Tiesa pasludina likvidējamās "Balvas" maksātnespēju

 
Nozare.lv | 7.jūlijs 2016 10:57

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien pasludināja likvidējamās apdrošināšanas AS "Balva" maksātnespējas procesu.

Nolēmums nav pārsūdzams, aģentūra LETA uzzināja tiesā. Lieta tika ierosināta pēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) pieteikuma.

Jau ziņots, ka lēmumu rosināt apdrošinātāja maksātnespēju LTAB pieņēmis, jo uzņēmums nespēj segt aizvien augošās izmaksas, paziņojumā medijiem informē LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins. LTAB no "Balvas" centies atgūt no Garantijas fonda izmaksātās OCTA atlīdzības, kuras apdrošināšanas sabiedrība nespēja izmaksāt starptautiskajos līgumos paredzētajos gadījumos.

Līdz šim "Balvas" vietā LTAB no Garantijas fonda atlīdzībās izmaksājis gandrīz trīs miljonus eiro, bet atguvis nedaudz vairāk par vienu miljonu eiro. Tādējādi likvidējamās apdrošināšanas sabiedrības parāds pret Garantijas fondu sasniedzis 1,89 miljonus eiro, informē LTAB.

Atbilstoši OCTA likumam gadījumos, kad tiek pasludināta kāda tirgus dalībnieka maksātnespēja, izmaksas ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem tiek segtas no Garantijas fonda.

LTAB pauž viedokli, ka uzņēmuma maksātnespējas ierosināšana ļaus ātrāk pabeigt atlikušo aktīvu realizāciju, kas tiek darīts gan avārijās cietušo, kuriem OCTA atlīdzība pienākas no "Balvas", gan visas OCTA nozares dalībnieku interesēs. Līdz ar to visi cietušie, kuri joprojām no "Balvas" nav saņēmuši visu sev pienākošos atlīdzību izmaksu, varēs bez kavēšanās pilnā apmērā pieprasīt to no Garantijas fonda. LTAB plāno tuvākajā laikā apzināt un personīgi uzrunāt ikvienu no šiem atlīdzību saņēmējiem un vienoties par izmaksu veikšanu.

Ņemot vērā "Balvas" likvidācijas procesā radītos zaudējumus, kā arī tos, kas vēl radīsies maksātnespējas procesā, un citus faktorus, Garantijas fonda apmērs jau šogad samazināsies zem likumā noteiktā minimālā apmēra un apdrošinātājiem būs jāatsāk veikt ikmēneša atskaitījumus Garantijas fondā no katras pārdotās OCTA polises, lai atjaunotu Garantijas fonda apmēru, informē LTAB.

Iemaksas jāatsāk veikt, jo fondā uzkrāto līdzekļu apmērs samazinās zem 20 miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka 2013.gadā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome anulēja visas "Balvas" licences un tā atrodas likvidācijas procesā.

"Firmas.lv" datubāzē pieejamā informācija liecina, ka pērn "Balva" strādāja ar 824 152 eiro zaudējumiem, bet 2014.gadā zaudējumi bija 146 367 eiro. "Balvas" likvidators ir Rolands Strazdiņš.

LTAB Garantijas fonds ir nodrošinājums, ka ikviens ceļu satiksmes negadījumā cietušais saņems likumā noteikto kompensāciju. Garantijas fonda līdzekļus veido apdrošinātāju vienreizējās iemaksas, regulāri ikmēneša atskaitījumi no OCTA prēmijām, apdrošinātāju veiktās papildu iemaksas, LTAB regresa kārtībā atgūtie līdzekļi par avārijāsnodarītajiem zaudējumiem, kā arī ieņēmumi no fonda līdzekļu glabāšanas un ieguldīšanas.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti