, liecina Volvo Satiksmes pētījumu centra analīze. Tikai 10% gadījumu iemesli saistīti ar transporta līdzekļu nepilnībām. Tāpēc ar šo kampaņu vēlamies stāstīt bērniem, kā darbojas kravas mašīna un iemācīt, kas jāņem vērā esot to tuvumā, kā – droši jāuzvedas,” uzsver “Volvo Truck Latvia” rīkotājdirektors Endrjū O’Bruks (Andrew O’Brooks).

Kampaņas ietvaros uz Latvijas skolām dosies īpaša “Apstājies. Paskaties. Pamāj.” kravas automašīna, lai ar lekcijām un praktiskiem automašīnas paraugdemonstrējumiem bērniem saprotami skaidrotu – cik sarežģīti lielo automašīnu šoferiem ir pamanīt gājējus vai velosipēdistus to tuvumā. Bērni varēs iejusties kravas automašīnas vadītāja lomā un praktiski pārliecināties par ceļa pārredzamību no šofera vietas, uzzināt par kravas auto manevrēt spēju, kā arī auto bremzēšanas ceļu, “aklajiem punktiem” un citām svarīgām lietām, kas jāzina un jāņem vērā, lai justos un pārvietotos uz ceļa droši, tā iemācot – apstāties, saskatīties ar šoferi – tieši vai caur atpakaļ skata spoguli un pamāt, pārliecinoties, kas esi pamanīts.

Kampaņas ietvaros bērniem radīta īpaša multfilma par kravas automašīnas šoferi Juri, kuru ierunājis pazīstamais mūziķis Shipsea (Jānis Šipkēvics).

Astoņu mēnešu laikā, no šī gada oktobra līdz 2017. gada maijam, “Apstājies. Paskaties. Pamāj.” automašīna apmeklēs gandrīz 30 Latvijas skolas, īpašu uzmanību pievēršot reģionālām pilsētām, kurās mācību iestādes atrodas lielceļu tuvumā, ko autopārvadātāji izmanto tranzītam. Piemēram, Meženieku pamatskolai Jaunbērzē ik dienu garām brauc ap 500 kravas auto diennaktī, bet Salacgrīvas vidusskolai – 2025 kravas auto, liecina AS “Latvijas Valsts ceļi” dati.

“Volvo Truck Latvia” kampaņas ietvaros īpašos semināros reizi mēnesī uzrunās arī savus klientus un citus kravas automašīnu vadītājus – aktualizējot drošību uz ceļa un drošu kustību, braucot apdzīvotās teritorijās, skolu tuvumā. Arī šoferi tiks aicināti pamāt bērniem, lai pārliecinātos, ka bērns ir ieraudzīts.

Kampaņa “Apstājies. Paskaties. Pamāj.” ir daļa no Volvo Trucks globālās iniciatīvas, kuras ietvaros drošas uzvedības apmācībās kopš 2015. gada piedalījušies jau vairāk nekā 100 000 bērnu 13 pasaules valstīs, tajā skaitā – Somijā, Dānijā, Brazīlija un citās, ar mērķi novērst bērnu bojāeju satiksmes negadījumos uz ceļa. Volvo Trucks ir pirmais Eiropas kravas automašīnu ražotājs, kurš iniciējis sociālo kampaņu visu satiksmes dalībnieku drošībai.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti