Akcijā atgādina par nepieciešamību izmantot bērnu sēdeklīšus (+ FOTO)

 
Valsts Policija | 1.novembris 2019 14:55

Vismaz 40% autovadītāju vienu vai vairākas reizes ir pārvadājuši automašīnā bērnu bez autosēdeklīša vai paliktņa, noskaidrots Valsts policijas (VP) informatīvajā kampaņā "Piesprādzē pareizi - čiks un viss!" veiktajā aptaujā.

Aptaujā 23% pieaugušo atzina, ka ne vienmēr izpilda visus drošības pasākumus pirms piesprādzē bērnu, piemēram, nenovelk biezu apģērbu, nenostiprina automašīnā brīvi esošus priekšmetus vai neatslēdz priekšā esošo drošības spilvenu, ja bērns tiek sēdināts autovadītājam blakus krēslā. Pozitīvi VP vērtēto to, ka 81% respondentu norāda, ka bērnu nekad nav pārvadājuši iesēdinātu tikai autosēdeklītī - viņi vienmēr arī piesprādzē savu atvasi.

Aptaujā noskaidrots, ka vecāki mēdz iegādāties lietotus autosēdeklīšus, lai ietaupītu uz tā iegādi. Aptaujā to apstiprināja 29% pieaugušo. Svarīgi atcerēties, ka, iegādājoties lietotu autosēdeklīti, jābūt pārliecinātiem par tā lietošanas vēsturi - vai tas kādreiz nav iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā.

Oktobrī norisinājās Valsts policijas īstenotā informatīvā kampaņa "Piesprādzē pareizi - čiks un viss!", kuras mērķis bija vērst uzmanību uz pareizu mazo pasažieru pārvadāšanu automašīnā. Kampaņas laikā Valsts policijas pārstāvji viesojās vairākās Latvijas pilsētās un pastiprināti kontrolēja bērnu sēdeklīšu un drošības jostu lietošanu. Pasākumu laikā Latvijas pilsētās sastaptie vecāki norādīja, ka atbildīgi attiecas pret savu atvašu pārvadāšanu un vienmēr viņus pirms katra brauciena piesprādzē un nodrošina atbilstošu autosēdeklīti vai paliktni.

Tomēr policija pārbaudēs uz ceļa pārliecinājās, ka vēl joprojām ir gadījumi, kad bērns ir piesprādzēts, bet tam nav nodrošināts vecumam atbilstošs autosēdeklītis vai paliktnis. Šādi gadījumi izplatīti reģionos, kur cilvēki, vedot savu atvasi uz izglītības iestādi, vēlas izpalīdzēt draugam vai kaimiņam un aizved arī viņu atvasi. Savu atvasi vecāki ved atbilstoši drošības noteikumiem, taču paziņu bērnu nē. Tāpat šādi gadījumi ir izplatīti lielajās pilsētās, kur mazais pasažieris tiek vests vien īsu ceļa posmu, tādēļ vecāki nolemj bērnu nemaz nepiesprādzēt.

"Pēc kampaņas laikā īstenotām aktivitātēm un veiktās aptaujas, varam secināt, ka vecāki atbildīgi attiecas pret savu atvašu pārvadāšanu automašīnā. Tomēr policijas pieredze liecina, ka joprojām notiek negadījumi, kuros cieš bērni, jo viņi nav bijuši piesprādzēti vai nav atradušies bērnu sēdeklītī. Šie gadījumi, diemžēl, ir ikdienišķi, kad no vecāku puses tiek pieļauti it kā izņēmumi, piemēram, īss pārbrauciens vai bērns tiek pārvadāts citā automašīnā. Šāda situācija nav apmierinoša, tādēļ sabiedrībai aizvien no jauna ir jāskaidro bērnu drošības nozīmīgums," uzsver VP Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Aptauja veikta internetā laikā no 23. līdz 25.septembrim un tajā kopumā piedalījās 405 respondenti - autovadītāji

Foto: Publicitātes attēls

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 23

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti