Andris Alksnājs par braukšanas kultūru un sastrēgumiem 82

 
5.novembris 2008 13:24

Andris Alksnājs ir ne tikai pieredzes bagāts autosportists, bet arī vortāla www.brauksanaskultura.lv veidotājs un cīnītājs par autovadītāju braukšanas kultūras uzlabošanu valstī. Piedāvājam mūsu interviju ar Andri.

Kāda nozīme Tavā dzīvē ir auto?


Man auto nekad nav bijis kā līdzeklis, lai pārvietotu savu pakaļu no punkta A uz B. Nekad. Jebkura mašīna, pat visparastākā, tomēr ir jebkāda dizainera radīta. Vairāk vai mazāk, bet tomēr. Gaumes jau protams arī atšķiras. Un paldies Dievam, citādi taču būtu tik garlaicīgi. Tātad ļoti daudzi auto gan tehniski, gan vizuāli bieži ir arī estētisks baudījums, līdz ar to arī mums, kā patērētājiem ir iespēja izvēlēties pēc maciņa, pēc gaumes. Arī tehniskajam baudījumam ir liela nozīme. Un visbeidzot auto – tā ir brīvība, reizēm gan nosacīta, tomēr brīvība.

Kāds ir Tavs autovadītāja stāžs?


33 gadi.

Kas Tevi pamudināja pievērsties autosportam?


Pirmsākumos tas bija – nu jau es it kā šo to māku – vēlme samēroties ar citiem. Vēlāk – paldies Dievam, ātri sapratu, ka neko īpaši nemāku, lai nemācētu vēl labāk un tā ir lieliska iespēja visu mūžu mācīties un vienlaicīgi samēroties spēkiem ar citu prasmēm, arī kopējā sportiskā gaisotne pasākumos. Vēl pēc gadiem saprotu pašu galveno – auto sportā gūtā pieredze ļoti labi palīdz ikdienā. Un nevis tikai, kā daudzi domā – perfektas vadīšanas iemaņas, kā arī es ilgi domāju, bet tieši domāšanas ātrums, tieši to visvairāk attīsta autosports. Ko līdzēs labās iemaņas, ja domāsi kā gliemezis – ne tikai reakcijā, bet maksimāli ātri pieņemt maksimāli pareizus lēmumus.

Cik gadus Tu pavadīji aktīvā autosportā?


Astoņdesmito gadu beigās 6 gadus aktīvi piedalījos visos rallijos, vēlāk ar lieliem pārtraukumiem. Pēdējos 10 gadus aktīvi piedalos visos ziemas daudzcīņu posmos, tā kā varētu teikt, ka gandrīz visu mūžu.

Kādi ir tavi sasniegumi autosportā?


Ar īpašiem sasniegumiem jau nevaru lepoties, cik nu par saviem līdzekļiem var sasniegt. Padomijas laikos II grupas rallijos bija daudz godalgotās vietas. Tur bija vienkārši mazāk dalībnieku kā tagad (15-20 klasē). Ar to tomēr pietika, lai izpildītu PSRS sporta meistara kandidāta normu.

Vai Tu atceries savas pirmās sacensības?


Jā, atceros – standarta rallijs „Rudens naktis” – debija bija diezgan „veiksmīga” – ar standarta spidometru skaitītāja vietā, laikā pat neatradām finišu, bet tas mūsu azartu galīgi nemazināja, gluži pretēji. Pēc tam jau nāca uzvaras sērijas, kas arī bija par iemeslu ātrākai pārejai uz sporta auto ieskaiti.

Tava spilgtākā uzvara sacensībās?


Te man domas dalās. Protams, patīkami bija uzvarēt sporta auto ieskaites debijā 1986.gada „Gulbī”, pat pēc diezgan nopietnas avārijas priekšpēdējā dopā, kas gan atņēma kādas 15 sekundes, bet handikaps bija iedzīts.

Spilgtākās atmiņas gan ir no leģendārā rallija „Piemiņa 85” Maskavā ar 244 dalībniekiem, kur auto defekts liedza iespēju cīnīties par reālu uzvaru, jo dopos tika apsteigti pat līderi, tādi kā Krievijas bijušie auto rallija grandi - brāļi Boļšihi.

Tavs pirmais auto?


Pirmais auto – VAZ 2103.

Kādi sporta auto Tev ir bijuši?


Sporta auto? Te jāsaka, ka to ir maz – pašam bijis tikai viens – tas pats VAZ 2103. Ir braukts arī ar VAZ 2101, Subaru Impreza STI (joprojām sapņu auto).


Kāds ir Tavs ātruma rekords, braucot ar auto?


Ātruma rekords – 270 km/h – Ferrari Testarossa – Jūrmalas šoseja – ļoti sen ... ir dimensijas, pie kurām tomēr mazliet jāpierod.

Kāds ir Tavs ikdienas braukšanas stils?

Ļoti labs jautājums. Vienmēr un visur esmu centies popularizēt raitu, veiklu braukšanas stilu, ik mirkli cenšoties braukt ar lojālo ātrumu. Uzskatu, ka pa pilsētu savādāk vispār nedrīkst braukt. Daudzi pie mums pilsētā brauc vienkārši kā aizmiguši. Tas tracina. Jāatgādina, ka raiti un veikli NEKAD NAV – AGRESĪVI, SARAUSTĪTI, NERVOZI, kā ļoti daudziem asociējas raita, veikla braukšana, arī tas tracina. Jāiemācās braukt ļoti raiti un veikli, bet vienlaicīgi arī ļoti laideni. Tas ne visiem ir pa spēkam. Diemžēl.

Kā Tu raksturotu mūsu autovadītāju braukšanas kultūru?


Te es pilnīgi piekrītu visiem atbraukušajiem ārzemniekiem. Te TĀDAS VISPĀR NAV. Vieni maisās visiem pa kājām, citi atkal visiem visur lien priekšā. Par ko te var runāt???

Pastāsti mums par savu jauno interneta projektu www.brauksanaskultura.lv


Rakstu par šo sāpi jau ļoti, ļoti sen. Ar ļoti dažādiem panākumiem. Daudzi no rakstiem šur tur publicēti, daļa ļoti gaisināti. Lasītājiem esot grūti daudz lasīt. Reizēm esmu iedevis kādu rakstu izlasīt pilnīgi cilvēkiem no malas (stopotājiem). Vienmēr ir jautājums – kāpēc to nekur nevar izlasīt citi? Tad nu ar meitiņu pamazām nobrieda doma par vietu, kur šie raksti būs izlasāmi vienmēr, arī pēc 10 gadiem, jo nekas jau nemainās. Citādi, guļot kādā disketē plauktā, viņi nevienam nav pieejami, bet var būt tas viss kādam ir tomēr interesanti? Būs jau ik pa laikam jauni, jaunas pārdomas, avāriju analīzes (protams, izmantojot pieejamo informāciju). Tā es redzu savu artavu kopējās smagās situācijās uzlabošanā.

Ko vispār nozīmē jēdziens „braukšanas kultūra”?


Vienā teikumā – braukt un novietot auto tā, lai citiem netraucē. Garāk – tā ir tā neredzamā saskarsme satiksmē. Bieži tas nozīmē palaist citus tur, kur to noteikumi, piemēram, neparedz. Esmu daudz braucis pa Angliju, tur, piemēram, nogriežoties pa labi (te būtu pa kreisi), ja pretī nāk auto plūsma, vēlākais trešā mašīna piebremzēs un tevi palaidīs, jo tu ar savu stāvēšanu taču traucē tiem, kas grib braukt aiz tevis taisni. Vienkārši un loģiski – tā mēs visi kopā ātrāk tiekam uz priekšu. Tādu piemēru ir ļoti daudz, te tos visus nav iespējams uzskaitīt. Jāmaina domāšana, un nav pie mums tā kopējā tautas kultūra nemaz tik zema – nevajag to vainot.

Kam, tavuprāt, būtu jāpievērš īpaša uzmanība, lai uzlabotu mūsu braukšanas kultūru?


Es visu laiku to visur cenšos uzsvērt – ir par to jārunā, protams, ka galvenokārt autoskolās – NE NO KĀ NEKAS NERODAS. Ja par to nerunās un neskaidros, nekas arī nenotiks, ne jau katrs līdz tādām lietām aizdomājas pats.

Kāda ir sakarība starp braukšanas kultūru un sastrēgumiem?


Te nu mēs nonākam līdz cēloņsakarībām. Labs jautājums. Tur jau tā lieta, ka sakarība ir visciešākā. Esmu jau par to runājis, liela daļa brauc pilnīgi kā aizmiguši. Tā vietā, lai pie zaļās gaismas uzsāktu braukt, viņi nekur nesteidzas, tādā veidā samazinot krustojuma izbraukšanas caurlaidību. Ir atkal citi, kuriem ļoti jāsteidzas, iebrauc krustojumā, kaut arī tas ir jau pilns, šķērsojošai ielai deg zaļā gaisma, bet neviens nevar aizbraukt, jo, lūk, tur atrodas tie, kuriem vairāk jāsteidzas. Nu nav te viss normāli, un pat noteikumi nepalīdz. Kā tad viņus sodīs, nav jau kur to fiziski izdarīt, tāpēc jau strādā nesodāmības princips.

Kāda loma braukšanas kultūras uzlabošanā būtu autoskolām?


VISLIELĀKĀ un praktiski vienīgā, jo pēc tam jau ne ar kādiem līdzekļiem pie tiem braucējiem klāt tikt nevar. Skolā gāja gandrīz visi, bet šos rakstiņus lasīs tikai nedaudzi. Grūti saprast, kāpēc autoskolas ignorē šo patiesību. Zinu – ne jau par kulturālu autovadītāju apmācību viņi saņem naudiņas, bet par noliktajām tiesībām – tas gan, diemžēl, nav viens un tas pats.

Runājot par avārijām uz ceļiem – pie kādām atziņām Tu esi nonācis, tās analizējot?


Pie ļoti daudzām atziņām. Pirmā – pie vainas absolūti, lai cik tas dīvaini nebūtu, nav dzeršana. Pirms dažiem gadiem tie bija apmēram 6.5% no kopējā skaita, tagad esot pat mazāk. Man šķiet, ka Segliņa kungs grib ne ar to cīnīties. Tas strādā uz tiem, kuri nezin cipariņus. Nu ieviesīsim kaut nāves sodu, un kas tālāk? Ko darīsim ar tiem pārējiem 95%? Smieklīgi. Galvenā atziņa – ļoti daudz nekontrolētas pārgalvības. Brīžiem rodas sajūta, ka cilvēkiem absolūti nav sapratnes, ko ar mašīnu var izdarīt un ko nē. Aizbrauciet uz kādu sacīkšu trasi un pamēģiniet, ko tad ar to auto īsti var iesākt, ne uz koplietošanas ceļiem. IEMAŅAS – trešais. Lielu kļūdu pieļauj tie, kuri domā – man jau tās iemaņas nekad nevajadzēs, es jau tā mierīgi un akurāti ripinu, ar mani nekad nekas nenotiks. Kaut Dievs dotu! Liktenis gan reizēm, diemžēl, lemj savādāk. Neminēšu te tagad avārijas situācijas, kur vienkārši elementāru iemaņu trūkuma dēļ aizgāja bojā daudz cilvēku. No kļūdām vajadzētu mācīties, un visvairāk no citu kļūdām.

Tavs novēlējums visiem autovadītājiem


Joprojām tas pats – KĻŪT PAR DOMĀJOŠIEM AUTOVADĪTĀJIEM, tad jau viss aizies. Un tiem, kuri vēlas, bet vēl neprot – vienmēr palīdzēsim!!!


Ar Andri Alksnāju sarunājās Inese Postnaja
 
Visi komentāri
 
263532. viesis 5.novembris 2008 14:55
0 0 Atbildēt

Pie zaļās uzsākt braukt laicīgi :).

Populārs diskusiju temats Latvijā. Bieži salīdzina ar ārzemēm.

Viss jau būtu OK, bet ...

Pie mums ir pārāk populāri pie oranžās mīt grīdā. Arī tad, kad tūlīt jāiedegas sarkanai. KATRU dienu redzu kādu, kurš tādā veidā mauc pāri jau pie sarkanās (oranžā pāriet sarkanajā, pirms auto ir iebraucis krustojumā). Tad nu labāk pagaidīt, kamēr zaļā deg un tad sākt braukt.

263533. viesis 5.novembris 2008 14:56
1 0 Atbildēt

tas pats ar palaišanu. tu apstājies, lai palaistu to kreisā pagrieziena veicēju un aizmugurē pa to laiku jau pāris džigiti izdomājuši, ka tu lohs un jāsip garām.

263534. viesis 5.novembris 2008 15:11
0 0 Atbildēt

Lieta tāda ka, nezinu cik liela, bet viena daļa sabiedrības ir saputrojusi demokrātiju ar visatļautību (anarhiju). Sauciet kā gribat. Es ne mirkli nešaubos ka tie izrādīsies kaut kādi procenti 10 vai 15 (varbūt pat vēl mazāk), bet ar to pietiek lai kopējā aina mums rādītos drūmās krāsās. Cilvēka dabā ir negatīvo uztvert asāk kā pozitīvo (aizmirstot pat elementāru paldies).

Otrs moments, kurš gan ir raksturīgs lielai daļai autovadītāju, iecietības trūkums. Nu kam negadās kļūdīties? Kam negadās aizdomāties sastrēgumā? Var taču tolerantāk izturēties viens pret otru. Var taču saprast ka cilvēkam tiešām bākā palicis 5 litri zupas un viņš nu mēģina iztikt ar to vēl vienu dienu. Tak katra braukšanas vai pārkāpuma iemesli netiek translēti uz displeja tā lai visi varētu izlasīt. (Tas par braukšanas dinamiku).

Ai nu ko te gari izplūst – patiesība ir tā ka brauklšanas kultūra sākas un beidzas smadzeņpodā (lasīt galvā). Un no raksturu dažādības kā arī CSN interpretācijas dažādības arī veidajas šī braukšanas kultūra.

Nu re neviļus pieskāros CP inspektoriem – kukuļņēmējiem... Bet lai nu paliek :D :D :D

263536. viesis 5.novembris 2008 15:17
0 0 Atbildēt

uz sarkano regulāri brauc ķekavas virzienā baložu krustojumā. vakaros sanāk bieži to novērot.

bet ko gribu teikt. tas par to raiti un laideni. Tas kas vienam ir raiti vai laideni, otram ir mī un žē. kā tā var, kur tad tā jāskrien utt.

flegmatiķim holēriķis vienmēr škitīs agresīvs. uz ielas ir abi tipi un ar to jāsamierinās. ar likumu nepiespiedīsi vadītāju spiest pedāli grīdā.

pie zaļās gaismas kustība ir uzsākta un viss. bet cik ātri to uzsāk, likumā neierakstīsi.

turklāt, kas tos lēnos pedāļa spiedējus ķers?

263537. viesis 5.novembris 2008 15:28
0 0 Atbildēt

Nu es tak saku ka viss sākas un beidzas matainajā vai lisajā ķirbī.

Vienam kaitina lēnie, citam ātrie braucēji.

Viens grib ķert un strostēt lēnos. Cits atkal nopērtu ātri braucošos (nejaukt ar avārijas situāciju izraisītājiem).

Tolerance un labs garastavoklis – tie ir galvenie braukšanas kultūras veicinošie faktori.

Pašsavaldīšanās un iecietība arī uzlabos satiksmi.

Bet šie momenti sākas un beidzas galvās.

263538. viesis 5.novembris 2008 15:32
0 0 Atbildēt

Un tagad agresīvāk.

Ja kādu kaitina lēnāk vai ātrāk braucošais – marš pie nervu vai psihterapetārsta (cita padoma nav).

Ja kādu traucē lēnāk vai ātrāk braucošie – marš uz autoskolu atkārtot CSN un apgūt braukšanas iemaņas.

Ja kādu tracina pārkāpēji – marš uz CP – tur inspektori vajadzīgi.

263540. viesis 5.novembris 2008 16:19
0 0 Atbildēt

es piemēram arī reizēm neberu grīdā, no krusta. noteikti kādam liekos lēns.

Bet es viņa slimās galvas dēļ nebojāšu savu auto. Jo kaut kā negribas dzīt aukstu motoru ar palielinātiem apgriezieniem. Iesils dzinējs, būs vajadzīgā temperatūra, kļūsu raits un laidens vadītājs :) smuki bez agresijas, ar vadāmo slīdi ieiešu savā šķērsielā :D

263541. viesis 5.novembris 2008 16:41
0 0 Atbildēt

Nu jā,putras katliņš sācis vārīties,kā vienmēr.Par auto nebojāšanu-varu nodemonstrēt ļoti dinamisku braukšanu nepērsniedzot 2000 uz tahometra.par benzīna ekonomiju-varu saderēt,ka knapi pukšķinot,bet stāvot garu garās rindās pie katra krustojuma,jo mēs taču knapi kustamies,benzīns kopumā aizies daudz vairāk.Redziet,ir pagājis neilgs brītiņš,bet mūsu sabiedrības dīvainā domāšana jau strādā pilnā sparā.Nu ''tur'' patiešām brauc daudz savādāk.Par toleranci-arī esmu daudz domājis,man redz jābūt tolerantam,bet viņam,čammājoties pa vidu starp divām rindām-ne velna.Kaut kā jocīgi sanāk.Nu bet man jau patīk-katliņš vārās.Ar cieņu,jūsu Alksnājs.

263542. viesis 5.novembris 2008 16:57
0 0 Atbildēt

es arī 263540. viesis .

varat man nedemonstrēt ko var izdarit zem 2000 uz tahometra. auto ir pietiekoši jaudīgs. pie 150km/h piektajā pārnesumā tam ir tikai 3000 apgriezieni.

runāju par to, ka vienam jūsu dinamiskā braukšana būs ok, bet otram tik un tā par lēnu.

cits domā kā braukt, bet otrs pedal to metal un tahometrs redlainā no katra krusta.

pasakiet, ka tādus jūs nesatiekat uz ceļa? un tad par šiem "ātrajiem" braucējiem arī saku, ka viņuprāt braukšana zem 2000 tahometrā ir bremzēšana.

263543. viesis 5.novembris 2008 17:12
0 0 Atbildēt

Ne jau vienmēr runa ir par lēnu braukšanu. Ļoti bieži braucēji vienkārši stāv pie zaļās gaismas un brīnās... Vispār neuzsāk braukt...

263544. viesis 5.novembris 2008 17:21
0 0 Atbildēt

Arī ja uzsāk braukt, tad neko neredz uz ceļa savlaicīgi.

Katru rītu veicu apgriešanos uz Skanstes ielas. Pagrieziena signālu ieslēdzu 200m pirms apgriešanās vietas. Un katru dienu ir lohi, kas to, ka priekšā auto griezīsies un josla būs aizņemta, pamana pēdējā brīdī.

263545. viesis 5.novembris 2008 17:23
0 0 Atbildēt

nu bet kā tad lai viņi uzsāk.. pagaida kamēr "atlaiž" un tad brauc..

tur jau arī ir tā atškirība raksturos. tev liekas, ka viņi neuzsāk, bet viņš jau stresā 2min meklē ātrumkloķi un liekas ļoti steidzīgs un nosvīdis :)

263546. viesis 5.novembris 2008 17:27
0 0 Atbildēt

Nu bet beidzot viens saprātīgs cilvēks pasaka visu īsi un kodolīgi un pareizi! Vairāk šādu rakstu, varbūt kādam aizies, ka uz ielas traucē gan čammas, gan nesaprātīgi džigiti!

263549. viesis 5.novembris 2008 20:17
0 0 Atbildēt

--->263536. viesis 05.11.2008 15:17

uz sarkano regulāri brauc ķekavas virzienā baložu krustojumā. vakaros sanāk bieži to novērot.

Varu Tev pačukstēt: virzienā uz Rīgu tad vēl deg zaļais, lai var izdarīt kreiso uz Baložiem. No Baložiem deg sarkanais. Formāli tiek pārkāpts, bet reālu draudu nav, ja nu vienīgi kāds izdara kreiso uz Baložiem, zinot ka pretī jau sarkanais.

263550. viesis 5.novembris 2008 21:05
0 0 Atbildēt

Nu skaidrs,nevar uzsākt,traucē,bet kapēc nevar palaist joslāutt,ja tiko ir iedegusies srkanā un tāpat būs jastājas,kur problēma?Labi viens ,divi nelaiž,bet až kādi astoni piemauc un po,ko šie šurpierītes vinnē?Nu man laiks ir varu pagaidīt,bet kas aiz manis ,varbūt kāds nervozais.Vispār kultūra ir paslikta tas tiesa.

263551. viesis 5.novembris 2008 21:14
0 0 Atbildēt

Visi brraucēji iedalāmi 2 daļās:

1)sēnes - brauc lēnāk nekā es;

2)lidotāji - brauc ātrāk nekā es.

Vienīgais kas brauc normāli esmu es pats :) :)

Ar to gribēju teikt, ka viss ir relatīvs un subjektīvs...

Kas ātri ir II golfam, tas lēni ir 2 gadīgam BMW.

Kas ātri ir iesācējam, kas vēl nav pirmos 10 000 km patstāvīgi nobraucis pēc tiesību iegūšanas, tas lēni ir profesionālim, kas katru dienu norullē simtiem kilometru un tas ir viņa darbs...

263553. viesis 5.novembris 2008 21:29
0 0 Atbildēt

bieži arī esmu gliemezis, jo 350m tālāk krustā redzu kā mainās luksofora signāli un dajebkā g;az;ejot uz zaļo vairs nepaspēšu.

ļoti daudzi to nesaprot, nervozē, steidzās, un tad gaida pie sarkanā kamēr es lēnām pieripoju un nereti apdzenu, jo pie tikko iedegušā zaļā tuvojos ar ātrumu kas nav 0 :D

P.S. kopš sāku braukt uz diviem riteņiem, braukšanas stils uz 4iem ir pamainījies. nu nevar ar auto braukt dinamiski :) nu nevar :P

263555. viesis 5.novembris 2008 22:13
0 0 Atbildēt

Alksnājs.Jā jā atpazīstu uz ielas rt,viņš redz tā jauki aprēķinājis,ka veiksmīgi pieripināsies pie zaļās gaismas un startēs kā saka gaitā,bet ka viņa ripināšanās dēļ aizmugurē-iepriekšējā luksoforā kādi četi autiņi nav paspējuši šķērsot krustojumu,jo lūk rindas priekšā gadījies viens rēķinātājs.Tas jau viņu galīgi neinteresē,viņš jau paspēja pārbraukt.NU NEVAR MĪĻIE DRAUGI TĀ BRAUKT PILSĒTĀ.Tā mēs esam pieraduši,absolūti nedomāt par citiem.

263556. viesis 5.novembris 2008 22:17
0 0 Atbildēt

Vispār apbrīnojami, cik nervozi ir LV vadītāji, tiešām cilvēkiem nav skaidrs, ka nervu šūnas neatjaunojas un ka no agresijas sastrēgums mazāks nepaliks? :)

263558. viesis 6.novembris 2008 0:28
0 0 Atbildēt

Aizbrauc uz Grieķiju un redzēsi nervozus vadītājus. Aizbrauc uz Vāciju - redzēsi dinamiku. Aizbrauc uz Itāliju un redzēsi haosu. Bet tādu murgu, kā pie mums, var sastrādāt tikai IDIOTI!

Šķersojot PL/LT robežu pat fūru stūrmaņi paliek stulbi. Nez tas kāds magnētiskais lauks, vai kas?

263559. viesis 6.novembris 2008 7:05
0 0 Atbildēt

Alksnājs pars raksta: "Ir autobraucēji, kuriem auto izjūta ir dota jau no dabas, citiem tā ir jāizkopj, dažiem diemžēl nelīdz pat ilgstoši treniņi", bet pārsvarā vaimanā, ka 20 - 30% vadītāju ir muļķi, idioti, un neko nesaprot. Pretruna? Pretruna.

Mandomāt, problēma ne pavisam nav tajos, kas tādu vai citādu apstākļu dēļ ir lēni (pamēģini būt pietiekoši ātrs un dinamisks ar 20 gadu vecu dīzeļa busu, vai ja tiešām esi invalīds, vai ja brauc ar ekskavatoru). Problēma ir tajos, kam vienmēr ir SAVA taisnība, kas nav pieraduši rēķināties ar citiem, kas pārkārtojās, lien priekšā, nerāda pagriezienus, nevienu nelaiž, utt. Vispārinot - sabiedrība ir slima ar grābšanu visu sev, un arī ceļu satiksmes sabiedrība ir tik pat slima.

lai uzlabotos braukšanas kultūra, ir jāuzlabo ceļu un ielu kvalitāte, un jāsāk cienīt VISIEM ceļu satiksmes dalībniekiem VISI citi ceļu satiksmes dalībnieki, soda funkciju par acīmredzamiem pārkāpumiem atstājot policijas rīcībā.

263560. viesis 6.novembris 2008 8:26
0 0 Atbildēt

smaidiigais [?] 06.11.2008 07:05

pareizi ! :) visi ir muļķi, oģin ja takoj umnij i krasivij :D :D :D tiešu tur arī ir mūsu visu braukšanas kultūras problēmu sakne - trula, sekla, egoistiska domāšana (ja ir ar ko domāt, vispār)... tiešā veidā pat nav vainīgs nedz ceļu stāvoklis, nedz satiksmes organizēšana, nedz korumpētie peļu colicisti... vaina ir domāšanā, apziņā... ja kāds ir ātrāks par mani - agresīvs gnīda, ja kāds ir lēnāks par mani - bremzēts gnīda, ja kāds mani iedomājas nepalaist no pagalmā ārā - pēdējais gnīda , toties es, pats gudrākais un smukākais, varu regulāri vai šad un tad, kad man tas ir izdevīgi un kad es it kā "nevienam taču netraucēju" - pabraukt pa tramvaja sliedēm, apbraucot korķi, pāršmaukt krustojumu pie sarkanā, apdzīt pret kalnu, šķērsojot nepārtraukto balto līniju, pārkārtoites joslās, neieslēdzot pagrieziena rādītāju, utt utt utt utt, jo es taču esmu vigudrākais...

problēma nav lēnajos vai ātrajos braucējos, problēma ir tupajos braucējos

263563. viesis 6.novembris 2008 8:47
0 0 Atbildēt

Pie vainas uzskats, ka raita veikla braukšana ir AGRESĪVA BRAUKŠANA...

KURI APVAINO ŠĀDI--Nezina JĒDZIENU AGRESĪVA BRAUKŠANA....

---

Protams!

Sajūta tāda, ka nezin elementārus CSN!!!

Ripo pa galveno ceļu, tav izmet priekšā

No vienvirziena ceļa pa kreisi griežas no labā malējā stāvokļa...Pat gatavs kauties!!!

u.t.t

263584. viesis 6.novembris 2008 10:52
0 0 Atbildēt

Atbalstīts DeaDMoroZZZ [?] 06.11.2008 08:26

Es tik gribu papildināt ar to, ka kamēr auto vadītājs, kurš prasīs no citiem, lai tie domā par viņu un pārējiem, tikmēr būs stress, nervozitāte un citāda veida saspringtums. Bet tikko braukšanas laikā necepsies un centīsies pieturēties CSN tā būs ok. :D :D :D

Utopija – vai ne?

263592. viesis 6.novembris 2008 12:00
0 0 Atbildēt

Nu re,pamazām izkristalizējas doma,ka nav tak te kaut kas kārtībā,atliek šķersot robežu.liekas,ka citā dimensijā esi nonācis.Par to jau tieši ir šis cīniņš...reizēm gan liekas ka galīgi bezcerīgs.Nu vajag jau arī tomēr reāli vērot to nolādēto satiksmi.Vai kāds prasa raitu braukšanu no ekskavātora????Bet ja spīdīgs X5 pie zaļā skaita vārnas???Zinu zinu,negatīvisms,katram ir dota iespēja kļūdīties,aizdomāties,bet tas notiek ik uz soļa.Nu esi iebraucis pilsētā-kustini pakaļu,būsi laukos-skaiti vārnas.Vai patiešām tas ir tik nesaprotmi,ka tikai tā mēs visi kopā tiksim ātrāk uz priekšu?Esmu bieži uzsvēris-neesmu labākais un gudrākais,mēģinu tikai skaidrot elementāras lietas,ne mirkli neaizmirstot,ka neesmu viens uz ielas.Un jauki ir tas,ka neesmu viens tāds-''savējos''redzu ik dienas uz ielas,nogriežoties,ja redz,ka aizmugurē auto,izdara to veiklāk-lai mazāk traucētu satiksmi,ja izgriežas priekšā-dinamiskāk uzņems ātrumu-atkal lai mazāk traucētu.Prieks tādus redzēt,uzriez uzlabojas garastāvoklis.Neesmu viens!!!!!Pilnīgi neieredzu uzskatu,ka arī ceļi vainīgi,tas bieži figurē šādās sarunās.Nu nav un nebūs kultūrai nekāda sakara ar ceļu kvalitāti-viņi ir tādi kādi nu ir un tur nu it nekā mēs nevaram mainīt.KULTŪRĀ GAN.Tikai jāsāk katram pašam ar sevi.

263593. viesis 6.novembris 2008 12:12
0 0 Atbildēt

Alksnajs [?] 06.11.2008 12:00

Jūs esat pārāk "ieciklējies" tikai uz to dinamisko braukšanu.... Tā ir tikai 1/10 daļa no kopējās braukšanas (bes)kultūras sērgas... Kāda jēga no vispārējas dinamiskas braukšanas, ja autovadītājs pašā saknē nesaprot - kāpēc un kā viņam rīkoties katrā konkrētajā situācijā...

Nekāda dinamiska braukšana neuzlabos braukšanas kultūru kopumā, ja tai apakšā nebūs elemntāra pieklājība, loģiska un nosvērta domāšana, un galvenais - CSN pārzināšana...

263596. viesis 6.novembris 2008 13:42
0 0 Atbildēt

Zinu,ka esmu daļēji ieciklējies uz dinamisko braukšanu,bet pilsētas satiksmē tiešī tā arī ir kultūra,tā ir tā savstarpējā saskarsme-attieksme vienam pret otru.Vai patiešām man te jāuzskaita atkal visa ķēde-niecīga dinamika-niecīga krustojumu caurlaidība-garās rindas-stress-bezkaunīgi satiksmes dalībnieki.Tas viss taču ir nesaraujami saistīts.Un ne tuvu,kā dažiem šķiet,atliek ievērot CSN un viss būs OK.Varbūt es kļūdos,bet vai CSN reglamentē-cik sekundēs vai desmitdaļās jāsāk kustība pie zaļās utt.Bet tas viss summējas nepielūdzamajā matemātikā.

263597. viesis 6.novembris 2008 14:10
0 0 Atbildēt

Nepiekrītu Alksnāja kunga pēdējam komentam.

Krustojumu caurlaidība šeit jāuztver kā konstants lielums. Un jāskatās uz šo globālāk.

Caurlaidība ir tāda kāda viņa ir. Un to ka korķis beigsies 10 min ātrāk vai 10 min vēlāk tam nav nozīmes. Principā manā uztverē šī dinamika ir līdzināma optimizācijai lai par 0.1% uzlabotu transporta plūsmu. Tas tāpat kā katlā, kurā vāra kartupeļus, pareizi izkārtojot tos (optimizējot), ietilps par vienu kartupeli vairāk. Bet no tā jau katla izmērs nemainās un nepaēdušo skaits nepalielinās.

Kas attiecas uz situāciju kad ielas tukšas – kāda jēga izgriezties kādam priekšā un kūpināt dīzeļdūmus mēģinot strauji pātrināties lai netraucētu otru. Vieglāk taču ir pagaidīt kamēr tas viens aizbrauc un tad kaut plakaniski stūrēt ārā uz ielas. Liekas papildus sekundes kuru laikā vēl var 3 reizes pārliecināties un aizpīpēt cigareti.

Lūdzu neztvert šos komentārus personiski.

Es tikai gribu pateikt ka sutuācijas ir daudz un dažādas, kā arī vadītāji un to braucamrīki, un iemesli. Tāpēc svarīgākais ir saglabāt mieru, nenervozēt un braukt, domājot pirmām kārtām par savu drošību, pēc tam par ātrumu un nedinamiskumu vai vēl kādiem tur pārkāpējiem cepties.

263600. viesis 6.novembris 2008 14:53
0 0 Atbildēt

nekas nereglamentē cik milisekundēs pēc zaļā jāuzsāk kustība.

nekas nereglamentē cik strauji jāpaatrinās.

tā ka nevajag cepties. tas ir tikai cilvēku galvās.

pilnīgi piekrītu uupis un DeaDMoroZZZ komentāriem.

un kā jau pats Alksnāja kungs saka "Ir autobraucēji, kuriem auto izjūta ir dota jau no dabas, citiem tā ir jāizkopj, dažiem diemžēl nelīdz pat ilgstoši treniņi". nu viss taču skaidrs, ne ?

nav uz pasaules vienādu cilvēku, nav vienādi meistarīgu vadītāju.

jautājums ir tikai kultūrā.

vislabāk reiz sanāca izjust braukšanas kultūras asās atškirības, kad atstāju auto lidostā, pats aizlidoju uz Minheni. tad ar īres auto uz austrijas alpiem. nedēlu pa austriju nobraukāju, atpakal uz minheni un ar lidmašinu uz LV. šoks pamatīgs, kad pēc stundas atkal piesēdies pie stūres. vajag kādas 10min, lai atkal atgūtos latvijas bardakā. Tevi nepalaidīs, uztaurēs, apdzīs kur aizliegts, iesprauksies priekšā. dzīvojot uz vietas esam pie tā pieraduši un lielākjai daļai autovadītāju škiet ka tas ir normāli. diemžēl.

263601. viesis 6.novembris 2008 14:53
0 0 Atbildēt

Piekrītu Alksnāja k-gam, ka šī ir viena liela Rīgas problēma un ka čammas pie mums ir bezgala daudz. Tā jau arī rodas tie sastrēgumi - no viena krustojuma pamazām tie izaug līdz otram pilsētas galam.

Nu ņemsim par piemēru kaut vai Brīvībeni Juglā izbraucot ārā no pilsētas- iedegas pie Silciema zaļais, bet tak vienmēr atradīsies kāds (-a), kurš tikai tad sāks meklēt ātrumkloķi, sajūgu, blisināsies kokos vai muldēs pa telefonu utt. Kapēc es stāvot rindā kā 5-10 iedegoties zaļajam momentā varu izkustēties no vietas, bet priekšā stāvošie nē?

"Zebrā" savulaik Timrots bija labu experimentu ar takšiem uzrīkojis, nodemonstrējot, cik auto pārbrauc X minūtēs vidēji Rīgā un cik VAR pārbraukt, ja visi brauc normāli. Reāli katrs krusts vismaz par 1/3 vairāk autiņu pie X minūtēm var vairāk caurlaist.

Un starp citu, otra Rīgas problēma ir tie deb-īliķi, kuri ielien krustā un paliek stāvot korķī pa vidu nobloķējot visus šķērsojošos! Visvairāk šādu kretīnu ir uz Valdemārens, vot šitos mērgļus ne šoferus gan vajadzētu atstāt bez tiesībām! Nu redzi, ka paliksi, nu nelien taču!

263602. viesis 6.novembris 2008 15:15
0 0 Atbildēt

Man jau patīk,nu par to Valdemāreni,jau esmu par to rakstījis-a kā lai fiziski viņus soda,tos kas aizņem krustojumu-KUR????uupim-tikai neuztver to personiski,vismazāk jau nu es te gribu kašķus,bet ja krustojuma caurlaidība šķiet konstants lielums-nav komentāru.....www.brauksanaskultura.lv.

263604. viesis 6.novembris 2008 15:39
0 0 Atbildēt

263600,redz kā atkal pieminam tās pašas ārzemes,šoreiz ne es.A ko, mums galvas apaļākas vai kantainākas,vai arī viekārši negribam sākt domāt.Citur tiešām savādāki ļauži dzīvo???????????

263605. viesis 6.novembris 2008 15:53
0 0 Atbildēt

263601. viesis 06.11.2008 14:53:

To Timrota testu gan nevajadzētu ņemt par pilnu - šamie tur testēja, cik gaitā(cik km/h neatceros) esoši autiņi var izbraukt krustojumu ar ļoti mazu distanci. Tur nebija paredzēts gadījums, ka var nākties bremzēt...

263607. viesis 6.novembris 2008 16:27
0 0 Atbildēt

jā, jā, "dinamiski" braukt veciem rallija večiem ir topā :)

iemāci labāk dinamiski nobremzēt un apbraukt šķērsli sākumā, un tad stāsti, ka jādod tik virsū. tici man, pajoliņi gāzēt māk, šķil dzelžus ka maz neliekas. un patiesībā tā vien šķiet, ka tie dinamiskie breucēji ir tie lielākie lohi, kuriem visur ir jāielien un jāpaspēj, jo viņš taču izbraucot krustu pie dzeltenā palielināja krustojuma caurlaidību! tas nekas, ka nošķērsoja prependikulāro brauktuvi.

imho viss ir pareizi līdz- dinamiski!

P.S. arī eiropā brauc pensiķi pie stūres, un nedomāju, ka viņi to dara "dinamiski" pēc jūsu standartiem.

263608. viesis 6.novembris 2008 16:53
0 0 Atbildēt

Tā saucamie "čammas" nav ne tuvu galvenais iemesls tam bardakam, kas valda uz mūsu ielām un ceļiem.

Jā, čammas par zināmu niecīgu % sabremzē plūsmu, bet ne jau krustojuma "caurlaidību", šādā veidā izraisot daudzos nelīdzvarotos indivīdos nepamatotu agresiju un negatīvismu.

Bet atcerēsimies, ka čammas ir neatņemama sabiedrības un tai skaitā arī satiksmes dalībnieku sastāvdaļa, kuru nevar kaut kā īpaši ietekmēt, pārmācīt, pārtaisīt - cilvēki, kā jau te Alksnāja k-gs minēja, ir dažādi, un nebūt ne lielāka daļa ir tie prasmīgākie, dinamiskākie autovadītāji... Taču ar smadzenēm ir apveltīta lielākā daļa autovadītāju, atšķiras tikai samdzeņu izmantošanas potenciāls un prasmes. Līdz ar to tiem, kas sevi nepieskaita čammu skaitam, jāsamierinās un jārēķinās - čammas ir visā pasaulē un ne jau čammas lielāko tiesu rada stulbas un bīstamas situācijas satiksmē... Stulbas un bīstamas situācijas pārsvarā izraisa tieši tie, kas sevi vērtē augstāk par vidējo statistisko braucēju un sāk pārējai masai uzspiest savus braukšanas paradumus un uzskatus - demonstrējot savus auto vadīšanas "talantus" visā krāšņumā.

Ne jau čamma parasti izaisa CSNg, bet gan tas nelīdzsvarotais indivīds, kas sevi ieskaitija augstākajā kastā un nespēj samierināties ar to ka vēlās, bet nespēj lidot ātrāk par viņaprāt "pelēko masu", kura kā tādi āpši nīkst kaut kādos korķos, ievēro atļauto braukšanas ātrumu, piebremzējot, palaiž kādu no mazāk svarīgas ielas, neiemin pedāli grīdā pie tikko iedegušos zaļā liksofora signāla, jo ceļu pabeidz šķērsot klibs pensionārs, nesāk drudžaini mēģināt apdzīt pieturā stāvošo satiksmes autobusu, jo 30 metru tālāk krustojumā tāpat deg sarkanā gaisma...

Stulbums, stress, noteikumu nezināšana, citu satiksmes dalībnieku interešu pilnīga ignorēšana un situācijas interpretācijas tikai sev par labu - lūk ir galvenie iemesli, kāpēc braukšanas kultūra Latvijā ir tādā "pēcpusē".... Un tikai pēc tam var skatīt tādus otršķirīgus iemeslus kā ceļu un ielu segumu stāvkolis un kvalitāte, satiksmes organizācijas, ceļu dienestu darbība, galu galā - arī peļu colicijas darbība...

263609. viesis 6.novembris 2008 17:00
0 0 Atbildēt

man piemēram besī stāvot sastrēgumā uz salu tilta līst dir$ā priekšābraucošajam. nu nepatīk. nu nekas pilnīgi neizmainīsies uz tā tilta, ja es uzsākšu braukt 2 sekundes vēlāk. nē, protams, pie mums izmainīsies, būs kāds "dinamiskais" kam tajā spraugā jāielien. un šie dinamiskie mani tracina. gāzē/bremzē/... nevar visi normāli ripināties ar minimālu ātrumu?

P.S. varu braukt arī dinamiski, bet komfortablāk jūtos no punkta A uz B aizbraucot mierīgi un līgani.

P.P.S. uz 2iem ratiem gadās braukt tik dinamiski, ka filma atgriežas tikai tad, kad atlaiž droseli, līdz tam brīdim ir atmiņas/sajēgas pārrāvums. :D tā vien šķiet, ka neesmu radīts dinamiskai braukšanai :D :D

263613. viesis 6.novembris 2008 17:29
0 0 Atbildēt

Alksnajs [?] 06.11.2008 15:15 :D

Principā jau nekas nemainās, ja krustojumu šķērso 10 vai 12 auto. Varbūt pat labāk, ja to šķērso 10. Nākamajā ielas nogrieznī ir vairāk vietas distancei un mazāk stresa. Braukšanas dinamiskums arī ir nav atskaites punkts. Kas būs ja 70 % no vadītājiem tiešām sāks čammāties??? Tad gan satiksmei būs kirdik. Atceramies laikus kad ziemas riepas nebija obligātas un kas darījās pie pirmajiem sniegiem? Čakiela stāvēja. Brīvības iela stāvēja. Krustojumu šķērsoja trīs četri auto.

Man jau liekas ka cepiens par dinamiskumu ir attiecināms tikai uz 5% autovadītāju. Un tie ir visdažādākie iemesli. Aizdomājās. Aizskatījās. Da jebkas. Un lai kaut viens pasaka ka tam nav gadījies nokavēt zaļo laicīgi neuzsākot. (varbūt tik kāds pagrīdes eksemplārs ar tiesībām bez prakses)... :D :D :D

263614. viesis 6.novembris 2008 17:31
1 0 Atbildēt

Nu protams, ka krustojuma maksimālā caurlaidība ir konstants lielums, bet tā ir MAKSIMĀLĀ caurlaidība. Ja čammas to samazina par 50%, tad tas ir daudz. uupis - ja katliņā 10 kartupeļu vietā ieliksi 9, tad būtiski nekas nemainīsies, bet ja ieliksi tikai 5, tad toč būs jāvāra vēlviens katliņš...

263616. viesis 6.novembris 2008 18:32
0 0 Atbildēt

Piedodiet bet nejauciet jēdzienu maksimālā ar minimālā.

Nu nebrauc 70% čammas. Aizkavēšanās iemesls ir nu max 5% vadītājiem.

Nu tak atceraties 2000. gadu un pirmos sniegus. Visa Rīga stāvēja. Lai nokļūtu no centra uz purvciemu vajadzēja 3 stundas. Tad 20 % bija normālas ziemenes bet pārējiem vasara. Un auto skaits bija uz pusi mazāks kā tagad.

Tagad auto plūsma ir raitāka dinamiskāka un agresīvāka. Un ar dinamiskuma audzēšanu panāks tikai agresivitātes pieaugumu. Paliksim lēnāki un mierīgāki un atkritīs jautājums par nervozo braukšanas kultūru. Utopija - bet nu ir uz ko tiekties.

To 263614. viesis 06.11.2008 17:31

Nu ir jau tautai tendence uzpūst no oda ziloni. Ierauga vienu kas aizžāvājies un brēc ka visa Rīga tā brauc.

Izbeigsim prasīt no citiem cieņu pret sevi. Jāsāk pašam cienīt citus. :D :D :D Un tā ir patiesība, jo neviens jums neko nav parādā uz ceļa.

263617. viesis 6.novembris 2008 18:49
0 0 Atbildēt

uupi - ej brauc ar tramvaju! Tas tavs mīļākais transports škiet! :D :D :D

Šķiet kāda daļa braucēju ir aizmirsuši, kam ir domāts automobīlis un kapēc katrs konkrēti to ir nopircis.. Ja kādam auto ir par strauju - nav problēmu, ir taču tik daudz alternatīvu - K2, ST, mopēds, divritenis, ziemā slēpes...:D

263618. viesis 6.novembris 2008 19:15
1 0 Atbildēt

manuprāt vairāk satiksmi kavē "pofigisms" vienam uz otru.

piekrītu Alksnāja kungam, ka reizēm ir patīkami redzēt, ka kāds saprot, palaiž, ļauj izbraukt, vai nogriežas drusku straujāk, lai tev nebūtu jāsabremzējas utt. ir arī saprotoši cilvēki.

Bet ir kaut vai tā pati braukšana pa kreiso malējo joslu. bija pat akcija, laikam "neesi auns".

nu vai tā kaut ko deva? ne sūda... kā brauca pa vidu tā brauc. pofig, te ir jābrauc uz 90 un tev mani nav jāapdzen... lūk tā te LV mēs dzīvojam. totāls egoisms.

lai kaut kas mainītos ir jānomainās paaudzēm. autoskolās tas jāieborē. mums saviem bērniem tas jāiemāca. un tad kad viņi to uzskatīs par pareizu un mācīs saviem bērniem, tikai tad būs labi.

pie šodienas apstākļiem, kad katrs rauj ko var un cik var, ir lieki runāt par pieklājību. un šī (iz)raušanas kā sākās 90,os tā tagad turpinās. cilvēki stresaini, dažs domā kā nopelnīt, kā izdzīvot, bet kāds te viņu mācīs kā pareizi pedāli nospiest. Tā diemžēl ir. un nevajag to uztvert personīgi.

Braucu jau labi sen. sāku savas auto gaitas ar 72.gada "kapeiku". arī tad bija tādi, kas guļ pie stūres un arī tādi kas skrien. tikai auto skaits un satiksmes intensitāte salidzinot ar mūsdienām bija niecīga. Tagad katru dienu braucot uz Rīgu, jau laicīgi sevi noskaņoju. Rīgā stresot nevajag, pietiek, ka citi nervozi. ko var iegūt skrienot pa rīgu? nu cik minūtes - 5, 10?

Katram būtu jāpadomā, ko tas tev dos, ka tu to stresaino nepalaidīsi? lai jau skrien, katram savs laiks... kāds labums tev no tā, ka tu uztaurē, parādi pirkstu? nekāds, jo negatīvā enerģija turpat vien sastrēgumā ar jums paliek.

Te pat anonimikis minēja arī vienu diezgan konkrētu jauno vadītāju iezīmi - neskatās uz priekšu un nedomā. vari rādīt pagriezienu iepriekš cik laicīgi gribi, tāpat kāds sēdēs "pakaļā". nezinu ko māca autoskolās, bet vakar piemēram bija nenormāla migla, bet katrs trešais pretimbraucējs brauc ar tālajiem. tiešām fizika mainījusies? tālie labāki par tuvajiem un miglas lukturiem? nezinu, ko dod tie skolas eksāmeni braukšanā, ja nejēdz redzēt tālāk par haubi. ko dod tas, ka māk piebraukt precīzi pie stabiņa, bet nejēdz saprast, ka tas smagais, kas nāk tev aizmugurē nenobremzēs ar savu 40t kravu tik pat strauji kā tu, jo tu izdomāji, ka tagad te un uzreiz ir jānogriežas. ko dod eksāmens ar uzsākšanu pret kalnu, ja ziemā nemāk izbraukt no līdzena krustojuma... un daudz vēl ko varētu no tādā garā turpināt, daudz kas pieredzēts. manuprāt jaunie vadītāji nav sagatavoti braukšanai reālos apstākļos. tas, ka viņi māk braukt smuki un jauki ar blakus sēdošu instruktoru neko nenozīmē. autoskolu eksāmenā būtu jābūt ekstrēmas braukšanas poligonam. tikai tad rīgā lietus un sniegs nebūtu kataklizma.

man kaut kā ir izveidojusies vadītāju atšķiršanas sistēma. jau redzot kā brauc auto pa priekšu vai aizmugurē, varu izdomāt, paredzēt kādu triku tas tips nākamo veiks. pēc vadītāja braukšanas stila var daudz ko pateikt, ko no viņa sagaidīt. un to diemžēl skolā nevar iemācīt, to iemāca tikai dzīve.

263619. viesis 6.novembris 2008 19:53
0 0 Atbildēt

Paldies,263618,kā vienmēr,izkristalizējas patiešām domājošie un tie kuri izliekas...kāda starpība 10vai 12,nu palasiet kādu rakstu manā mājas lapā.Pēc simts cikliem tā ir nieka 200 auto rindiņa...labi labi,nesākšu te vēl.Vēreiz paldies 263618,vienmēr esmu zinājis,ka neesmu vienīgais,kurš vēro un analizē satiksmi,bet ja par to nerunāsim-vai tad kaut kas mainīsies.Arī es esmu iemācījies pēc pašam nesaprotmām pazīmēm paredzēt,ko apkārtējie darīs,jocīgi.Protams,ka visi satrēgumi agri vai vēlu beidzas,ko te cepamies,naktī jau visi esam mājās,bet lietas labā ikkatrs tomēr varam daudz ko darīt....un darāmā daudz.Mēs taču neesam dumjākie pasaulē.Un mūsu mīļā Riga tik maza,bet pašu tik sasprūdināta...

263621. viesis 6.novembris 2008 20:35
0 0 Atbildēt

Alksnāja kungs, ja tiešām vēlaties lai jūsos nopietni ieklausās daudzi autovadītāji un uzskata par zināmā mērā autoritāti Jūsu "cilātajā" braukšanas kultūras problēmu tēmā, silti iesaku abstrahēties no "dinamiskuma" tēzēm kā vienīgās panacejas pret satiksmes problēmām un skatīties uz braukšanas kultūras problēmu plašāk, daudz plašāk. "Dinamiskuma" trūkums mūsu satiksmē ir tikai sekas, vienas no daudzajām sekām, kas padara mūsu "sadzīvi" uz koplietošanas ceļiem līdzīgu karam.

Jā, piekrītu, daļa no tiem kas varētu braukt nedaudz raitāk un tai pat laikā droši, nedara to, jo nav iemācīti un neviens argumentēti viņiem nespēj pierādīt - kāpēc uz ceļa jāuzvedas tā vai šitā, jo daudziem vienīgais arguements ir balstīts uz savu skata punktu un savu EGO.

Vēl kas, nu nevar no visiem pasīt vienlīdz labas braukšanas spējas, katram savā galvā jāizdara secinājumi - tu neesi uz ceļa viens, tu neesi vienīgais kas steidzas vai nesteidzas, tu neesi atbrīvots no CSN ievērošanas tikai tāpēc, ka tev ir savs iemesls vai tāpēc ka kāds priekšā tā atļāvās izdarīt, tu neesi labākais autobraucējs šajā pilsētā.

Prasīt no visiem braukt perfekti - tas ir absurds. Vienkārši ir 'jāiemācās rēķināties ar citiem, pat ja tev šķiet, ka kāds nejauši vai apzināti kaut ko dara nepareizi.

Mēs taču stāvot lieveikalā rindā pie kasēm nešķirojam visus piercējus un nelienam bez rindas, jo redz - tev, vecīt, grozā ir neveselīgi produkti, tu sliktais, palaid mani, savukārt tev, dāmīt, grozā ir gaļa, bet es esmu veģetārietis - palaid mani, tev, bērniņ, rokā čupa=čups, vai tu nezini, ka saldumi veicina kāriesu ? pavācies malā, es te pie kases nāku ar savu veselīgo tomātu.... Tieši tas pats ir ar satiksmi - mēs visi braucam pa savam, dažādi, bet jāiemācās respektēt pārējos.

Mēs te nepārstājam apbrīnot rietumvalstu satiksmi - kāpēc ? Tāpēc ka tur gandrīz visi saprot:

ja kāds kaut kur "lien" - tam tiešām ir ļoti nopietns iemesls un nevienam pat prātā neienāk atriebjoties nomest pa mēmajiem, uzpīpināt, parādīt vidējo pirkstu, par katru cenu neielaist "līdēju", jo vis zin - cilvēkam tā vajag, jo "līšana" tur nav ikdienas un normālā parādība.....

ja kāds kaut kādu iemeslu dēļ ir lēnāks par tevi - tur neviens nepārdzivo, sagaida izdevīgu momentu un apdzen, izpildot legālu manevru.

ja kāds cenšas no mazāk svarīga ceļa iespraukties blīvā satiksmē - maksimums trešais auto, kas brauc pa galveno, piebremzēs un laipni palaidīs, jo viņš zin, ka tas ir labi un pareizi, un ka aiz viņa brucošais ietur drošu distanci un neelpo pakausī, jo tā vienkārši ir norma, un neviens nekur nelien un lieki neskrien.

Pat tai pašā Vācijā uz bāņiem , neskatoties uz brīžiem iespadīgiem ātrumiem , braucēju manevri ir paredzami, kustībai ir sava loģika un pat ja tev uz "pulksteņa" ir ap un virs 200, tu jūties omulīgi, jo vari rēķināties ar to, ka tavu dienu vai pat dzīvi nesabojās kāds ozabočennijs braucējs, kurš jūtās pārāks par tevi, jo tu, salīdzīnājumā ar viņu un viņa auto spējām, esi niecība :D

jā, un vēl kas - kāpēc tai pat Vācijā cilvēki saprot uz ceļa un ciena viens otru - pirmkārt, tāpēc ka tas ir labi, tas tā ir pieņemts, otrkārt - ja tu izpildīsi uz ceļa ko "nesmuku", pirmkāt tu pārējo acīs būsi slikts, bet galvenais - ja to pamanīs CP, tevi bargi sodīs, un tev gandrīz nebūs iespējas izvairīties no soda, pretēji tam, kā tas notiek pie mums...

par mūsu "līdēju" "kultūru" un soda "neizbēgamību" pat minēt neko negribas....

263623. viesis 6.novembris 2008 21:41
0 0 Atbildēt

Varbūt iepriekšējais komentētājs zin,kā samazinot dinamiku var palielināt krustojumu izbraukšanas caurlaidību?Lai nāk klajā.Nevajag slēpt sveci zem pūra.Vienmēr esmu uzsvēris,ka tas nelikvidēs sastrēgumus bet samazinās gan.Kāds te minēja,kāda starpība 10 vai 12 auto.Divās stundās tā ir kilometreu gara rinda-no rītiem uz Vanšu tilta-uz Salu tilta...aizdomāsimies varbūt.Katrā ziņā tas ir tas,ko paši varam darīt lietas labā.Grūti mums ir ietekmēt satiksmes organizāciju un da jebko citu.Un vēl jautājums-kāpēc rietumos visi zin kas ir labi??Te nelikamies ne zinis,ka daudzi zinam kas ir slikti???Varbūt tiešām nedarīt neko???

263624. viesis 6.novembris 2008 21:55
0 0 Atbildēt

dzejnieks ibio :)

alksnaj, ej raksti politiķiem šitās blēņas. ribkins varbūt pirms vēlēšanām kārtējo kampaņu- šedevru uzriktē :)

uz kurieni tev jāaizbrauc no vanšu tilta lai noķertu 100luksoforus, labi ja 1/4daļa. un tas ir worst case scenario, kad visi brauc vienā virzienā. karoč tufta

263625. viesis 6.novembris 2008 21:58
0 0 Atbildēt

sastrēgumus neveido lēni braucošie, jo nav jau kur skriet - tāpat pēc 30m atdursies pret korķi, sarkano, T-krustojumu, idiotu-līdēju, kura dēļ pārējie spiesti gaidīt, kāmēr "kungs" iekārtosies kā viņa augstībai ērtāk, utt uttt utttttttt.

sastrēgumus veido idioti, analfabētisms par braukšanas kultūru un klaja necieņa pret pārējiem satiksmes dalībniekiem.

viss

263626. viesis 6.novembris 2008 22:17
0 0 Atbildēt

bļin.... 10 vai 12 auto.... divās stundās tā ir 500m garā rinda.... 4 mēnešos tā rinda ir līdzīga LV valsts robežas perimetram, nu un ? 20 gados tas ir vienāds ar zemeslodes apkārtmēru "resnākajā" vietā ??? :D :D :D

KUR IR JĀSKRIEN ???????????????????????????????????????????? ja pēc 5-6m ir strauji jābremzē un jāstāv - tāda tā mūsu infrastruktūras īpatnība !

atkārtošos - beidziet ieciklēties uz DINAMISKUMU ! DINAMISKI jūsu izpratnē NEKAD nebrauks noteicošais vairums autobraucēju, tieši tāpat kā nekad visi cilvēki neieturēs veselīgu dzīvesveidu, neatmetīs pīpēšanu, nenodarbosies ar sportu. Cilvēku autovadīšanas spēja ir tāda, kāda tā ir un tikai nelielai daļai ir iespējams to izkopt tik augstā līmenī, lai viņu braukšanas stilu varētu nosaukt par pietiekami ātru, drošu, atbilstošu CSN un loģikai. Pārējie brauc tā kā nu kurš spēj.

Svarīgākais - lai katra braucēja smadzenēs darbotos viena sīka, bet būtiska opcija - es neesmu uz ceļa viens, es neesmu vislabākais autobraucējs, es katru dienu mācos kaut ko jaunu, es braucu ar savu auto ar vislabāko nolūku un nevēlos nevienam apzināti radīt diskomfortu, jo pārējie, kas sēž tādos pašos metāla un plastmasas izstrādājmos kā mans, tikai ar dažādiem nosaukumiem un specifikācijam, ir tādā pašā stuācijā kā es, un viņiem ir tieši tādas pašas tiesības un pienākumi kā man. Ja noteicošā masa autovadītāju sāktu ievērot šos šķietami primitīvos principus, braukšanas (bes)kultūras aspektu Latvijā varētu vispār aizmirst - varētu sāk runāt par satiksmes organizāciju, optimizāziju, CP darba efektivitāti utt u.tml. Cilvēkiem ir jāiemācās domāt plašāk, globālāk. Bet tāds satiksmes parametrs kā "dinamika" - tā ir tikai apmēram 1/20 daļa no visu problēmu klāsta un tā nebūt nav problēmu sakne.

263628. viesis 6.novembris 2008 23:11
0 0 Atbildēt

"dinamiskie" varētu uztaisīt godīgu eksperimentu. vēlams 7dienas rītā, lai netraucētu citiem(un otrādāk-citi netraucētu).

15 auto startē kolonnā no beģiem līdz spicei. brauc 2x.

pirmajā reizē dinamiski, bet ievērojot noteikumus.

otrajā ar max atļauto-10km/h + nedaudz bremzējot pie zaļā, nu piem. 2sek. pirms uzsāk pie katra zaļā katrs no 15 braucējiem.

laiku ņem kad finišē pēdējais.

imho, gliemežiem lieākā aizture būs pirmie 3 luksofori, tad viņi izretosies un turpmāko ceļu veiks tik vien kā 10km/h lēnāk +2sek. pie katra luksofora.

tātad ~17km posmā iegūstam ~5min uz ātrumu starpību un max 2min pie luksoforiem.

karoč lieku uz to, ka pēdējais ierodas ar max 10min. starpību.

man nav grūti izbraukt 7min. ātrāk. :P

parasti gan nav jābrauc tik tālu, tāpēc...

263630. viesis 6.novembris 2008 23:55
0 0 Atbildēt

Andri, labi, ka neesi padevies. Riit uzrakstiishu arii savu komentaaru. Pieljauju, ka mani veel atceries. ;)

Racer

www.4rati.lv

263633. viesis 7.novembris 2008 8:09
0 0 Atbildēt

Palasīju saitu. Nu mazliet jau tomēr paranoja :) Bez rallista pieredzes uz ielas pat baidās rādīties. Nu nezinu, pazīstu diezgan daudzus cilvēkus pensijas gados, - tātad ar savu 40 gadu autovadītāja stāžu. Domāju neviens no vīņiem arī nezin, kas ir sānslīde :) Un neviens arī nav iekūlies šausminošās avārijās, jā, viņiem vispār ir tendence neiekulties avārijās...

Par raitu braukšanu. Var jau piekrist, taču ir situācijas, kad tam ir nozīme (sastrēgumos) un kad nav (90% gadījumu, kad sastrēgumu nav un visi tāpat tiek pāri pie viena zaļā)... Un vai vispār ir nozīme dzesēt muti par šādu problēmu, kuras risinājuma rezultāts būtu kādam izbraukšana vienu zaļo gaismu ātrāk? Neesmu pārliecināts par tēmas aktualitāti...

263635. viesis 7.novembris 2008 8:26
0 0 Atbildēt

*Visi dinamiskie brauc ar BMW. Visi sēnes ar pārējām nemašīnām.*

263636. viesis 7.novembris 2008 9:11
0 0 Atbildēt

to rt rakstija: tātad ~17km posmā iegūstam ~5min uz ātrumu starpību un max 2min pie luksoforiem.

karoč lieku uz to, ka pēdējais ierodas ar max 10min. starpību.

========================================

Muļķības. Tipisks piemērs- brīžos, kad ir maz braucēju maršruts Brasas stacija- Imanta (pedagoģijas fak) ir paveicams 10-12 minūtēs. Braucot pa Valdemāra ielu-Vanšu tiltu-Slokas ielu-Jūrmalas gatvi. nesastrēgumu laikā tur vajag jau vismaz 20 minūtes, bet nu korķu laikā- visas 40.

Tāpat caurbraukt Rīgai no Juglas līdz Babītei caur Imantu var 20 minūtēs, un tas pat ne reizi ir izdevies dienas vidū, kad visi normāli močī. Savukārt nu kad čammas izbrauc ielās, tad sākās PZĢ!

Ko es ar šito gribēju teikt- tikai to, ka daudzi Rīgas svetafori ir noregulēti tā, lai mauktu no krusta labi ātri tad var paspēt uz nākamo utt. Tipisks piemērs Valdemāra iela. Uzsākot normāli no Alojas ielas var bez apstājas izbraukt (un uz 50km/h) līdz pat Vanšu tiltam bez apstājas. Bet, ja ritms tiek nojaukts, tas stāvam pie katra svetofora...

Vai pretējā virzienā tas pats ir no Elizabetes ielas sākot pie zaļā minam un bez aizķeršanās tiekam pat līdz Senču ielas Statikam.

263637. viesis 7.novembris 2008 9:49
0 0 Atbildēt

a trodzis? tam ar jāmauc dinamiski?

263643. viesis 7.novembris 2008 11:16
0 0 Atbildēt

RT, Tu vislaiku jauc, Alksnājs nerosina pārkāpt atļauto ātrumu vai braukt agresīvi, bet aicina negulēt pie stūres! Ja gribi gulēt, guli mājās pa nakti, ja esi pie stūres, brauc ar domu, lai netraucētu citiem (šo nevajag pārprast un absolutizēt) Tas arī īsos vārdos viss. Vai to ir tik grūti saprast? Ja uz Vanšu tilta nelien "astē" priekšā braucošajam, nekas traks patiešām nenotiek, bet "aizguļoties" laicīgi uzsākt braukt pie atļaujošā zaļā (jau atrodoties pie krustojuma) gan tiek kavēta satiksme, jo mazāk auto pavirzās tālāk, satiksme kopumā kavējas un auto rinda uzkrājas lielāka.

Un jā nevajag te stāstīt, ka 10 minūšu kavējums bezsastrēgumu laikā nav būtiski, jo šāda pati kavēšanās sastrēgumu laikā jau pieaug līdz pat 20 un 30 minūtēm. Jo sevišķi pašreizējos apstākļos cilvēki nevar atļauties liekas 30 minūtes un nezcik litrus degvielas nokurināt tā vienkārši "guļot" sastrēgumā, jo tas viss rezultējas arī naudas izteiksmē!

Gulēšana pie stūres ir kaitīga arī no tā viedokļa, ka autovadītājs kļūst neuzmanīgs un var nogulēt kādu bīstamu situāciju uz ceļa.

"Lidošana" nav tas pats, kas "braukšana", jā "lidotāji" ir kaitīgi un pat ļoti, tie pārprot transportlīdzekļus, iedomājoties, ka atrodas lidaparātā, bet nevajag teikt, ka šī kategorija būtu tikai tie vienīgie, uz ko būtu jāpievērš uzmanība.

Katrā ziņā interesanta diskusija, labi kā kāds šādu uzsāka.

Redaktoram vēl ieteiktu parakt tās apvienības "Autovadītāji pret sastrēgumiem" virzienā, ko pagājušogad aktīvisti solījās izveidot: auto.apollo.lv/articleVersio...t_id/2/id/3730

263645. viesis 7.novembris 2008 13:58
0 0 Atbildēt

1) viens "pret" dinamisko braukšanu - kā būs, kad visi fiksi, fiksi šķērsos krustu un aizpildīs ielu "līdz lūpai", kā rezultātā no šķērsielas izgriezties sava zaļā signāla laikā, nepaliekot krusta vidū, ir nereāli??? Tā tas pie mūsu luksoforu nekoordinētās darbības ir daudzkur.

2) tas ka pie mums ir daudz steidzīgo bezkauņu (agresīvo vadītāju) raksturo stāvokli valstī kopumā. Laiks=Nauda. Celsies labklājība un arī uz ielām stāvoklis uzlabosies- atradīsies laiks pārdomām par citu respektēšanu un savu pašcieņu. Bet pagaidām ir kā ir- viens agresīvi cenšas tikt citiem priekšā, cits tikpat agresīvi neievēro distanci, lai tik kāds nepielīstu priekšā; rezultātā n-tās avārijas, kas korķus tikai palielina.

3) Dažreiz pamēģinu tā bez stresa, ar nosvērti pārvietoties (ne sēņojot, normāli uzsākot krustos, nepārsniedzot atļauto vairāk kā par +10) un... sajūtos kā tāds huligāns, kas citiem traucē braukt, jo pie mums jau ar +10 ir par maz, jau +20 ir norma pilsētā, nerunājot par šoseju. Ko lai saka - vēlreiz: laiks=nauda un pēdējā laikā ar to ir arvien sliktāk, vienīgi "labi", ka arvien mazāk ļaudis var atļauties auto..

263655. viesis 7.novembris 2008 16:15
0 0 Atbildēt

Man jau patīk Alksnāja teksts. Tāds pats kā mūsu politiķi.

Citēju: «Un vēl jautājums-kāpēc rietumos visi zin kas ir labi??»

Īstens latvietis.

Te nnu ir jālamājas. *************** kas rietumos ir labi!!!!! Francijā braucēji pa apli dod priekšroku tiem kas uzbrauc uz apļa (labā roka)! Polijā pamēģini izgrozīties pa šaurajiem ceļiem.

Polārlapsa (kr.val).

Man personīgs jautājums autoram.

Kad jūs pēdējo reizi vismaz pārlasijāt CSN grāmatiņu?

Interese tā teikt tīri teorētiska. :D :D :D

263658. viesis 7.novembris 2008 16:43
0 0 Atbildēt

beidziet cepties :D

tak skaidrs, ka Alksnāja kungs raugās uz braukšanas kultūras milzīgu problēmu tikai un vienīgi caur savu "dinamiskuma" šauro prizmu... ko tur vairāk diskutēt.

jā - mūsu satiksmei brīžiem pietrūkst dinamiskuma, bet ne jau tāpēc ka braucēju noteicošā masa būtu "sēnes", bet gan tāpēc, ka braucēju noteicošā massa NEZIN kā tas ir - braukt pareizi un loģiski. Labākajā gadījumā, katrs trešais autovadītājs ievēro CSN, bet ar to vēl nepietiek, lai brauktu droši un pareizi, un kur nu vēl arī piedevām dinamiski (atbilstošā situācijā).

263665. viesis 7.novembris 2008 19:03
0 0 Atbildēt

Sen esmu konstatējis problēmas sakni. Nu protams, atskaitot satiksmes organizāciju uc vairāk vai mazāk tehniskas un organizatoriskas lietas.

Visās tajās "labajās " valstīs ir pamatā vienas nācijas dominance. Pamatmasa ir vairāk vai mazāk līdzīgu mentalitāti un temperamentu. Pie mums ir kardināli atšķirīga situācija. Vieni - lēnie apdomīgie zemnieki :) kuriem jādala ceļš ar Čingizhana pēctečiem, kuriem asinīs ir džigitu triki ar zirgiem. :D Bet nu zirgi atņemti, kas paliek?

263668. viesis 7.novembris 2008 19:12
0 0 Atbildēt

uhh, tikko veicu vienu ļoti dinamisko ekspeimentu :)

dinamiskas braukshanas rezultāts - ierasto 20-25 minūšu laikā ceļš uz mājām aizņēma 19 minūtes ar "kapeikām".

ieguvums priekš manis laika ziņā - nenozīmīgs....

sekas - precīzi 11 situācijās es ar savu dinamisko braukšanu faktiski neļāvu citiem satiksmes dalībniekiem izdarīt savus manevrus, lai arī CSN bija manā pusē - viena daļa autovadītāju manas dinamiskas braukšaas dēļ nespēja pārkārtoties joslās, lai turpmāk izdarīt savus ieplānotos vai neieplānotos manevrus, vēl viena daļa tā arī palika stāvot šķērsielās un T-veida krustojumos, jo manas dinamiskas braukšanas dēļ viņiem fiziski bija liegta iespēja sarāta robežās veikt savu manevru, vēl vienai daļai (2 gab.) es negribot neko sliktu, neļāvu no man pretējās joslas izdarīt manevru - nogriešanās pa kreisi, jo braucu dinamiski un nedrīkstu zaudēt ne sekundi...

resume:

mana dinamiska braukšana saīsināja manu maršrutā pavadīto laiku par dazām minūtēm, savukārt vismaz 11 citiem satiksmes dalībniekiem es apzināti un neapzināti patraucēju, aizkavējot viņus un aiz viņiem braucošos.... tātad - ja visi brauktu dinamiski , sanāktu nekas cits, ka viens vēl pamatīgāks korķis.....

263670. viesis 7.novembris 2008 20:00
0 0 Atbildēt

Man šķiet, ka dažiem labiem diskutētājiem te jumtiņš kaut kur aizbraucis... Jauc te dinamiskumu ar stūrgalvību... Alksnājs malacis!

263675. viesis 7.novembris 2008 21:50
0 0 Atbildēt

263670. viesis 07.11.2008 20:00

a man gan liekas, ka kāds jauc te pašā saknē visu - ne jau vienkārši dinamiska braukšana atrisinās trafika problēmas, bet gan prātīga un galvenais - PIEKLĀJĪGA braukšana atrisina daudzas sastrēgumu problēmas. Dinamiska braukšana pati par sevi neatrisina pilnīgi neko un ir tikai viena maza sastāvdaļa braukšanas kopējā kultūrā.

263677. viesis 7.novembris 2008 23:10
0 0 Atbildēt

Vispar jau pilsetaa nav jabrauc dinamiski tik daudz, cik jabrauc pareizi peec CSN un pieklajiigi vienam pret otru. Rezultataa nebus situaciju, kad dinamiskie salien krustaa, tur paliek un staav visi... Bus situacija, kad kustaas visi, varbut ne aatri, bet kustaas, nevis staav.

To pashu vacijaa pilsetaas uz ielam no riitiem veroju- neviens nekur nesteidzas it kaa peec braukshanas stila, isteniiba brauc diezgan gausi, BET brauc, nevis staav delj viekarshi kada cita nepieklaajiigas braukshanas...

263678. viesis 7.novembris 2008 23:12
0 0 Atbildēt

o, DeaDMoroZZZs jau uzrakstija to, ko velejos buutibaa pateikt ar savu komentaru ieprieksh...

263679. viesis 7.novembris 2008 23:53
0 0 Atbildēt

ko jūs te visi tikai par to dinamiskumu? Alksnāja rakstus esat palasījuši? Pēc komentāriem spriežot, viņam viss cits pie kājas - galvenais ir dinamiska braukšana. Viņa rakstos gan ir arī citas problēmas aprunātas! Palasiet!

263683. viesis 8.novembris 2008 10:11
0 0 Atbildēt

mēģināju es tos alksnāja rakstus palasīt. Apnika, zini. Visu laiku viens un tas pats - idiotu zeme, nav dinamiskuma, utt.

263684. viesis 8.novembris 2008 10:49
0 0 Atbildēt

To :smaidiigais

Nu nav jau ar dinamiskuma. Sevišķi labi to var manīt pie apļveida krustojumiem. Dažs labs ir ar mieru gaidīt pusi dienas brīvu visu apli un tad tikai izbraukt uz tā. Ārzemēs daudz kur tādi apļi ir un tur visi brauc daudz blīvāk un tur tas nevienam nesagādā problēmas ielīst starp divām braucošām mašīnām ar apm. 15-20 metru distanci. Aizbrauciet uz Franciju vai Itāliju. Pedālis grīdā un visi kustas. Pie mums stāv un nez ko gaida.

263686. viesis 8.novembris 2008 12:23
0 0 Atbildēt

Jā,pēdējais koments tieši pieskārās tēmai,par kuru arī gribēju rakstīt-apļi.Citur tik daudz neesmu bijis,Anglijā gan daudz ir braukts-tur visa satiksme ir balstīta uz tiem.Latvijas braucējam tas būtu kas prātam neapverams.Mūkusalas aplis-mugu murgs.pamēģiniet 5dienas vakarā tikt uz Ķekavu.Dinamiskums!!!10-20 min ieekonomēsim??atļausiet pasmaidīt!!Izleksi kādam drusku priekšā uz apļa-tak taurēs kā vājprātīgs.Tāpēc jau arī nelec-gaida kaut līdz pastardienai.Ja Anglijā tā brauktu,tur viss sen būtu apstājies.Un tad vēl tie,kuriem jātiek visiem garām,aizņem riezēm pat trešo joslu uz tilta.Dinamika!!!!!! Vispār,palasot komentus,saprotu,ka daži neko īsti nav sapratuši...vai arī negrib.Zinu,ka rakstu viegli saprotamā valodā,kas grib,tie saprot.Tiem arī cenšamies palīdzēt.Nekad neesmu sapņojis,ka visi to sapratīs.Paldies racer,protams ka neesmu Tevi aizmirsis.Lai veicas.

263687. viesis 8.novembris 2008 13:11
0 0 Atbildēt

par apļiem - vai tad pie mums ir kāds normāls aplis? Mūkusalas ovāli-šķīibais rombs? Slāvu? Problēma, ka aplī, ja tas ir liels, un uz apļa esošajiem ir priekšroka - ātrumu starpība ir par lielu, lai piebraucošie spētu raiti iekļauties. ja Anglijā un francijā ir liels aplis, tad noteikti komplektā ar luksoforiem, dodiet ceļu zīmēm, utt. Triumfa arkas aplis Parīzē ir izņēmums, kas apstiprina likumu:)

Pagājšnedēļ Spānijā tieši pie tāda paša liela un šķiba apļa kā Slāvu aplis Rīgā bija apmēram tāda pati mīcīšanās.

ja pie mums uzcep mazus, jeb satiksmei atbilstošus apļus, tad viss ir čikiniekā. Pimērs? Aplis Valmieras centrā.

Ergo - tupa un vēlreiz tupa satiksmes organizācija.

Pat jaunais aplis Lubānas ielas galā ir bezjēdzīgi liels.

263689. viesis 8.novembris 2008 17:45
0 0 Atbildēt

Tad kad tādas lietas kā laipnība un pieklājība kļūs par ikdienu mūsu satiksmē - te 100 reižu pieminētais dinamiskums radīsies pat no sevis, ticiet man :D

Kāmēr katrs otrais indivīds pie stūres ir agresīvs, naidīgs, uz savu trulo EGO vērsts, ne par kādu pieklājību un laipnibu uz ceļa varam i nesapņot, līdz ar to arī par dinamiskumu varam aizmirst.

263691. viesis 8.novembris 2008 21:02
0 0 Atbildēt

Man ir taa...ir dienas,kad es esmu pats pieklaajiibas un kaartiigas brauksanas pirmrindnieks,bet ir arii taa,ka kaitina maaciibnieki,vecie perdeli,pat kaitina agresiivie un tad man gribaas vinus visus apdziit,apbraukt un un ...visaadaa citaadaa zinaa aizsteikties prieksaa,ir taa ka braucu mieriigi un akuraati un pietiek,lai man uz papeeziem saaktu kaads rallists seedeet un tad ... esiet tacu redzeejusi,kaa divi duraki nesaas viens aiz otra...nu luuk,nu iespeejams,ka es pa reizei esmu viens no viniem!

263694. viesis 9.novembris 2008 15:42
0 0 Atbildēt

Nu par apļiem ir nedaudz cits stāsts. Cik saprotu, (ja kāds zina precīzi, tad palabo) Tad minētajās Francijā un Itālijā nedrīkst, kā pie mums neierobežoti riņķot pa apļa pirmo joslu. Uz tās var atrasties tika tad, ja iebrauc tajā vai nākamajā brauktuvē taisās izbraukt ārā. Līdz ar to tikko, kā otrajā joslā plūsmā parādās pietiekama vieta, var droši braukt iekšā , brīvi uzņemt ātrumu un iekļauties.

Bet nu satiksmes organizācijas ziņā slāvu aplis ir šedevrs :) Sākot jau ar to, ka iebraucot no Lubānas ielas uzreiz jācērt uz otro joslu jo pirmā tūlit izved ārā no apļa un beidzot ar autobusu pieturu iekšienē. Kaut reiz Prāgā redzēju interesantu apli ar kādām 6 "pievienotām" ielām. Turklāt vairākas ( ja ne visias) ielas bija ar tramvaju sliedēm, kuras apļa vidū veidoja savu apli :). Tiesa bija vakars un neliela satiksme, nebija pat neviena tramvaja.

Slēpnis, aizmirsu ielogoties.

263700. viesis 9.novembris 2008 22:03
0 0 Atbildēt

Apmeeram saprotu par ko Alksnaajs runaa. Galvenais jaabuur sapratnei un cienjai pret citiem satiksmes daliibniekiem. Alksnaajs nav tikai teoreetikjis, jo atceros, kad 2005. gadaa Talsu rallija laikaa braucu pa piebraucamo celju uz dopu un viens ubergolps man pilniigi negaidiiti nogrieza celju. Man faktiski nebij kur palikt, bet audjiks, kas brauca pa priekshu, aizgaaja ar 2 ratiem pa graavi, atstaajot man vietu manevram. Kad tikaamies dopaa, izraadiijaas, ka audjikaa bij Alksnaaja kungs. :) Vinjsh bij redzeejis situaaciju un momentaali pienjeemis leemumu. Sagadiijaas taa, ka muusu domas sapaseja un visi tika sveikaa cauri. Par to jau ir staasts, ka vajag prognozeet dajebkaadus citu satiksmes daliibnieku feelerus un braukt ar rezervi, bet dinamiski!

Karoch, striideeties ir bezjeedziigi - vai nu cilveekam ir "chujs, njuhs un ponja", vai nav. :D

263712. viesis 10.novembris 2008 13:17
0 0 Atbildēt

Eh,labprāt Tevi reiz satiktu,to situāciju labi atceros,Tu jau reiz rakstīji par to komentos...Bet tendence ir pareiza,arī pārsvarā visi komenti uz to rosina-ne jau strīdēšanās pēc es rakstu,tieši tas man ļoti nepatīk-rakstu lai palīdzētu sākt domāt-tiem kas to vēlas darīt...ar cieņu,jūsu Alksnājs.

263724. viesis 10.novembris 2008 18:06
0 0 Atbildēt

Dinamikas konkrēti pietrūkst Rīgā. Jāsaprot, ka ja esi pirmais krustā, tad ir jāber. Nekas tam motoram nenotiks līdz 3000. Jo katrs nākamais startēs nedaudz lēzenāk nekā iepriekšēja. Nākamais - pagriezieni - OMG kādā "ātrumā" tiek ņemti pagriezieni, jābremzē ir pirms pagrieziena, pagriezienā ir jāber, nevis otrādāk. Un pat par spīti tam, ak aiz viena otra braucot līkumā tev bez maz jāapstājas, viņš vel pamanās neierakstīties līkumā līdz vidusasij - nu kur tā māca braukt?

P.S. Bet avāriju galvenais iemesls ir parasta cilvēku neuzmanība. To nu uzskaust nav iespējams.

263736. viesis 11.novembris 2008 9:34
0 0 Atbildēt

Man tas Alsnājs patīk. Pirmo reizi redzu Latvijas virtuālajā telpā vienkopus publicētu ko tādu, par ko mēs te dažādos forumos ik pa laikam paceļam neliela izmēra skandālu.

Bet, lai arī cik par šito visu ir domāts, konkrētu risinājumu nav. Ok, ilgtermiņā ir - tās pašas autoskolas kaut, utt. Bet tagad tā uz sitienu nekļūs visi braucēji par superduper kulturāliem. Nevajadzētu jau dažkārt daudz... bet tomēr. Teiksim ir lietas, ko īsā laikā neizdresēsi, t.i. piemēram opis no lauku ciema katru sestdienu brauks pa Rīgu savā ierastajā lēnīgajā manierē un ne par ko apkārt neuztrauksies. Un tu vari viņam teikt vai neteikt, bet no tā jau šis pēkšņi neiemācīsies vadīt auto raitāk un plūstošāk. Jo tak n`tie gadi ir nobraukti taisni šitā un nav bijis ne vainas. Vārdu sakot - prasmes tu ar karotīti visiem mutē neieliksi. Bet vismaz pastāstīt, ka var taču arī pa maliņu braukt, lai citi tiek garām, varētu. Un to, ka pie zaļā iedegšanās vajag tūlīt mīt un braukt, nevis čužināt. Nav nebūt visiem tiem divplāšņiem autiņi tik sūdīgi. Gan ar vecu dīzeļastru var puslīdz normālā, dinamiskā tempā uzraut, gan fordu un arī ar mazlitrāžas jaunajiem mēsliem. Nebūt nav jāgriež pulksteni sarkanajā, lai ātri tiktu līdz 60kmh. Bet, ja aiz luksofora ir zīme 70, tad gan nevajag kautrēties nedaudz iemīt. Un es negribu dzirdēt šito "tas palielina patēriņu". Jā, par puslitru, ibitīt. Bet tu tā traucē pārējiem, ka tevis virzienā vērstā negatīvā enerģija nav to vērta.

Par agresivitātu no citu puses. Es it kā esmu miermīlīguma kalngals. Teorētiski. Kamēr nerausta aiz ūsām. Es pieciešu vienu, otru, trešo lēnīgo svētdienas braucēju, pačunčinu tik pat lēni aiz muguras un necenšos vienmēr maksimāli ātri tikt garām, novicinot vidējo pirkstu. T.i. gadījumā, ja to tulīt tā absolūti droši nevar izdarīt. Vienmēr palaižu tos, kas maina joslas vai lien kaut kur ārā - tas pat bieži vien manu braukšanas ātrumu kopumā tāpat neietekmē, jo viss kas tiek prasīts, ir varbūt nedaudz piebremzēt, citreiz vienkārši atlaist gāzes pedāli, varbūt pietiek ar pārkārtošanos citā joslā, utt. Garām citiem pa malu nelienu, man sirdsapziņa neļauj tā darīt. Ok, ir vietas, kur var redzot sarkano gaismu, ielīst teiksim labā malējā joslā, tad pie zaļā ar slaidu kājas vēzienu būt jau tālu visiem priekšā un atkal vidējā joslā un neviens pat vispār netiek patraucēts. Tas vēl man šķiet pieņemami un es arī nekad neskatos dusmīgu seju, ja, man pašam stāvot otrā joslā, blakus malējā ielien kāds draudīga izskata Subārs un iedegoties zaļajam aizlido tālēs zilajās. Ar žurkulēniem un tamlīdzīgajiem gan ir cits stāsts - tiem patīk parādīt, ka viņi pārvērtē sava motora iespējas. :D Pats nekad nebraucu kaut kur gar maliņu garām, labāk stāvu kaut padsmit vai velns viņu sazin cik mašīnu garā rindā, nekā kaut kur pa sānu kabatām manevrēju garām (teiksim uz Krastenes). Lai arī kāds rāda manā virzienā ar pirkstu un saka - phe, tu tak tur galā tāpat ielīdīsi veikli, aizbrauksi un kopumā nevienu nepatraucēsi. Vot nē. "Ielīšanas brīdī" sabremzējas satiksme, tas ietekmē arī caurlaidību pie nākamā punkta. Un tas ietekmē tās rindas pārvietošanās ātrumu. Ja visi stāvētu rindā, visi vienādā tempā tiktu uz priekšu. Bet ir pilna pakaļa punktu, kurus es varētu nosaukt, kur ir tieši šī problēma - visu sabremzē no malas līdēji. Nu neprot pie mums tauta veikli taisīt rāvējslēdzēju un ne katrs vispār saprot, ko tas īsti nozīmē. Tā ka mums šis variants pagaidām neder. So, es vienkārši izvēlos braukt laikos, kad korķa nav, braucu apkārt pa mazākām ieliņām un ar līkumu (jā, dažkārt nosvilinot vairāk benzīna), bet, ja sanāk trāpīt neapbraucamā korķī, tad godīgi stāvu rindā, nevis spraucos garām pa maliņu. Vienkārši sirdsapziņa neļauj.

Nu lūk, bet te mēs nonākam pie lielā BET. Par to, ka lai cik tu esi miermīlīgs pēc dabas, tomēr pacietības mērs vienreiz ir pilns. Viena lieta, ja tev priekšā braucošie vienkārši velkas. Bet cita, ja sāk izstrādāt visādus mēslus, kas jau nopietni apdraud satiksmes un manu drošību. Gadās teiksim uz šosejas, ka brauc kāds uz tiem saviem 90, viņam priekšā fūre. Ok, es sabremzējos, nedzenos garām, lai jau šis pirmais to izdara. Un tad pēkšņi viņs to arī dara - kaut kur pret kalnu, līkumā vai tamlīdzīgi. Ar savu mazlitrāžas getzu. Man ir aukstas kājas viņa vietā, jo, sadursmes gadījumā es jau arī nepaspētu sabremzēties. Te pat nav īstenībā nozīmes uz cik brauc tas priekšā braucošais. Tie var būt arī tie 100 un 110 - t.i. ātrums, ar kuru pa attiecīgiem ceļiem var arī braukt nopakaļ un nav noteikti jāskrien garām (t.i. manuprāt pa citiem ceļiem attiecīgos gadījumos var braukt arī nedaudz ātrāk). Bet, ja tu redzi, ka priekšā braucošais taisa stulbus maneverus, tad tīri savas drošības dēļ labāk es ieminu un aizlidoju garām.

Nu un pilsētā savukārt dažkārt no tāda pamatīga satiksmes bremzētāju secīga salikuma uznāk tik pamatīgs besis, ka tu tiešām gluži nemanot paliec kašķīgs un agresīvs. Arī situācijās, kur normālā gadījumā būtu pasmaidījis par citu nespēju iejusties satiksmē tā kā pienākas, gadās brīži, kad gribi taurēt un vicināt kulakus. Bet nu labi, es savācos, varbūt vienīgi skaļi kaut ko pie sevis salonā nobļaujos, un necenšos veikt agresīvus maneverus, lai konkrētais tips saprot savu vietu. Jo nesapratīs jau tāpat.

Hmm. Es te tagad tā sāku domāt... kad man pēdējo reizi uzkrita uz nerva kāds BMW un kad kāds lēnīgais brauktnemācētājs. Ziniet, tie otrie gandrīz katru dienu pagadās. Bet kaut kā neatceros pēdējo reizi, kad kāds BMW man būtu mēģnājis nogriez ceļu vai spiedies virsū. Ok, varbūt, ja es iesēstos jaunā salona Ford Kia vai kaut kādā Merīvā, tad mans viedoklis mainītos. Vienīgais, kas riebj - ka tieši BMW visbiežāk ir manāmi spraucamies kaut kur pa maliņu garām. Bet tajā brīdī man ir arī konkrēta dusma uz tiem lohiem, kas spogulī redz, ka čaļi pa malu brauc nagla garām, bet tāpat laiž visus iekšā bez aizķeršanās. Te nu ir tā vieta, kur, manuprāt, gan nevajadzētu tik viegli laist. Jo kamēr laidīsi, tikmēr būs arī tādi pa malu braucēji. Nu, bet tā vispār neatceros, kad man bija kāda pēdējā darīšana ar BMW. Oj, atceros gan - divi bija baigi sadomājuši skrieties, stāvēja blakus, rūcinājās. Es ielīdu trešā joslā, šie uz mani pat neskatījās, sak, kas tā par mizkasti te blakus. Nu jā... un cik bembji palika man aiz muguras? :D

263737. viesis 11.novembris 2008 9:37
0 0 Atbildēt

Damn. Uzvārdu nepareizi uzrakstīju. Sorz.

Un apsolos arī tik daudz nespamot no rītiem vairs, bet laicīgi iet uz darbu. :D

263762. viesis 11.novembris 2008 17:38
0 0 Atbildēt

Visu cieņu par viedokli! Beidzot piekrītu 100%!

263765. viesis 11.novembris 2008 20:18
0 0 Atbildēt

Neko daudz nedrukāšu, pateikšu tikai par sēnēm, kas ne tikai sēņo, bet vēl arī neredz neko tālāk par savu degunu. Konkrēts piemērs: Čaka iela, 2+2 joslas. Krustojumā stāv 2 auto, t.b. abās joslās. Pie zaļās gaismas abi šie "dragreiseri" sāk lēnītēm ieskrieties. Un Tu kā muļķis muļļājies aiz šiem garīgajiem invalīdiem, netikdams uz priekšu. Paiet vairākas sekundes, spidometrā ir ~40kmh, bet joprojām šie 2 brauc blakus, kaut arī sen jau varēja būt 50kmh. Ikdienā braucot, atceros, ka šajā posmā gandrīz visus luksoforus var pārbraukt uz zaļo neapstājoties, ja priekšā neuzrodas egoistiski "dragreiseri-sēņotāji". Tātad, ja pie mums kultūra būtu līmenī, tad šie divi sēņotāji ABI būtu nostājušies pirmajā joslā viens aiz otra (otrais taču zina, ka negonkos, tāpēc var stāties aiz cita, neatkarīgi vai pirmais ir gonščiks vai nē). Bet pie mums? Egoisms, nespēja paskatīties apkārt, utt. Vēl varētu pieminēt mūsu sievietes, kas laikam ir pārāk apbižotas, ja 90% gadījumu ar akmens ģīmi brauks garām (10-20kmh, jo tā iela nekust tik ātri, lai tur skrietu 50-60), izliekoties neredzam izbraucēju no pagalma.

Turpināt var ilgi un dikti, tā kā nepiekasieties par to, ko NEESMU pateicis.

263766. viesis 11.novembris 2008 20:20
0 0 Atbildēt

DeaDMoroZZZ [?] 07.11.2008 19:12

ok, Tu skrēji un patraucēji dažiem, bet ko tiekt par tiem, kas čammājas un traucē identiski Tavam? Es runāju par tiem mierīgajiem, kas krustojumā laiž uz dzelteno, neļaujot pretī braucošajiem nogriezties. Totāls egoisms

264791. viesis 11.decembris 2008 14:47
0 0 Atbildēt

Džeremijs Klarksons – problēmas uz ceļiem rada idioti…

Populārās programmas Top Gear vadītājs Džeremijs Klarksons, savā asajā un tiešajā manierē, skaidro, kādas problēmas ikdienā rada autobraucēji, kas nedomā ar galvu.

Tādēļ, ka cits man zināms, galvenās problēmas rodas nevis no ātruma pārsniegšanas vai līkumu izbraukšanas uz diviem riteņiem, bet gan idiotu dēļ.

Ņemsim par piemēru, kaut vai auto novietošanu. Stīvens Frejs nekad neaizšķērsos kādam ceļu, Edinburgas hercogs nekad neveidos otru rindu šaurā ieliņā, Stīvens Houkins nekad neatstās mašīnu tā, lai invalīds tai nevarētu tikt garām. Viņi to nekad nedarīs, jo ir gudri ļaudis un domā par savas rīcības sekām. Bet muļķi – nē.

Viņiem nepietiek smadzeņu. Viņi domā: „Man te vajag, tātad es te nostāšos.” Padomāt vēl mazlietiņ viņi nevar, jo tad viņiem uzsprāgs smadzeņu pods. Tādēļ tos nevar laist pie stūres.

Tas pats attiecas uz braucējiem, kas pārkāpj ātrumu skolu tuvumā. Es tā nedaru. Ja jūs esat izlasījuši līdz šai vietai un vēl neesat nobeigušies no smadzeņu pārpūles, tad arī jūs tā nedariet. Taču puišelis tūningotā autiņā domā: „Kopā ar mani ir meitene. Ja es braukšu ātri, viņa man atdosies. Tas ir super.”

Nu riktīgs omārs! Neskaitot Veinu Rūniju, omāri ir paši stulbākie radījumi pasaulē. Pat ja tos palielinātu līdz cilvēku izmēram, to smadzenes vienalga paliktu kniepadatas lielumā. To smadzeņu darbības pietiek vien, lai kopotos un kniebtu jūs pirkstos, kad mēģiniet tos iemest katlā ar verdošu ūdeni. Jūs dotu omāram tiesības? Tā, lūk!

Šorīt es ieķēros aiz mašīnas, kas vilkās ar ātrumu 50 km/h. Varbūt tās vadītājam nepatīk ātra braukšana, varbūt to smagi skārusi degvielas krīze. Gan viens iemesls, gan arī otrs, var piespiest cilvēku kustēties ar Romas Pāvesta ātrumu, taču rādīt dūri un signalizēt ar uguņiem, mirklī, kad tevi apdzen, var tikai pārnadzis. Būtu mana teikšana, es atņemtu viņam mašīnu, tiesības un visu naudu, lai nevarētu nopirkt citu. Un nogrieztu arī olas – lai būtu pārliecināts, ka viņa ģimene nenonāks pasaules genofondā. Pie viena es atceltu auto vadīšanas eksāmenus, tādēļ, ka tie parāda vien to, ka jūs protat nogriezties aiz stūra atpakaļgaitā. Ja vien būtu iespējams pie stūres iesēdināt govi, viņa izdarītu to pašu! Un kāda gan jēga satiksmes noteikumu eksāmenam ar atbilžu variantiem? Jūs tikai apstipriniet savu veiksmi un to, ka protat darboties ar zīmuli. Ne viens, ne otrs jums nepalīdzēs tad, kad uz ielas būs tumšs, līst lietus un jūs mēģiniet izbraukt no nepazīstamas pilsētas.

Tā vietā es liktu aizpildīt IQ testu. Augsts vērtējums nozīmētu, ka kandidāts ir pietiekoši gudrs, lai saprastu kā darbojas automašīnas vadības ierīces un kā braukt dažādos laika apstākļos. Nezinu kādam vajadzētu būt ieskaites vērtējumam, taču, kad mēs to noteiksim, visi, kas šo līmeni nesasniegs, varēs iet spēlēt futbolu.

Un tad nebūs ne kameru, ne lielceļa rūķīšu, kas visur ošņājas un aptur satiksmi, kad kārtējais idiots ir cietis neveiksmi. Gudri ļaudis zina, priekš kam mašīnai stūre un kādus pedāļus spiest, kad tā draud ieskriet kokā...

(pārkopēts no i-resursiem)

267308. viesis 1.marts 2009 18:30
0 0 Atbildēt

Autoram visu cieņu,bet viss būtu ok ja runa ietu par vizmaz tautas klases ralliju.Bet kur vienā rindā stāv vai brauc tauta,cik nu katrs jauns,vecs,stulbs,nekaunīgs,sportists, vecene,invalīds,cingishans un visbeidzot pareizais LATVIETIS ir TĀ KĀ IR.

267804. viesis 19.marts 2009 13:24
0 0 Atbildēt

BMV 5080 Siguldā brauc ar 130 km ātrumu plkst 12.46

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 2

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti