OCTA īpašniekiem nav skaidrs, ko uzskata par polises oriģinālu (!) 13

 
28.oktobris 2010 8:21

If apdrošināšana Kontaktu centrā saņemti daudzi zvani no klientiem, kuri lūdz skaidrot to, vai no interneta izdrukāta polise ir oriģināls, kā arī to vai, izbraucot no valsts, ir jādodas pie apdrošinātāja, lai apzīmogotu polisi.

Līdz ar medijos izskanējušo informāciju, ka šā gada oktobrī Valsts robežsardzes amatpersonas konstatējušas jau 18 personas, kuras ar transportlīdzekli šķērsojot valsts robežu robežsargiem nevar uzrādīt derīgu transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polisi, radies satraukums OCTA polišu īpašnieku vidū, kuri plāno ar auto izbraukt no valsts.

„Kopš 2008.gada 1.jūnija internetā noslēgts OCTA standartlīgums (e-polise) ir derīgs bez apdrošināšanas polises oriģināla papīra dokumenta veidā un transportlīdzekļa vadītājam nav obligāti jāvadā līdzi polises oriģināls.

Taču, ja autoīpašnieks vēlas doties ārpus Latvijas viņam ir jāizdrukā apdrošinātāja nosūtītā polise papīra formātā, kura tiek uzskatīta par oriģinālu, jo tā ir parakstīta ar drošu elektronisko parakstu un līdz ar to saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem šāds dokuments ir pielīdzināms pašrocīgi parakstītam. OCTA īpašniekam nav nepieciešams vērsties pie sava apdrošinātāja un to apzīmogot vai kā citādi apstiprināt tomēr, ja vēlas, klients var lūgt apdrošinātājam šo izdruku,“ informē If apdrošināšana galvenais OCTA produkta vadītājs Agris Āva.
 

 
Visi komentāri
 
279752. viesis 28.oktobris 2010 9:10
0 0 Atbildēt

labākais OCTA kalkulators www.salidzini.lv/octa.php

279753. viesis 28.oktobris 2010 9:15
0 0 Atbildēt

robežsargu priekšniekam pirms iet uz darbu vajag no ledusskapja paņemt smadzeņu oriģinālu. tad nenāks ārā tādi jocīgi apgalvojumi.

279756. viesis 28.oktobris 2010 13:18
0 0 Atbildēt

Nu bet ja uz robežas sēž darbinieks, kas nav par to visu informēts, tad jautājums kāpēc tāds tur vēl sēž?

279758. viesis 28.oktobris 2010 13:45
0 0 Atbildēt

Satiksmes likumā par OCTA polišu uzrādi robežsargiem u.c. NEKAS nav rakstīts. Droši vien, robežsargu vadībai par šo problēmu nopietnāk jāpadomā, attiecīgi kompji kontrolpunktos jāsaliek. Ārvalstīs tām polisēm latviešu valodā nav nekādas nozīmes - neviens viņs nelasīs. Pietiek jau šodien ar baru paslinku CP darbinieku, kas nevīžo savu tizlo pakaļu pacelt un kompī ieskatīties - prasa tos OCTA papīrus vadītājam pašam meklēt + vēl piedraud ar sodu. Būtībā, autovaditājiem šādās situacijās ir visas tiesības attiecīgās nekompetentās amatpersonas pasūtīt... Likums ir autovadītāju pusē.

279762. viesis 28.oktobris 2010 15:59
0 0 Atbildēt

Protams,ka autovadītājam "ir visas tiesības",bet mentam arī ir visas tiesības "pārbaudīt datu bāzē" vai tiešām OCTA ir un pēc likuma tas process var ilgt "līdz trijām stundām".

279763. viesis 28.oktobris 2010 16:32
0 0 Atbildēt

uusa, bet ja nav līdzi, nevis tāpēc, lai kaitinātu milici, bet vienkārši mājās nav printera, tad tā ir cūcība pārbaudīt trīs stundas...

Un īstenība apturēt lai pārbaudīu vai ir polise ir mazliet nelikumīgi ārpus reida. Jo kā zinām jābū pārkāpumam, lai taptu apturēts...

Bet mūšu demokrātijā tas neiet cauri...

279767. viesis 28.oktobris 2010 21:39
0 0 Atbildēt

ru.pokerstrategy.com/u6CWIP

50$

Pokerio pradziamokslis ir nemokami 50 $! Tereikia isspresti nedideli testa (atsakymus rasite tame paciame puslapyje arba google) ir 50 $ - jusu! Zaisti galesite bet kuriame jusu pasirinktame pokerio kambaryje.

279770. viesis 28.oktobris 2010 21:58
0 0 Atbildēt

Palaidniex,policistu vienkārši nav ieteicams nokaitināt-tā uzreiz jau viņi nesāk to "līdz trijām stundām".

279773. viesis 29.oktobris 2010 9:14
0 0 Atbildēt

uusa, tas skaidrs , ka nelecies un milicis neleksies, bet vai reizēm nav vienkāršāk vispār neapturēt auto bez iemesla vai godīgi pateikt apturēšanas iemeslu. Pāris reizes ir tā gadījies. Un izveidojas normāla saruna un nav aizvainojumu. Bet kā jau teicu, pie mums demokrātiju izprot kā anarhiju un pēc noklusējuma visi (gan miliči, gan vadītāji) ir kretīni...

palaidniex

279774. viesis 29.oktobris 2010 10:31
0 0 Atbildēt

Godīgi sakot, pat neatceros, kad pēdējo reizi CP mani ir stādinājusi uz t..s. "dokumentu pārbaudi". Tas bija stipri pasen, un arī kaut kādā nakts reidā uz kalnciemenes. Kad līdz 2006.gadam braucu ar e-34 bembi, tad gan CP stādināja teju uz katra stūra - nu briesmīgi tas bembis viņiem nepatika... Pašlaik vispār nekur neesmu manījis nevienu gadījumu, kad kādu braucēju stādinātu uz vienkāršu pārbaudi. Parasti jau aptur tikai tad, kad konstatē pārkāpumu. Bet, jebkurā gadījumā, OCTAS polises kopija CP darbonim NAV jārāda - lai tik džeks iet pie komja un skatās pats. Un par nepamatotu 3 stundu aizturēšanu CP ambiciju dēļ - jāraksta pamatota sūdzība policijas vadībai. Ļoti labi zinu, ka pašreizējos bezdarba apstākļos, tml. sūdzība tiks izskatīta pēc būtības un vainīgais CP inspektors norausies uz brīdinājuma vai pat rājiena. Ir zināmi jau vairāki gadījumi, kad CP darboņi vairākas stundas likuši autovadītājiem mašinā meklēt OCTA polisi, un par to atbildē pēc laiciņa saņēmuši rājienu... Process CP darboņiem viennozīmīgi uzliek OCTA pārbaudīt tikai un vienīgi pēc oficialajiem datiem.

279776. viesis 29.oktobris 2010 11:12
0 0 Atbildēt

un cik biezi ir gadījumi, kad miliči ar fēnu rokās palaiž garām meklēšanā izziņotu masīnu vai pat tai pārb auda dokumentus?

Cik bieži nav gadījumi, kad milicim uzrādīa cita auto tehpase un tiek dokumenti nopētīti un atdoti ar vārdiem - Laimīgu ceļu?

Es saprotu - visi miliči nav pār vienu kārti metami, gluži kā visi braucēji.

Bet petiešām man ir gadījies kad milicis aptur un godīgi pasaka - man piedāvā manai mašīnai diskus no tāda kāTev - vai derēs? Vai arī aptur un apvaicājas kā ekspluatējas, kā brauc.

Un viss normāli, bet kad aptur un nenosauc apturēšanas iemeslu tik noburkšķ inds*&$^ors J@^^$nis K*($#&%ņš dokumentus lūzu...

Nu nafig tāds milicis? A apturēšanas iemeslu nenosauc, kad pārvaicāju apvainoti uzbrēc - alkopārbaude, pat neiedod iepūst un vēl niknāk uzbrēc - vai man esot vēl kādi jautājumi. Ļotio laipni un pozitīvi... :D Es neesmu vainīgs, ka viņām tāds darbs vai iepriekšējais apturētais ir bijis pedālis un kretīns...

Protams nevajag arī šādas galējības kā www.delfi.lv/jokes/picture...829258&pos=329

279782. viesis 30.oktobris 2010 2:59
0 0 Atbildēt

>kura tiek uzskatīta par oriģinālu, jo tā ir parakstīta ar drošu elektronisko parakstu un līdz ar to saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem šāds dokuments ir pielīdzināms pašrocīgi parakstītam

Tas nu gan ir pilnīgs fufelis, elektroniskais paraksts uz drukātiem dokumentiem NESTRĀDĀ, jo nav iespēja pārliecināties par dokumenta autentiskumu. Nu nevar to dokumentu no jauna padarīt elektronisku, kur atkal sakristu visas "0" un "1" un tad salīdzināt ar parakstu vai parakstīts ir tieši šis dokuments. Oriģināls ir tieši elektroniskais dokuments ar parakstu un jebkura izdruka vai bilde ir KOPIJA, ja nevari uzrādīt elektronisko dokumentu, tad izdruka ir nederīga(principā viltota). Nevajag izplatīt dezinformāciju un atsaukties uz LR likumdošanu. E-paraksts ir e-dokumentiem un viss.

no FAQ: E-paraksts ir redzams uz parakstītā dokumenta? Elektroniski parakstīta dokumenta saturs, izskats pēc parakstīšanas nekādi neizmainās – dokumenta saturā tas nav redzams. E-paraksts ir kā aizsargājoša čaula, apvalks jebkuram parakstītajam dokumentam. Kad dokumentu paraksta, izveidojas fails ar paplašinājumu .edoc, un tas satur gan parakstīto dokumentu, gan parakstu.

279783. viesis 30.oktobris 2010 3:22
0 0 Atbildēt

no e-paraksts.lv:

Par elektronisku dokumentu [b]nav uzskatāms elektroniski[/b] (izmantojot datoru, informācijas apstrādes sistēmas vai automatizētās elektroniskās tehnoloģijas u.tml.) sagatavots un papīra formā izdrukāts dokuments. Noteicošais šajā gadījumā ir dokumenta galīgā noformējuma veids – elektronisks vai papīra formā – un nevis līdzekļi, kas izmantoti dokumenta sagatavošanā. [b]Tādējādi ar datora palīdzību elektroniski sagatavots dokuments, ko galīgajai noformēšanai jebkurā gadījumā ir paredzēts izdrukāt un izmantot papīra formā, nevar tikt atzīts par elektronisku dokumentu.[/b]

Minētais nozīmē, ka praksē nereti sastopamie rēķini, kas sagatavoti elektroniski un „derīgi bez paraksta”, nav kvalificējami par elektroniskajiem dokumentiem un uz tiem neattiecas elektronisko dokumentu aprites un noformēšanas noteikumi. Šādi rēķini ir tādi paši rakstveida papīra formas dokumenti, kā jebkuri citi (līgumi, vēstules u.tml.), un tie sagatavojami atbilstoši lietvedības prasībām. Turklāt, tā kā rēķinus lielā daļā gadījumu ir nepieciešams adekvāti iegrāmatot (izdarīt uz to pamata ierakstus grāmatvedības reģistros), tie ir grāmatvedības dokumenti un attiecībā uz tiem ievērojami visi grāmatvedības noteikumi par attaisnojuma dokumentu noformēšanu, nepieciešamajiem rekvizītiem un formu.

=========

Robežsargiem, CP un citiem nav nekādu tiesību prasīt e-dokumenta "papīra" formu, tas ir absurds un nesaprotama PSRS mantojuma palieka(izziņas, zīmogi, paraksti, apliecinājumi, "adidas networking"), tas liecina par prasītāja atpalicību, plānprātību un tumsonību e-dokumentu lietās, whatever :D Tas papīrs ir vajadzīgs tikai un vienīgi pie negadījuma noformēšanas un pat tad normāli citās valstīs tas nav nepieciešams, apmainās viens ar otra vizītkartēm un škiras, griežoties pēc tam pie sava apdrošinātāja, kurš arī noskaidro vainīgā apdrošinātāju un vai polise vispār ir.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti