Tikai 26% zina, ka OCTA sedz zaudējumus par CSN cietušo ārstēšanu 2

 
26.jūlijs 2010 11:42

Pēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) un Mindscan veiktās aptaujas tikai 26% respondentu zina, ka OCTA sedz zaudējumus par ceļu satiksmes negadījumā cietušo ārstēšanu.

Savukārt 11% aptaujāto ir zināšanas, ka OCTA atlīdzina arī par pārejošu darbnespēju un darbspēju zaudējumu, kas gūts satiksmes negadījuma rezultātā.

Pērn atlīdzībās par ceļu satiksmes negadījumos cietušajai personai nodarītajiem zaudējumiem izmaksāti vairāk nekā 3,2 miljoni latu, kas veido 11% no visām OCTA atlīdzībām.

OCTA sedz zaudējumus ne tikai transportlīdzeklim, bet arī personai

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Veiktās aptaujas rezultāti nebija pārsteigums, jo lielai daļai sabiedrības OCTA asociējas ar iespēju saņemt atlīdzību par ceļu satiksmes negadījumā bojātu transportlīdzekli, kuram zaudējumus nodarījis cits auto. Tomēr LTAB vēlas vēlreiz atgādināt, ka OCTA izmaksā kompensāciju cietušajiem arī par personai nodarītajiem zaudējumiem, kas ļauj saņemt atlīdzības par cietušo ārstēšanu, rehabilitāciju, pārejošu darbnespēju un darbspēju zaudējumu līdz negadījumam oficiālo ienākumu apmērā, kā arī tiek izmaksāta atlīdzība sakarā ar negadījumā bojā gājušas personas apbedīšanu un kompensēti zaudējumi apgādnieka zaudējuma gadījumā.”

OCTA atlīdzina izmaksas arī par medikamentiem, nepieciešamajām operācijām, protezēšanu, tehnisko palīglīdzekļu iegādi un ārstēšanos rehabilitācijas iestādē. Ja nepieciešamās operācijas veikšanai nav speciālistu Latvijā, tiek apmaksāta operācija ārvalstu slimnīcās, kas gan ir iepriekš rakstveidā jāsaskaņo ar apdrošinātāju.

Ja negadījumā cietušais guvis darbspēju zaudējumu un invaliditātes dēļ nevar strādāt, tiek atlīdzināti dzīves laikā negūtie ienākumi, kas tiek aprēķināti, ņemot par pamatu līdz negadījumam saņemto oficiālo algu. Nesaņemtie ienākumi cietušajam tiek kompensēti arī par pārejošu darba nespējas periodu.

Ceļu satiksmes negadījumā bojāgājušo tuviniekiem tiek atlīdzināti apbedīšanas izdevumi vismaz astoņu minimālo algu apmērā.

OCTA paredz arī gadījumus, kad tiek maksāta atlīdzība par nemateriālajiem (morāliem) zaudējumiem, ja negadījumā ir cietušas vai bojāgājušās personas.

Nopietnu un smagu traumu gadījumos apdrošināšanas atlīdzības tiek maksātas pat daudzu gadu garumā vai līdz tiek sasniegts atlīdzību limits – 2,5 miljoni eiro par negadījumu.

6% respondentu zina, ka arī valstij tiek atlīdzināts par ārstēšanu un pabalstiem

Tikai 6% respondentu zina, ka OCTA atlīdzina zaudējumus ne tikai cietušajām personām, kuras avārijā iekļuvušas ne savas vainas dēļ, bet arī valstij un pašvaldībai par šo personu ārstēšanu, rehabilitāciju un izmaksātajiem pabalstiem. 2009.gadā valsts un pašvaldības institūcijām tika izmaksātas atlīdzības 1,7 miljonu latu apmērā.

Atlīdzības tiek maksātas tikai cietušajiem

Saskaņā ar OCTA likumu zaudējumi tiek atlīdzināti fiziskai personai, kurai ceļu satiksmes negadījumā nodarīts veselības kaitējums, izņemot ceļu satiksmes negadījumā zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa vadītāju. Zaudējumi tiek atlīdzināti arī trešās personas (fiziska vai juridiska) mantai, kas radušies ceļu satiksmes negadījuma rezultātā. Zaudējumi mantai netiek atlīdzināti negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa īpašniekam un vadītājam.

J.Stengrevics: „OCTA atlīdzina zaudējumus arī pasažieriem, kuri atradušies vainīgajā automašīnā, bet neatlīdzina tos vainīgā transportlīdzekļa vadītājam par ārstēšanos un īpašniekam par transportlīdzekļa un mantai nodarītajiem bojājumiem. Ja negadījumā izraisījušā transportlīdzekļa īpašnieks negadījuma brīdī atradies automašīnā kā pasažieris – arī viņam ir tiesības saņemt atlīdzību par personai nodarīto zaudējumu.”

LTAB nodrošina ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību, veicina OCTA sistēmas stabilitāti un attīstību, kā arī saskaņā ar likumdošanu nodrošina izmaksas no OCTA garantijas fonda. LTAB ir Zaļās kartes Biroju Padomes biedrs un pilda Latvijas Zaļās kartes biroja funkcijas.

 
Visi komentāri
 
278882. viesis 21.septembris 2010 9:16
0 0 Atbildēt
282384. viesis 9.aprīlis 2011 0:33
0 0 Atbildēt

Meli.

Es zinu visas šīs tiesības un pat likuma punktus, bet apdrošinātājs man neatmaksā par rehabilitāciju, operāciju, arī pats LTAB dodot šavu atzinumu, iepin tajā vainīgā apdrošinātāju kantora ekspeta viedokli.

Un jau pusotru gadu vainīgā apdrošinātājs pārkāpj OCTA likumu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 7

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 5

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 2

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti