Ātrumpārkāpēju ieradumi briesmās - ātruma kontrolei apsver iegādāties vidējās kustības ātruma radarus 58

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 1.marts 2017 14:47

Valsts nākotnē transportlīdzekļu vadītāju kontrolēšanai plāno iegādāties vidējās kustības ātruma radarus, aģentūrai LETA pastāstīja Satiksmes ministrijas (SM) Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns.

Viņš skaidroja, ka "Point to point" sistēma ir pietiekami dārga, turklāt pirms tās ieviešanas ir nepieciešams sakārtot likumdošanu, lai nerastos problēmas ar piemēroto sodu apstrīdēšanu.

"Sistēma darbojas šādi - šķērsojot konkrētu ceļa posma robežu pirmā mērierīce nofotografē automašīnas numurzīmi un piefiksē šīs robežas šķērsošanas laiku, savukārt izbraucot no konkrētā ceļa posma transportlīdzeklis atkal tiek nofotografēts. Pēc tam ar atbilstošu metodoloģiju tiek aprēķināts ar kādu vidējo ātrumu transportlīdzeklis pārvietojies konkrētajā ceļa posmā un salīdzināts ar šajā vietā oficiāli atļauto braukšanas ātrumu," skaidroja SM pārstāvis.

Šobrīd nav zināms, kad valsts varētu šādas mērierīces iegādāties, taču Vectirāns pieļāva, ka tas varētu notikt tuvākajos piecos gados.

Savulaik par satiksmes drošību atbildīgo iestāžu sanāksmēs arī izskanēja ideja par tādu mērierīču iegādi, kas konstatētu vai šoferi ielu nešķērso pie sarkanā aizliedzošā signāla. Vectirāns norādīja, ka arī šis projekts ir pietiekami sarežģīts un dārgs, taču šobrīd projekts nav tik aktīvs, kā esošā fotoradaru ieviešana. "Šobrīd ir svarīgāk konstatēt to lielo ātrumu ar kādu pārvietojas šoferi un mazināt ātruma līmeni valstī. Turklāt mēs šobrīd nevaram strādāt visos virzienos vienlaicīgi," uzsvēra Vectirāns.

Jau ziņots, ka šogad atbildīgās institūcijas - Valsts policija (VP) un Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) - turpinās darbu pie stacionāro un pārvietojamo fotoradaru ieviešanas.

Šobrīd uz Latvijas ceļiem strādā 40 stacionārie fotoradari. Šogad būs pieslēgti vēl 20 fotoradari un 2018.gadā - vēl 40.

Ar stacionāro fotoradaru iegādi nodarbojas CSDD, savukārt pārvietojamo radaru iegāde ir VP pārziņā. VP iepriekš bija izsludinājusi konkursu par pārvietojamo fotoradaru iegādi, taču dažādu iemeslu dēļ policijai jau aptuveni gadu neizdodas sekmīgi šo iepirkumu pabeigt. Šogad satiksmes dalībnieku kontrole būšot intensīvāka, jo plānots beidzot noslēgt iepirkuma konkursu par 15 pārvietojamo fotoradaru iegādi.

Pagājušajā gadā par stacionāro fotoradaru konstatētajiem pārkāpumiem piespriestas soda naudas 3,7 miljonu eiro apmērā, un visbiežāk šīs mērierīces pārgalvīgus braucējus konstatējušas Rīgā, Lielirbes ielā, un uz Jelgavas šosejas Ozolnieku novadā.

 
58 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
iAuto 1.marts 2017 16:28
27 20 Atbildēt

Vai arī jāpalielina atļautais ātrums!

Erix 1.marts 2017 16:08
20 0 Atbildēt

Labāk padomājiet, kā sakārtot likumdošanu par personas datu apstrādi. Fotoradars vispirms konstatē pārkāpumu un pēc tam nofotografē pārkāpēju, kas juridiski ir korekti. Šī jaunā ierīce fiksēs VISUS braucējus - arī tos, kas neko nepārkāpj. Kas šos datus un kādos nolūkos izmantos?

Pēteris 1.marts 2017 15:52
16 17 Atbildēt

Igauņi ieviesīs šī gada otrajā pusē. Kas ilgi nāk tas labi nāk, bet jebkurā gadījumā apsveicama iniciatīva.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti