Laiks dzeršanai, laiks atskurbšanai! 6

 
20.jūnijs 2012 13:39

Izstrādājot Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņu pret braukšanu dzērumā „No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze”, līdztekus dažādas statistikas izpētei, tika analizēti arī dati par atkarību izraisošo vielu lietošanu Latvijas iedzīvotāju vidū*.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Atkarības slimību epidemioloģiskās uzraudzības nodaļas vadītāja Aija Pelne stāsta, ka sabiedrībā valda viedoklis: „Jāņi jānosvin pamatīgi”. Tas diemžēl nozīmē pamatīgu alkohola patēriņu un tikai pēc tam pārējās izpriecas. Piedzeršanās un tās radītās sekas, savukārt, apdraud transportlīdzekļu vadīšanu un līdz ar to – visu satiksmes dalībnieku drošību.

CSDD uzsver, ka jau pie neliela alkohola daudzuma vadītājs nespēj precīzi noteikt attālumu līdz pretim braucošām automašīnām vai ceļa līkumam, palēninās šofera reakcijas ātrums un uzmanība pilnā mērā nevar tikt veltīta braukšanai. Ja alkohola daudzums asinīs lielāks par vienu promili, pieaug pašpārliecinātība un bravūra, kamēr reakcija un orientācija krasi pazeminās (piemēram, motociklistiem ir grūtības noturēties savā joslā). Ja alkohola daudzums pārsniedz 1,5 promiles, vadītājs sāk pieļaut būtiskas kustību kļūdas (piemēram, sajauc bremžu un gāzes pedāļus). Pie divām un vairāk promilēm autovadītājam iestājas eiforijai līdzīgs stāvoklis, kam raksturīgs ārkārtīgi riskants braukšana stils apvienojumā ar palēninātu reakciju un uzmanību.

SPKC speciālistu pieredze rāda, ka alkohola patēriņš pieaug svētku un brīvdienu laikā, tai skaitā Jāņos. Turklāt, ja alkohols lietots vairākas dienas pēc kārtas, ar pāris stundu atlūšanu nebūs līdzēts, nepieciešama gandrīz diennakts.

Pastiprināts risks satiksmes drošībai Jāņos rodas arī tādēļ, ka cilvēki vasaras saulgriežus parasti svin ārpus mājas – pie dabas, draugiem, radiem, publiskos pasākumos. Diemžēl cilvēki bieži vien nerēķinās un neplāno, ka būs nepieciešams laiks un arī vieta, kur izgulēt reibumu. Tā vietā viņi, neizgulējušies un vēl ieskurbuši, sēžas automašīnās, lai brauktu mājās.

SPKC pētījuma dati liecina, ka Latvijas iedzīvotājiem raksturīga riskanta alkohola lietošana, kas nozīmē vienā alkohola lietošanas reizē izdzert 60 un vairāk gramus absolūtā alkohola. 60 g absolūtā alkohola atbilst aptuveni 200 mililitriem degvīna, vienai pudelei vīna, vienam litram stiprā alus vai trim pudelēm gaišā alus. To, ka vismaz vienu reizi gada laikā ir pārmērīgi (vairāk par 60 g absolūtā alkohola) dzēruši, atzinuši 43,7% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem vecuma grupā no 15-64 gadiem.

„Ja cilvēks alkoholu lieto lielos daudzumos, viņš pēc pašsajūtas vairs nespēj novērtēt, kāda ir viņa reibuma pakāpe. Kad pirmais alkohola apreibums sāk izgaist, cilvēkam jau šķiet, ka viņš ir skaidrā un var sēsties pie stūres, kaut arī reālā alkohola koncentrācija asinīs vēl ir ļoti augsta”, skaidro A.Pelne.


* „Atkarību izraisošo vielu lietošana iedzīvotāju vidū 2011.gadā”, Slimību profilakses un kontroles centrs
 

 
Visi komentāri
 
286364. viesis 20.jūnijs 2012 14:00
0 0 Atbildēt

Ja ir izvēle:

DZERT vai BRAUKT

tad labāk

BRAUKT ar PILNU GĀZI GRĪDĀ :-)!

P.S Ātrums, tak ir Labākais Draugs....

(reiz viesojās iekš radio)

286365. viesis 20.jūnijs 2012 21:40
0 0 Atbildēt

ideja, protams, pareiza- bet pasniegta.....

Jebkurš daudzmaz izgliitots cilveeks sapratīs , ka izklāstiitie "dati" ir katram organismam individuaali un rakastaa ' az matiem pevilkti'.

286370. viesis 21.jūnijs 2012 15:39
0 0 Atbildēt

Domāju, ka 25,jūnijā atskaitē par CP paveikto ,izrādīsies - ka visvairāk notverti velosipedisti un mopedisti... Arī lauku rajonos.

286376. viesis 23.jūnijs 2012 14:04
0 0 Atbildēt

IV grib apgalvot, ka velosipēdisti un mopēdisti lauku rajonos nebrauc dzēruši? Vai tas ir kāds nebūt cits norādījums uz to,ka CP ņem naudu uz rokas? Tā slimi izklausās.

286383. viesis 25.jūnijs 2012 12:07
0 0 Atbildēt

Šmigotāji jau tagad pārsvarā arī brauc ar velosipēdiem. Darba nav, naudas nav, auto policijas stajankā, pravas noņemtas, kas tad cits atliek. Zinot vēl, ka braukšana šmigā ar velosipēdu praktiski tiek nesodīta, nekas cits neatliek.

286390. viesis 25.jūnijs 2012 15:17
0 0 Atbildēt

Izskatās, ka IV būs bijusi taisnība - tiešām, kārtējo reizi visvairāk notverti velosipedisti un mopedisti...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti