"Melnais septembris" - sadursmē ar alni gājis bojā cilvēks; nodarīti zaudējumi 90 000 eiro apmērā 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Balta | 25.septembris 2020 12:19

Šogad septembris kļuvis par īstu „melno” mēnesi uz Latvijas ceļiem: sadursmēs ar meža dzīvniekiem cietušas ne tikai vieglās, bet arī kravas automašīnas un autobusi, un tikai pirms dažām dienām valsti pāršalca traģiska vēsts – automašīnas sadursmē ar alni bojā gājis cilvēks.

Mēnesis vēl nav noslēdzies, bet apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) jau saņēmusi 70 atlīdzību pieteikumus par sadursmēm ar meža zvēriem par kopējo summu 158 000 eiro. Nepilnos deviņos mēnešos BALTA KASKO atlīdzībās par sadursmēm ar meža zvēriem izmaksājusi teju 1,5 miljonus eiro.

Sadursmes ar meža zvēriem kļūst arvien smagākas

Vairāku gadu statistika liecina, ka visbiežāk sadursmes ar meža dzīvniekiem notiek maijā un gada beigās jeb pēdējā ceturksnī, kad tumsa autovadītājiem liedz laikus pamanīt šķēršļus. Tomēr šī gada septembris izceļas ar sevišķi smagām sadursmēm. Katrā no 70 līdz šim pieteiktajiem negadījumiem nodarītie zaudējumi mērāmi vidēji teju 2500 eiro apmērā. Salīdzinājumam – pagājušā gada septembrī visā mēnesī kopā BALTA reģistrēja 100 ceļu satiksmes negadījumus ar meža dzīvniekiem par kopējo summu 157 000 eiro (vidēji 1571 eiro par gadījumu).

“Mazāk negadījumu, lielākas izmaksas – tas liecina, ka negadījumi šogad ir smagāki nekā pērn. Nepilnos deviņos mēnešos BALTA atlīdzībās par sadursmēs ar meža zvēriem radītiem zaudējumiem izmaksājusi jau gandrīz pusotru miljonu eiro, un diemžēl viss liecina, ka šis cipars tikai augs, jo gada tumšā sezona vēl tikai sākas,” norāda Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Kopā šogad nepilnu deviņu mēnešu laikā BALTA reģistrētas jau 876 auto sadursmes ar dzīvniekiem, kas gan ir mazāk nekā līdzīgā periodā pērn (916), toties palielinājusies vidējā par negadījumu izmaksātā atlīdzības summa, šogad sasniedzot 1674 eiro pagājušā gada 1641 eiro vietā.

Alnis – bīstams pat kravas automašīnai

Septembrī BALTA gandrīz 90 000 eiro izmaksājusi atlīdzībās par divām sadursmēm ar alni. Vienā no tām bojāts autobuss – izsisti stikli un pilnībā sadragāta mašīnas priekšpuse, otrā cietusi kravas automašīna, kam triecienā bojāta kabīne un piekabe.

Visbiežāk – gandrīz divās trešdaļās gadījumu – auto saskrienas ar stirnām, retāk ar tādiem lieliem dzīvniekiem kā aļņi un brieži. Taču sadursme ar alni ir īpaši bīstama, jo šis iespaidīgo izmēru dzīvnieks ir lēnīgs un visai neprognozējams. Alnis var iziet uz ceļa un apjukt, nespējot izlemt, iet uz priekšu vai atpakaļ. Savukārt stirnas un mežacūkas var strauji izskriet uz ceļa; būtiski ņemt vērā, ka tām noteikti var sekot vēl citas. Turklāt arī stirna, kas sver 20 kg, automašīnai braucot ar ātrumu 100 km/h, ielido logā ar vienas tonnas spēku. 

Tuvojoties ziemai, meža dzīvnieki gatavojas aukstajai sezonai, uzņemot pēc iespējas vairāk barības, kas mudina tos pamest ierastās meža takas un doties ražas lauku meklējumos. Savukārt vadītājiem pārredzēt ceļu un laikus pamanīt briesmas, dzīvniekam izskrienot no meža, traucē krēsla un tumsa. Tiesa, kā liecina Valsts policijas informācija, nesenā autovadītājas letālā sadursme ar alni notika diennakts gaišajā laikā – ap pusdesmitiem no rīta. BALTA aicina autovadītājus būt ļoti uzmanīgiem jebkurā diennakts laikā, sevišķi mežainos apvidos, kur pastāv lielāks risks uzbraukt dzīvniekiem.

Ne visi gadījumi tiek iekļauti statistikā

Kā norāda Kristaps Liecinieks, apdrošināšanas sabiedrības rīcībā esošie dati liecina: situācija ar ceļu satiksmes negadījumiem, kuru iemesls ir sadursme ar meža zvēru, ir daudz nopietnāka, nekā ziņo oficiālā statistika.

“Apdrošinātāju redzeslokā nonāk ievērojami vairāk atlīdzības pieteikumu par sadursmēm ar meža zvēriem, nekā tas norādīts oficiālajā statistikā. Pērn BALTA tika reģistrēti 1310 negadījumi, kamēr pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datiem uz valsts ceļiem notikuši tikai 509 negadījumi, kuros transportlīdzeklis sadūries ar dzīvnieku. Turklāt mēs lūkojamies tikai uz saviem, ne visa apdrošināšanas tirgus datiem. Tas liek secināt, ka autovadītāji, kuriem nav KASKO apdrošināšanas, par šādiem negadījumiem bieži vien neziņo Valsts policijai. Visticamāk, realitātē sadursmju skaits ir ievērojami lielāks,” stāsta Kristaps Liecinieks.

Aicina pasargāt ne tikai auto, bet arī pasažierus

CSDD ceļu satiksmes negadījumu statistika liecina, ka katrā negadījumā ar cietušajiem, ko izraisa sadursme ar meža zvēriem, pērn traumas guvuši vidēji 1,3 cilvēki – tas nozīmē, ka savainots tiek ne tikai autovadītājs, bet arī pasažieris. Turklāt vairums sadursmju ar dzīvniekiem notikuši uz valsts galvenajiem autoceļiem, kur arī notikušas smagākās sadursmes, tātad tas nebūt nav raksturīgi tikai nomaļiem meža ceļiem.

Lai gan sadursmes ar dzīvniekiem notiek daudz retāk nekā transportlīdzekļu savstarpējās sadursmes, šādu negadījumu sekas parasti ir ļoti nopietnas. Apdrošināšanas eksperts atgādina, ka, ņemot vērā negadījumu smaguma pieaugošo tendenci, auto īpašniekiem ieteicams parūpēties ne tikai par apdrošināšanu savam spēkratam, bet arī par pasažieru pasargātību šādās situācijās. Piemēram, BALTA KASKO polisē piedāvā apdrošināt arī auto pasažieru nelaimes gadījumu risku, jo diemžēl šādās sadursmēs tieši pasažieri nereti gūst visnopietnākos savainojumus, kas prasa ilgstošu ārstēšanos.

Lai pasargātu gan sevi un līdzbraucējus, gan savu spēkratu, BALTA atgādina:

-       bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās un agrs rīts;

-       braucot apgrūtinātas redzamības apstākļos, jāpārliecinās, vai auto lukturi ir tīri;

-       ceļa posmos, kur izvietotās ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni un kuri ved caur mežu masīvu, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu – tā, lai vajadzības gadījumā varētu droši bremzēt;

-       ieteicams izmantot īpašas svilpes zvēru atbaidīšanai. Tās nodrošina, ka, automašīnai braucot ar ātrumu, kas pārsniedz 50 km/h, svilpes korpusam cauri plūstošais gaiss rada ultraskaņu, kas netraucē cilvēkiem, bet ir sadzirdama zvēriem. Skaņa ir dzīvniekam nepatīkama un mudina to doties no auto pretējā virzienā;

-       riepām jābūt atbilstošām braukšanas apstākļiem – ziemas riepām ar pietiekamu protektora dziļumu;

-       saskaņā ar likumdošanu neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku, vai mājdzīvnieku, par notikušo jāziņo policijai un atstāt notikuma vietu bez policijas atļaujas nedrīkst;

-       svarīgi atcerēties, ka traumēts dzīvnieks pēc sadursmes var uzbrukt, tāpēc vislabāk tam netuvoties. Policija par notikušo informēs attiecīgos dienestus, kas nepieciešamības gadījumā sniegs dzīvniekam palīdzību.

 

 

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 26.septembris 2020 2:19
1 2 Atbildēt

-cerams, ka Ceļa polisija (bez šaubām, kopā/rokurokā ar lielCeļa cssd un visiem Vadošajiem ap-drošinātājiem un no-drošinātājiem) advokadekvāti reaģēs uz šo nekaunīgo tumsas ierašanos un šoruden sāks garāmbraucējiem izdalīt augstākmine(e)tās Svilpes.Lai tie beidzot varēt ritīg' tā droši Maukt.

-iespējams kkur (nu vismaz tais' tumšākajās un spalvainākajās vietās) notiks arīdzan tā saucamie Reidi.Kad poli-darbinieki sastāsies Rindā un jau no plkst 4:pm sāks tā neganti Svilpt.Tāteikt,lai Tauru skaņas šalc pār Tālavas siliem un/lai(vai) visi tie tur Āļņi bailēs drrebooott apčurā sev Ragus.Jā.

-galvenais lai tik kāds nelietis neiedomājas saskaitīt, cik gab par tā saucamo "Āļņunaudu" (kuras ir tikDaudz, kā vēl nekad....) varētu visos caurumos saspraust tā saucamos pozitīvi starojošos lohStabiņus un cik km garumā varētu izrakt 4m dziļos prettanku grāvjus un savilkt gar tiem trekni balti spīdīgas dzelz$bettona lohLīnijas.Tā taču būtu neiedomājama izšķērdība..Vai ne,cien.Lohi?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 

VUGD saņem pirmās no kopumā 58 Scania ugunsdzēsības autocisternām (+ FOTO) 5

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGS) saņēmis pirmos 11 no 58 specializētajiem transportlīdzekļiem – ugunsdzēsības autocisternas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti