Autovadītājus ražas novākšanas laikā aicina pievērst uzmanību drošībai uz ceļa 8

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 18.jūlijs 2024 8:29

Biedrība "Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi" aicina autovadītājus ražas novākšanas laikā pievērst uzmanību drošībai uz ceļa, aģentūru LETA informēja apvienībā.

Biedrības pārstāvji norāda, ka šogad ievērojami agrāk nekā citus gadus Latvijā sācies ražas novākšanas laiks. Tāpēc uz autoceļiem strauji pieaug kombainu, traktoru, smago mašīnu un citas tehnikas daudzums.

Apvienības vadītājs Valters Zelčs aicina ievērot piesardzības pasākumus, lai izvairītos no bīstamām situācijām un novērstu nevajadzīgus ceļu satiksmes negadījumus.

Viņš skaidro, ka lauksaimniecības tehnika ir liela, smaga un lēna, tāpēc autovadītājiem visas darbības, tostarp, ātruma samazināšana, jāveic savlaicīgi un pārdomāti. Svarīgi arī uzmanīgi sekot līdzi manevriem, ko uz ceļa veic lauksaimniecības tehnika.

Zelčs norāda, ka parasti vieglo auto vadītāji, vēloties nogriezties pa labi, ieņem labo malējo stāvokli, tomēr ar smago tehniku rīcība var būt pretēja, jo tehnika ir liela un tai var būt nepieciešami plati nogriešanās leņķi. Ja tehnika ieņēmusi labo malējo stāvokli, pastāv iespēja, ka tā griezīsies pa kreisi vai arī, lai nogrieztos pa labi, tehnika var pietuvoties ceļa vidus līnijai.

Biedrības vadītājs par sevišķi bīstamām situācijām min gadījumus, kuros autovadītāji sāk apdzīšanas manevru brīžos, kad tehnikas vadītājs vēlas nogriezties pa kreisi, piebilstot, ka autovadītājiem, vēloties apdzīt smago tehniku, jāpārliecinās ne tikai par to, vai pretējā joslā netuvojas citi transportlīdzekļi, bet arī par to, vai tehnikai nav ieslēgts kreisais virzienrādītājs.

Viņš atzīmē, ka autovadītāji bieži koncentrējas uz apdzīšanu un nepamana traktortehnikas mirgojošo kreiso pagriezienu, izraisot situāciju, kur apdzenošais spēkrats ietriecas lauksaimniecības tehnikas sānos, jo tehnika ir sākusi nogriešanās manevru.

Lai rūpētos par drošību uz valsts autoceļiem, biedrības pārstāvji aicina arī lauksaimniekus pirms izbraukšanas uz ceļa pārliecināties, ka tehnikas apgaismojums un virzienrādītāji ir darba kārtībā. Tāpat gadījumos, ja ar tehniku jāveic garāki braucieni, apvienība aicina lauksaimniekus izvērtēt iespēju periodiski palaist garām izveidojušās automašīnu kolonnas.

Biedrība "Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi" ir nevalstiskā organizācija, kuras mērķis ir informēt sabiedrību par lauksaimniecības procesiem un tajās izmantotajām praksēm.

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Freijers 18.jūlijs 2024 23:50
22 0 Atbildēt

Traktoristiem derētu atcerēties, ka ir tāds CSN 110.punkts - proti, jāpalaiž garām sastrēgums, ja tāds aiz tevis ir izveidojies.

BMW 18.jūlijs 2024 8:45
11 1 Atbildēt

Kāpēc lauksaimniekus neaizcina būt uzmanīgus un nevizināties pa tumsu? Parasti visi negadījumi notiek naktī, kad tehnika ir uz ceļa bez nevienas gaismas.

650 18.jūlijs 2024 16:19
3 0 Atbildēt

Beidzamajos gados gan tas lauksaimnieku apgaismības līmenis tomēr ir uzlabojies.

Jāuzmanās ir jo īpaši tam, kurš tagad brauks kādās sev neierastās vietās un/vai ne-ikdienas maršrutos. Ir lietas, kuras ar vienu pašu vadītāja reakciju ir grūti novērst, vienkārši būtu vajadzīgs par tām iepriekš Zināt (vai vismaz nojaust).Un nevaig aizvaig lieki tur blatot,īpaši ja redzi, ka laukā/vakarā notiek kādi darbi.

Man beidzamais (stipri iespējamais) incidents bija šovassar uz šauri/reljefota mežaina ceļa slavenajā cēsu lohrajonā, mijiedarbībā ar tādu pajaunu smilšukarjera tehnikas vienību (nu tādu jocīgu,kam priekšā pamatīgs agregāts vismaz 2/3  ceļa platumā).Kura vadītājs pēc veiksmīgas darbadienas acīmredzami gatavojās dalībai Rallijā.Jā. Labi, ka es pats tur kko apmēram "zināju" un ka tam suudam tomēr bij labas bremzes.Es nesaku, ka tas traktorpilots (pajauns čalis) bij galīgais lohs,bet vienkārši katram ar kaut ko tomēr ir jārēķinās.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ginetta Akula - jauns superauto no Apvienotās Karalistes (+ FOTO) 4

Lielbritānijā izstrādāts jauns superauto Ginetta Akula, kas būs pieejams ierobežotā skaitā un, jā, - par diezgan lielām naudiņām. Lasīt vairāk

 

Iedzīvotāji vēja turbīnu tuvumā saņems kompensāciju (+ VIDEO) 12

Valdības apstiprinātie noteikumi, kas nosaka vēja parku attīstītājiem maksāt vietējai pašvaldībai un apkārtnes iedzīvotājiem ikgadēju kompensāciju, sākotnēji attieksies tikai uz tiem vēja parkiem, kuri pašlaik vēl ir projekta stadijā un nav nodoti ekspluatācijā. Lasīt vairāk

 

Nākamnedēļ Frankfurtē notiks izstāde auto nozares profesionāļiem “Automechanika Frankfurt”

No 10. līdz 14. septembrim norisināsies “Automechanika Frankfurt”, kas ir pasaulē lielākā auto nozares tehnoloģijām un pēcpārdošanas tematikai veltītā izstāde profesionāļiem. Izstādes tēma šogad ir “Braukšanas transformācija”, ņemot vērā pārmaiņas, kas šobrīd skar autobūves nozari. Lasīt vairāk

 

Latvijas auto žurnālistu komanda startēs “Enefit 24h EV race” elektroauto izturības sacensībās 2

No 20. Līdz 21. septembrim Panevēžas autodromā notiks “Enefit 24h EV race” elektroauto izturības sacensības. Tajās piedalīsies arī auto žurnālistu komanda no Latvijas, sacenšoties gan kopējā ieskaitē, gan arī atsevišķā - Baltijas mediju pārstāvju ieskaitē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti