Auto tirgotāji nākotnē raugās ar optimismu

 
Auto Asociācija | 22.decembris 2013 11:05

Šī gada novembrī Latvijā ir reģistrēti par +6% (1137) vairāk automobiļu (pasažieru un vieglais komerctransports līdz 3,5t) nekā pērn novembrī (1071): pasažieru automašīnas novembrī pirmreizēji reģistrētas par +2% (894) vairāk, bet vieglais komerciālais transports par +23% (243) vairāk.

Šajā gadā 11 mēnešos ir reģistrētas pavisam 11803 jaunas automašīnas, kas ir par -1% mazāk kā aizvadītā gada 11 mēnešos. „Sākotnējā Auto Asociācijas prognoze liecināja, ka 2013.gadā kopumā jaunu auto tirgotāji realizēs par -4,4% automašīnu mazāk kā 2012.gadā. Ievērojot zināmu piesardzību, šobrīd varam apgalvot, ka pārdoto automobiļu skaitliskās proporcijas līdz 2013.gada beigām varētu saglabāties -1% procenta robežās, ko pozitīvi ietekmē pēdējā ceturkšņa juridisko un fizisko personu aktivitāte auto iegādē pirms eiro ieviešanas. 2014.gadā prognozējam, ka jaunu auto tirdzniecība pieaugs par +6,2% salīdzinājumā ar 2013.gadu, t.i., līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētām vienībām, jo plānojam, ka eiro ieviešana izraisīs lielāku biznesa aktivitāti, ražošanu un kapitāla piesaisti, kas nedaudz stimulēs arī auto tirdzniecības noietu”, prognozē Auto Asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Foto: iAuto.lv

Privātpersonas novembrī ir iegādājušās 26% (290) no kopējā novembrī realizēto jaunu automobiļu skaita no kurām vairāk kā puse (57%) ir iegūtas izmantojot līzinga kompāniju sniegto finansējumu. Savukārt juridiskās personas ar līzinga kompāniju starpniecību ir iegādājušās 366 automobiļus. Auto līzinga kompāniju līderos novembrī joprojām atrodas SIA „Nordea Finance Latvia” (33%), SIA „SEB Līzings” (21%) un SIA „Swedbank Līzings” (13%).

Savukārt šī gada 11 mēnešos privātpersonas ir iegādājušās 24% no pirmreizēji reģistrētajiem auto (2773), no kurām līzingā iegādātas 13% (1494).

Novembrī bija salīdzinoši zems lielo darījumu skaits ar tikai 17,3% jeb 197 auto ir iegādāti korporatīvajos vairumiepirkumos, savukārt 2013.gada 11 mēnešos korporatīvajos vairumiepirkumos ir iegādātas 2643 automašīnas jeb 22,4% no realizāciju kopskaita.

Šogad 11 mēnešos visvairāk iegādātās pasažieru automašīnu markas ir Volkswagen Golf/Plus (407), Ford Focus (342), Peugeot 3008 (320), Volkswagen Passat (284) un Toyota RAV4 (279).

„Neskatoties uz pozitīviem ekonomikas un eksporta rādītājiem, privātpersonu aktivitāte saglabājas ļoti zema, kas norāda uz neesošu vidusslāņa esamību Latvijā. Tomēr šogad pirmo reizi kopš lielās finanšu krīzes, līzingā reģistrētās automašīnas vasaras mēnešos sasniedza 60% atzīmi, kas liecina par lielāku finansējuma pieejamību un pieaugošo stabilitātes sajūtu”, secina A. Kulbergs.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti