Jaunie CSN radīs izmaiņas ceļu satiksmē 57

 
22.marts 2004 14:42

Jaunie Ceļu satiksmes noteikumi (CSN), kas (kā paredzēts) stāsies spēkā no šī gada 1. maija, radīs būtiskas izmaiņas motociklu, mopēdu, autovadītāju un arī gājēju rīcībai ceļu satiksmē. Jaunajos CSN atcelta virkne ierobežojumu, kas traucēja un apgrūtināja satiksmes plūsmas vienmērīgumu, bet ieviestas arī atsevišķas stingrākas normas, kas vērstas uz satiksmes drošības līmeņa paaugstināšanu. Patreiz izstrādāts šo noteikumu projekts.

Jaunas ceļa zīmes
Saskaņā ar CSN Latvijā tiks ieviestas dažas jaunas ceļa zīmes. Būtiskākā no tām – „Ātrgaitas ceļš”. Tas nav automaģistrāles apzīmējums, tomēr noteiks lielāku braukšanas ātrumu uz noteiktiem ceļiem. Vieglajiem transportlīdzekļiem vasaras mēnešos pieļaujamais braukšanas ātrums uz tiem būs 110 km/h, ziemā – 90 km/h.

Pa šiem ceļiem nebūs atļauts pārvietoties velosipēdiem un mopēdiem, lai neradītu satiksmes bīstamas situācijas citiem satiksmes dalībniekiem, kuri pārvietosies ar 110 km/h. Ātrgaitas ceļu apzīmējumus Latvijas ceļiem piešķirs Latvijas Autoceļu direkcija. Tie tiks piešķirti šosejām, kur abos braukšanas virzienos ir vismaz divas braukšanas joslas, piemēra, Jūrmalas, Rīgas-Ogres un Rīgas-Siguldas šosejas.

Mācību braukšana
Jaunie CSN nosaka, ka turpmāk Mācību braukšanas atļauja būs nepieciešama ikvienam topošajam vadītājam, neatkarīgi, vai apmācība notiks privāti, vai ar autoskolas starpniecību. Līdz šim nopietni CSN pārkāpumi, piemēram, braukšana reibumā, laikā, kad cilvēks mācījās braukt, nekur netika fiksēti.

Saņemot Mācību braukšanas atļauju, CSDD datu bāzēs nonāks visa informācija par topošo vadītāju. Līdz ar to, ja topošais vadītājs nopietni pārkāps noteikumus, tas tiks fiksēts. Administratīvo pārkāpu kodekss paredz vairākus gadījumus, kad cilvēkam var tik liegts saņemt vadītāja apliecību, ja viņš pirms tiesību saņemšanas pie auto stūres veicis pārkāpumus.

Turklāt CSDD rīcībā būs arī medicīniskā izziņa par katru topošo autovadītāju, kas apliecinās, ka konkrētais cilvēks, var piedalīties ceļu satiksmē kā autovadītājs vēl pirms īsto vadītāja tiesību saņemšanas. Topošajiem autovadītājiem, uzsākot apmācību, Mācību braukšanas atļauja būs jāizņem vienā no 10 Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļām, kurās izsniedz vadītāja apliecības.

Kas jāzina jaunajiem autovadītājiem
Jaunie CSN paredz atteikties no braukšanas ātruma ierobežojuma (80 km/h) jaunajiem šoferiem ar stāžu līdz diviem gadiem. Turpmāk visiem vieglo automašīnu šoferiem ārpus apdzīvotām vietām būs vienots atļautais braukšanas ātrums.

Līdzīgi kā citās ES valstīs arī Latvijā turpmāk galvenā atšķirība starp jaunajiem un pieredzējušajiem šoferiem būs mazāks pieļaujamā alkohola daudzums asinīs jaunajiem vadītājiem. Latvijā jaunajiem autovadītājiem pieļaujamā alkohola koncentrācija asinīs no 1. maija būs 0,2 promiles, kamēr pieredzējušiem vadītājiem norma saglabāsies līdzšinējā līmenī – 0,5 promiles.

Izmaiņas mopēdu vadītājiem
Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) prasībām, ievērojamas izmaiņas skars mopēdu vadītājus. Grozījumi Ceļu satiksmes likumā (CSL) nosaka, ka no 1. maija mopēdi Latvijā būs jāreģistrē. Līdz šim tiem bijis līdzīgs statuss, kā velosipēdiem – tie nebija jāreģistrē un eksāmeni braukšanas tiesību iegūšanai bija tādi pat kā velosipēdista tiesību saņemšanai.
Turpmāk mopēdiem līdzīgi kā motocikliem tiks izsniegta viena numura zīme un reģistrācijas apliecība.

Jaunajos CSN mainīta arī mopēda definīcija. Turpmāk par mopēdu tiks uzskatīts tāds divriteņu transportlīdzeklis, kura maksimālais braukšanas ātrums nepārsniedz – 45 km/h (līdz šim - 50 km/h). Savukārt tā kubatūra pieļaujama līdz 50cm3. Braukšanas ātrums un kubatūra fiksēti mopēda ražotāja pavaddokumentos.

Motorizētie divriteņu transportlīdzekļi, kuri pārsniedz CSN noteiktās prasības, tiks uzskatīti par motocikliem un uz tiem attieksies tādas pat prasības kā pret motocikliem.
Ar mopēdu atļauts braukt no 14 gadu vecuma, ja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) sekmīgi nokārtots teorētiskais Ceļu satiksmes noteikumu tests. Savukārt, lai brauktu ar motociklu, CSDD sekmīgi jānokārto satiksmes noteikumu teorētiskais eksāmens un braukšanas eksāmens.

Nebijusi iespēja neliela CSNg gadījumā
Balstoties uz Eiropas pieredzi, CSN nosaka arī jaunu kārtību, kā rīkoties pēc ceļu satiksmes negadījuma (CSNg). Turpmāk nelielas sadursmes gadījuma, ja nav cietušo, transportlīdzekļi nav nopietni bojāti un iesaistītie vadītāji var savstarpēji vienoties, sastādot saskaņotu negadījuma paziņojumu, var neziņot par negadījumu Ceļu policijai un nesaukt to uz notikuma vietu.

Pēc saskaņota paziņojuma uzrakstīšanas, transportlīdzekļu vadītāji var vērsties pie apdrošinātājiem pēc zaudējumu segšanas. Saskaņotā paziņojuma paraugs būs pieejams, apdrošināšanas kompānijās, gan veicot apdrošināšanu, piemēram, degvielas uzpildes stacijās.

Latvijas ceļus atstās lielgabarīta transportlīdzekļi
CSN paredz, ka pamazām no Latvijas ceļiem izzudīs lielgabarīta transportlīdzekļi (tādi, kuru augstums, garums un platums pārsniedz CSN noteiktās normas). Ikdienā uz ceļiem visbiežāk sastopamā lielgabarīta transportlīdzekļu kategorija ir kokvedēji, kas nopietni bojā autoceļus. Lai no tiem pilnībā atteiktos Latvijā būs noteikts pārejas periods.

CSN ir viens no 18 Ministru kabineta noteikumiem, kas tieši saistīts ar grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) un Ceļu satiksmes likumā (CSL) un kopumā veido vienotu jaunu sistēmu, kuras mērķis veicināt satiksmes drošību Latvijā. Tā sāks darboties no 1. jūlija.

Daļa MK noteikumu projektu patreiz pieejami CSDD mājas lapas apmeklētājiem
www.csdd.lv. CSDD aicina mājas lapas apmeklētājus ar tiem iepazīties un izteikt savu viedokli vai priekšlikumus.

Džoanna Eglīte
CSDD Sabiedrisko attiecību daļa
T. 7025730

 
57 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
120055. viesis 22.marts 2004 14:50
1 0 Atbildēt

Vēsts priecīga... Vēl priecīgāks kļūšu, kad Rīga -- Sigulda zem riteņiem manīšu ceļa jaunu segumu... Lai zobu protēzi nav kabatā jātur...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti