30% autovadītāju nav gatavi ekstremālām situācijām uz ceļa ziemā 4

 
9.novembris 2011 11:09

Akcijas „Uzzini, vai esi gatavs ziemai!” laikā Drošas Braukšanas Skolas (DBS) eksperti, veicot bezmaksas auto pārbaudes, pārliecinājušies, ka šoferīši vilcinās ar kārtīgu sagatavošanos ziemai.

 Lai arī jau no 1. decembra visiem auto jābūt aprīkotiem ar ziemas sezonai paredzētām riepām, pagaidām to veikuši vien 65% DBS pārbaudīto autovadītāju. Turklāt, pēc autovadītāju ātruma un reakcijas testa rezultātu apkopošanas, secināts, ka aptuveni trešdaļa autovadītāju nespētu adekvāti kontrolēt savas emocijas ekstremālās situācijās uz ceļa ziemas periodā.

Lai atgādinātu par nepieciešamajiem sagatavošanās darbiem, iestājoties vēsākam laikam un paaugstinoties bīstamībai uz ceļiem, DBS eksperti akcijas laikā pārbaudīja gandrīz 1000 automobiļus. Akcijas ietvaros četrās Latvijas pilsētās – Rīgā, Liepājā, Valmierā un Daugavpilī – Statoil DUS un pie Maxima veikaliem eksperti veica nodiluma un dziļuma mērījumus riepu protektoriem, kā arī pārbaudīja auto lampu darbību un vajadzības gadījumā veica nepieciešamās korekcijas.

„Vērtējot kopējo situāciju, var secināt, ka autovadītāji silto, tomēr mainīgo laikapstākļu dēļ nesteidzas ar kārtīgu sagatavošanos ziemai. Katram trešajam auto bija nepieciešams koriģēt gaismas, vairākām automašīnām – regulēt spiedienu riepās, savukārt trešdaļai auto vēl bija vasaras riepas. Autovadītājiem jāatceras, ka šie laikapstākļi – zemas gaisa temperatūras no rītiem un naktīs, migla, neregulāri nokrišņi – ir īpaši bīstami nesagatavotam šoferim. Ir vairāki sīkumi, kam ir nepieciešams pievērst neviltotu uzmanību, piemēram, arī degvielai – izvēloties un automobiļa bāku uzpildot ar ziemai atbilstošu degvielu, kas paredzēta braukšanai līdz -26 grādiem.

Rūpējoties par savu, savu tuvāko un citu satiksmes dalībnieku drošību, auto pārbaudes un gatavošanos ziemai vajadzētu uzsākt laikus,” komentē Artūrs Priednieks, DBS eksperts.

„Vidējais vasaras riepu protektoru dziļums automašīnām, kas veica pārbaudes, ir normas robežās, tomēr ziemas riepu stāvoklis kopumā nav apmierinošs. Lai gan pēc noteikumiem ziemas riepu protektoru dziļums nedrīkst būt mazāks par 4 mm, vidēji mūsu pārbaudītajām automašīnām tas bija tikai 5,74 mm jeb tikai par 1,74 mm lielāks par minimālo. Riepām, kas ir viens no izšķirošiem un svarīgiem drošības faktoriem ziemas ekstremālajos apstākļos, ir jāvelta īpaša uzmanība, tādēļ aicinu autovadītājus pārbaudīt ziemas riepu kvalitāti un savlaicīgi nomainīt vasaras riepas uz ziemas riepām, kad vidējā diennakts temperatūra jau sasniegusi +7ºC,” uzsver Viktors Samusevičs, Goodyear tirdzniecības vadītājs Latvijā.

Paralēli auto pārbaudēm aptuveni 150 autovadītāju, no tiem – gandrīz 90% vīrieši, bez maksas ar Austrijā izstrādātajiem „Vīnes testiem” veica sava reakcijas ātruma pārbaudi, uzmanības noturību un gatavību ektremālām situācijām RPIVA Pedagoģijas un psiholoģijas zinātniski pētnieciskā institūta pētnieku vadībā. Rezultātus pētnieciskā institūta direktore asoc. prof. D. Voita kopumā vērtē pozitīvi, norādot, ka vidējais reakcijas ātrums šoferiem esot bijis normas robežās jeb 0.81 sekunde, tomēr katrs trešais autovadītājs stresa situācijās nespējis kontrolēt sevi un ļāvies emocijām, kas ekstremālās situācijās uz ceļa ir pat bīstami dzīvībai. Turklāt gandrīz 10% autovadītāju konstatēts palēlināts reakcijas ātrums un uzmanības noturības trūkums stresa situācijās.

Akcijas „Uzzini, vai esi gatavs ziemai!” ietvaros katru dienu eksperti pārbaudīja līdz 150 automobiļiem. Instruktori norāda, ka pārsvarā interesi par savu un sava auto sagatavotību izrādījuši autovadītāji-vīrieši. Lielākā atsaucība, kā komentē instruktori, bijusi Rīgā un Liepājā, taču sagatavotības līmenis ziemas sezonai visās pilsētās vērtējams vienlīdz labi.

 
Visi komentāri
 
284315. viesis 9.novembris 2011 21:00
0 0 Atbildēt

Ir vairāki sīkumi, kam ir nepieciešams pievērst neviltotu uzmanību, piemēram, arī degvielai – izvēloties un automobiļa bāku uzpildot ar ziemai atbilstošu degvielu, kas paredzēta braukšanai līdz -26 grādiem.

Manas tačkas bākā jau sen atrodas degviela, kurai ir paredzēta braukšanai līdz vismaz kādiem -60 grādiem, šo degvielu par benzīnu sauc... :D

Tas teksts par spiediena regulēšanas nepieciešamību rullz.

284330. viesis 12.novembris 2011 18:35
0 0 Atbildēt

Nu, vo atkal veca dziesma - nekas nav labi...

Riepas - patreiz īstās labās ziemenes toč nevar likt = pa silto sauso, bezsniega asfaltu sabojāt!?

Uz pārbaudi uzmetu ziemenes... nepaspēju , nokavējām 10 min , lai saņemtu benzinu bezmaksas...

P.S gludās vasarenes, bez protektora uz sausa asfalta un grants turas tik labi, ka gribēdams nevar dabut šķērsām.

uz sausa asfalta saķere tik laba, ka kreisajā 4 - labais "pakaļējais rats noliecās 45 grados, ieplīsa tilts 50%

Tas reakcijas tests - es jau teicu nav ko iet - atkal runās = slikti rezultāti...

ar visu to, ka veicu testu un skaidroja, ka mana reakcija ir normas robežās pie labākās puses nobīdes... vienalga raksta, ka ir slikti :-(

P.S kad būs sniegs, tad arī liks īstās ziemenes un viss būs kārtībā :-)

A_P

284332. viesis 12.novembris 2011 22:54
0 0 Atbildēt

Jā ,jā,jau tirgo ziemas dīzeli,es ir mēms .Kas sunim asti cels ,ja ne pats.nu paņem tak kaut kur pavelc,pagriez,patestē autiņu un redzēs kas notiek,tas ,ka kāds nolasa lekciju neko nemainīs.

284344. viesis 15.novembris 2011 21:41
0 0 Atbildēt

mana vieta doma ESP

kad vins saks domat biezak tad ari mainisu riepas....

ha ziemas dizelis *******s, nesta pagasgad 2reiz sabiezeja kaiminam... a mana lerga ar piedevam pofiga gaja...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 5

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti