Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju motociklistus uzskata par agresīviem 68

 

Foto: Publicitātes attēls

ERGO | 5.septembris 2023 10:15

Ļoti agresīvi braucēji, kuri bieži pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus – tā par motociklistiem domā gandrīz puse jeb 45 % Latvijas iedzīvotāju, liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO veiktā aptauja*.

Vienlaikus līdz augusta beigām ERGO atlīdzībām pieteikts par 22 % mazāk negadījumu ar mototransporta iesaisti nekā pērn šajā periodā, kas ir signāls, ka braukšanas kultūra uzlabojas.

Aptauja, kurā iedzīvotāji tika aicināti novērtēt motociklistu braukšanas kultūru, norāda uz to, ka motobraucēju tēls sabiedrības acīs ir drīzāk negatīvs. Tomēr rezultātos jaušama arī pozitīva nots, jo salīdzinoši liela daļa aptaujāto uzskata, ka moto braukšanas kultūrai kopumā drīzāk ir tendence uzlaboties, nevis pasliktināties.

Motobraucēju apdraudēti

38 % aptaujāto atzinuši, ka, piedaloties ceļu satiksmē kā autovadītāji vai kājāmgājēji, ir piedzīvojuši situācijas, kurās motociklisti viņus apdraudējuši. Autovadītāji šo apdraudējumu izjutuši vairāk (25 %) nekā gājēji (13 %). Savukārt sadalījumā pa Latvijas reģioniem Zemgales iedzīvotāji nepatīkamas, ar motociklistu braukšanas kultūru saistītas, situācijas satiksmē piedzīvojuši visbiežāk (43 %). Zemgalei seko Kurzeme, Rīga, Pierīga, Vidzeme, bet vismazāk ar apdraudējumu no motociklistu puses saskārušies Latgales iedzīvotāji – 32 %.

Stereotipi vai patiesība?

Raksturojot, kādi ceļu satiksmē ir motociklu vadītāji, lielākā daļa jeb 45 % aptaujāto norāda, ka motociklisti ir agresīvi braucēji, kuri bieži pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus. Aptuveni trešdaļa jeb 32 % respondentu motociklistus vērtē neitrāli, un tikai 18 % – pozitīvi, uzskatot, ka motobraucēji ir pieklājīgi un ievēro noteikumus. Visnegatīvāk pret motociklistiem noskaņoti vecāka gada gājuma cilvēki (60-74 gadu vecumā), bet vislabvēlīgākie ir iedzīvotāji 30-39 gadu vecumā.

Savukārt respondentu atbildes uz jautājumu par motociklistu braukšanas kultūras maiņu iezīmē pozitīvāku tendenci. 35 % aptaujāto ir drīzāk optimistiski, uzskatot, ka motobraukšanas kultūra mainās uz labo pusi un motociklisti arvien vairāk rēķinās ar citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Tiesa, 22 % jeb katrs piektais Latvijas iedzīvotājs ir pretējās domās, norādot, ka, viņuprāt, motociklisti kļūst tikai pārgalvīgāki, bet 37 % uzskata, ka braukšanas kultūrā pēdējo gadu laikā nav novērojamas būtiskas izmaiņas. Viskritiskākie šajā jautājumā ir zemgalieši, bet vispozitīvāk noskaņoti Vidzemes un Kurzemes iedzīvotāji.

Uzmanību – rudens lapas un KASKO

Braukšanas kultūra ir cieši saistīta ar ceļu satiksmes negadījumu skaitu. Šogad būtiski, par 22 %, samazinājies ERGO pieteikto KASKO, OCTA un nelaimes gadījumu apdrošināšanas atlīdzību skaits par negadījumiem, kuros iesaistīts mototransports. Līdz augusta beigām saņemti 87 šādi pieteikumi. Galvenokārt tajos bijuši iesaistīti motociklisti, bet daudz retāk – motorolleru un mopēdu vadītāji. Negadījumi bijuši visdažādākie, gan motobraucēju, gan autovadītāju izraisīti, tomēr starp tiem iezīmējas dažas biežākās situācijas. Piemēram, motociklisti nepaspēj laikus noreaģēt un nobremzēt brīdī, kad priekšā braucošie auto strauji samazina ātrumu. Motociklisti bieži nepamana autovadītāju plānotos manevrus, un otrādi – autovadītāji spogulī nepamana motociklus. Tāpat motociklu un auto sadursmes bieži notiek, automašīnām veicot kreiso pagriezienu.

ERGO Risku parakstīšanas departamenta direktors Raitis Čaklis skaidro: “Ņemot vērā, ka pērn no visiem gada mēnešiem tieši septembrī saņēmām visvairāk šādu pieteikumu, sākoties rudens sezonai, aicinām motobraucējus būt īpaši uzmanīgiem un parūpēties par savu drošību. Laikam kļūstot mitrākam un tumšākam, jāpārliecinās, ka transportlīdzekļa riepas un lukturi ir atbilstošā kārtībā, kā arī jāievēro lielāka distance no priekšā braucošajām automašīnām. Jābrauc lēnāk nekā pavasarī vai vasarā, lai izvairītos no saslīdēšanas uz rudens lapām. Tāpat atgādinām, ka ir virkne situāciju, tostarp saslīdēšana, kurās nespēj palīdzēt OCTA, bet zaudējumu kompensēšanai nepieciešana motociklu KASKO apdrošināšana. Tā ietver arī tehnisko palīdzību uz ceļa un motocikla zādzības, apzagšanas un uguns risku, kas ir aktuāli arī ziemas periodā, pēc motosezonas noslēguma. Iekļaujot ERGO KASKO polisē motocikla zādzības risku, tam, tāpat kā transportlīdzekļa bojāejas gadījumā, tiek noteikts 0% pašrisks.”

*Aptauju pēc ERGO pasūtījuma veica tirgus pētījumu kompānija “Norstat Latvija”, 2023. gada augustā tiešsaistē visā Latvijā aptaujājot 1009 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 

 
68 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
BMW 5.septembris 2023 11:03
15 1 Atbildēt

Uz agresīvo vegānvelosipēdistu fona motociklisti ir balti un pūkaini! Brauc mazliet ātrāk,  bet tā pa lielam nevienam netraucē.

Pļurkt 5.septembris 2023 14:13
10 2 Atbildēt

Tev par katru cenu ir jāapstājas joslas vidu? Pa 20 centimetri uz vienu malu apstāties ticība neļauj?

Latvijā joslas platums ir pilnīgi pieetiekams, lai tajā savietots jebkurš mocis un jebkura vieglā automašīna!

Vernons 5.septembris 2023 13:33
9 2 Atbildēt

Būtu labi, ja Tu vispirms iemācītos Sevi cienīt! Domāju, ka citi sapratīs.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti