Aicina lietot gaismu atstarojošus elementus 13

 
13.oktobris 2006 11:58

Kā jau katru gadu, rudens atnes ne tikai krāsainās koku lapas, bet arī tumšos rītus un vakarus. Policijas apkopotā informācija liecina, ka tieši šajā laikā palielinās satiksmes negadījumu skaits, kuros cieš vai iet bojā vismazāk pasargātie satiksmes dalībnieki – velosipēdisti un gājēji.

Pēdējo divu nedēļu laikā gandrīz katru dienu uz Latvijas ceļiem iet bojā vismaz viens gājējs vai velosipēdists.

Pēdējās divās dienās ceļu satiksmes negadījumos ir notikuši 9 uzbraukumi gājējiem, kuros ievainoti 15 cilvēki, negadījumos cietuši arī 2 velosipēda vadītāji, savukārt 2 gājēji no gūtajām traumām ir gājuši bojā (tostarp arī kāda 1991.gadā dzimusi meitene).

2005.gadā Latvijā laika periodā no 01.janvāra līdz 10.oktobrim reģistrēti 1373 uzbraukumi gājējiem, tajos ievainoti 1076 cilvēku, bet 125 gājēji no gūtajām traumām miruši. Rīgā reģistrēti 54 uzbraukumi gājējiem, ievainoti 50 cilvēku, bet 2 gājēji no gūtajām traumām miruši. Savukārt 2006.gadā laika periodā no 01.janvāra līdz 10.oktobrim Latvijā reģistrēti 1155 uzbraukumi gājējiem, ievainoti 910 cilvēku, bet 86 gājēju dzīvības glābt neizdevās. Rīgā reģistrēts 51 uzbraukums gājējiem, ievainoti 42 cilvēki, bet 1 gājējs no gūtajām traumām miris.

Policijas apkopotā informācija liecina, ka 400 gadījumos vainīgi bijuši gājēji, bet transporta vadītāji vainojami 706 gadījumos.

Statistikas dati liecina, ka vairāk nekā puse no negadījumiem, kuros cieš velosipēdisti un gājēji, notiek diennakts tumšajā laikā. Viens no šādu negadījumu galvenajiem iemesliem ir gaismu atstarojošu elementu trūkums gājēju un velosipēdistu apģērbā. Sevišķi lauku apvidos, kur atstarotāju lietošana diennakts tumšajā laikā ir visvajadzīgākā, cilvēki tos lieto pārāk maz.

Arī pilsētās, tostarp Rīgā, ir ļoti daudz neapgaismotu vietu, kur atstarotāju lietošana gājējiem bieži vien var būt izšķiroša nozīme, lai nekļūtu par ceļu satiksmes negadījuma upuri. Atstarotāju iegāde ir iespējama vairākās vietās – pasta nodaļās, veikalos, dažādos kioskos. kā arī citās tirdzniecības vietās.

Lai mazinātu ceļu satiksmes negadījumos cietušo gājēju un velosipēdistu skaitu Valsts policija (VP) aicina gan gājējus, gan velosipēdistus rūpēties par savu drošību un izmantot gaismu atstarojošus elementus. Pateicoties atstarotājiem vai gaismu atstarojošiem elementiem, kas iestrādāti apģērbā, tumšajā diennakts laikā gājējs kļūst laikus pamanāms autovadītājam, tādējādi tiek novērsta situācija, kad tumsā nepamanīts gājējs kļūst par negadījuma upuri.

Valsts Policija
 
Visi komentāri
 
214083. viesis 13.oktobris 2006 13:34
0 0 Atbildēt

tas kaa piileeem uudens - laukji taapatr ir gudraaki par visiem satiksmes atbildiigajiem un liek miiksto uz visiem atstarotaajiem peec principa: ''kaa var neredzeet, es tak mashiinu jau pa kilometru redzu''

pa lauku grantiniekiem braukaajot un liikumojot ir forshi sastapt cilveekus ar un bez ritenjiem velkoties pa celja vidu portams bez neviena atstarotaaja

214091. viesis 13.oktobris 2006 15:02
0 0 Atbildēt

nu tad vismaz plēves maisu lai nēsā, ja negrib atstarotāju.

214099. viesis 13.oktobris 2006 15:59
0 0 Atbildēt

Joprojām paliek jautājums - kur var nopirkt _stilīgus_ atstarotājus? Es neesmu redzējis nevienu, kuram nebūtu

a) zaķīša/kaķīša

b) uzņēmuma (piem. Statoil) reklāmas, kas aizedz lielāko daļu atstarojošā laukuma

c) izcili stulba saukļa ("esi redzams", "lai top gaisma")

d) pretīgas krāsas (rozā)

214100. viesis 13.oktobris 2006 16:03
0 0 Atbildēt

nopērc prezi, kurš tumsā spīd, ja tev vajag stilīgi

214101. viesis 13.oktobris 2006 16:04
0 0 Atbildēt

Domāju, ka jaunajai Saeimai Satiksmes likumā jāieliek norma, ka gājējam tumšajā diennakts laikā atstarotājs ir obligāts atribūts. Kā automobilim gaismas . Par atrašanos uz ceļa braucamās daļas bez atstarotāja, gājējs pats atbild par iespējamām sekām (ja piem. tiks "saplacināts" vai gūs savainojumus - arī ārstešanās izdevumus segs pats). Protams, attiecīgi jāgroza arī APK un CSN normas. Pašlaik, manuprāt, joprojām notiek pārāk liela auklēšanās ar cietušajiem gājējiem un velosipedistiem, kuri bijuši bez atstarotājiem, un gājuši bojā vai savainoti.

214103. viesis 13.oktobris 2006 16:09
0 0 Atbildēt

es pats diezgan daudz braucu ar auto, bet atstarotājs man vienmēr ir līdzi.

214109. viesis 13.oktobris 2006 16:45
0 0 Atbildēt

man auto ir zaļā veste. vienreiz izlīdu pamīzt, kā nācu no meža laukā, tā divi gabali baisi meta pa nažiem :)

214118. viesis 13.oktobris 2006 20:11
0 0 Atbildēt

Risinājums tikai viens - atbilstoši ES prasībām gar šosejām jāuztaisa gājēju celiņi, jo lauciniekiem jau izvēles nav - vai nu pa ceļu (kur bieži vien nomales nav vai tā ir bedraina, dubļaina vai ļoti šaura), vai pa lauku jābrien.

214131. viesis 14.oktobris 2006 10:16
0 0 Atbildēt

ghe Laukiem (kamikadzem) ari tas 1Ls par atstarotaju ir nauda,........bet ja par dzivibu pats nedomas, tad nekas nebus, kaut mainis politiku utt.,..........ja lauki uzkata, ka vinu dziviba nav 1Ls verta, tad vispar *******, bet ta nenotiek tikai laukos, ta gadas ari pilseta..............labak Ls izteret cigas, alu, nevis vienreiz nopirkt atstarotaju....................ja nav tas atstarotajs:((, tad var lietot ka es (man ir telefons samsung x640 un telefonam ir tada spilkta zila gaismina, kad ir aizverts un foto rezima.......gan jau tada fika ir daudziem citiem telefoniem)........:))

214135. viesis 14.oktobris 2006 15:04
0 0 Atbildēt

daudz kur tak pa briivu dala atstarotaajus, nevajag dirst ka tas ir bizeness! alus 2L pudelees, shmiga, krutka un cigaretes - tas laukos ir BIZNESS! izbeeveet celjus gar visiem Latvijas celjiem - cilveek, tu ar galvu draudzeejies? jo ar skaitljiem tu to4na nedraudzeejies - tie buutu miljardi!

214145. viesis 14.oktobris 2006 22:03
0 0 Atbildēt

Es iesaku papētīt vairak par tiem atstarotājiem.

Pēc pēdējiem pētījumiem - naktī vislabāk redzama ir zilā gaisma. UK ir ierosināts lai transporta līdzekļiem atstarojošie elementi naktī būtu zili. Atstarojošās vestes arī zilas.

Nezinu ko mūsu poliči par to teiks - bet ja tā padomā - tad to zilo nakti pa kilometru var redzēt. Kkā mūsu acs uzbūvēta, ka to zilo naktī sevišķi labi redz.

214316. viesis 17.oktobris 2006 12:26
0 0 Atbildēt

Esmu gan braucējs, gan kājāmgājējs. Ejot kājām lietoju vismaz vienu atstarotāju. Veikalos pieejamie, diemžēl, liela daļa, nav tie labākie. Lentveidīgie, kas aptinas ap roku, labāki ir sudrabotie. Dzeltenie un oranžie nav tik labi redzami. Vislabāk atstaro cietie atstarotāji, kas gan ir, kā jau te minēja, kā lācīši utt. Esmu prasījusi velo veikalos, cerot, ka tur būs lielāka izvēle, bet daļa'veikalu vispār nav atstarotāji. Tad nu staigāju šobrīd ar atstarotājiem, kādi nu pagadās+vēl uzmanības piesaistīšanai lietoju ar mirgojošu zilu gaismu tādu kā nūjiņu, kura enerģiju ņem no 3 pulksteņa baterijām (mazajām). Pagaidām ar to pietiek, lai mani pamanītu, un apbrauktu ar līkumu :) Bet, piekrītu visiem, kas te saka, ka atstarotājiem jābūt ne tikai kvalitatīviem, bet arī stilīgiem. Tādi pie mums nav manīti. Prieks, ka bērnu apavos, cimdos, cepurēs,un virsjakās iestrādā atstarotājus, bet... par pieaugušajiem šajā jomā tiek maz domāts! Labrāt nopirktu stilīgu ziemas jaku ar atstarojoša auduma detaļām gan uz muguras, gan priekšā, gan sānos - tā, lai mani redz no visām pusēm, bet... cik liela izvēle ir tirgu paši ziniet. Kaut kā nav aizpildīta šī biznesa niša...

214450. viesis 17.oktobris 2006 22:34
0 0 Atbildēt

mans pazinja pirms vairakiem gadiem samiicija savu autinju uz Preilju celja, kur pa pasu sosejas vidu naktii (bez atstarotaaja protams) vilkaas zirga pajuugs (ar pleeguru tajaa)... lauku celji naktii ir seviski piemeroti asaam izjuutaam!!! izteelojies - tu mieriigi, ne seviski aatri panem liikumu, un aiz liikuma tumsaa celja viduu zirgs.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti