Latvija tuvākajos gados plāno iegādāties sešus helikopterus 13

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 31.jūlijs 2018 10:15

Aizsardzības ministrija (AM) un Valsts robežsardze (VRS) tuvākajos gados plāno iegādāties sešus helikopterus, ar kuriem būs iespējams arī dzēst ugunsgrēkus, noskaidroja aģentūra LETA

AM skaidroja, ka mēneša laikā tiks pieņemts lēmums par četru helikopteru iepirkumu. Pēc lēmuma pieņemšanas ministrija atklāšot pirkuma summu.

Plānots, ka līgumu par piegādēm noslēgs jau šogad, bet pirmā piegāde paredzēta 2021.gadā.

Jaunajiem helikopteriem būs meklēšanas un glābšanas, medicīniskās evakuācijas, kā arī ugunsgrēka dzēšanas funkcijas, norādīja ministrijā.

Pašlaik Gaisa spēkos ir četri lietoti "Mi-17" helikopteri un divi "Mi-2" helikopteri. Tāpat aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2012.gada nogalē noslēdzās iepirkums par 1990.gadā ražota helikoptera "Mi-17" kapitālo remontu. Toreiz remonta līguma summa bija 1 210 000 eiro.

Savukārt Valsts robežsardzē aģentūra LETA noskaidroja, ka 2017.gada decembrī noslēgtā līguma ar kompāniju "Leonardo S.p.a." realizācijas rezultātā VRS nodrošinās helikopteru parka atjaunošanu, aizstājot divus "Agusta Bell 206B" helikopterus, kuri ražoti 1974. un 1980.gadā, ar diviem viendzinēja vieglās klases helikopteriem.

Atbilstoši līgumam paredzēts apmācīt helikoptera pilotus, aviācijas inženiertehnisko personālu un 2019.gadā piegādāt divus jaunus helikopterus "AW 119 Kx", kas kopumā izmaksās 12 482 718 eiro ar pievienotās vērtības nodokli, norādīja VRS.

Jaunie robežsardzes helikopteri būs sertificēti lidojumiem jebkurā diennakts laikā. Paredzētais aprīkojums ļaus izmantot helikopterus meklēšanas, glābšanas, personāla transportēšanas un ugunsdzēsības operācijās, proti, tie spēs nodrošināt ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu izlūkošanu no gaisa, ka arī nelielu ugunsgrēka platību dzēšanu, izmantojot VRS rīcībā jau esošo aprīkojumu. Ar šiem lidaparātiem varēs veikt arī cietušo personu evakuāciju.

Jau ziņots, ka Valdgales pagastā purva un meža ugunsgrēka dzēšanā tiek izmantoti pašlaik NBS rīcībā esošie helikopteri. Tāpat izmantots Lietuvas bruņoto spēku helikopters un Baltkrievijas helikopters.

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 31.jūlijs 2018 20:44
31 0 Atbildēt

Tos krievu lūžņus, kuri izstrādāti 60tajos gados, neviena valsts sen jau nepērk. Esi iesprūdis kaut kur pagātnē. Pat Pakistāna ( krievu draugs) nopirka 4 helihopterus no Krieviem ( 2015.gada pasūtījums), bet tagad noslēdza jaunu līgumu ar Turkiem, par 30 helihopteru iegādi no turcijas, jo pat turki māk būvēt labākus.

tribune.com.pk/story/1722530...opters-turkey/

thediplomat.com/2018/04/pakis...s-from-russia/

viencexperc 31.jūlijs 2018 13:37
20 0 Atbildēt

Sen bija laiks nomainīt. Neesam jau Krievija, kura ar lūžniem lido.

usaexperc 31.jūlijs 2018 14:15
12 39 Atbildēt

Nekas labāks, uzticamāks un drošāks par Mi sēriju vēl nav izgudrots. Mūsu lohiem, protams, vajag grābekļus. Gluži kā turbo Foresterus uz 70 braucošu kolonnu pavadīšanai vai poligona ceļa bloķēšanai.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti