Īpaši sarežģītos apstākļos aizvadīts Latvijas Gada auto “Lielais testa brauciens” (+video;foto) 3

 
Latvijas Gada auto | 11.novembris 2016 18:14

Pagājušajā nedēļā no 3. līdz 6. novembrim Ādažu apkaimē aizvadīts konkursa “Latvijas Gada auto 2017” “Lielais testa brauciens”.

Šo sniega bagāto dienu laikā ekspertu žūrijai bija iespēja novērtēt 23 no 24 jaunākajiem automobiļiem, kuri pieejami Latvijā, tostarp absolūto jaunumu “Kodiaq”, pirmo “Škoda” apvidus automobili.

Šogad “Lielais testa brauciens”  sākās ar foto un video sesiju pie viesnīcas “Porto Resort” Lilastē, žūrijai apgūstot apkārtnes ceļus auto testēšanai turpmākajās dienās un jau gūstot pirmos iespaidus par automobiļiem. Savukārt atlikušās trīs dienas par automobiļu testu bāzes vietu tika izvēlēta viesnīca “Port Hotel” Ādažos, no kuras ērti un tuvu sasniedzami dažāda veida un kvalitātes ceļi un bezceļi. “Lielo testa braucienu” aizraujošāku un pilnvērtīgāku padarīja ekstrēmie laika apstākļi. Īsā laikā uzsnigusī prāvā sniega kārta  radīja sarežģītus apstākļus un daudzveidīgu vidi, kurā lieliski noteikt automobiļu spēju robežas.  

Neliela daļa automobiļu-pretendentu jau bija pieejami “Latvijas Gada auto 2017” pavasara un rudens testa braucienos, taču “Lielais testa brauciens” ir tā reize, kad pilnīgi visus konkursa dalībniekus beidzot ir iespējams sastapt vienkopus. Šo četru dienu maratonā izpalika vien “Ford Mustang” klātbūtne, jo demo-auto jau bija atradis sev jaunu saimnieku. Atklājoties visam automobiļu apjomam un sortimentam, žūrijas priekšsēdētājs, autožurnālists Atis Jansons un “Lattelecom” transporta nodaļas vadītājs  Jānis Rapa pauda, ka priekšā ir grūts darbs, lai izvēlētos pretendentus, ko vēlāk atzina arī citi žūrijas biedri. Konkursā pieteikti spilgti automobiļi ar pamatotām ambīcijām kļūt par “Latvijas Gada auto 2017”. Tomēr Jānis Rapa priecājās, ka ir izveidojušās grupas, kuru ietvaros automobiļus var salīdzināt savā starpā, piemēram, apvidus auto, premium auto un pikapi. Šogad konkursam pieteikti trīs pikapi – “Nissan Navara”, “Mitsubishi L200” un “Toyota Hilux”, kā dēļ ir pat izveidota speciāla nominācija “Latvijas Gada pikaps 2017”. “Lielā testa brauciena” ietvaros notika speciāls bezceļu 4x4 tests, kurā galvenokārt tika testētas pikapu spējas, taču dažādus brīnumus rādīja pilsētas krosoveri ar pilnpiedziņu.    

Arī rallija meistars, autoservisa “Auto Brasla” vadītājs Ivars Caune uzteic iespēju salīdzināt konkurējošu automobiļus: “Runājot par pikapiem, man jau ir apmēram skaidri mani favorīti, bet jāsaka, ka tie visi bija ļoti līdzvērtīgi – caurgājamība, braukšanas kultūra un salona ergonomika ir labā līmenī.”

“Delfi” autožurnālists Raimonds Zandovskis: “Pikapu tests bija ļoti interesants salīdzinājums. Ja šos automobiļus sarindoju pa vietām, tad neviena no tām nesakrīt ar manu iepriekšējo pieļāvumu. Pārsteidzoši, ka vislētākais pikaps braukšanā likās viskomfortablākais. Protams, “Toyota Hilux” ir šī segmenta metrs un arī ir ļoti laba automašīna, bet par augstāku cenu.”

Bezceļu testos pārsteidzoši labi sevi pierādīja “Toyota RAV4 Hybrid”, kura spējas sākotnēji tika stipri apšaubītas. “RAV4 Hybrid” spējas pārliecināja Jāni Rapu: “No "mazajiem" apvidniekiem Ādažu poligona smiltīs vislabāk jutos tieši braucot ar “RAV4 Hybrid”. Visus smilšu šķēršļus pārvarēja bez jūtamas piepūles. Nez vai ir vēl kāds “RAV4”, kuru tik daudzi braucēji notestēja tik smagos apstākļos. Arī uz līkumotiem un piesnigušiem Vangažu meža ceļiem auto bija lielisks, pat braucot lielā ātrumā. Jāsaka gan, ka piekare ir cieta un skaņas izolācija slikta. Par hibrīdu runājot, manuprāt apvidus auto tas nepadara ekonomisku, jo patēriņš bija krietni augsts. Bet tieši elektromotora veiktspēja uzlaboja šīs automašīnas spējas bezceļa apstākļos.” Līdzīgās domās arī Raimonds Zandovskis: “Ja sākumā domājām, ka “RAV4 Hybrid” jau pirmajā krustojumā nogrims, tad izrādījās, ka tas no mazajiem krosoveriem bija visspējīgākais. Elektromotori uz aizmugurējās ass pārliecinoši stumj automašīnu.”

Agrā rītā tieši uz bezceļu testiem uzreiz no rūpnīcas tika atgādāts pavisam jaunais septiņvietīgais apvidus automobilis “Škoda Kodiaq”, kas Latvijā tirdzniecībā būs pieejams vien pavasarī un cenas zināsim decembrī. “Škoda Kodiaq” pārliecināja gan ar savu gaitu, gan spējām bezceļos, ko īpaši uzsvēra Ivars Caune: “Varu uzteikt “Kodiaq” riteņu bloķēšanas sistēmu. Tas bez piepūles filigrāni uzsāka braukt pēc apstāšanās tādā nogāzē, kur domājām, ka 100% neizbrauksim.”

Arhitekts Jānis Mežulis par “Škoda Kodiaq”: “Parasti ir tā, ka visi jaunumi tiek flagmaņiem, tomēr šoreiz ‘škodisti’ ir papūlējušies ierindoties neredzēto inovāciju lauciņā. Un šeit es nerunāju par lietussargiem abās priekšējās durvīs, bet gan par man absolūto jaunumu, proti, auto salonā atrodošos personu sarunu skaņu pastiprinošo sistēmu ar trokšņu slāpēšanas funkciju. Sajūta bija tāda, it kā tu atrastos lielā telpā. Un dzirdi pats savu balsi, kad runā pārāk skaļi. Pirmajā brīdī gribējās runāt kā parasti, tomēr piešaujoties, arī otrās rindas pasažieri varēja runāt pusbalsī un sadzirdēt priekšējos. Lieliski!”

Žūrijai bija aizraujoši salīdzināt “premium” segmenta automobiļus. Aktīvas diskusijas un pilnīgi pretējus viedokļus piesaistīja “Volvo” markas modeļi - priekšpiedziņas “S90” un pilnpiedziņas “V90”. Tiesa gan, strīdi vairāk skāra katra individuālo gaumi un viedokļus par šo automobiļu potenciālajiem pircējiem. Taču tehniski šīs automašīnas pārliecināja - Raimonds Zandovskis vērš īpašu uzmanību uz augstvērtīgo “Bower & Wilkins” skaņas sistēmu, Uldim Rolim simpatizēja atturīgais digitālais mērinstrumentu panelis, savukārt Ivaram Caunem prieku sagādāja “V90” pilnpiedziņa sniegotajos un līkumotajos Ādažu ceļos. Pārliecinošs savā gaitā un dziļā sniegā bija “BMW X1”.

Šo četru dienu laikā aizvadīti iespaidiem bagāti braucieni ar “Latvijas Gada auto 2017” pretendentiem, kuru laikā žūrija noteikti ieguva arvien jaunus un nostiprināja iepriekšējos argumentus, lai novērtētu automobiļus un izvirzītu septiņus finālistus. Tie būs zināmi jau pēc divām nedēļām. Savukārt apbalvošanas ceremonija notiks 9. decembrī, kuru būs iespējams vērot tiešraidē televīzijā RīgaTV 24 un internetā portālos Delfi, iAuto.lv un Tvnet.

Konkursa “Latvijas Gada auto” organizators un portāla “iAuto.lv” redaktors Māris Ozoliņš: “Žūrijai tagad būs jābalso ne tikai par septiņiem finālistiem, bet arī par uzvarētājiem papildus nominācijas, kā “Eko”, “”Premium”, “Pikaps”, “Sportiskākais”, “Ģimenes” u.c. Taču arī visiem interesentiem ir iespēja balsot par savu auto - “Tautas simpātiju 2017”, turklāt pēdējos divus gadus esam saņēmuši vairāk par 30 000 balsīm, tāpēc aicinu atbalstīt savu favorīta auto un no nākamās nedēļas balsot klātienē t/c Mols vai jau šobrīd portālos Delfi un iAuto.lv”

Kopumā konkursam “Latvijas Gada auto 2017” pieteikti 24 jaunākie auto modeļi: “Opel Astra”, “Opel Astra Sports Tourer”, “Opel Mokka X”, “Nissan Navara”, “Mazda MX-5”, “Ford Edge”, ”Ford Mustang”, ”BMW X1”, “Renault Megane”, “Renault Talisman Grandtour”, “KIA Sportage”, “Volkswagen Tiguan”, “Volvo S90”, “Volvo V90”, “Hyundai Ioniq”, “Mitsubishi L200”, “Audi Q2”, “Audi A5 Coupe”,  “Peugeot 3008”, “Peugeot Traveller”, “Toyota RAV4 Hybrid”, “Toyota Hilux”, “Lexus RX” un “Škoda Kodiaq”. 

Atbalsta: Delfi, iAuto.lv, Latvijas Avīze, Tvnet, jauniauto.lv, Auto ziņas, garaza.lv, dzivoklis.lv, T/c Mols, Port Hotel, Avalon Hotel, LAMB, KPMS & Partneri, Skrivanek, Intergaz, V4 motors.

Foto: Publicitātes attēls

Foto: Publicitātes attēls

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Abavnieks 11.novembris 2016 22:31
8 5 Atbildēt

Varu saderēt, ka lielākā daļa no tās žūrijas, ja būtu jābrauc pa tiem celiem ar savām personīgajām automašīnam, nemaz neizbrauktu no tā hoteļa stāvlaukuma ārā. Un teiktu - neviens normāls cilvēks ar tādu mašīnu pa tādu trasi (bezceļu) jau nebrauc! Un reālā dzīvē arī 99% no auto pircējiem tādos apstākļos arī nenokļūs, izņemot to 1% idiotu!

Nu, bet uz citu rēķinu, jau visi baigie "speci"!

EXPERC 12.novembris 2016 3:51
5 0 Atbildēt

Navaru un l200 ražotājs bija paredzējis ekspluatācijai priekš tādiem apgabaliem, realitātē var gadīties iebraukt arī dziļākos dubļos un sniegos, bet tie nabagdžipi, kuri ražoti priekš sievietēm ( varbūt ražoti priekš visiem, bet pārsvarā to īpašnieces ir sievietes) tik tiešām tālāk par aizsnigušu lielveikala stāvvietu netiks.

iAuto 11.novembris 2016 23:59
3 0 Atbildēt

Lai izvērtētu auto, piedāvā braukt pa Baltezera šoseju uz 50 km/h!?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti