Padomi par bērnu drošību automašīnās 1

 

Foto: Publicitātes foto.

Ichcape Motors | 25.jūnijs 2013 9:01

Tuvojoties vasaras aktīvākajai sezonai, kad daudzi dodas atvaļinājumos ar automašīnām ne tikai ceļojumos pa Latviju, bet arī ārpus tās, svarīgs kļuvis jautājums par pareizu un drošu bērnu autokrēsliņu izvēli un par bērnu drošību automašīnās.

Bieži vien ielās ir redzamas situācijas, ka braucošā automašīnā mazs bērns nepiesprādzēts atrodas automašīnas aizmugurējā sēdeklī, tādējādi apdraudot ne tikai automašīnas pasažieru drošību, bet arī radot bīstamas situācijas uz ceļa. Pirms došanās Līgo brīvdienās, atgādinām svarīgākos pamatnoteikumus, lai pareizi izvēlētos bērnu sēdeklīšus ceļu satiksmes jaunākajiem dalībniekiem.

Fizioterapeite Zane Ūdre otrās Auto entuziastu ģimenes dienas ietvaros sniedza komentārus par to, kā parūpēties un nodrošināt drošu braukšanu saviem bērniem. "Brauciens mašīnā ir viens no svarīgākajiem ģimenes kopā būšanas brīžiem, tāpēc svarīgi parūpēties ne tikai par savu drošību, bet arī par savu līdzcilvēku, bērnu un dzīvnieku komfortu un drošību automašīnās," stāsta fizioterapeite, kuras ikdienas darbs visciešāk saistīts tieši ar bērniem, kuri ārstējas pēc dažādām traumām.

Fizioterapeite norāda, ka sēdēt mašīnas aizmugurē ir par 70% drošāk. Arī dažādos pētījumos iegūtie dati rāda, ka visdrošākā vieta ir automašīnas aizmugurē, krēslā, kas atrodas pa vidu. Runājot par bērnu drošību automašīnās, speciāliste min vairākus faktorus. Pēc Latvijas Republikas likumdošanas, bērniem, kuru, augums vēl nav sasniedzis 150 cm, ir jālieto vecumam un svaram atbilstoši auto sēdeklīši, lai pareizi izvēlētos bērnam atbilstošu auto sēdeklīti ir, jāzina bērna svars, garums, vecums un automašīnas atbilstība bērnu pārvadāšanai. Ir pieņemti un atzīti četri bērna pārvadāšanas veidi.

• Pirmkārt, krēsliņā, pretēji braukšanas virzienam - šādā pozā sēdina jaundzimušos bērnus līdz pat divu gadu vecumam. Svarīgi ir pievērst uzmanību, lai bērna galva atrastos 3cm zem krēsliņa atzveltnes augšmalas, šāda bērnu sēdināšana braukšanas laikā par 75% samazina iespēju, ka nelaimes gadījumā bērns tiks smagi ievainots.

• Otrkārt, krēsliņā, kas novietots braukšanas virzienā, tiek sēdināti bērni no 15 mēnešu vecuma, vai tādi, kuru svars sasniedzis 9 kilogramus. Šajā auto sēdeklītī bērnu var sēdināt līdz 36kg. Galvenais ieteikums, kas jāņem vērā - bērna ausu viduspunkts nedrīkst atrasties zemāk par krēsliņa atzveltnes augšmalu. Krēsliņš jāliek automašīnas aizmugurē. Bērna drošību nodrošina auto sēdeklīša drošības siksnas.

• Uz krēsliņa paliktņa tiek vadāti bērni no 4 līdz 12 gadu vecumam. Lai bērnu piesprādzētu, tiek izmantotas auto drošības siksnas.

• Sākot no 150 cm bērni, pēc Latvijas Republikas pieņemtajiem likumiem, automašīnā tiek piesprādzēti ar drošības jostu. Arī šajā gadījumā jāievēro daži pamatnoteikumi - bērnam pilnībā jābūt atbalstītam pret sēdekļa atzveltni, bērna ceļiem jābūt ērti saliektiem pāri sēdekļa malai, apakšējai drošības siksnai jāatrodas uz bērna augšstilbiem vai iegurņa, augšējai drošības siksnai jābūt pāri bērna plecam, un pats galvenais - jāizvērtē vispār šādā pozā bērns var nosēdēt visu braucienu.

Pēc Latvijas Republikas likumdošanas priekšējā sēdeklī aizliegts pārvadāt bērnus, kuri jaunāki par 14 gadiem, vai nav sasnieguši 140cm. Ja tomēr bērnam ir jāsēž priekšējā sēdeklī, ieteicam maksimāli tāli atvirzīt sēdekli un izslēgt gaisa (drošības) spilvenus.

Speciālisti iesaka vēl dažus ieteikumi, lai vecāki būtu droši, ka auto sēdeklītis ir uzstādīts pareizi:

• Auto sēdeklīša uzstādīšanas sākumā ir svarīgi izlasīt visas lietošanas instrukcijas un rekomendācijas no auto ražotāja par auto sēdeklīšu izmantošanu.

• Nav ieteicam vienlaicīgi izmantot drošības siksnas un ISOFIX / LATCH sistēmu.

• Pirms katra pārbrauciena svarīgi pārbaudīt auto sēdeklīša stabilitāti, krēsliņš kustēties drīkst ne vairāk par 3 cm.

• Bērna sēdēšanas leņķi jāizvēlas atbilstoši bērna vecumam - jo jaunāks bērns jo horizontālāka sēdēšana.

• Ja izvēlaties iegādāties lietotu auto krēsliņu, būtu jāizvēlas tāds, kura lietošanas termiņš iepriekš nav pārsniedzis 6 gadus, un tas nav piedzīvojis nelaimes gadījumus.

 
Visi komentāri
 
bums 26.jūnijs 2013 12:42
0 0 Atbildēt

1. Bērnus vajag piesprādzēt, lai neārdās pa mašīnu, bet tiklīdz iemācās atsprādzēties, tā var pus ceļu pavadīt audzinot.

2. Latvijas veikalos neatradu nevienu krēsliņu, kurš būtu paredzēts bērnam līdz 2 gadu vecumam un pretēji braukšanas virzienam! Nevaru pat iedomāties cik milzīgs krēsls tas būtu, jau no 9 mēnešiem sācās kāju un muguras bendēšana, nevarēja vairs piesprādzēt.

Ir jau forši izdomāt kaut kādu standartu, bet visiem tas tāpat neder!

3. Nav fiziski iespējams ielikt 3 "superdrošus" krēsliņus aizmugurējā sēdeklī.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti