Valdība diskutēs par ieceri no nākamā gada atvērt autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgu

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 24.augusts 2020 19:15

Valdības sēdē 25.augustā paredzēta detalizētāka diskusija par ieceri no nākamā gada atvērt autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgu, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pavēstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Politiķis norādīja, ka tad arī būs iespēja detalizēt ieskicēt ieceri un atbildēt uz jautājumiem. Ministrs skaidroja, ka Somijā un Igaunijā jau ir brīva konkurence šajā jomā.

Atbildot uz jautājumu, vai pie jaunās sistēmas varētu kavēties uzturēšanas darbu veikšana, Linkaits norādīja, ka apzinās riskus, kādi var rasties, tirgu atverot. Gadījumā, ja uzturēšanai nepieteiksies pretendenti, darbu turpinās VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", skaidroja ministrs. Reizē pārrunās ar nozari un, paļaujoties uz auditorkompānijas "KPMG" pētījumu, secināms, ka interese no uzņēmumiem par ceļu tīklu uzturēšanu būs, pauda Linkaits.

Viņš akcentēja, ka ir svarīgi nodrošināt konkurējošu vidi, lai nevienam nav pasniegtas kādas priekšrocības.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien norādīja, ka rīt valdībā gaidāmas diskusijas par autoceļu uzturēšanas risinājumu. Pēc viņa teiktā, valdība uzklausīs SM risinājumu un diskusiju laikā varēs secināt, vai piedāvājumā ir kas maināms. "Šis ir viens no jautājumiem, kurā ieklausīšos nozares teiktajā, viņu argumentos," piebilda premjers.

Kā ziņots, SM rosina no 2021.gada atvērt autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgu, pretendentus valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu veikšanai izvēloties atklātā konkursā, liecina Ministru kabineta (MK) sēdes darba kārtība otrdien.

SM konceptuālajā ziņojumā "Par valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgus atvēršanu no 2021.gada" norāda, ka pašreiz valsts autoceļu uzturēšanu veic VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) atbilstoši deleģēšanas līgumam, kas būs spēkā līdz šā gada 31.decembrim, un paredz, ka no 2014.gada 1.janvāra SM deleģē LAU veikt tās kompetencē esošo valsts pārvaldes uzdevumu - valsts autoceļu kompleksās ikdienas uzturēšanas darbu plānošanu un veikšanu visā Latvijā.

"Ilgtermiņā apstākļos bez konkurences valstij netiek nodrošināta pārliecība, ka tā saņem valsts autoceļu uzturēšanas pakalpojumus visefektīvākajā veidā. Galvenais tirgus atvēršanas risinājuma ieguvums ir iespējamība, ka publiskā iepirkuma rezultātā pakalpojumu sniegšana tiktu veikta lētāk, nekā to šobrīd dara LAU," norāda ministrija.

Valsts autoceļu uzturēšanas pakalpojumu publiskajam iepirkumam finansējuma robeža būtu vienāda ar vidēja termiņa budžetā paredzēto autoceļu ikdienas uzturēšanai pieejamo finansējumu jeb 61 miljonu eiro, tādā veidā nodrošinot, ka valsts autoceļu uzturēšanai nepieciešamais finansējums nepieaugs.

SM skaidro, ka, veicot tirgus atvēršanu valsts autoceļu uzturēšanas pakalpojumu sniedzējiem valsts autoceļu uzturēšanas pakalpojumi tiktu iepirkti brīvas konkurences apstākļos un LAU varētu piedalīties iepirkuma procedūrā līdztekus citiem tirgus dalībniekiem.

Potenciālos valsts autoceļu uzturēšanā ietaupītos līdzekļus varētu novirzīt papildus autoceļu uzturēšanas darbu veikšanai vai autoceļu remontdarbiem.

Lai būtu iespējama valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgus atvēršana no 2021.gada vidus, publisko iepirkumu plānots veikt laika posmā no 2020.gada 1.oktobra līdz 2021.gada 31.martam. Valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas publiskā iepirkuma rezultātā noslēdzamā līguma termiņš paredzēts četri gadi un deviņi mēneši - no 2021.gada 1.oktobra līdz 2026.gada 30.jūnijam. Iepirkumu paredzēts organizēt pēc teritoriālā principa.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 8

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti