CSDD Rīgas motormuzeja jaunums: sporta auto ikona - Porsche 356B 1

 

Foto: Publicitātes attēls

CSDD | 29.novembris 2016 15:35

CSDD Rīgas Motormuzeja kulta auto saimei pievienojies jauns eksponāts – viens no visu laiku atpazīstamākajiem sporta automobiļiem PORSCHE 356B.

Lai gan uzņēmums PORSCHE dibināts tikai 1948.gadā, šī pasaules slavenā zīmola tradīcijas meklējamas jau daudz senāk. Talantīgais austriešu inženieris Ferdinands Porše (Ferdinand Porsche) auto industrijā pazīstams jau kopš 20.gadsimta sākuma un ir piedalījies daudzu pasaules autobūves pērļu izstrādē. Pie slavenākajiem viņa veikumiem jāpiemin ekskluzīvie Mercedes-Benz S-klases automobiļi, leģendārie Auto Union sacīkšu spēkrati, kā arī populārā „tautas automobiļa”  Volkswagen „Käfer” jeb „vabolītes” koncepcijas un dizaina izstrāde. Tieši ar VW „vabolīti” saistās Rīgas Motormuzeja jaunuma – PORSCHE 356 stāsts.

PORSCHE 356 ir pirmais Ferdinanda Poršes un viņa dēla Ferija Poršes (Ferry Porsche) 1948.gadā dibinātās kompānijas automobilis. PORSCHE 356 konstruktīvi ir ļoti līdzīgs VW „vabolītei”, piemēram, torsionu tipa balstiekārta ar aizmugurējo riteņu piedziņu bija analoga VW. Auto ir aprīkots ar aizmugurē novietotu 4 cilindru gaisa dzeses boxer tipa 1130 cm3  motoru. Relatīvi vieglais auto ar pašmasu zem 900 kg bez grūtībām varēja attīstīt ātrumu līdz 140 km/h. Pirmo 50 auto virsbūves tika būvētas Gmundā (Gmünd). Vēlāk, ražotnei pārceļoties uz Štutgarti, automobiļu virsbūves tika gatavotas uzņēmumā Reutter, ko 1963.gadā pārpērk pats PORSCHE.

Pēc Ferdinanda Poršes nāves 1951. gadā, darbu pie 356.modeļa pilnveidošanas turpina viņa dēls. Ar katru gadu pieprasījums pēc šiem sportiskajiem un skaistajiem auto pieaug. 1950.gadu nogalē ražošanas apjoms sasniedz 25 virsbūves diennaktī. Uzlabotais PORSCHE 356B ražošanā nonāk 1959. gadā un kopumā saražoti 30 963 šī modeļa spēkrati. No iepriekšējā modeļa tas atšķīrās ar augstāk novietotiem priekšējiem lukturiem, kas efektīvāk izgaismoja ceļu, un jaunu dekoratīvo priekšējo buferi. Uzlabojumi skāra arī dzinēju – tā jauda tika palielināta līdz 90 ZS. Salīdzinājumā ar daudziem citiem tā laika sporta klases automobiļiem, PORSCHE 356 izcēlās ar izcilo aerodinamiku, moderno dizainu un kvalitāti.

Rīgas Motormuzejā eksponēto PORSCHE 356B 2013.gadā Šveicē iegādājās kāds seno spēkratu kolekcionārs no Latvijas. Kā jau sporta automobilim pienākas, tas piedalījies dažādos Šveices retro rallijos, Nuvolari rallijā Itālijā, kā arī Latvijas Antīko automobiļu kluba rīkotajos pasākumos un braucienos. Tagad šī pasaules autobūves ikona priecēs Rīgas Motormuzeja apmeklētājus. 

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Palaidniex 29.novembris 2016 16:04
1 1 Atbildēt

Forši!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti