Pilnveido transportlīdzekļu tirdzniecības nosacījumus; apgrūtinās PVN shēmotāju darbību 3

 

Bentley Bentayga Foto: iAuto.lv

Ministru Kabinets | 20.decembris 2016 12:42

Otrdien, 20.decembrī, valdībā apstiprināti grozījumi Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumos, kas paredz pilnveidot transportlīdzeļu tirdzniecības nosacījumus, mazinot iespēju ļaunprātīgi izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas.

Šobrīd spēkā esošā kārtība paredz, ka tirdzniecībai var pieņemt arī Latvijā nereģistrētu transportlīdzekli, kuru tirdzniecībai nodod cits Latvijā reģistrēts komersants, kurš to kā preci ievedis no ārvalsts. Šāda kārtība apgrūtina PVN nomaksas kontroles iespējas un tādā veidā pieļauj iespēju komersantiem ļaunprātīgi izvairīties no PVN nomaksas.

Saeimas pieņemtie grozījumi Ceļu satiksmes likumā nosaka, ka no nākamā gada Latvijā nereģistrētus transportlīdzekļus varēs tirgot tikai noteiktā kārtībā reģistrēti komersanti – tirdzniecības uzņēmumi.

Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumos izdarītajos grozījumos atrunāta kārtība, kādā tirdzniecības uzņēmumos varēs tirgot Latvijā nereģistrētus transportlīdzekļus, gan arī paredzēts palielināt minimālo platību tirdzniecības vietas iekārtošanai. Grozījumi paredz, ka tirdzniecības teritorijai ir jābūt vismaz 150 m2 lielai, kurā izvieto tirdzniecībai paredzētus transportlīdzekļus, nosakot viena gada pārejas periodu tām tirdzniecības vietām, kuras reģistrētas līdz 2016.gada 31. decembrim.

Šobrīd vairāki komersanti pēc tirdzniecības vietas reģistrācijas nenodarbojas ar transportlīdzekļu tirdzniecību reģistrētajā tirdzniecības vietā, bet ārpus tirdzniecības vietas noformē īpašumtiesību apliecības, neievērojot noteikto kārtību. Noteikumu grozījumos paredzēts, ka pēc šāda gadījuma konstatēšanas komersanta tirdzniecības vietu izslēgs no tirdzniecības reģistra, kā arī noteikta kārtība kā un kad tirdzniecības vietu var atjaunot reģistrā.

Lai nodrošinātu patērētāju tiesību aizsardzību, noteikumu grozījumi papildināti ar prasību, ka tirdzniecības teritorijā esošam transportlīdzeklim aiz priekšējā vējstikla norādāmajā informācijā jāiekļauj arī informācija par automobiļa radītā oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumu uz vienu kilometru.

Noteikumu grozījumu projektā paredzēts nepārprotami noteikt, ka transportlīdzekļu tirdzniecības reģistru uztur Ceļu satiksmes drošības direkcija. Lai nodrošinātu patērētāju tiesību aizsardzību un personas varētu pārliecināties par tirdzniecībā pieņemtajiem transportlīdzekļu datiem, paredzēts noteikt, ka informācija par tirdzniecībā pieņemtajiem transportlīdzekļiem ir publiski pieejama.

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Erix 21.decembris 2016 15:29
3 0 Atbildēt

Lasu starp rindām un redzu, ka CSDD sniegs jaunu maksas pakalpojumu. Un jūs cerējāt viņu peļņu samazināt apskatēs? :)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 5

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti