Ministru kabinets akceptē vienotas alternatīvo degvielu uzpildes iekārtu prasības 4

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Satiksmes Ministrija | 6.februāris 2018 15:31

Valdības sēdē, 6.februārī, Ministru kabinets atbalstīja noteikumu projektu, kas paredz noteikt vienotas prasības elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes un ūdeņraža uzpildes iekārtām.

Ņemot vērā, ka Latvijā alternatīvo degvielu politika ir tikai pašā attīstības sākumposmā, tāpēc vienotu prasību noteikšana šādu transportlīdzekļu uzpildes un uzlādes stacijām ir īpaši svarīga.

Autotransports veido 91,3% no kopējā transporta SEG (siltumnīcefekta gāzes) emisiju apjoma, bet 23,9% – no kopējā SEG emisiju apjoma. Attiecībā uz transporta nozares radīto gaisa piesārņojumu, nozīmīgas ir nozares radītās slāpekļa oksīda emisijas. NOx emisiju galvenais avots Latvijā ir transports (49%), it īpaši autotransports, kas rada 35% no kopējām emisijām. Tāpat jāpiemin, ka 92% no autoparka sastāda ar fosilajām degvielām (benzīns un dīzeļdegviela) un 7% ar sašķidrināto naftas gāzi darbināmi transportlīdzekļi, kas ir galvenais SEG emisiju avots. Ir jāapzinās, ka, paplašinot alternatīvo degvielu pielietojumu transportā, varētu parādīties pozitīvā ietekme šādam pasākumam uz Latvijai saistošo mērķu izpildi par SEG emisiju samazināšanu turpmākajos gados.

Eiropas Komisija (EK) ir uzsvērusi alternatīvo degvielu būtisko lomu transporta emisiju samazināšanas kontekstā. Latvijā ir jāveicina šī sektora attīstība, ņemot vērā, ka pieņemto pasākumu pozitīvie rezultāti nebūs sagaidāmi īstermiņā, bet noteiktie ne-ETS (ne emisiju tirdzniecības sistēmas) SEG samazinājuma mērķi Latvijai jāizpilda jau no 2020.gada.

Noteikumi paredz pārņemt direktīvā par alternatīvo degvielu infrastruktūras ieviešanu noteikto principu, ka cenas, ko nosaka publiski pieejamo uzlādes punktu operatori, ir saprātīgas, viegli un skaidri salīdzināmas, pārredzamas un nediskriminējošas. Vienlaikus, lai nodrošinātu veselīgu konkurenci uzlādes pakalpojuma operatoriem jāļauj pašiem veidot savu cenu politiku, t.sk. piemērojot atlaides, bonusu sistēmas, klientu kartes utml. Ņemot vērā elektrotransportlīdzekļu lādēšanas specifiku, t.i. tos var uzlādēt arī mājas apstākļos uzlādes punktu operatori nebūs ieinteresēti uzlādes pakalpojumam piemērot neadekvāti lielu cenu.

Nosakot vienotas prasības elektroenerģijas, saspiestās dabasgāzes, sašķidrinātās dabasgāzes un ūdeņraža kā degvielas veida infrastruktūrai, tāpat arī uzpildes un uzlādes stacijām, tiktu kontrolēta šīs nozares attīstība.

EK uzskata, ka alternatīvo degvielu veicināšana ir viens no galvenajiem pasākumiem transporta sektora negatīvās ietekmes uz vidi mazināšanai. Vienotas prasības alternatīvo degvielu uzpildes un uzlādes stacijām veicinās iedzīvotāju uzticēšanos alternatīvajām degvielām. Noteikumu projekts ir pamats tālākai alternatīvo degvielu attīstībai, kas ļaus iedzīvotājiem izvēlēties dažādu degvielu transportlīdzekļus. Līdz ar to noteikumu projekts neierobežo privātpersonas pamattiesības, jo tas nav nekādā veidā saistīts ar personu pamattiesību principiem.

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 6.februāris 2018 18:40
2 0 Atbildēt

Citiem vārdiem sakot - apceptēja neko.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: VW T-Cross ar lielisku gaismas tehniku (+VIDEO) 7

Mazās klases krosovers Volkswagen T-Cross kopš nonākšanas tirgū 2019. gadā Baltijas valstīs pārdots vairāk nekā 5,5 tūkst. eksemplāros. Lasīt vairāk

 

Līdz 2026.gadam Rīgā plāno pārbūvēt satiksmes pārvadu pār Kārļa Ulmaņa gatvi Bauskas ielā

Līdz 2026.gadam Rīgā plānots pārbūvēt satiksmes pārvadu pār Kārļa Ulmaņa gatvi Bauskas ielā, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē. Lasīt vairāk

 

Mercedes EQS modernizēts; cenas nemainās, sniedzamība vairāk par 800 km (+ FOTO) 5

Mercedes-Benz modernizējis elektriskās piedziņas sedanu EQS, piestrādājis pie izskata un uzlabojis sniedzamību, taču cenu atstājis to pašu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti