Zombijmobilis Rīgas ielās atgādina autobraucējiem – “izkāp” no telefona (+ VIDEO) 2

 
CSDD | 4.novembris 2020 8:05

Neviens telefona zvans, īsziņa vai Facebook paziņojums nav tā vērts, lai kļūtu par zombiju pie stūres un riskētu ar savu un citu satiksmes dalībnieku drošību un dzīvību.

To ikvienam rīdziniekam šonedēļ atgādina pilsētas ielās sastopamais Zombijmobilis, kurš tapis Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD), apdrošināšanas sabiedrība BALTA un Valsts policijas īstenotās kampaņas “Stūrē? Izkāp no telefona!” ietvaros.

Kad lietojam mobilo telefonu, esot pie stūres, pārvēršamies par neko neredzošiem un nedzirdošiem zombijiem.  Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņas “Stūrē? Izkāp no telefona!” ietvaros apdrošināšanas sabiedrība BALTA radījusi Zombijmobili, uz kura virsbūves redzamas teju 300 ierīces – mobilie telefoni, viedtelefoni un planšetes, kas rosina aizdomāties, kādos apstākļos tie kļuvuši nelietojami. Zombijmobilis šonedēļ katru dienu būs sastopams Rīgas un Pierīgas ielās.

“Patiesi novēlam, lai ikviens atvadītos no sava telefona, jo tas savu laiku nokalpojis vai apskādēts kādā jautrā piedzīvojumā, nevis bijis par iemeslu ceļu satiksmes negadījumam vai atgādinājums par baisu autoavāriju. Lietojot telefonu braukšanas laikā, domājam, ka tas braukšanas kvalitāti un mūsu reakcijas ātrumu nekādi neietekmē, bet diemžēl tas ir ļoti tālu no patiesības,” Zombijmobiļa vēstījumu komentē apdrošināšanas sabiedrības BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

K. Liecinieks norāda – saskaņā ar aplēsēm viedierīču lietošana pie stūres ir iemesls vismaz trešdaļai visu ceļu satiksmes negadījumu. Bīstamības ziņā šis netikums salīdzināms ar braukšanu dzērumā. “To, ka telefonu pie stūres lietot ir bīstami, it kā saprotam visi, tomēr turpinām to darīt. Ieradumam, iekāpjot automašīnā, “izkāpt” no telefona ir jākļūst tikpat pašsaprotamam kā drošības siksnu lietošanai, kas arī pirms dažiem gadu desmitiem cilvēkiem šķita nevajadzīgs ieteikums, nevis rīcība, kas ir priekšnoteikums dzīvību glābšanai. Uzņemsimies atbildību paši un uz to mudināsim arī citus – telefona lietošana pie stūres patiešām ir viens ieradums, pret kuru varam būt neiecietīgi un parādīt savu attieksmi: pieprasīt līdzcilvēkus, vadot transportlīdzekli, nolikt telefonu malā.”

Kā liecina aptaujas, 75% autovadītāju Latvijā uzskata mobilā telefona lietošanu pie stūres par problemātisku paradumu, kas novērš autovadītāja uzmanību no ceļa. Tomēr mobilo iekārtu lietošana, vadot automašīnu, no gada uz gadu aizvien turpina pieaugt. CSDD, apdrošināšanas sabiedrība BALTA un Valsts policija aicina nekļūt par neko neredzošu un nedzirdošu zombiju pie stūres un šomēnes turpina pērn uzsākto kampaņu “Stūrē? Izkāp no telefona!”.

Kampaņas rīkotāji aicina Latvijas autobraucējus vienoties kopīgam mērķim: parakstīt sadarbības memorandu www.izkapnotelefona.lv un iestāties pret mobilā telefona lietošanu pie stūres – iekāpjot automašīnā, “izkāpt” no telefona.

 
Visi komentāri
 
Antons 4.novembris 2020 9:18
0 0 Atbildēt

Vai tad tagad noskaidro vai vadītājs ir lietojis telefonu avārijas laikā? Varbūt ir jāsāk ar to?

viencexperc 4.novembris 2020 15:00
2 2 Atbildēt

Uzmanību no ceļa novēršanu un avārijas situācijas palielina arī:

Runāšana ar blakussēdētāju, handsfree izmantošana, ēsšana, mūzikas klausīšanās, spilgtas reklāmas ceļa malā, nepareiza roku pozīcija uz stūres, paļaušanās uz auto aktīvās drošības izmantošana, skatīšanās pa sāniem, stress, miegainība, nervozi līdz braucēji, utt.

Visu aizliegt. Un pie stūres brauks zombijs, kurš tikai lurēs uz ceļu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 22

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti