Būs neērtāk, taču vajag - valsts pakalpojumos internetbanku identifikācijas vietā plāno pāriet uz e-parakstu 24

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 15.maijs 2023 10:05

E-vidē sniegtajos valsts pakalpojumos internetbanku identifikācijas vietā tiek plānots pāriet uz krietni nepopulārāko e-parakstu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Pašlaik iedzīvotāji, autentificējoties valsts pakalpojumu saņemšanai, daudz biežāk izmanto internetbanku funkcionalitāti, piemēram, valsts izveidotajā vienotās pieteikšanās modulī, kuru lietotāju identificēšanai lieto "Latvija.lv" un citi valsts portāli, šogad janvārī 2,6 miljonus reižu izmantota internetbanka, savukārt valsts e-paraksta veidi - tikai pusmiljonu reižu.

Tomēr autentifikācijā plānots arvien virzīties prom no internetbanku izmantošanas, skaidrojot to ar banku iebildumiem un valsts garantijām e-paraksta drošībai. Nacionālais veselības dienests jau brīdinājis, ka no nākamā gada e-veselībai vairs nevarēs piekļūt ar internetbankas identifikācijas rīkiem, bet tikai ar e-parakstu. Šādas izmaiņas bija plānotas jau no 2017.gada, taču banku izveidotie identifikācijas rīki izrādījušies daudz populārāki un termiņš pārcelts līdz 2024.gada sākumam.

Veselības ministre Līga Meņģelsone (AS) skaidrojusi, ka eID karte ir drošāka, tomēr viņa atzinusi, ka visiem tā vēl nav pieejama. Viņa sola, ka iedzīvotāji tikšot informēti par izmaiņām.

Kopš gada sākuma internetbanku rīki vairs neder tieslietu elektroniskajai sistēmai e-lieta. Galvenais iemesls pārējai šajā jomā bijis tas, ka valsts e-paraksta rīkiem ir piešķirts kvalificēta identifikācijas līdzekļa statuss, bet banku rīkiem tāda nav.

"Cert.lv" eksperts Kristiāns Teters skaidrojis, ka nevar apgalvot, ka valsts piešķirtais statuss nozīmē lielāku drošību, lai arī viņš atbalsta iešanu kvalificētās identifikācijas virzienā. Vienlaikus viņš atzīmējis, ka autentifikācijas rīku izvēle ir katra e-pakalpojuma sniedzēja izvēle, izvērtējot riskus.

Gan Valsts ieņēmumu dienests, gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra gan uzsvēruši, ka pēc pašu iniciatīvas e-lietu un e-veselības piemēriem nesekos, jo vēlas, lai cilvēkiem būtu vairāk veidu, kā pieslēgties to e-pakalpojumiem.

Tikmēr banku veidotā Finanšu nozares asociācija paudusi, ka internetbanku rīku lietošana valsts portālos bijis tikai pagaidu risinājums, kas ievilcies. "Bankas ir finanšu pakalpojumu sniedzēji, un šobrīd mēs nodrošinām arī daļēji identifikācijas pakalpojumu sniegšanu, kas nav īsti bankai specifiska darbība. Tikmēr paralēli jau pastāv juridiskie subjekti, kas piedāvā šos pakalpojumus, un valstij būtu tikai loģiski pāriet," izteicies asociācijas konsultants Armands Onzuls. Savukārt individuālās atbildēs četras lielākās Latvijas bankas gan būtiskus iebildumus pret savu sistēmu izmantošanu nav paudušas.

Par digitālo pārvaldi atbildīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norādījusi, ka esot saņemti signāli no bankām par to, ka valsts paļaušanās uz to identifikācijas rīkiem kļūstot par apgrūtinājumu. Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Gatis Ozols norādījis, ka pāreja uz kvalificētajiem identifikācijas līdzekļiem notiks, taču process būšot pakāpenisks. Ar internetbanku rīku ierobežošanu e-pakalpojumos valsts nesteigšoties, kamēr bankas nespiedīs to darīt.

Ministrijas pārstāvis arī norādījis, ka lielai daļai internetbanku lietotāju pāreja būtiskas problēmas varētu nesagādāt, ja drīzumā kvalificētā rīka statusu iegūs "Smart ID", kuru lieto "Swedbank", "SEB" un "Luminor", taču ne "Citadeles" klienti. "Smart ID" izstrādātājs "SK ID Solutions" statusu cenšas iegūt jau vairāk nekā trīs gadus. Kad tas būs iegūts, ar "Smart ID" varēs piekļūt valsts pakalpojumiem bez banku starpniecības.

Statusu piešķir Aizsardzības ministrijas paspārnē esošā Digitālās drošības uzraudzības komiteja. Ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons procesa ilgumu skaidro ar to, ka komersantam jānodrošina piekļuve PMLP rīcībā esošajiem iedzīvotāju datiem, kā arī pārbaudes esot skrupulozas un laikietiplīgas. Lēmums par statusa piešķiršanu "Smart ID" faktiski jau esot pieņemts pagājušajā nedēļā, tomēr pilnībā process vēl nav noslēdzies.

 
24 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
aaa 15.maijs 2023 10:47
15 3 Atbildēt

tagad visiem būs vajadzīgi karšu lasītāji,datori,jauni telefoni...godīgi ,sakot ,man tas jūsu ē mēsls pie vienas vietas..ož pēc kārtējās afēras..kādu atkal lobē

Opis 15.maijs 2023 10:21
13 0 Atbildēt

Un tad kad pakāsīs e-ID karti un telefonu, tad sāksies jautrība, jo nebūs rezerves varianta, kā steidzami tikt pie valst pakalpojumiem!

Vēl sūdīgāk būs visiem ārzemniekiem, kas strādā Latvijā, jo tādā ziņā Smart-ID strādā visās Baltijas valstīs. 

Es teiktu, ka radio un televizijas centrs nodarbojas ar negodīgu komercpraksi, uzspiežot tikai savu risinājumu, kaut gan Smart-ID ir visi vajadzīgie sertifikāti, lai paraksts būtu derīgs visā Eiropā.

Vaiii 15.maijs 2023 10:33
7 1 Atbildēt

pensionāri būs "sajūsmā"

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti