Valdība atbalsta valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgu atvēršanu 1

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 25.augusts 2020 16:00

No 2021. gada valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgus tiks atvērts brīvai konkurencei. To paredz Satiksmes ministrijas sagatavotais un šodien Ministru kabinetā apstiprinātais konceptuālais ziņojums.

Turpmāk valsts autoceļu uzturēšanas pakalpojumu sniedzēji tiks izvēlēti atklātā konkursā, nodrošinot efektīvāku valsts budžeta līdzekļu izlietojumu. Ņemot vērā gan līdzīgu praksi pašvaldību ceļu apsaimniekošanā, gan citās valstīs, publiskā iepirkuma rezultātā valsts nākotnē iegūtu labāku cenu par autoceļu ikdienas uzturēšanas pakalpojumiem.

"Valsts kā pasūtītājs ir ieinteresēta iegūt kvalitatīvu pakalpojumu par iespējami zemāku cenu, un to varam panākt, veicinot konkurenci un spēcīgu privāto piedāvājumu. Vienlaikus šī ir iespēja mazināt sezonalitātes ietekmi uz cenām ceļu nozarē kopumā, kas turpmāk varētu mazināt arī izmaksas ceļu būvniecībā," uzsver satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Publiskā iepirkuma rezultātā valsts autoceļu uzturēšanas pakalpojumi tiks iepirkti brīvas konkurences apstākļos, nepalielinot uzturēšanai nepieciešamo finansējumu. Savukārt ietaupītos līdzekļus būs iespējams izlietot papildu autoceļu uzturēšanas darbiem vai autoceļu remontiem.

Konceptuālais ziņojums paredz, ka atklāto konkursu rīkos un līgumus par valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbiem slēgs valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi". Valsts autoceļu tīklu iepirkumā plānots sadalīt vismaz 16 daļās jeb lotēs, lai uz to apkalpošanu varētu pretendēt iespējami daudzi komersanti.

"Iepirkumā varēs piedalīties arī līdzšinējais ceļu uzturētājs – VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs", kuram dalība atklātā konkursā liks izvērtēt arī savas darbības efektivitāti. Valsts kā uzņēmuma īpašnieks iegūs arī šai ziņā," skaidro satiksmes ministrs.

Pašlaik spēkā esošais Satiksmes ministrijas un "Latvijas Autoceļu uzturētāja" deleģēšanas līgums par valsts autoceļu ikdienas uzturēšanu beidzas šā gada beigās, bet jaunie uzturēšanas līgumi varētu stāties spēkā pirms nākamās ziemas sezonas – 2021. gada rudenī. Līdz tam valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbus, noslēdzot jaunu līgumu, turpinātu veikt LAU, lai nodrošinātu pakalpojuma nepārtrauktību un valsts autoceļu uzturēšanu atbilstošā kārtībā.

Konceptuālais ziņojums paredz, ka līdz šā gada 1.oktobrim ir jāizstrādā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli, pārskatot valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas prasības.

Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 000 kilometru, no tiem 9129 kilometri autoceļu ir ar melno segumu un 10 989 kilometri ir grants autoceļu. Ikdienas uzturēšanas darbi tiek veikti uz vairāk nekā 900 tiltiem.

Nepieciešamība izvērtēt iespēju no 2021. gada atvērt valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgu citiem pakalpojumu sniedzējiem, nosakot autoceļu uzturēšanas standartu vasaras un ziemas sezonai, ir iekļauta Valdības rīcības plānā.

 
Visi komentāri
 
Rexx 26.augusts 2020 12:38
0 0 Atbildēt

Tas faktiski nozīmē LAU likvidāciju/ paklusām nodošanu privatizācijai. Un tas nozīmē arī to, kā esošā struktūra (LAU), pateicoties valstī pastāvošajai likumdošanai( konkrēti- darba devēju- darba ņēmēju attiecību regulējums, ), strādā neefektīvi un dārgi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti