«Nissan» iepazīstina ar elektrisko auto LEAF (+ foto) (+ video) 8

 
5.augusts 2009 0:01

Motor Co. atklāj Nissan LEAF – pasaulē pirmo plaši pieejamo nulles emisijas automašīnu. Tā ir īpaši litija-jona bateriju šasijai izgatavota universāla vidēja izmēra automašīna, kurā ir pietiekami daudz vietas pieciem pieaugušajiem.

Auto nobraukums bez uzlādēšanas sasniedz vairāk nekā 160 km, tā nodrošinot patērētāju ikdienas prasības.


Šīs automašīnas tirdzniecību Japānā, ASV un Eiropā paredzēts uzsākt 2010.gada beigās. Tā Nissan LEAF plāno atklāt jaunu mobilitātes – nulles emisijas ēru. Jaunais automašīnas modelis ir kulminācija Nissan radikālajai nākotnes pārveidošanas vīzijai un gadu desmitiem ilgiem ieguldījumiem un pētījumiem.



„Nissan LEAF ir milzīgs panākums. Tāds, ar kuru var lepoties visi Nissan darbinieki,” saka Nissan prezidents un izpilddirektors Karloss Gosns (Carlos Ghosn). „Esam nenogurstoši strādājuši, lai īstenotu savu sapni – radītu ikdienas lietošanai paredzētu automašīnu ar nulles, nevis samazinātu emisiju. Tas ir pirmais solis ceļā, kas noteikti kļūs par aizraujošu piedzīvojumu visiem pasaules iedzīvotājiem, Nissan korporācijai un nozarei.”

Galvenās LEAF iezīmes:
1) nulles emisijas transmisija un platforma;
2) pieejama cena;
3) izmeklēts dizains;
4) ikdienas lietošanai paredzētas kustības autonomija – 160 km,
5) saistīta mobilitāte: moderna inteliģentā transporta (IT) sistēma.



Nosaukums „LEAF” (latv. val. – lapa) zīmīgi raksturo automašīnu. Kā augu lapas dabā attīra gaisu, Nissan LEAF „attīra” pārvietošanos autotransportā, atbrīvojot braukšanas praksi no emisijas. Sīkāka informācija par cenām tiks paziņota pirms tirdzniecības sākšanas 2010. gada nogalē, taču uzņēmums šai automašīnai paredz konkurētspējīgu cenu labi aprīkotu „C” segmenta automobiĻu vidū.

Tāpat prognozējams, ka Nissan LEAF tiks piemēroti ievērojami vietējo, reģionālo un nacionālo nodokļu atvieglojumi, kā arī stimuli vispasaules auto tirgos. Ir vēl kāds papildu labums: Nissan LEAF ir radīts tā, lai būtu vienlīdz draudzīgs gan maciņam, gan apkārtējai videi, jo šai automašīnai piemīt mazāka mehāniskā sarežăītība nekā tradicionālajiem transportlīdzekļiem, kas darbināmi ar benzīnu.



NULLES EMISIJAS MOBILITĀTE
Nissan LEAF darbojas ar laminētām litija-jona baterijām, kas ģenerē vairāk nekā 90kW jaudu, tā elektriskajam dzinējam pievadot 80 kW/280 Nm. Tas nodrošina viegli vadāmu un patīkamu braukšanu, kas pilnībā atbilst tam, ko patērētāji sagaida no tradicionālajām, ar benzīnu darbināmām automašīnām.

Pretēji transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar iekšdedzes dzinējiem (ICE), Nissan LEAF transmisijai nav izpūtēja caurules - netiek radīta CO2 vai citu siltumnīcefekta gāzu emisija. Nissan LEAF reģeneratīvā bremžu sistēma apvienojumā ar novatorisko litija-jona bateriju iepakojumu, vienā pilnas uzlādes periodā* ļauj automašīnai veikt attālumu, kas pārsniedz 160 km (100 jūdzes). (*US LA4 režīms)

Plaši patērētāju pētījumi liecina, ka šāds ātruma diapazons nodrošina ikdienas braukšanas vajadzības vairāk nekā 70% autobraucēju visā pasaulē.

Nissan pieeja padara uzlādēšanu vienkāršu un ērtu. Ar ātrā lādētāja palīdzību Nissan LEAF līdz aptuveni 80% tā pilnas kapacitātes iespējams uzlādēt nepilnās 30 minūtēs. Uzlādēšanai mājas apstākļos no 220V kontaktligzdas būs nepieciešamas apmēram astoņas stundas, kas ir pietiekami ilgs laiks, lai auto un tās lietotājs atpūstos.



IKDIENAS LIETOŠANAI PAREDZĒTA AUTOMAŠĪNA
Inženieri un dizaineri, kas izveidojuši Nissan LEAF, rūpīgi strādājuši, lai radītu ikdienas lietošanai paredzētu automašīnu par konkurētspējīgu cenu, un tas ļautu Nissan ievest mobilitāti nulles emisijas ērā. Lai nodrošinātu komfortu, plašumu un kravas ietilpību, Nissan LEAF izgatavošanā izmantots absolūti jauns šasijas un korpusa izvietojums.

„Mūsu izstrādātajai automašīnai bija jākļūst par pasaulē pirmo praktisku vidēja izmēra EA (elektrisko automašīnu), ko autobraucēji varētu atļauties un gribētu lietot ikdienā. Tieši tādu automašīnu mēs arī radījām. Tās dizains ļaus identificēt ne tikai Nissan LEAF, bet arī tās īpašnieku kā jaunās nulles emisijas ēras pārstāvi,” teicis produkta galvenais dizainers Masato Inoue (Masato INOUE).

IZMEKLĒTS DIZAINS

Pat niecīgākajiem sīkumiem var būt milzīga ietekme. Nissan LEAF priekšpuses dizainu raksturo ass, uz augšu vērsts „V” veida noformējums, kas izceļ garos, ieslīpos, gaismu emitējošo diožu (LED) priekšējos lukturus. Dizains vēsta: „Šī automašīna ir īpaša”. Taču priekšējie gaismas lukturi nav tikai īpašā dizaina vēstneši. Tie izveidoti, lai gudri sadalītu un novirzītu gaisa plūsmu no durvju spoguĻiem, tā samazinot vēja radīto troksni un slodzi. Turklāt priekšējiem gaismas lukturiem piemīt vēl kāda pozitīva īpašība – tie patērē tikai desmit procentus no parastajām lampām nepieciešamās elektrības, kas savukārt ļauj Nissan LEAF sasniegt savu pasaules mēroga kustības autonomiju.

Pateicoties košajai apdarei, Nissan LEAF piedāvā patīkamu un modernu salona vidi. Tās draudzīgais „zilās zemes” (blue earth) krāsu motīvs aizgūts no Nissan LEAF sākotnējā modeļa Aqua Globe korpusa krāsas. Šis motīvs izplatās automašīnas iekšpusē ar vadības panelī esošu zilu gaismas elementu un ierīču apgaismojuma palīdzību.




SAISTĪTA MOBILITĀTES IT SISTĒMA
Nissan LEAF izmantota ekskluzīva, moderna IT sistēma. Savienota ar globālo datu centru, sistēma autovadītājam spēj nodrošināt atbalstu, informāciju un izklaidi 24 stundas diennaktī. Monitors priekšējā panelī parāda gan tuvumā esošos uzlādes punktus, gan atlikušo Nissan LEAF jaudu vai attālumu, kādu mašīna vēl var nobraukt. Vēl viena moderna automašīnas iezīme: lai ieslēgtu gaisa kondicionēšanas sistēmu un iestatītu uzlādes funkcijas pat tad, ja Nissan LEAF ir izlādējies, var izmantot mobilos tālruni. Lai uzlādētu baterijas, iespējams arī iepriekš ieprogrammēt attālinātās vadības taimeri, kas atrodas automašīnā.

„IT sistēma ir būtiska priekšrocība”, saka produkta galvenais speciālists Tūru Abe (Tooru Abe). „Mēs vēlējāmies, lai šī automašīna būtu tās vadītāja partneris un uzlabojums pasažieru vajadzībām. Tāpat vēlējāmies, lai šis automobilis palīdzētu izveidot nulles emisijas sabiedrību, un šī IT iezīme palīdz to īstenot.”

HOLISTISKĀ PIEEJA NULLES EMISIJAS MOBILITĀTEI UN VIDEI DRAUDZĪGAI INOVĀCIJAI
Nissan LEAF būtībā ir pirmais solis nulles emisijas mobilitātes ēras atklāšanā. Tomēr Nissan atzīst, ka iekšdedzes dzinēju (ICE) tehnoloăijas tuvākajās desmitgadēs saglabās nozīmīgu lomu pasaules transporta jomā. TādēĻ nulles emisijas vīziju Nissan radījis, izmantojot holistisko pieeju. Tā nodrošina patērētājiem iespēju izvēlēties sev piemērotāko no vispusīga, videi draudzīgu tehnoloģiju klāsta.

Dažiem patērētājiem Nissan LEAF būs perfekts atradums un vienīgā automašīna, kas tiem jebkad būs vajadzīga. Citiem Nissan LEAF būs loăisks papildinājums ăimenes autoparkam – piemēram, optimālais risinājums ikdienas pārbraucieniem.

Tā kā nulles emisija ir uzŅēmuma pamatmērķis, tas nepārtraukti turpina ieviest jauninājumus videi draudzīgu tehnoloģiju jomā, kas paaugstina efektivitāti un samazina emisiju. Rezultātā Nissan piedāvā vispusīgu automobiļu tehnoloģiju klāstu, ieskaitot CVT, Idle Stop, HEV, Clean Diesel un turpina nepārtraukti pētīt un ieguldīt līdzekļus FCV tehnoloģijā.

PARTNERI VISĀ PASAULĒ

Renault-Nissan Alianses preču zīmes nulles emisijas mobilitātes programmas iekļauj sadarbību ar vairākām valstīm: Apvienoto Karalisti un Portugāli, Japānas un ASV pašvaldībām, kā arī citiem sektoriem, visā pasaulē veidojot gandrīz 30 partnerības.

Tajās lielākais uzsvars likts uz šādām trīs jomām:
1) vispusīgas uzlādes infrastruktūras izveide, piesaistot valsts un privātās investīcijas,
2) stimuli un subsīdijas no pašvaldībām, reăionālajām un valsts mēroga valdībām, un
3) sabiedrības izglītošana par individuāliem un sabiedriskiem ieguvumiem, ko piedāvā nulles emisijas mobilitāte.

NULLES EMISIJAS AUTOMAŠĪNU RAŽOŠANA
Nissan LEAF ir gaidāmās uzņēmuma EA līnijas pirmais modelis, un tas ir būtisks stūrakmens Renault-Nissan Alianses nulles emisijas mobilitātes vīzijā. Pirmo Nissan EA ražos Opamā (Oppama), Japānā, papildu ražotni plānots izveidot Smirnā (Smyrna), Tenesijas štatā, ASV. Litija-jona baterijas tiek izgatavotas Zamā (Zama), Japānā, un papildu ražošana paredzēta ASV, Apvienotajā Karalistē un Portugālē. Tāpat tiek izvērtētas citas pasaules vietas, kur iespējamas investīcijas.


Lai iegūtu vairāk informācijas, apmeklējiet Nissan Zero-Emission tīmekļa vietni:
http://www.nissan-zeroemission.com
 
Visi komentāri
 
270195. viesis 5.augusts 2009 0:12
0 0 Atbildēt

Labākais jau tas, ka arī elektrību saražo bez emisijas. Un ziemā apsilda salonu ar dabasgāzi - vienīgi vadītajām jāēd autorizētajā servisā pirkti zirņi.

270196. viesis 5.augusts 2009 1:45
0 0 Atbildēt

Pašas mašīnas saražošanu arī aizmirsi :)

270198. viesis 5.augusts 2009 9:09
0 0 Atbildēt

Interesanti, cik tas aparāts kWh norij tajos 160km un kā, piemēram, daudzstāvu mājā dzīvojošajam LEAF īpašniekam būtu jāuzlādē tas auto, pa nakti no 12.stāva loga vadi jānovelk un jālādē?! :)

270208. viesis 5.augusts 2009 11:34
0 0 Atbildēt

Nu būs stāvvietas kur auto naktī uzlādēt varēs :) Jautājums ir ko šis aķis darīs ziemā?

270209. viesis 5.augusts 2009 11:51
0 0 Atbildēt

Mājaslapā pie tehniskās info ir norādīts, ka bateriju kapacitāte 24kWh... tā kā sanāk 15kWh uz 100km, jeb mūsu naudiņā 1,12 Ls/100km :)

270212. viesis 5.augusts 2009 13:37
0 0 Atbildēt

Aizbrauc uz darbu un pagarinātāju pa logu līdz mašīnai un sanāks 0,00 Ls/100 km :D

270213. viesis 5.augusts 2009 13:43
0 0 Atbildēt

Cerams nodokļu atlaides būs, jo man ir 3 fāzes un līdz ar to varēšu fiksāk uzlādēt! :)

270225. viesis 5.augusts 2009 17:15
0 0 Atbildēt

vmartini sapņo vesels :D

Ja sotaku nobraukt izmaksā tik dārgi, tad garo gabalu braucējiem bēū audī ā divi vai polo 3L sanāk izdevīgāks - bik dārgāk ielieties, zato nav jāsalst un var braukt visu gadu :D

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti