Šobrīd var manīt uz ielām ļotiii daudz jaunu auto , pavisam jaunos un arī tikai pāris gadus vecus auto tomēr auto plačos var novērot ka tiek pirkti arī piecus un pat desmit gadus veci auto un nemazāk kā jauni. Kas tad ir izdevīgāk un uz ko Esam gatavi lai brauktu ar pilnīgi jaunu auto?
Ļoti interesanti būtu pēc gadiem trīs parunāt ar šī gada jauno auto saimniekiem kā tad ir gājis , un cik.apmierināti un vai ir auto attaisnojis Sevi un vai ir kādi izdevumi vai lielākās ķibeles vai tomēr viss ok , arī virsbūvi apskatīt..
Nu… es pirms nepilna gada nopirku 3 gadīgu Hyundai Tucson hibrīdu ar 140k kilometriem uz tāfeles (šobrīd ir 153), Latvijā pirktu un tepat arī brauktu. Mašīnai vēl līdz nākamā gada vasarai ir rūpnīcas garantija, tiesa, pēc 150k vairs nav ritošajai daļai, multimedijai un kaut kam tur vēl. Cik redzēju vēsturē, pa garantiju bija mainīts pečkas radiators (nesila auto) un kaut kāds dačiks, kas laikam ne tā atgāzes rādīja, vai kaut kas tml. Vienīgais remonts, ko man vajadzēja izdarīt, ir viena stabilizatora atsaite (labā priekšējā), tas arī viss. Auto kalpo labi, rūsas nav. Vienīgie mīnusi - pēdējā laikā diezgan bieži pieslēdzoties ar pirmo reizi nepalaižas Android Auto, uz šosejas virs 120-130 km/h pamatīgi aug patēriņš (toties pilsētā ir ap 5-6 litriem, rekordu man izdevās 3,9 uz kompja dabūt), un kaut kāds galīgi nesaprotams kārbas algoritms, braucot pa kalniem. Rudenī biju Austrijā un tur kaut kā pat uz salīdzinoši lēzena kāpuma auto turēja 2. ātrumu un galīgi negribēja pārslēgties. Pārslēdz manuāli, bet pēc brīža atkal ielec otrajā.
Ar tādu domu jau te bija topiks “Parunāsim par jauniem auto”. Atsauksmes par automašīnām, kuras paņemtas jaunas un kādas gadiņš vai vairāki nobraukti.
Tā jau arī biju domājis tik nepierakstīju , intresē tiešī šo auto liktenis 25, un 26 gada auto , kā būss ar tiem , cik daudz tiks pirkti un kādas atsauksmes buss 28gadā vw, toyota un arī ta pati Cupra terramar
Aer hibrītiem un elektriskajiem varbut visadi, bet,ja ņem to pašu pieminēto terramar ,jeb spāņu golfu ,piemēram ar 2,0tsi dzinēju, tad izmaiņas ar desmit gadus vecu wag modeli ar tsi dzinēju nebūs lielas un kalpos tāpatās, vai pat vēl ilgāk, tas pats ar dīzeļiem, hibrītiem un elektriskajiem dārgākā komponente akumulators ,kas noteikti nekalpos 20-30 gadus, kā mums auto tiek braukti un jo vecāks auto jo to nomaiņa paliek ekonomiski neizdevīga.
Nu Man ar 21g VW amarok hunterv6 3,0 dizelis nepaveicās ,patstāvigi remonti un katru reizi pēc servisa jau saprotu ka tas nebeigsies ,tapec braucu ar vecākajām auto .Varbut nepaveicās ar modeli kas zin , bet mainīti 2 stures pastiprinātāji , elektro bize centrālā, patstāvigas problēmas add blue ,kvēpu filtrs jau no 10 000km ,pakaļējo lukturu maiņa 2 reizes no aukstuma ieplīsa , eļļu ēd , tosols zūd, pečka mainīta, kārba raustās bija avarijas režīms ,jauda sad tad pazūd met čeku un avārijas režīms ,noskrējiens 160 000km
Man bijušam kaimiņam tāds bija, neatceros gan kura gada. Viņš gan nesūdzējās. Nobrauca līdz 200 tūkstošiem un pārdeva tikai tāpēc, ka sāka dikti rūsēt.
Ja par tēmu, manuprāt, finansiāli jebkurā gadījumā izdevīgāk ir pirkt lietotu. Man personīgi jaunākā mašīna, kas jebkad ir bijusi, ir 3 mēnešu jauns ex-demo Nissan Qashqai, citādi pārsvarā sēžu uz 3-6 gadīgiem auto, kā nu ietrāpās. Bet mans pamata apsvērums - es mašīnas bieži mainu (1x gadā vismaz), tāpēc, ja pirktu jaunu, ātri banrkotētu. Tiesa, es pazīstu vienu IT-šņiku, kurš maina jaunas mašīnas reizi gadā. Brauc jau baigos mīnusos, bet, nu, viņš to var atļauties. Pērk pārsvarā mazo klasi (pēdējās, ko zinu, bija Škoda Fabia, Opel Corsa, Hyundai i20, tagad laikam ar Citroen C4 brauc. Bet… ne viss vienmēr atsitas naudā. Dažreiz tas ir laiks, izdevumu plānošana utt. Jo, ja runājam par jauniem auto, svarīgs ir garantijas aspekts. Vairumam jaunu auto šodien garantija ir 5 gadi (piemērm, tam pašam Hyundai), KIA un kādam bariņam ķīniešu ir 7 gadi/150 000 km, Citroen/Opel/Peugeot šobrīd jau dod 8 gadus (Peugeot 160 000, Opel un Citroen - 200 000). Bet ārzemēs noplīst var gan jauns, gan pavecs labi uzturēts auto. Piemērs, ex-kolēģim Vācijā uz bāņa 2011. gada bembim (labi uzturētam, no Vācijas dīlera pirktam) motors aizgāja pa pieskari.
Opel Insignia no Vācijas vestam arī motors jau bija mainīts pat pa bāni braucot, šķiet ka pat ne garantijas laikā. Summa nebija maza ap 8k EUR, tā kā lai nestāsta, ka EV dārgi remontēt. Vajadzēja nobildēt to servisa grāmatiņu.
Es neesmu baigi cenas salīdzinājis, bet tā virspusēji šķiet, ka vienlaicīgi birst gan ICE, gan BEV, kas nu kuram. Vienam dzinēji/kārbas, otram tāpat dzinēji, inentori, bačas utt., plus vēl lietas, kas ir abiem - multimedijas, digitālie spidometri, apsildes/dzesēšanas, parkingi, ritošā utt.
Man bijušam kaimiņam tāds bija, neatceros gan kura gada. Viņš gan nesūdzējās. Nobrauca līdz 200 tūkstošiem un pārdeva tikai tāpēc, ka sāka dikti rūsēt.
Pa lielam vissi tie pikapi dikti rūssē, hilux pēc astoņiem gadiem dabūja mainīt kuzavu jo bija sarūsējis, rāmis arī diezgan bēdīgā stāvoklī, amarokam vairāk ir virspusējā virsbūves rūsa, kas nav vizuāli pievilcīga bet ar to var tikt galā ar lētākām izmaksām
Ja runājam par pikapiem tad jā ,par cik auto paredzēts mežam un medībām tad kravas kaste tika apstrādāta pērkot ar Raptor , jo intensīvi lietojot un mazgājot sabojājot krāsas slāni rūsa momentāli .Citi apstrādā pilnība visu virsbūvi
tādā veidā pasargājot no korozijas un skrāpējumiem lai gan te atkal kam tas patīk vizuāli un piemēram Man melnais Amarok izskatās diezgan apskrāpēts pa mežu braucot ,krūmi , zari -ar Raptor drošvien to tā neredzētu uz melnā toņa un arī pārējās virsbūves detaļas lai ka apstrādātas un intensīvi cenšos mazgāt piekari un rāmi gan virspusēji gan cik var tikt arī ieksēji tāpat ir korozija un katru gadu jāsakopj cik sanāk un lai gan ir silta garāža kur ziemā varētu iedzīt tomēr ja stāv liekas vairāk par vienu dienu pat kārtīgi nomazgāts momentāli pūst ,tapēc ziemā turu laukā -labāk sasalis nekā sapuvis.
Kas ir izdevīgāk? Jauns auto vai tomēr lietots?
Šobrīd var manīt uz ielām ļotiii daudz jaunu auto , pavisam jaunos un arī tikai pāris gadus vecus auto tomēr auto plačos var novērot ka tiek pirkti arī piecus un pat desmit gadus veci auto un nemazāk kā jauni. Kas tad ir izdevīgāk un uz ko Esam gatavi lai brauktu ar pilnīgi jaunu auto?