"Volkswagen" karteļa lietā no vairākiem cietušajiem par zaudējumu atlīdzināšanu interesējies tikai viens

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 20.februāris 2015 10:03

Par zaudējumu atlīdzināšanu "Volkswagen" karteļa lietā Konkurences padomē (KP) interesējies viens iepircējs, lai gan šīs auto markas tirgotāju negodprātīgas rīcības rezultātā cietušo ir vairāk.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama aģentūrai LETA pauda cerību, ka pārkāpumā cietušie izmantos savas tiesības atgūt pārmaksātos līdzekļus.

Lai gan KP lēmumam pievienotajā pielikumā ir identificējams liels skaits iepircēju, kas konkrētās automašīnas iepirka deformētu publisku iepirkumu rezultātā, līdz šim tikai viens iepircējs ir konsultējies KP par zaudējumu atlīdzināšanu.

Iepriekš tika rakstīts, ka, izmeklējot pārkāpumu, KP ieguva informāciju par karteļa dalībnieku savstarpējo saraksti par iepirkumiem, kurus rīkojuši gan privāti uzņēmumi, gan valsts pārvaldes iestādes un aģentūras, tāpat arī pašvaldības, skolas (par skolēnu autobusiem), pansionāti, iekšlietu sistēmas iestādes un citi.

"Latvijas uzņēmumi var ņemt piemēru no vecākām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur zaudējumu atlīdzināšanas prasības ir tikpat spēcīga motivācija nepārkāpt likumu kā konkurences iestādes piemērotais sods. Piemēram, Vācijas dzelzceļa uzņēmums "Deutsche Bahn" ir izveidojis īpašu struktūrvienību, kas seko līdzi informācijai par Eiropā konstatētajiem konkurences tiesību pārkāpumiem, lai varētu saņemt zaudējumu atlīdzību gadījumos, kad "Deutsche Bahn" varētu būt cietis zaudējumus pārkāpuma rezultātā," informēja Ābrama.

Viņa piebilda, ka zaudējumu atlīdzību cietušie var lūgt no pašiem pārkāpējiem, bet atteikuma gadījumā var vērsties ar prasību tiesā. Zaudējumu atlīdzību var prasīt arī pēc tam, kad ir beigusies tiesvedība par KP lēmuma pamatotību.

Tā kā šobrīd uzņēmumi, kuru darbībās tika konstatēti pārkāpumi, KP lēmumu ir pārsūdzējuši tiesā, sagaidāms, ka līdzīgi jautājumi cietušajiem varētu būt arī pēc tiesvedības beigām, ja tiesa KP lēmumu atzīs par pamatotu.

Jau ziņots, ka KP par aizliegtu vienošanos sodījusi auto markas "Volkswagen" oficiālos dīlerus un importētājus, piemērojot 7,6 miljonu eiro naudas sodu.

Sešiem uzņēmumiem - SIA "SD Autocentrs", SIA "Ripo Autocentrs", SIA "Moller Auto Krasta", SIA "Moller AutoVentspils", SIA "Moller Auto Latvia" un "Volkswagen" importētājam Baltijas valstīs SE "Moller Baltic Import" - par dalību pārkāpumā KP piemēroja naudas sodu kopumā 7 635 183 eiro apmērā. Savukārt viens uzņēmums iecietības programmas gaitā pilnībā atbrīvots no soda, jo tā sniegtā informācija ļāva KP atklāt pārkāpumu.

KP konstatēja, ka uzņēmumi savstarpēji vienojušies nekonkurēt iepirkumos. Piemēram, uzņēmumi ļāvuši uzvarēt iepriekš izvēlētam pretendentam, kamēr pārējie iesnieguši saskaņotus un klientam neizdevīgākus piedāvājumus vai vispār atteikušies no dalības iepirkumā. Dīleri regulāri viens otru informējuši par saviem plāniem attiecībā uz kādu iepirkumu, lūdzot pārējos nekonkurēt - nepiedalīties vispār vai nepiedāvāt zemākas cenas.

Savukārt automašīnu importētājs Latvijā - vairumtirgotājs "Moller Baltic Import" - ne vien zināja un neiebilda pret pastāvošo tirgus sadali starp dīleriem, bet arī zināmā mērā veicināja un atbalstīja pārkāpumu, jo darbojās kā informācijas apmaiņas starpnieks.

"Moller" grupas uzņēmumu pārstāvis Gundars Ruža iepriekš atzina, ka "Moller" grupas uzņēmumi Latvijā nepiekrīt KP lēmumam un apstrīdēs to tiesā. Tā kā šie uzņēmumi nav kavējuši vai ierobežojuši konkurenci un "Volkswagen" pircējiem ar to darbībām nav nodarīts nekāda veida kaitējums, tad KP lēmumā aprakstītā vairākus gadus senā situācija nav klasificējama kā konkurences tiesību pārkāpums, uzsver Ruža.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti