Realitāte Latvijas ceļmalās: vairāk nekā 1500 atkritumu vienību 80 kilometros 10

 

Foto: Publicitātes attēls

Deep White | 25.augusts 2020 16:56

Svētdien, 23. augustā, ar simbolisku skrējienu Baltijas ceļa posmā no Rīgas līdz Melturiem Amatas novadā, pa ceļam vācot autoceļu malās nomestos atkritumus, pieteikta kustība TRASHMOB, kas aicina apvienot aktīvu dzīvesveidu ar dabā pamesto atkritumu savākšanu.

Tās iniciators un idejas autors Tālis Banga 10 stundās pieveicis 80 kilometru, pa ceļam savācot vairāk nekā 1500 dažādu atkritumu vienību: plastmasas pudeles un glāzes, kartona kafijas krūzes un dzērienu iepakojumus, cigarešu paciņas, ēdienu iepakojumus, alumīnija skārdenes, stikla pudeles, plastmasas maisiņus, kā arī baterijas, šķiltavas, pirkumu čekus, plastmasas kanniņas, auto detaļas un kartona kastes.

Visvairāk ceļmalās salasītas plastmasas pudeles un glāzes (410 vienības), cigarešu paciņas (270 vienības), alumīnija skārdenes (245 vienības), kartona kafijas krūzes (235 vienības) un plastmasas maisiņi (210 vienības). Šobrīd visi savāktie atkritumi ir sašķiroti un nogādāti tiem paredzētajās vietās – atkritumu konteineros vai nodoti otrreizējai pārstrādei.

“Svētdienas skrējienā savāktais atkritumu daudzums ir labs atgādinājums mums visiem – lai cik daudz līdzekļu ik gadu tērētu organizētai atkritumu vākšanai, vēl joprojām atrodas gana daudz cilvēku, kuri savas tukšās pudeles un papīrus nomet, kur pagadās, nerūpējoties ne par ekonomiskajiem, ne vides apsvērumiem. Tikai no mums katra un visiem kopā atkarīgs, cik drīz Latvija būs patiešām tīra valsts,” pauž iniciatīvas idejas autors Tālis Banga.

Visvairāk atkritumu salasīts Pierīgā, kā arī degvielas uzpildes staciju un dažādu ēstuvju tuvumā, tāpēc Tālis aicina atbildīgās institūcijas, kā arī tirgotājus un ražotājus uzņemties līdzatbildību par tīras vides uzturēšanu un ilgtspējas nodrošināšanu: “TRASHMOB ideja radusies, lai mudinātu katru iedzīvotāju, kurš ikdienā skrien, nūjo, soļo, skrituļo, dodas pastaigās, sēņo, laivo vai citādi pavada laiku dabā, apvienot šīs aktivitātes ar atkritumu vākšanu, piešķirot savai atpūtai pievienoto vērtību. Taču ir skaidrs, ka uz to visu jāskatās arī no otras puses – cik attīstīta ir infrastruktūra, cik daudz atkritumu konteineru izvietots, kādos iepakojumos tiek pārdotas un ražotas preces.”

Ņemot vērā, ka vides piesārņojums ir visas Latvijas problēma un atkritumi mētājas ne vien ceļmalās, bet arī pludmalēs, dabas parkos un mežos, kustības TRASHMOB tālākajos plānos ietilpst apzināt arī šīs teritorijas un veicināt to sakopšanu un labiekārtošanu. “Kustības TRASHMOB mērķis ir ar reāliem darbiem parādīt, ka kopīgiem spēkiem varam Latviju padarīt tīrāku. Ticu, ka tā nav utopija, bet gan reāli sasniedzams rezultāts. Jau tagad ikvienam, ieviešot savā ikdienā pavisam nelielas pārmaiņas – kaut paceļot vienu nomestu pudeli vai skārdeni, – varam veicināt vides tīrību un ilgtspēju. Tāpat plānojam realizēt vairākas kampaņas, kuru ietvaros, iesaistot un izglītojot sabiedrību un atbildīgās institūcijas, kā arī uzlabojot infrastruktūru, darīsim visu, lai mazinātu vides piesārņojumu,” norāda Tālis Banga.

Kustība TRASHMOB aicina ikvienu, kurš piekopj aktīvu dzīvesveidu  vai vienkārši ikdienā pavada laiku dabā, apvienot to ar atkritumu vākšanu, tādējādi piešķirot papildu pievienoto vērtību savām aktivitātēm, uzturot apkārtējo vidi tīru un sakoptu, rūpējoties par vides ilgtspēju un nodrošinot zaļu Latviju nākamajām paaudzēm.

 

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
ZZZZ 26.augusts 2020 10:53
4 0 Atbildēt

Paskatoties no malas, mūsu kaimiņu braļuku pagalmu atkritumu savākšanas punktu uzbūvi.Tur viss ir pazemē konteinerā, standartizēts. Virspusē līdzens, tīrs un nelieli metāliski vāciņi kur bezmaksas samest šķirotos atkritumus. Bet nešķirotie lūkā kur ir par maksu. Tāda sakārtotība, ka uzliec saulessargu un galdiņu var taisīt pikniku

Kanibaals 26.augusts 2020 11:08
3 0 Atbildēt

Kādu vēl homeopātiju pamacīties? Nekādi tas plāksteris nestrādā saišu vietā, tās ir vien kārtējās viltus Dr. Levina magnētiskās saites. Olimpimpiešiem nosponsorē teipus un visi kā aitas skrien pakaļ. Vēl pat krāsu var izvēlēties, lai atkritumu urnā labāk izskatās

Kanibaals 26.augusts 2020 20:18
2 0 Atbildēt

Zinātniski nav pierādīta efektivitāte. Ja ir traumas ir jāatpūšas nevis jāteipo, pats jau minēji ar ko tas beidzas. Stringus ar labāk sportojot nevilkt, bet gan apenes.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti