Izglītos autovadītājus par saskaņotā paziņojuma pareizu lietošanu (+ video) 2

 
2.septembris 2009 7:58

Transportlīdzekļu apdrošinātāji saskaras ar kļūdām saskaņotā paziņojuma lietošanā, kas apgrūtina ceļu satiksmes negadījuma apstākļu izvērtēšanu un zaudējumu atlīdzību izmaksāšanu cietušajam par negadījumā bojāto transportlīdzekli.

Tādēļ Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) uzsāk informatīvu kampaņu, kuras laikā izglītos autovadītājus par saskaņotā paziņojuma pareizu lietošanu.



Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs: „Ar saskaņoto paziņojumu tiek fiksēta apmēram puse ceļu satiksmes negadījumu. Pateicoties šai kārtībai, autovadītāji ietaupa laiku, jo nav jāizsauc un jāgaida Ceļu policija. Līdz ar to cietušais salīdzinoši ātrāk var saņemt zaudējumu atlīdzību, jo apdrošinātājam nav vajadzīgs saņemt Ceļu policijas izziņu, savukārt vainīgajam netiek piemēroti soda punkti. Tai pat laikā saskaņoto paziņojumu drīkst aizpildīt tikai noteiktos gadījumos, jo pretējā gadījumā apdrošinātājs saskaņā ar likumu var atteikt zaudējumu kompensāciju. Lai samazinātu nepareizi aizpildīto saskaņoto paziņojumu skaitu, uzsākta izglītojoša kampaņa.”

Saskaņotie paziņojumi paredzēti noteiktu ceļu satiksmes negadījumu reģistrēšanai. Būtiski atcerēties, ka ar saskaņotajiem paziņojumiem fiksēt ceļu satiksmes negadījumu atļauts tikai noteiktos gadījumos: ja ceļu satiksmes negadījumā nav cietuši cilvēki, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai, kā arī sadursmē iesaistītajiem transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nevar vai tiem saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem aizliegts braukt. Aizpildīt saskaņoto paziņojumu var tajos gadījumos, ja ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi un transportlīdzekļu vadītājiem nav domstarpību par negadījumu apstākļiem.

Raksturīgākās kļūdas

Viena no raksturīgākajām kļūdām ir saskaņotā paziņojuma aizpildīšana gadījumos, kad atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem to darīt nedrīkstēja. Tie ir gadījumi, kad ir cietušas personas vai bojāts transportlīdzeklis tā, ka tas no negadījuma vietas nevarēja vai nedrīkstēja aizbraukt.

J.Stengrevics: „Apdrošinātāji saskārušies ar gadījumiem, kad abi ceļu satiksmes negadījumā iesaistītie auto vadītāji aizpilda saskaņoto paziņojumu, bet pēc vairākām dienām uzrodas negadījumā cietušais, kam konstatētas nopietnas veselības problēmas, kas bija jau pamanāmas arī tūlīt pēc negadījuma. Šāda veida autovadītāju nezināšana diemžēl aizkavē apdrošināšanas atlīdzību izmaksu cietušajām personām.”

Raksturīga kļūda ir vainīgās puses saskaņotā paziņojuma eksemplāra neiesniegšana un transportlīdzekļa neatrādīšana savam apdrošinātājam. Tas ir nepieciešams, lai apdrošinātājs varētu objektīvi pārliecināties par visiem negadījuma apstākļiem un to patiesumu. Saskaņā ar OCTA likumu vainīgajai pusei ir pienākums nekavējoties paziņot par apdrošināšanas gadījuma iestāšanos savam apdrošinātājam, pretējā gadījumā apdrošinātājam ir tiesības vērsties pie vainīgā transportlīdzekļa izraisītāja ar regresa prasību.

Saskaņoto paziņojumu ir jāaizpilda rūpīgi, sniedzot pēc iespējas detalizētākas atbildes un precīzi norādot negadījuma apstākļus. Shēmā ir jāuzzīmē transportlīdzekļu stāvoklis negadījuma brīdī, nevis pēc tā. Ja ir iespēja, tad negadījuma vietu var arī nofotografēt, piemēram, ar telefonā iebūvēto fotoaparātu.

J.Stengrevics: „Šādos gadījumos, kad pēc abu vadītāju aizpildītajām veidlapām nav iespējams noteikt negadījuma izraisītāju, apdrošinātāji var pieņemt lēmumu par abu vadītāju daļēju atbildību un kompensēt tikai 50% no zaudējumiem. Šādos gadījumos ieguvējs noteikti nav vadītājs, kas ceļu satiksmes negadījumu nav izraisījis. Tādēļ vienmēr transportlīdzekļu vadītājiem ļoti rūpīgi jāizlasa un jāaizpilda saskaņoto paziņojumu veidlapas, bet gadījumos, kad savā starpā tomēr nevar vienoties par negadījuma apstākļiem, jāvēršas Ceļu policijā.”

Kampaņa „Autovadītāj, ietaupi laiku ar saskaņoto paziņojumu” notiek no šī gada 31.augusta līdz 30.septembrim. Tās laikā autovadītājus par saskaņoto paziņojumu izglītos vairāki informatīvie sižeti, kā arī tiks dalīti izglītojoši bukleti. Kampaņas organizētājs ir LTAB, līdzekļi tās organizēšanai piešķirti no Ceļu satiksmes negadījumu novēršanas un profilakses konta.
 
Visi komentāri
 
270742. viesis 2.septembris 2009 12:50
0 0 Atbildēt

Dari ko darīdams, tāpat vārīsies apdrošinātāji, bet pārējie vienkārši tērēs savu naudu un laiku - ideāls jumts, ka tā padomā - grūti pat nosaukt par organizētu reketu.

Vajag izveidot mobīlas un kvalificētas mašinas bojājuma novērtēšanas vienības, kas ātri ierodas uz notikuma vietu, un novērtē remonta apjumu. Tad tad vainīgais (ja tas ir nepārprotams) ņem un iepiķo cietušajam to summu. Ja protams ir mierā un var, ja nē tad lai smērē papīrus un dabū ribās -1/3 bonusus par noskrāpētu bamperi.

270743. viesis 2.septembris 2009 13:51
0 0 Atbildēt

Jā, uz ielas jauks ārā auto un novērtēs skādi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti