Valsts policija aicina: “Nebrauc lempī!” 14

 
VP | 14.novembris 2022 14:21

Šodien, 14. novembrī, Valsts policija uzsāk drošības kampaņu “Nebrauc lempī! Reibumā tava reakcija atpaliek”, ar kuru plānots plašākā sabiedrībā aktualizēt jautājumu par to, ka cilvēki arvien atkārtoti pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus un tādējādi apdraud savu un tuvāko veselību un dzīvību.

Šī gada sākumā Valsts policija veica apjomīgu pētījumu*, kura mērķis bija iegūt datus par personām, kuras atkārtoti vadījušas transportlīdzekli alkohola reibumā vai pēc citu apreibinošo vielu lietošanas. Par būtiskākajiem iemesliem pārkāpumu veikšanai un to, kas tieši tika pārkāpts un cik bieži, tika analizēti dati laika posmā no 2022. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam, iekļaujot personas, kuru alkohola koncentrācija pārsniedza 1,5 promiles. Pamatojoties uz Valsts policijas datiem, kā arī pētījumā iegūto informāciju, pārkāpumu skaits, kuri ir saistīti ar transportlīdzekļa vadīšanu atrodoties apreibinošu vielu ietekmē, diemžēl būtiski nesamazinās. Tieši otrādi – arvien vairāk prevalē pārkāpumi, kas veikti īpaši lielā alkohola reibumā (virs 1,5 promilēm).

Ņemot vērā pārkāpuma smagumu un augstu sabiedrisko bīstamību, ko tas rada, ja transportlīdzekļa vadītājs apdraud ne tikai sevi, bet arī citu ceļu satiksmes dalībnieku dzīvību un veselību, 2022. gada 27. oktobrī Saeima trešajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem noteiks kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles. Regulējums noteiks, ka transportlīdzekļa vadītājs, kurš sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē, transportlīdzekļu vadīšanas tiesības varēs atgūt pēc dalības uzvedības korekcijas programmā.

“Valsts policijas jaunās drošības kampaņas idejas pamatā ir tas, ka – neatkarīgi no tā, cik prasmīgs braucējs katrs no mums ir, apreibinošas vielas no mums izvilina pilnīgāko lempi. Braukšanas reibumā būtiskākos riskus rada vadītāja reakcijas palēnināšanās. Tiklīdz palēninās reakcija, pat ašākais smalkas lietas pratējs pārvēršas pilnīgā lempī, un viņa meistarība acīmredzami kļūst nepārliecinoša. Cilvēks, kurš “parakstās” braukt dzērumā, kļūst par lempi, neatkarīgi no tā, cik labi viņš prot braukt. Tas, savukārt, var radīt neatgriezeniskas sekas ikvienam ceļu satiksmes dalībniekam, ieskaitot pašu spēkrata vadītāju. Sauklis ar mūsu aicinājumu “Nebrauc lempī! Reibumā tava reakcija atpaliek” brīdina un vienlaikus atgādina, ka tie nav kādi citi, kas brauc dzērumā. Šis likums attiecas uz katru no mums, un jāsāk ir ar sevi pašu. Kampaņa ir fokusēta uz informēšanu, izglītošanu un motivēšanu nepārkāpt ceļu satiksmes noteikumus kopumā, īpaši akcentējot to, cik bīstams gan pašam vadītājam un pasažieriem, gan citiem ceļu satiksmes dalībniekiem var būt autovadītājs, kurš ir sēdies pie transportlīdzekļa stūres apreibinošo vielu ietekmē,” stāsta Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.

Kampaņa “Nebrauc lempī! Reibumā tava reakcija atpaliek” norisināsies līdz šī gada 14. decembrim. Dažādos komunikācijas kanālos un veidos tiks uzrunāta sabiedrība, ar reāliem faktoloģiskiem pierādījumiem vēršot uzmanību uz to, kādas dažkārt pat neatgriezeniskas sekas var būt, ja netiek ievēroti ceļu satiksmes noteikumi.

Satiksmes drošības kampaņu “Nebrauc lempī! Reibumā tava reakcija atpaliek” organizē Valsts policija sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju un Circle K Latvija. Kampaņa tiek finansēta no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja līdzekļiem.

*Valsts policijas pētījums, kurā tika analizēti dati par 1531 personu, kura laika posmā no 2022. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam vadīja jebkuru transportlīdzekli, atrodoties reibumā virs 1,5 promilēm vai pēc narkotisko un citu apreibinošo vielu lietošanas.  

 
14 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 14.novembris 2022 15:31
5 1 Atbildēt

Mja, man gan ir intersnati kas cits - uz kartinga notestēts ka izdzert (alko) var padaudz līdz sākas nelabojami gļuki ar braukšanu, bet ar nogurumu ir daudz lielākas ziepes ...

rt 14.novembris 2022 17:02
4 0 Atbildēt

Kāds lempim sakars ar dzeršanu?

Lempis ir ments, kurš tā vietā, lai pielietotu dienesta ieroci, dzenās pakaļ pārkāpējam n-tos km un sasit dienesta auto.

Hmm 14.novembris 2022 14:41
3 0 Atbildēt

nabaga pī-āristi - iedomājos, kā viņi lauzīja galvas, kamēr izdomāja šo "braukšanu lempī") Nu vis kaut kas bija dzirdēts, bet, ka kāds teiktu "nebrauc lempī", to gan pirmoreiz dzirdu

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti