Pieaug apdrošināšanas atlīdzību izmaksas

 
Latvijas Apdrošinātāju asociācija | 16.maijs 2017 15:39

2017. gada pirmā ceturkšņa apdrošināšanas tirgus dati liecina, ka ir pieaugušas apdrošināšanas atlīdzību izmaksas. Visstraujākais izmaksu pieaugums (no pieprasītākajiem apdrošināšanas veidiem) ir bijis dzīvības apdrošināšanas sektorā, kur izmaksu pieaugums, salīdzinot ar 2016. gada 1. ceturksni, veido 33,9 %.

Šī gada pirmajā ceturksnī apdrošināšanas nozarē kopumā parakstīto prēmiju apjoms sastādījis 110,4 milj. eiro, kas ir par 8,1% vairāk nekā šajā laika posmā 2016. gadā. Klientiem atlīdzībās kopumā izmaksāti 70,9 miljoni eiro, kas ir par 16,1 % vairāk nekā 2016.gadā.

“Parakstīto prēmiju apjoms ir lielāks nekā tika sagaidīts, kas apliecina, ka apdrošināšanas tirgus ir stabils un pierāda, ka Latvijas ekonomiskā situācija attīstās pozitīvi. Tiesa, turpinās pēdējo gadu tendence, ka klientiem izmaksāto atlīdzību apjoms joprojām turpina augt straujāk nekā parakstīto prēmiju apjoms, kas, diemžēl, agrāk vai vēlāk var novest pie cenu kāpuma atsevišķos apdrošināšanas veidos” skaidro J.Abāšins.

Lielāko nozares tirgus daļu šobrīd veido veselības apdrošināšana – tās īpatsvars tirgū sastāda 27,9%. Šajā apdrošināšanas veidā parakstīto prēmiju apjoms gada pirmajā ceturksnī sasniedzis 30,7 milj. eiro (+6,5%), bet atlīdzībās izmaksāti 14,9 milj. eiro (+11%). “Tas liecina, ka pieprasījums pēc šī pakalpojuma vēl aizvien ir stabils par spīti valsts solījumiem uzlabot veselības aprūpes finansēšanas modeli valstī,” uzsver J.Abāšins.

Dzīvības apdrošināšanā parakstīto prēmiju apjoms gada pirmajā ceturksnī sasniedzis 21,1 milj. eiro, kas ir par 11,5% vairāk tādā pašā laika posmā nekā pērn, bet atlīdzībās klienti saņēmuši 17,9 milj. eiro – par gandrīz 34% vairāk nekā pērn.

Jaunākie auto apdrošināšanas dati rāda, ka par 11,6% pieaudzis KASKO un par 5,3% – OCTA apdrošināšanā parakstīto prēmiju apjoms. “Tas nez vai ir saistāms ar, piemēram, transportlīdzekļu skaita vai klientu skaita pieaugumu. Skaitļi liecina, ka šajos apdrošināšanas veidos šobrīd varētu kāpt polišu cenas, kā jau tas tika prognozēts iepriekš. Savu lomu nospēlējusi inflācija, kas ietekmē arī auto apdrošināšanas nozari, jo pastāvīgi pieaug auto servisu remontdarbu izmaksas. Tāpat nozīmīgu lomu spēlē inflācija medicīnas nozarē, tādejādi izdarot spiedienu uz veselības apdrošināšanas polišu cenām.”

Gada pirmā ceturkšņa dati rāda, ka OCTA apdrošināšanā klientiem izmaksāto atlīdzību apjoms joprojām aug straujāk nekā parakstīto prēmiju apjoms. Atlīdzībās klienti saņēmuši 12,8 milj. eiro, kas ir par 11,9% vairāk nekā attiecīgā laika posmā pērn.

Kā arvien nozīmīgāka tirgus daļa iezīmējas vispārējās civiltiesiskās apdrošināšanas segments. Šeit parakstīto prēmiju apjoms sasniedzis 3,5 milj. eiro (+5,4%), savukārt klientiem atlīdzībās izmaksāti 0,7 milj. (+51%). Izmaksāto atlīdzību straujais pieaugums pierāda šī produkta nozīmīgumu – iedzīvotāji apzinās savas tiesības pieprasīt atlīdzināt viņiem radītos zaudējumus, ko tiem nodarījušas citas personas savas profesionālās darbības vai ikdienas likstu dēļ.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 2

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 6

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 

Brāļi Lielbārži izcīna pirmo uzvaru Pasaules čempionātā Portugālē

20. un 21. aprīlī Portugālē, Alqueidão, “Torres Novas” trasē aizvadīts Pasaules čempionāta pirmais posms blakusvāģu motokrosā, kur savu pirmo uzvaru šajā seriālā izcīnīja Daniels Lielbārdis un Bruno Lielbārdis. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti