LTAB atkārtoti lūdz FKTK pieņemt patērētājiem labvēlīgu lēmumu OCTA kalkulatora jautājumā 5

 

Foto: Publicitātes attēls

LTAB | 13.janvāris 2017 11:45

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) atkārtoti vērsies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (turpmāk – FKTK), lūdzot vēlreiz pārskatīt lēmumu par LTAB OCTA kalkulatora darbības apturēšanu.

“Esam izpildījuši visas formālās prasības, ko uzdevuši likumdevēji un tirgus uzraugs, tādēļ vēlamies skaidru atbildi - vai LTAB OCTA kalkulators var atsākt savu darbību, sniedzot patērētājiem iespēju, salīdzināt OCTA cenas pa tiešo no apdrošinātājiem bez starpnieku līdzdalības,” pamato LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

“Pērnā gada izskaņā, kad Saeimas deputāti, FKTK un citas iesaistītās institūcijas skatīja jautājumu par LTAB OCTA kalkulatora statusu, likumdevējs un tirgus uzraugs vienprātīgi atzina, ka šāds rīks ir patērētājiem nepieciešams un saglabājams. Tikmēr ievērojamu pretdarbību LTAB OCTA kalkulatora saglabāšanai izrādīja apdrošināšanas starpnieki, kuri nevēlas, lai klienti OCTA polises iegādātos pa tiešo pie apdrošinātājiem, bez brokeru līdzdalības,” stāsta J.Abāšins.

Lai ievērotu formālās OCTA likuma un ES direktīvu prasības par apdrošināšanas izplatīšanu un apdrošināšanas starpniecību, LTAB veica izmaiņas kalkulatorā, novēršot iespējas bez atkārtotas datu ievades iegādāties OCTA apdrošināšanu pa tiešo no apdrošinātājiem, aicinot FKTK tās izvērtēt un lemt par kalkulatora saglabāšanu. “Diemžēl šī gada 10.janvārī saņemtā FKTK vēstule nesniedz skaidru atbildi uz patērētājiem aktuālu jautājumu. Esam pieņēmuši lēmumu atkārtoti vērsties pie FKTK un lūgt nepārprotamu atbildi – vai LTAB piedāvātais risinājums ir likuma normām atbilstošs, un OCTA kalkulators var atsākt savu darbību,” informē J.Abāšins.

LTAB pērnā gada izskaņā jau informēja, ka turpinās strādāt, lai rastu likumam atbilstošu risinājumu OCTA kalkulatora darbības turpināšanai: “Mūsuprāt, nav pareizi likvidēt instrumentu, kas pēc savas būtības ir maksimāli demokrātisks un vērsts uz pircēju interesēm. Ja likumdevējiem, tirgus uzraugam vai apdrošināšanas starpniekiem – brokeriem ir iebildumi pret kalkulatora darbību LTAB paspārnē, varam nodot to kādas citas institūcijas, piemēram, Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārziņā,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs.

Šobrīd Latvijā darbojas vairāki apdrošināšanas starpnieku interneta portāli, kuros var iegādāties OCTA. Ievadot transportlīdzekļa datus, katrā no tiem var redzēt cenu piedāvājumu no dažādām apdrošināšanas sabiedrībām. Tomēr, neraugoties uz šajos portālu sludināto informāciju par it kā visizdevīgākajām OCTA cenām, patiesībā autoīpašniekam tās tiek uzrādītas jau ar iekļautu apdrošināšanas starpnieka atlīdzību. Tādējādi autoīpašnieki iegādājas OCTA, pārmaksājot par polisi, nenojaušot, ka, pērkot polisi pa tiešo apdrošinātāja mājaslapā, tās cena būtu par vidēji 11-14% zemāka.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma, kuras mērķis ir nodrošināt ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību Latvijā un Zaļās kartes dalībvalstīs. Sistēmas sekmīgākai darbības nodrošināšanai ir izveidots LTAB, kurā apvienojušās apdrošināšanas sabiedrības, kurām ir tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā – AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “Baltikums Vienna Insurance Group”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” UADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Seesam Insurance” AS Latvijas filiāle un “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Ulass 13.janvāris 2017 12:42
4 0 Atbildēt

Kā tad nu bez starpniekiem,- šķēlem (kampējam) bizness bez starpniekim paput!!!

Braucējs 13.janvāris 2017 15:24
3 2 Atbildēt

Es jau sen pērku pa taisno Octa, atrodu pie starpnieka izdevīgāko un eju tā apdrošināšanas portālā, dabūju lētāk, tā kā esmu izdevīgs klients, dabūju vēl lielāku atlaidi, šogad starpnieka cena€53, pa tiešo € 34.

Kanibaals 14.janvāris 2017 13:22
3 0 Atbildēt

Tomēr aizdomīgi, ka LTAB tagad linki uz OCTA lapām, bet slēpti caur goo.gl linkiem. Tātad klikšku skaits ir svarīgs un LTAB nav neinteresantā puse.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

No 84 100 eiro: Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 24

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti