ANO Satiksmes drošības nedēļa

 

Foto: Ekrānšāviņš no youtube.com

LAMB | 9.maijs 2017 12:42

No 8. līdz 14. maijam pasaulē notiek ceturtā ANO Satiksmes drošības nedēļa, kuras šī gada pamattēma ir ĀTRUMS #SlowDown - satiksmes noteikumu prasībām, reālajam ceļa seguma stāvoklim un laika apstākļiem atbilstoša braukšanas ātruma izvēle, jo tā neievērošana ir izplatītākais dažādu avārijās gūto traumu un satiksmes dalībnieku bojā ejas iemesls https://www.unroadsafetyweek.org/en/home .

Latvijas Automoto biedrība (LAMB) aicina vienmēr izvēlēties braukšanas ātrumu, kas atbilst satiksmes noteikumiem, laika apstākļiem un ceļa seguma stāvoklim, savukārt atbildīgajām institūcijām ir jārūpējas, lai ātruma ierobežojumi nebūtu formāli, bet piemēroti katram ceļa posmam.

Ātrums ir trešdaļas smago satiksmes negadījumu iemesls ekonomiski attīstītās valstīs un puses smago avāriju iemesls attīstības valstīs. Salīdzinoši Eiropā vidēji ir 9,3, Ziemeļ un Dienvidamerikā vidēji 15,9, Austrālijā 17,5, bet Āfrikā 26,6 smagi satiksmes negadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

LAMB uzskata, ka neskatoties uz Eiropu kā līderi satiksmes drošības jomā pasaulē, Latvijā aktīvi jāturpina dažādi satiksmes drošību stiprinoši pasākumi gan valstiskā, gan pašvaldību, gan nevalstisko organizāciju līmenī, jo esam vieni no pēdējiem starp Eiropas valstīm, rēķinot bojāgājušo skaitu uz miljons iedzīvotājiem.

Lai mazinātu ātruma ietekmi uz satiksmes negadījumu skaitu, pasaules valstīs tiek izmantoti dažādi instrumenti, kuru vidū visizplatītākie ir tādu ceļu būve, kas aprīkoti ar mūsdienīgu satiksmes dalībnieku drošību sargājošu infrastruktūru, kā dažādi atstarojoši elementi, vibrojoslas, drošības saliņas, pretējos braukšanas virzienus atdalošas joslas, dažādi ātruma uzraudzības tehniskie līdzekļi, katram konkrētam ceļam piemērots atļautais braukšanas ātrums, jauno automašīnu aprīkošana ar drošības tehnoloģijām, piemēram, automātisko bremzēšanu, autovadītāju rūpīgu apmācība, informatīvas kampaņas par pārāk liela braukšanas ātruma bīstamību u.c.

Kampaņā piedalās arī profesionāls autosportists Stefans Peterhansels (Stéphane Peterhansel), kurš ir trīspadsmit kārtējs Dakāras rallija uzvarētājs un nesen zaudēja tiesības uz trim mēnešiem, jo apdzīvotā vietā bija pārsniedzis ātrumu par 30 km/h. Pievienotajā video sportists nosoda savu rīcību un aicina vienmēr izvēlēties piemērotu un atļautu braukšanas ātrumu https://www.youtube.com/watch?v=dUxCbBvnPwI&feature=youtu.be .

Pasaules veselības organizācijas (WHO) un Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) pētījumi liecina, ka braucot ar 50km/h reakcijas laiks atbilst 14 nobrauktiem metriem un bremzēšanas – 27 metriem, bet 60 km/h jau prasa attiecīgi 17m reaģējot un 37m bremzējot. Tātad atšķirība līdz pilnīgai auto apstādināšanai ir 10m. Kopumā pētījumi liecina, ka par 5% samazinoties ātrumam, par 30% samazinās avāriju skaits.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti