Eksperti brīdina: IT uzņēmumi var pamest Latviju (+ video) 22

 
Nozare.lv / iAuto.lv | 7.augusts 2017 14:01

Notiekošais ap sludinājumu portālu "ss.lv" radījis sašutuma vētru informācijas tehnoloģiju nozarē (IT), kas ir neizpratnē - "kā var ienākt prātā apturēt veiksmīgi strādājošu, priekšzīmīgu nodokļu maksātāju", šodien žurnālistiem sacīja augsto tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Inbokss" īpašnieks Andris Griķis, uzsverot, ka šādā situācijā IT uzņēmumi var aiziet no Latvijas jurisdikcijas, lai pasargātu savu biznesu.

Viņš norādīja, ka IT nozare ir ārkārtīgi sensitīva, pasaulē ir vērojamas milzīgas rūpes par šādām kompānijām, bet Latvijā valdības klusēšana par notiekošo ap "ss.lv" izraisa neizpratni. "Sajūtot šādu valsts attieksmi, Latviju pametīs pēdējie strādājošie IT uzņēmumi," uzsvēra Griķis.

"Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieprasīja lielu daļu datu bāzes, taču SIA “Internet” to apstrīdēja Administratīvajā tiesā, uzskatot to par administratīvo aktu. Šādā situācijā apturēt portāla darbību ir nepieņemami. VID rīcība ir visneiedomājamākais signāls, ko valsts var sūtīt saviem IT uzņēmējiem," sacīja Griķis.

Savukārt SIA "Tvnet Latvia" valdes loceklis Juris Mendziņš norādīja, ka VID no "Internet" pieprasīja pietiekami lielu lietotāju datu bāzes daļu, taču likumā "Par nodokļiem un nodevām" teikts, ka jāsniedz informācija tikai un vienīgi par pašu nodokļu maksātāju.

""ss.lv" šādu pieprasījumu pārsūdzēja tiesā. Ja tiesa šo prasību ir pieņēmusi, tad administratīvais akts ar to brīdi nav spēkā. Ja šajā brīdī kāds pieņem lēmumu bloķēt portālu, tas atgādina roku izgriešanas taktiku no 90.gadiem. Turklāt, nekādu īpašu citu datu, kā tie, kas redzami publiski, portāla rīcībā nav un VID var redzēt šos publiskos datus," sacīja Mendziņš.

"Inbokss" uzņēmuma valdes loceklis Jevgenijs Kuzņecovs pastāstīja, ka viena Kanādas IT kompānija jau aizgāja prom no Latvijas tirgus valsts institūciju attieksmes dēļ, lūk iAuto.lv VIDEO:

 

Par ss.lv (2 no 6) - "Inbokss" valdes loceklis Jevgenijs Kuzņecovs - kā VID un ss.lv situācija ietekmēs IT nozari Latvijā. Seko@iAutolv

Posted by IAutolv on pirmdiena, 2017. gada 7. Augusts

Kā ziņots, VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla "ss.lv" darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar "ss.lv" īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA "Internet" saimniecisko darbību. "Internet" 1.augustā pieņemto VID lēmumu par "Internet" saimnieciskās darbības apturēšanu 3.augustā ir pārsūdzējusi VID ģenerāldirektorei Ilzei Cīrulei.

VID nosūtītajā pieprasījumā par sludinājumu portāla "ss.lv" bloķēšanu minēta vēl virkne ar SIA "Internet" saistītu domēna vārdu. Bez "ss.lv" iesnigumā minēti arī "2000.lv", "auto.lv", "dch.lv", "dorfman.lv", "doska.lv", "firenet.lv", "ftp.lv", "inet.lv", "internet.lv", "kasko.lv", "madam.lv", "moneta.lv", "multisistema.lv", "myphoto.lv", "netmail.lv", "noma.lv", "octa.lv", "pulse.lv", "showbar.lv", "sludinajumi.lv", "sound.lv", "sys.lv" un "titans.lv".

Lasi vēl iAuto.lv

 
22 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 7.augusts 2017 14:28
14 8 Atbildēt

IT ekspertus pārstāv viens cilvēks - inbox.lv vadītājs.

Tā jau ir šajā bērnu portālā. Te arī bieži redzam ekspertu viedokli, ko pārstāv kāds dīleris, reklāmas menedžeris vai kāds pensionārs.

...

visiem biznesmeņiem, vienalga kādā sfērā arī tas nestrādātu - vai būvniecības, vai ražošanas, vai IT, vai apkalpošanas, vajadzētu saprast - 90.tie sen kā pagāja garām. Bija 30 gadi lai pārkārtotos strādāt godīgi. Mūsdienu prakse rāda, ka pat lielas korporācijas, kuras nodokļos maksā miljardus ( piemēram VW) tik un ta ņem prieksā par šmaukšanos. Bet šeit, "eksperti" un citi klauni žēlojas un plēš di*sas par kaut kādu krievu portālu, kuri slēpj bandītus. Nu un, ka nodokļos maksā kaut kādu tur miljonu? Atnāks cits, godīgs, un nodokļos maksās tik pat daudz, bet neko neslēps.

Tagad Ss.lv ir apgriezis kažoku otrādi, un saka - mēs jau neko... mēs nezinājām ko tas vid no mums grib...

Bet pirms tam sūtīja vid pakaļa, kā latvijas dzelzceļš. Kurš arī dara ko grib, pat ved kontrabandu, bet valstij saka - "mēs esam viens lielākajiem nodokļu maksātājiem".

Vieni pamuļķi ņemās, citi seko līdzi.

Diemžēl 7.augusts 2017 16:52
13 7 Atbildēt

Diemžēl, 350 000 mūsu tautieši ir uztvēruši nopietni savulaik izteiktos ekspertu brīdinājumus un tagad dzīvo un strādā Lielbritānijā, Vācijā u.c. vietās pasaulē

taisniba 7.augusts 2017 17:12
7 20 Atbildēt

un 70% no ārzemēs dzīvojošajiem ir ar tikai videnes izglitibu, dzīvo tur pa vairākeim vienā dzivokli kā kopmītnes, bet Latvijā tā dzīvot nevēlas. Brauc uz LV pie ārstiem, zobārstiem utt jo tie redz te lētāki. A paši Latvijā grib pelnīt tūkstošus, kaut vai nav ne augstskolā ne tehnikumā apguvuši profesiju- vai Latvijā sliktāk bez tādiem? diez vai. Lielākā daļa aizbraucēju jau tur tikai noliktavās un zemeņu laukos strādā, ko tad no tādiem var te sagaidīt? vai tāds ir pelnījis saņemts 1000 eiro, jo ja pajautātu tad neviens no viniem par mazāku summu nestrādātu. Pabiras

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti