Kā grozīja, tā groza - no oktobrī Latvijā reģistrētajiem auto odometra rādījums sagrozīts pusei 9

 

Foto: iAuto.lv

autoDNA | 30.novembris 2016 16:55

Šā gada oktobra mēnesī Latvijā tika reģistrētas vairāk nekā 3 500 automašīnas, no kurām pusei bija veikti grozījumi ar odometra rādījumiem un daudzas piedevām arī saremontētas pēc avārijām.

 Kas norādīts sludinājumā? Oriģinālais noskrējiens, bez defektiem, neprasa ieguldījumus.

Portālu autoDNA.lv un autodetektīvs.lv datubāzēs pagājušo mēnesi tika pārbaudītas 26 000 automašīnas. Pārsvarā tiek pārbaudītas automašīnas ar dīzeļdzinēju un manuālo ātrumkārbu. Savukārt visvairāk šmaucas ar BMW markas spēkratiem, kurus oktobra mēnesī notina 56% gadījumu.

Nepatiess nobraukums ir tikai daļa no problēmas. Nereti gadās automašīnas ar teicamu vizuālo stāvokli, kas kalpo kā dārga kosmētika pēc smagas avārijas. Pēc statistikas datiem nākas secināt, ka lietoti auto ar oriģinālo nobraukumu un bez smagām avārijām ir tikai 10% gadījumu.

“Prakse rāda, ka cilvēki pirms galīgā lēmuma pieņemšanas vidēji pārbauda no trim līdz četrām automašīnām. Servisa apmeklējums neko daudz mūsdienās nedos – pakratīs uz stenda un viss. Tas ir gana dārgs pirkums, lai akli uzticētos sludinājumā rakstītajam,” norāda portāla autoDNA.lv pārstāvis Agris Dulevičs.

Starp visbiežāk oktobra mēnesī attītajiem automobiļu zīmoliem ierindojas Audi (49%), BMW (56%), Toyota (42%), Volkswagen (41%) un Volvo (47%). Vairums no pārbaudītajām automašīnām ir aprīkotas ar dīzeļdzinēju (76%) un manuālo ātrumkārbu (59%). Vismazāk pagājušo mēnesi auto pārdevēji ir krāpušies ar Nissan, Opel un Škoda markas automašīnām. Tikai 25% Nissan un Škoda automašīnu ir konstatētas neatbilstības odometra rādītājos pie reģistrācijas; savukārt Opel tie ir 28%. No premium sektora vismazāk mānās ar Mercedes-Benz automašīnu nobraukumu – oktobra mēnesī 67% tas ir norādīts patiess.

"Pateicoties bezmaksas CSDD informācijai par Latvijā reģistrētu automobiļu vēsturi, iespējai auto pārbaudīt pie dīlera, kā arī maksas instrumentiem, kas uztur nobraukumu un avāriju datu bāzes, piemēram, autoDNA.lv, odometru manipulācijas sāk mazināties. Tiesa gan, patērētājs vēl nav morāli nobriedis ikdienā odometrā skatīties uz skaitli, kas ir lielāks par 180 000 kilometru. Īpaši gadījumos, kad ir vēlme iegādāties lētāko automobili no konkrētā izlaiduma gada vai komplektācijas," norāda Auto asociācijas pārstāvis Pēteris Rubulis.

Runājot par to kāpēc premium auto zīmoliem odometru attīšana ir populārāka, P. Rubuluis norāda uz vienkāršu izskaidrojumu – jo dārgāks automobilis, jo lielāks ieguvums no odometra grozījumiem.

“Auto vecumam ir divi rādītāji – gads un nobraukums. Par tehnisko stāvokli un to cik biežs viesis būsi autoservisā ir odometrs. Attiecīgi, nav tik liela ekonomiskā pamatojuma odometru koriģēt apjoma segmentu automobilim. Pati odometra manipulācija arī kaut ko maksā, ja to grib noslēpt ar falsificētām servisa grāmatām, tad arī tas maksā. Respektīvi – nav ieguvums vai arī tas ir mazs. Par Mercedes-Benz izņēmumu jāskatās vai tā ir ilgstoša tendence, ka odometrus groza mazāk vai tas ir tikai viens mēnesis kā izņēmums ar samazinājumu šo attiecīgo spēkratu grozīšanā. Ja tā ir tendence, tad tas būtu izskaidrojams ar to, ka Mercedes-Benz pircējs rūpīgāk pārbauda savu spēkratu un vairāk saprot ar ko var rezultēties liela noskrējiena automobiļa ekspluatācija," skaidro P. Rubulis.

Melots tiek arī par automašīnu izcelsmes valsti. Saskaņā ar portāla autoDNA.lv esošo informāciju par oktobra mēnesi, aptuveni 15% gadījumu auto nemaz nav no Vācijas, bet gan no Beļģijas, Itālijas un citām Rietumeiropas valstīm.

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
picis 1.decembris 2016 0:52
3 0 Atbildēt

Jāraksta iesniegumi Valsts Policijai.Lai sāk lietas.

Valdis 1.decembris 2016 11:50
3 2 Atbildēt

Sabiedrības paradokss ir tajā, ka cilvēki ir gatavi samaksāt 10 000 eiro par savu jauno automašīnu, bet nav gatavi samaksāt dažus eiro par auto vēstures pārbaudi un robežās ap 50 eiro (0.5% no pirkuma vērtības) veikt transportlīdzekļa diagnostiku servisā.”

Tātad!

No kādām datubāzēm tiek iegūta informācija par automobiļa nobraukumu un veiktajiem remonta darbiem?

• Auto nomas reģistri

• Līzinga kompānijas

• Izsoles

• Sludinājumi, kuros ir norādīts VIN

• Pirms/pēc eksporta pārbaudes

• Auto novērtēšana līzinga/kredītam

• Sisto automašīnu datubāzes

• Taksometru/īres reģistri

• Valstu reģistri u.c.

Pēc šiem avotiem var uzzināt par automobili sekojošu informāciju:

Īpašnieku vēsturi (nomas, līzings, privātais, taksis, kompānija u.c.)

Negadījumu vēsture (ja bojājums fiksēts pie apdrošinātāja, izsolē, novērtēšanā)

Norādītā cena sludinājumā

Nobraukums (sludinājumā, izsolē, pie dīlera, reģistrā)

Zādzības ieraksti (vai auto ir un vai ir bijis meklēšanā)

Arhīva fotogrāfijas (no izsolēm, sludinājumiem, novērtēšanas)

Ražotāja atsaukumus/ defektus

Pilns aprīkojuma saraksts, kuru iekodējis ražotājs VIN numurā

Automašīnas ražošanas vieta, īpašnieks (kompānija)

Automašīna tirgus (valsts, reģions)

Visu tehnisko informāciju par transportlīdzekli, kā dzinēja versija, jauda, cilindru skaits, ātrumkārbas veids, ātrumu skaits, šasijas krāsa, šasijas dimensijas, paredzētais riepu izmērs, interjera apdares materiāli, salona tapsējuma krāsas kods un daudz ko citu.

Brumburbaks 30.novembris 2016 22:54
3 0 Atbildēt

Likumu bezjēdzīgā bardzība lidzsvarojas ar to neievērošanu un nepildīšanu.Sen zināms.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti