5 lietas, kas jāzina jūrmalniekiem par caurlaidēm 2017.gadā 7

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 22.februāris 2017 14:17

Jūrmalā ieviesīs elektroniskas iebraukšanas kartes, kas aizvietos līdzšinējās papīra caurlaides, paredz jaunie Jūrmalas domes noteikumi par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Dome skaidro, ka noteikumi izstrādāti dēļ tiesiskā regulējuma trūkumiem, piemēram, ka caurlaides iespējams saņemt tikai pilsētas domē vai Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), kas ir papildu slogs gan komersantiem un fiziskām personām, gan institūcijām. Turklāt dome uzskata, ka nepieciešams modernizēt caurlaižu sistēmu, izmantojot mūsdienīgus informācijas tehnoloģiju risinājumus.

Pašvaldība izvēlējusies ieviest caurlaides, ko nav iespējams pazaudēt vai sabojāt, tās iegādāties un veikt nodevas maksājumus varēs Jūrmalas domes tīmekļa vietnēs. Paredzēta automātiskā caurlaižu reģistrēšana informācijas sistēmā atsevišķām fizisko un juridisko personu kategorijām, kuras ir atbrīvotas no nodevas samaksas. Turklāt pašvaldība iecerējusi transportlīdzekļu kontroli veikt ar videotehniskās kontroles ierīcēm.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Leite aģentūrai LETA norādīja, ka jaunā kārtība atvieglos ilgtermiņa caurlaižu iegādes un izsniegšanas procesu. Būtiskākās izmaiņas ir saistītas ar atteikšanos no ilgtermiņa caurlaidēmpapīra formā. Turpmāk caurlaide būs ieraksts informācijas sistēmā, kas tiks veikts par katru transportlīdzekli pēc nodevas samaksas (vai bez nodevas maksāšanas, ja personai ir piemērojams atbrīvojums saskaņā ar saistošajiem noteikumiem).

Viņa pauda, ka vienreizējās caurlaides tāpat kā līdz šim, varēs iegādāties iebraukšanas punktos ar karti vai skaidrā naudā, kā arī ar īsziņas vai mobilās aplikācijas starpniecību. Arī šogad, tāpat kā citus gadus, autostāvvietas Jūrmalas pilsētas teritorijā vietās, kur atļauta autotransporta novietošana, ir bez maksas, izņemot privātās autostāvvietas.

Leite uzsvēra, ka lielākais ieguvums no jaunās kārtības būs Jūrmalas iedzīvotājiem, jo jūrmalniekiem daudzos gadījumos vairs nebūs nepieciešams doties uz Jūrmalas pilsētas domes Apmeklētāju apkalpošanas centru vai CSDD, lai iesniegtu dokumentus vai saņemtu iebraukšanas caurlaidi. Tām personām, kurām pēc stāvokļa uz 2017.gada 1 martu būs deklarēta dzīvesvietas adrese vai piederēs nekustamais īpašums Jūrmalā, elektroniskās caurlaides uz īpašumā, valdījumā vai turējumā esošajiem CSDD reģistrētajiem transportlīdzekļiem tiks piešķirtas (reģistrētas informācijas sistēmā) automātiski bez papildu maksas. Tāda pati kārtība attiecas arī uz juridiskajām personām, kurām Jūrmalā ir reģistrēta juridiskā adrese, - caurlaides uz īpašumā vai turējumā esošajiem CSDD reģistrētajiem transportlīdzekļiem tiks reģistrētas automātiski. Jaunajos noteikumos ir saglabātas visas tās personu kategorijas, kurām ir tiesības uz nodevas atvieglojumiem.

Viņa informēja, ka katra iegādātā caurlaide tiks reģistrēta datubāzē, kas būs Jūrmalas Pašvaldības policijas rīcībā. Caurlaižu kontrole tiks nodrošināta no 1.aprīļa, kad stāsies spēkā iebraukšanas maksa Jūrmalas pilsētā. Saistošie noteikumi par iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalā bez caurlaides paredz piemērot administratīvo sodu 50 eiro apmērā.

Noteikumi paredz, ka mēneša caurlaidi, perioda caurlaidi, terminēto caurlaidi un pastāvīgo caurlaidi turpmāk varēs saņemt un reģistrēt elektroniski. Savukārt vienreizējās iebraukšanas caurlaides vēl aizvien varēs iegādāties automātā pie iebraukšanas Jūrmalas pilsētā.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā personas var iebraukt ar autotransporta līdzekļiem un motocikliem Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā, kā arī kārtību, kādā maksājama pašvaldības nodeva par iebraukšanu pilsētā, nodevas apmēru, atvieglojumus un atbrīvojumus no nodevas. Tāpat tie nosaka kārtību, kādā izsniedz un anulē speciālāscaurlaides.

Noteikumu mērķis ir ierobežot tranzīta satiksmi caur Jūrmalas pilsētas teritoriju un veicināt videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu

Jaunie noteikumi nosaka, ka iebraukšanai Jūrmalā caurlaide tāpat kā līdz šim nepieciešama laika periodā no 1.aprīļa līdz 30.septembrim.

Pašvaldība prognozē, ka, pateicoties jaunajiem noteikumiem, 2017.gadā ieņēmumi palielināsies par aptuveni 200 000 eiro.

Noteikumos paredzēts atbrīvojums no nodevas samaksas juridisko personu, kuras reģistrētas Jūrmalas pilsētā, īpašumā esošajiem transportlīdzekļiem, kam ir pozitīva ietekme uz komercdarbības vidi.

Dome norāda, ka noteikumi neparedz iespēju iegādāties caurlaidi ar norādi "uzrādītājam", kas var negatīvi ietekmēt citās administratīvajās teritorijās reģistrētos komersantus, kas piegādā preces vai sniedz pakalpojumus Jūrmalā. Līdz ar to katram transportlīdzeklim būs nepieciešams iegādāties caurlaidi. Lai mazinātu izmaiņu negatīvu ietekmi, noteikumos ir paredzēta iespēja divas reizes nodevas periodā pārreģistrēt perioda caurlaidi uz citu transportlīdzekli bez atkārtotas nodevas samaksas.

Jaunās sistēmas kontrolei, pašvaldība 16.janvārī bija izsludinājusi iepirkuma konkursu par Jūrmalas pilsētas pašvaldības automatizētā transporta iebraukšanas kontroles sistēmu. Pieteikumu iesniegšanas termiņš noteikts 13.februāris, tomēr jau pašreiz par izsludināto iepirkumu saņemtas divas sūdzības no SIA "Rīgas karte" un SIA "WD Systems", liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Papildus informācija šeit >>>

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Novajavolna 22.februāris 2017 17:04
3 0 Atbildēt

Nu un kas te nav skaidrs, viss ir bumbā s! Nevarēs nopirkt auto ar JURMAĻINAS caurlaidi

hmm... 22.februāris 2017 17:17
2 0 Atbildēt

"tiem, kam pieder nekustamais īpašums, tiks piešķirtas (reģistrētas informācijas sistēmā) automātiski bez papildu maksas."

Vai tas nozīmē, ka nebūs jāmaksā par caurlaidi?? Kurā brīdī būs jāmaksā par caurlaidi?

Redaktors 22.februāris 2017 18:00
2 0 Atbildēt

Jā, no močiem arī grib iekasēt naudu, tātad kameras būs arī no aizmugures.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti