Ženēva - gada auto notikums Eiropā 15

 
3.marts 2005 7:42

Ženēvas autosalons jau izsenis tiek uzskatīts par pašu svarīgāko notikumu Eiropas auto dzīvē. Šajā gadā izstāde solās būt īpaši interesanta, jo šveicieši atzīmēs uzreiz divus datumus - autosalona kā nacionāla pasākuma simtgadi un 75. gadus, kopš autosalons kļuvis par starptautisku pasākumu.

lfa.jpg Kā jau parasti - tiks izstādīts liels skaits dažādu jaunu konceptauto, sērijveida modeļu, jaunu tehnoloģiju. Preses konferencēs firmu pārstāvji padalīsies uzskatos par autobūves nākotni kopumā un savas kompānijas plāniem.

Itālija izstādē tiek pārstāvēta visu galveno ražotāju personās. Alfa Romeo uz autosalonu atvedusi vairākus jaunus sērijveida modeļus. 159.modelis nomainīs jau novecojušo 156., bet Brera kļūs par GTV kupejas skotāju. Abi modeļi konstruēti uz 2 gadus vecā konceptauto Brera bāzes.

fri.jpgFerrari leposies ar sērijveida F430 Spider un modeli Superamerica. F430 Spider nomainīs 360 Spider un parādīsies pārdošanā vasarā, bet divvietīgais rodsters Superamerica ir jaunums Eiropai - tas izstrādāts sadarbībā ar dizaina ateljē Fioravanti.

Fiat pārstāvēts ar konceptauto X1/99 uz Punto bāzes un luksus versiju Croma no dizaina studijas Italdesign Giugiaro. No sērijveida modeļiem itāļu koncerns atvedis uz Ženēvu jauno apjomīgo Croma hečbeku.

concepts.jpgLamborghini izstāda savu "ekstrēmo" konceptu uz Gallardo kupejas bāzes. To nevajadzētu jaukt ar Gallardo Spider sērijversiju, kas rudenī gozēsies Frankfurtē. Sērijveida modelim būs brezenta jumts un vienkāršāks interjers.

kandahar.jpg
Lancia
atvedusi krosovera konceptversiju, ko uz minivena Musa bāzes veidojusi dizaina studija Fioravanti. Automobili "sauc" Kandahar; tā jumts jau būs redzēts pagājušā gada konceptam Kite. Tāpat kompānija vēlas atrādīt arī nedaudz atjaunināto Musa ar divkrāsu virsbūvi. No sērijveida modeļiem Lancia izvēlējusies Ypsilon Sport ar dizaina ateljē Zagato dizainu un interjeru.

Maserati plašākai publikai prezentēs jaudīgo kupeju MC12, Pininfarina konceptu. Tā ir elegantāka sacīkšu modeļa MC12 versija.

astonmartinvan.jpgLielbritāniju pārstāvēs tādi ražotāji, kā, piemēram, Aston Martin ar sērijveida V8 Vantage, kuru šīs markas cienītāji jau tik ilgi ir gaidījuši. Kompānija ir nodomājusi gadā saražot apmēram 3 000 šo auto.

jag.jpgVēl viens anglis - Jaguar atvedis veselus piecus topošo modeļu maketus, kas radīti Eiropā dizaina institūtā Istituto Europeo di Design. Visi maketi ir itāļu studentu darbs Jaguar projekta "The Missing Jag" ietvaros. No "īstiem" auto Jaguar Ženēvā rādīs Advanced Lightweight Coupe - aptuveni tā varētu izskatīties jaunās paaudzes XK modeļi.

Britu markas Bentley (VW) stendā varēs aplūkot kupeju Arnage Drophead, kas ir cita jaunuļa, kabrioleta Rolls-Royce Corniche, konkurents. Līdztekus kupejai publiku priecēs četrdurvju sērijveida sedans Bentley Continental Flying Spur, kas arhitektoniski sasaucas ar kupeju Continental GT. Modelis nonāks ražošanā šajā pavasarī Anglijas rūpnīcā Krī.

Land Rover uz Šveici atvedis pasaules mēroga sensāciju - sērijveida Range Rover Sport ar dīzeļdzinēju (benzīna versija tika prezentēta janvārī Detroitā). Sport būs tāds pats dzinējs kā Discovery 3, kas ir Ford un PSA/Peugeot-Citroen kopīgu pūliņu rezultāts. Range Rover Sport ir britu atbilde uz Porsche Cayenne un BMW X5. Turklāt eiropieši pirmo reizi redzēs Range Rover "izstiepto" versiju.

Britu Mini (BMW) prezentē savu Cooper S - pirmo reizi ar sešpakāpju automātisko transmisiju. Tā pati Aisin kārba tiek arī Audi A6, Citroen C5 un Peugeot 407.

adi.jpgNo Vācijas ieradies arī Audi ar trešās paaudzes sērijveida A6 Avant - pats sportiskākais starp universāliem, kā apgalvo kompānija.




Vēl Audi stendā varēs aplūkot arī otrās paaudzes RS4 sedanu.






Koncerns BMW atvedis 3. un 7. sērijas sērijveida modeļus, kā arī 130i un jauno M6. Piektās paaudzes 3. sērija tikusi pie jaunas platformas un dzinējiem. 7.sērijai veikti kosmētiski uzlabojumi, kam tagad vajadzētu ļaut tai konkurēt ar Mercedes S class, kas būs redzams Frankfurtē. 130i - pati jaudīgākā "kapeika" ar vieglu 3 litru 258 Zs dzinēju, bet M6 ir 6. sērijas niknāka versija ar 5,5 litru 507 Zs dzinēju.

Vēl viens vācu koncerns Volkswagen nācis klajā ar jauno Golf Plus, īpašo Touareg sēriju un sērijveida Passat - populārā modeļa sesto paaudzi ar jaunu dizainu un pamatīgi paplašinātu aprīkojumu kā bāzes komplektācijā, tā papildvariantos.

Minivena Zafira otrā paaudze, Astra OPC un dīzeļhibrīds koncepts Astra - tie ir vācu markas Opel jaunumi. Zafira pamatā ir Astra platforma un nedaudz līdzīgs ir arī dizains. Astra OPC ir sportisks divdurvju modelis ar 240 Zs dzinēju. Dīzeļhibrīds radīts GM tehniskajā centrā Risselhaimā uz Opel Astra GTC bāzes.


caddy.jpgAmerika Ženēvā, kā vienmēr, kupli pārstāvēta. Cadillac prezentē savus konceptus BLS un SRX Villa. BLS ir salīdzinoši neliels sedans, kas paredzēts speciāli Eiropai, līdzīgs GM Epsilon, ar tādu pašu virsbūvi kā Saab 9-3, lai gan nelīdzinās savam zviedru brālim. Krosovers SRX Villa radīts itāļu dizaina studijā Bertone Villa.

Chrysler uz izstādi atvedis dīzeli 300C - pirmā jaunā DaimlerChrysler 3 litru V6 prezentācija. 300 C agresīvāka varsija - SRT8 var lepoties ar 6,1 litru Hemi V8 dzinēju ar 425 Zs jaudu.

Ford koncerns eiropiešiem sagatavojis konceptauto "sports activity vehicle", kas tiek pozicionēts kā "kaut kas pa vidu" starp C-Max minivenu un Galaxy. No sērijveida modeļiem uz Ženēvu devusies hečbeka Focus sportiskā versija Ford Focus ST. Auto izstrādājuši tie paši inženieri, kas darbojušies ar RS versiju un tam ir 280 Zs dzinējs.

Marku Jeep Ženēvā pārstāvēs jaunais Jeep Grand Cherokee, kas jau gadu kā tiek tirgots ASV, bet tikai tagad tiks piedāvāts Eiropas tirgum.

Dodge Ženēvai sagatavojis konceptu Dodge Caliber - sportisku krosoveru, kura sērijveida versija tiks prezentēta nedaudz vēlāk - rudenī Frankfurtē, bet pārdot sāks 2006. gada vasarā. Otrs modelis stendā - Viper SRT-10.

rnlt.jpgFranču auto Ženēvā pārstāvēs kompānijas Citroen, Renault un Peugeot.
Citroen eiropiešiem piedāvās mazītiņo pilsētas auto C1 un pavisam ne mazo reprezentablo sedanu C6.


C6 ir Citroen jaunais trumpis, Renault Vel Satis konkurents ar futūristisku dizainu un augstu komforta līmeni. C1 trešais brālis Peugeot 107 un Toyota Aygo, kas tapis Toyota un PSA/Peugeot-Citroen kopīga darba rezultātā Čehijā.

407.jpgKompānija Peugeot autosalonā pārstāvēta ar 407 Prologue konceptu - šī ir sedana 407 kupejas versija no Peugeot dizana centra. Kupejas sērijveida versija tikšot rādīta rudenī Frankfurtē.

renaul.jpg
Renault
Z17 - franču koncepts, Smart ForTwo konkurents. Atšķirībā no ForTwo auto ir trīs sēdekļi. Dažus dizaina elementus no auto aizgūs arī jaunais Clio, kas pārdošanā parādīsies rudenī, un Twingo, kas tiek gaidīts nākamgad.

Sedana Laguna sērijveida versija un reprezentablais Vel Satis ieguvuši jaunus vaibstus. Laguna tagad vairāk līdzinās konceptam Fluence, bet Vel Satis kļuvis mazāk agresīvs. Kompānijas stendā varēs aplūkot arī Megane RS SL Trophy ar 225 Zs dzinēju.

Renault rumāņu filiāle arī ņem dalību autosalonā. Dacia prezentē 1,4 un 1,6 litru Logan benzīnversijas, kas jau vasarā parādīsies pārdošanā Rietumeiropā. Dīzeļversiju gaidīt varēs tikai ne ātrāk par 2006. gadu. Modelis pirmām kārtām paredzēts Krievijai, Ķīnai, Tuvajiem Austrumiem, Centrāl- un Austrumeiropai un iespējams, arī Indijai.

Japāņu Honda izrāda Civic konceptu Eiropas tirgum - tā ir modeļa astotā paaudze ar pilnīgi jaunu dizainu. Auto būs zemāks, sportiskāks un jaudīgāks. Sērijveida versija tiks prezentēta rudenī Frankfurtē, bet pārdošana sāksies 2006. gadā. Stendā atrodas arī sedana Legend Eiropas versijas prototips un sērijveida FR-V ar 2,2 litru dīzeļdzinēju.

bshi.jpgMitsubishi stendā galvenā vieta atvēlēta Colt konceptam. Līdzās tam vectētiņš 1962. gada ražojuma Colt 600 kabriolets, pirmais kompānijas prezentācijas auto. Jaunais kabriolets visdrīzāk sauksies Colt CZC. Aizmugures plānā - minivens Grandis DI-D Volkswagen dīzeļdzinēju.

zaroo.jpgNissan pārstāv konceptauto Zaroot - kompānijas skats uz nākotnes apvidus auto, un sērijveida pikaps Navara, kuru ražos Barselonā, Spānijā un sāks tirgot jūnijā. Vēl stendā atrodas jaunais Pathfinder un rodsters 350Z.

Vēl viena japāņu marka Daihatsu prezentē jauno mazulīti Sirion - auto tapis speciāli Eiropai ar itāļu kompānijas Italdesign Giugiaro dizaineru līdzdalību. Modelis līdzinās jaunajam Toyota Yaris, kas debitēs rudenī Frankfurtē.

GM Daewoo rāda savus sērijveida Chevrolet Matiz un Kalos. Jaunais Matiz radīts sadarbībā ar Italdesign Giugiaro uz Matiz M3X bāzes, bet mazais Kalos ir 3 durvju versijā.

hyund.jpgDienvidkoreju Ženēvā pārstāv Hyundai ar diviem modeļiem - konceptu HED-1 un sērijveida Grandeur, kā XG aizstājēju. Jaunā Rio tikusi pie garākas riteņu bāzes un lielākas jaudas. Ārēji tā vairāk līdzinās nelielajam Picanto.

rdius.jpgKorejiešu SsangYong (Kīna SAIC) uz Ženēvu atveduši sērijveida Rodius - palielu minivenu, kas Eiropas tirgū nonāks jau martā. Pilnpiedziņas Rodius būs tikai viens dzinējs - 2,7 litru 165 zirgspēku dīzelis.

Subaru eiropiešiem prezentēs pilnpiedziņas pilsētas auto R1. Četrvietīgais R1 varētu kļūt par nopietnu konkurentu Smart ForTwo. Subaru atvedis arī jauno 7-vietīgo B9 Tribeca, kas Eiropā parādīšoties nākošgad.

Japānas Suzuki Ženēvai sagatavojuši sērijveida Swift. Auto tiks ražots Ungārijā un pārdošanā nonāks tūlīt pēc autosalona.

Toyota stendā varēs aplūkot sērijveida Aygo - pašu mazāko Citroen C1 un Peugeot 107 "māsiņu", divus Corolla - 5-durvju dīzeli un jaudīgu TS sērijversiju un Landcruiser ar jaunu transmisiju. Lexus prezentē Leonardo Fioravanti dizainētu konceptu LF-A un sērijveida sedanu IS ar dīzeļdzinēju. Sedans GS jau ir pazīstams Amerikas tirgū.

Mazda prezentē savu sērijveida rodsteru MX-5 - trešā paaudze kļuvusi nedaudz lielāka un priekšdaļa līdzinās kupejai RX-8. Eiropā tā tiks sākta tirgot augustā. Turklāt stendā varēs aplūkot arī atjaunināto Mazda6 un jauno Mazda5.

Dārgo un prestižo auto marka Maybach pagodinās Ženēvu ar savu Maybach 57S no tūninga ateljē AMG ar 612 Zs V12 dzinēju.

des.jpgMercedes izrāda minivenu B-class, "apvidnieku" M-class un atjaunināto CLK. B-class minivens ir radīts uz A-klases bāzes un tā koncepts tika prezentēts pagājšgad Parīzē. M-klase jau prezentēta Detroitā, bet Ženēvā visdrīzāk tai būs jauns V8 dzinējs.

Porsche piedāvā divus kabrioletus 911. 911 Carrera Cabrio ticis pie jauna 325 Zs 3,5 litru Boxer, bet Carrera S Cabrio - 355 Zs 3,6 litru Boxer.

Rolls-Royce Ženēvā prezentē par 250 mm pagarināto Phantom, kas pārdošanā parādīsies rudenī un maksās 292 000 eiro Āzijā un Tuvajos Austrumos, bet 345 000 eiro - Japānā.

sab.jpgSaab sevi piesaka ar universālu 9-3 SportWagon, kas papildinās viņu sedanu un kabrioletu modeļu klāstu. Šī jau ir sērijveida versija - koncepts SportWagon tika prezentēts rudenī Frankfurtē.

lon.jpgSpāniju Ženēvā pārstāv Seat. Koncepts Leon no citiem modeļiem atšķiras ar sportisko ārieni, jumta līnija tam ir zemāka kā Altea un Toledo. Sērijveida versija maijā debitēs Barselonā.

Smart uz Ženēvu atvedis ForFour Brabus - pašu ātrāko Smart ar maksimālo ātrumu 221 km/h, par ko jāpateicas Mitsubishi Colt CZT dzinējam, kura zirgspēki no 150 pieauguši līdz 177.

yeti.jpgSkoda savā stendā prezentēs "sniega cilvēku" - modelis Yeti ir mājiens Skoda modeļu nākotnes virzienā. Yeti ir otrais auto aiz koncepta Roomster, kam būs sērijveida analogs. Turklāt Skoda rādīs arī modeļu Fabia, Octavia un Superb jubilejas versijas, kas sagatavotas kompānijas simtgadu svinībām, kā arī jaunās paudzes Skoda Octavia pirlnpiedziņas versiju.

Arī Indija nav palikusi malā stāvot - kompānija Tata atvedusi uz autosalonu konceptu Indicruz - tas ir apvidus auto un minivena krustojums, ko izstrādājusi itāļu kompānija I.DE.A. Institute.

Zviedri atveduši konceptu Volvo 3CC - tas vēl Eiropā nav redzēts. Tam līdzās gozējas koncepti 1972. gada VESC un 2001. gada SCC.

1. un 2. martā ir preses dienas, bet no 3. līdz 13. martam visi gribētāji varēs papriecāties par auto pasaules jaunumiem un jaunākajām tehnoloģijām autobūvē.
 
Visi komentāri
 
158940. viesis 2.marts 2005 8:56
0 0 Atbildēt

Wapu piekopiet.

127.0.0.1 212.93.97.204

Alcatel-TH3/1.0 UP.Browser/6.2.ALCATEL MMP/1.0

158941. viesis 2.marts 2005 9:03
0 0 Atbildēt

Nus baigie jaunumi!

158969. viesis 2.marts 2005 11:51
0 0 Atbildēt

Un tik daudz kljuudu, pat vismaz 1 vaards krievu valodaa !!!

158974. viesis 2.marts 2005 12:23
0 0 Atbildēt

Wala pat ir izlasījis līdz galam?

158975. viesis 2.marts 2005 12:24
0 0 Atbildēt

:)

to wala - atsūti man uz mailu izlabotu!

159048. viesis 2.marts 2005 23:06
0 0 Atbildēt

... teica ilggadējā iauto eksperte un žurnāliste, kā arī lietpratēja automobiļos :)

edzulis

159053. viesis 3.marts 2005 8:55
0 0 Atbildēt

Nee lapsa, es skaidri apzinos, ka rakstu jau tik liiki, ka nebut briinums ka katra 5 vaardaa man dazji burti buutu samainijusheis, vietaam.

Specializeejos eksaktaas lietaas, jau kopsh 9 klases, un to otru pusi esmu pametis novaartaa - taadeelj ari nedaru to kas vairs nesanaak.

P.S. Nu vo paarlasiju sevis raxtiito un jau atradu leerumu "liikrociibu" - nevaru es ar zhurnaalistiki nodarboties. :(

159056. viesis 3.marts 2005 9:17
0 0 Atbildēt

tos visus autinjus man reaali gribeetos sev

159058. viesis 3.marts 2005 9:22
0 0 Atbildēt

Starp citu jaunais IS Lexus baigi smukinjais, vareeja vienigi varbuut prieksh nebut tik leezena, t.i. vareeja buut agresiivaak, bet nu "dibentinsh" nu vienkaarshi odzinja. :D

159059. viesis 3.marts 2005 9:25
0 0 Atbildēt

He tikko apskatiijos GS bildes, raxtaa veel ir ielicies vecias GS Lexuss !!!

[ www.km77.com/marcas/lexus/gs_05/galeria.asp ]

Bet nu par jaunajiem Lexus man reaali siekala noteceeja.

159087. viesis 3.marts 2005 13:02
0 0 Atbildēt

Stulbs tas WALA - tai rakstaa par LEXUS vispaar nekas nav mineets... Lohs.

159094. viesis 3.marts 2005 14:44
0 0 Atbildēt

Interesanti - ko kaimiņu krievīši ir demonstrējuši Ženēvā ? Nupat biju vāczemē, un to tiesas biju pārsteigts, kad Berlīnē stundas laikā redzēju trīs 3110 dīzeļvolgas.

159096. viesis 3.marts 2005 15:04
0 0 Atbildēt

2 159087. viesis

Kaads tu pats shaurpieriite, neatshkjir auto, un veel piedevaam lasiit nemaaki. Kaa domaa, sadaljaa pie kaa Lexus vareetu atrasties ... - pie Toyota, un tur ir paaris teikumi ka reizi par Lexus jaunajiem modeljiem/prototipiem no kuriem GS ir jau pieejams USA tirguu.

159128. viesis 3.marts 2005 23:04
0 0 Atbildēt

iauto s***, jo labo komentārus!

159282. viesis 5.marts 2005 21:35
0 0 Atbildēt
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti