Māra Ozoliņa saruna ar Andri Kulbergu par transporta nodokli (+ VIDEO) 28

 
iAuto | 5.oktobris 2020 17:41

Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs skaidro izmaiņas, kas sagaida jaunu un lietotu automobiļu pircējus.

Auto Asociācijas auto nozares iebildumi un priekšlikumi transportlīdzekļu nodokļu izmaiņu plānā 2021. gadam

Auto Asociācija ir izvērtējusi, analizējusi transportlīdzekļu nodokļu piedāvātās izmaiņas no Satiksmes Ministrijas un Finanšu Ministrijas puses veicot detalizētu modelējumu salīdzinot esošo nodokļu sistēmu un plānotās izmaiņas ar 2021. gadu secina sekojošo:

1.    Jebkādas nākotnes izmaiņas nodokļu politikā, atvieglojumos vai izņēmumos ir jāveic saskaņā ar Latvijas nosprausto mērķi un apņemšanos Latvijas Nacionālās enerģētikas un klimata plāna (NEKP) īstenošanā – veikt visas nepieciešamās darbības samazināt CO2 izmešu daudzumu, mazināt ietekmi uz vidi, veicināt autjaunojamu energoresursu izmantošanu, veicināt zaļāka, videi draudzīgāka transporta popularizēšanu ar atbalsta mehānismiem

2.    Izvērtējot izstrādāto piedāvājumu secinam, ka jau iepriekš iesniegtā un auto nozares virzītā plāna Zememisijas Auto Segmenta ieviešana, nodokļu izmaiņās nav ņēmts vērā nozares piedāvājums par Zememisijas Auto Segmenta atbalstu, kā tas ir gan Lietuvā, gan 70% citās Eiropas Valstīs. Asociācijas priekšlikums Latvijas auto parka atjaunošanas un videi draudzīgāka auto transporta īpatsvara palielināšana nav ņemts vērā jaunajās nodokļu izmaiņās.

3.    Autotransporta nodokļu izmaiņas paredz ievērojami lielākus nodokļu ieņēmumums, kur sākotnējais uzstādījums nodokļu izmaiņu uzdevumā bija +12,4mil EUR gadā. Auto Asociācija veicot detalizētu importēto auto Latvijā analīzi, kā arī kopējā auto parka modelējumu, ņemot vērā nodokļu izmaiņas, secina, ka valdības izstrādātais transporta nodokļu izmaiņu plāns palielinās nodokļu slogu auto transportā par 24,4 milj EUR gadā, kas ir dubultā sākotnējā uzstādījumā.

4.    Jaunās nodokļu izmaiņas paredz nopietnus ierobežojumus auto pirmajā reģistrācijā, bet neparedz nekādu stimulāciju vai motivējošu atbalstu veicot alternatīvu pircēju izvēli par labu videi draudzīgam transportam. Šāds valsts budžeta papildināšanas modelis uz autovadītāju rēķina nav pieļaujams, bez atbalsta programmu ieviešanas zememisijas auto transporta iegādei!

5.    Veicot detalizētu nodokļu simulāciju, redzam, ka piedāvātā pāreja CO2 TEN nodokļu tabulā no NEDEC uz WLTP (sākot ar 2021.gada 1.janvāri) parādās +17,1% kāpums, kas nav traktējams, kā budžeta neintrāls un palielina nodokļu slogu jauniem transporta līdzekļiem pret lietotiem, kā arī visa palielinājuma masa gulstās uz videi draudzīgiem, mazo klašu automobīļiem. Šis pārejas piedāvājums ir akceptējams, ja tiek ieveista TEN nodevas atlaišana t/l līdz 115g/km NEDEC vai 140g/km CO2 pēc WLTP datiem. Rezultātā, nodokļu palielinājuma nasta gulsies uz videi draudzīgākajiem transporta līdzekļiem, tiem ievērojami kāpinot TEN nodokļu slogu, kas ir saknē nepareizi

a.    Šēit jauno izmaiņu piemēri:

                                          i.    Toyota Aygo 2020 gads 1.0l benzīns

1.    Pēc NEDEC 95g/km šodien = 12 EUR

2.    Pēc WLTP 118g/km no 2021.gada= 66 EUR

3.    Starpība = +54 EUR (+450%)

                                         ii.    Nissan Quashqai 2020 gads 1.5D dīzelis

1.    Pēc NEDEC 110g/km šodien = 48 EUR

2.    Pēc WLTP 144g/km no 2021.gada = 90 EUR

3.    Starpība = +42 EUR (+88%)

6.    Auto Asociācija ir gatava akceptēt piedāvāto transportlīdzekļu nodokļu izmaiņu (no 2021) priekšlikumu, tikai tādā gadījumā, ja tiek nodrošināts sekojošais:

1.    Zememisiju Auto Segmenta ieviešana (aprakstīts pievienotā prezentācijā):      

o   Atbrīvojums TEN līdz 115g CO2(NEDEC) vai 140g (WLTP) līdz 5 gadu vecumam

o   Atbrīvojums pirmai reģistrācijas nodevai līdz 115g CO2(NEDEC) vai 140g (WLTP), arī a/m no 5-9 gadu vecumam    

2.    UVTN palielinājums ir pieļaujams, ja tiek ieviests atbrīvojums a/m līdz 115g CO2(NEDEC) vai 140g (WLTP), pretēji plānotie papildus līdzekļi nav attaisnojami, tos definējot par “indeksāciju”. Šis ir tiešais komersanta stimuls izvēlēties videi draudzīgu transporta līdzekli

3.    Smagajam komerctransportam un autobusiem zememisiju versijām jābūt atbrīvojumam 0 EUR TEN

4.    Pirmās reģistrācijas nodevas TEN atlaide a/m ar 115g/km CO2 (NEDEC) līdz 9 gadi vecām, ja tiek noteikti ierobežojumi un nodevas reģistrācijai, ir jābūt arī alternatīvai atbrīvojumiem videi draudzīgiem auto lietoto auto segmentā

5.    Auto Asociācijas piedāvātā priekšlikuma kopējā ietekme uz budžetu ir aprēķināta tikai 2,5milj EUR apmērā, pret 24,4 miljonu valdības plānotajiem ieņēmumiem no transporta nodokļu palielinājuma:

o   TEN ietekme = 1,2-1.5 milj EUR

o   UVTN ietekme = 1,05milj EUR

Auto Asociācija uzskata, ka nozarei palielināto nodokļu slogu ir jāvirza atpakaļ motivējot un stimulējot izvēlēties videi draudzīgāku, jaunāku transporta līdzekli, gan privātpersonām, gan komersantiem.

Tāpēc uzskatam, ka piedāvātajos transportlīdzekļu nodokļu grozījumos ir jāietver Zememisijas Auto Segmenta atbalsts – lūdzu skatīt pielikumu ar uzskates materiāliem un skaidrojumu.

Auto Asociācija veica arī atjaunotu Baltijas valstu auto transporta nodokļu analīzi, kur varam secināt, ka jaunie nodokļu palielinājumi palielinās nodokļu plaisu LV pret Baltijas valstīm. No 2021.gada Latvija ir spiesta atcelt ierobežojumu Latvijas pilsoņiem braukt ar ārvalstīs reģistrētam t/l, kas atcels iespēju piemērot esošos sodus un radīs precedentu izvēlēties pārvietoties ar Lietuvas un Igaunijas reģistrētiem auto. Palielinot nodokļu plaisu Baltijas valstīs un atceltā ārzemēs reģistrēto t/l nodeva atgriezīs uz LV ceļiem Lietuvā un Igaunijā reģistrēto a/m masu, tādejādi valstij zaudējot nodokļus. Nodokļiem starp Baltijas valstīm jābūt samērīgiem!

Latvijas t/l nodokļi jaunam auto salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu:

·         3,3 reizes lielāki kā Igaunijā (5x gados piemēram: VW Tiguan 2.0TDI LV: 924 EUR; EST: 266 EUR)

·         4,4 reizes lielāki kā Lietuvā (5x gados piemēram: VW Tiguan 2.0TDI LV: 924 EUR; LIT: 190 EUR)

Latvijas t/l nodokļi lietotam auto salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu:

·         3,4 reizes lielāki kā Igaunijā (5x gados piemēram: BMW 320D 2008.gads LV: 1438 EUR; EST: 266 EUR; par -1172 EUR mazāk)

·         4,9 reizes lielāki kā Lietuvā (5x gados piemēram: BMW 320D 2008.gads LV: 1438 EUR; EST: 294 EUR; par -1144 EUR mazāk)

Bez ieviestiem stimulējošiem un motivējošiem pasākumiem veicināt iegādāties videi draudzīgus transporta līdzekļus, jaunā nodokļu politika veicinās auto vadītāju un uzņēmēju darbības rast iespējas apiet augstos nodokļus.

Auto Asociācija pieprasa nekavējoties apturēt minēto transporta līdzekļu nodokļu paketes izmaiņas virzīšanu tālāk un veikt konkrētu piedāvāto nozares priekšlikuma ieviešanu.

Vēlāmies papildus piebilst, ka gan Igaunijā, gan Lietuvā ir ieviestas elektroauto atbalsta programmas ar 4 līdz 5 tūkstošu EUR valsts atbalsta programmu iegādes cenas subsidēšanā, uzsverot to par valstiski stratēģisku prioritāti veicināt klimata mērķu sasniegšanu!

Auto Asociācija sevī apvieno biedrus kuri darbojas auto tirdzniecības un apkopes nozarē. Kopā 20 biedri nodarbina vairāk kā 1500 darbiniekus un nodokļos gadā samaksā 80 miljonus eiro. AA biedru konsolidētais apgrozījums pēc 2018.gada datiem ir 552 000 000 EUR. Tas ir 1.7% no Latvijas IKP.

Auto Asociācijā ir apvienojušies 0.5% no visas nozares uzņēmumiem, nodarbina 7% darbinieku, veido 46% apgrozījuma un nomaksā 40% no visas nozares nodokļiem.  Auto tirdzniecības un remonta nozare kopā veido 1.4 miljardus EUR vai vairāk kā 5% no Latvijas IKP.

Lasi iAuto arī:

 
Visi komentāri
 
aizejošais 5.oktobris 2020 18:00
19 5 Atbildēt

1) video ar sūdīgu skaņu un 37 minūtes garš. Kurš to visu skatīsies?

2) publicējot kādu infografiku visi datu būtu daudz uzskatāmāki

3) kulbergs vicinās ar tām pašām lapiņām visu laiku, it kā citu modeļu nebūtu

4) kur pats likumprojekts ir redzams, resp, kur atsauce uz kaut kādu dokumentālu bāzi visam šitam te?

Ideja jau laba, vajag pētīt un publicēt, lai publika zina, ko ierēdņi plāno, bet izpildījums nu tāds pašvaks.

Maris 5.oktobris 2020 20:06
2 6 Atbildēt

Skatos TV šīs dienas tiešradi youtu.be/m5kHPu_FRm0 un ir tīri ok.

Pēc tam tiek plānots arī montētais materiāls

gunbox 6.oktobris 2020 9:54
1 1 Atbildēt

Kāda tam visam bāze? Amatpersonas nepieļaus nodokļu samazināšanu, tikai palielinās. Savādāk nebūs kur pasmelties nevajadzīgiem jauniem projektiem priekš savu interešu lobēšanas.

Maris 6.oktobris 2020 11:05
0 2 Atbildēt

Ja par to nerunās, tad tik cels un cels. Jādod pretspiediens!

Zemesgramata 6.oktobris 2020 11:40
2 0 Atbildēt

Kad pretspiediens mūsu valstī ir kaut ko mainījis?

gunbox 6.oktobris 2020 15:30
2 0 Atbildēt

Ja kādam ir izdevīgi celt, tad tu vari spiest cik gribi. Ja nepanāks šādi, atradīs citādi kā pacelt. Līdz ko viena amatpersona ir pielipusi uz mušpapīra, vaļā no tās netiks. Un ja pat tiks, tad pagaidīs pārīti gadus lai nomierinās un atkal sāks no jauna. Spilgts piemērs ieinteresēto nevienam nevajadzīgās koncertzāles projekta bīdīšana.

anonimikis 5.oktobris 2020 18:52
13 5 Atbildēt

Šitādus palagus piepirduši un viss ar ICE tikai. Kur salīdzinājumos ir elektro?

Tak skaidrs, ka novecojušas tehnoloģijas te nav vajadzīgas. Neesam kaut kāda Āfrikas miskastvalsts.

msh 5.oktobris 2020 19:40
6 5 Atbildēt

Tieši tā, novecojušas tehnoloģijas mums nav vajadzīgas, priekš kam to elektrisko arhaismu?

HE 5.oktobris 2020 19:27
9 0 Atbildēt

Vispirms nepieciešams izņemt/norakstīt no reģistriem tos automobīļus kuri sen vairs neeksistē (izjaukti) , un tad parunāsim par auto reālo vidējo vecumu LV.

Krotow 5.oktobris 2020 23:31
0 0 Atbildēt

Arī tad vidējais vecums neko daudz nemainīsies. Paskaties, kādi ir ejošie gadi SS.lv un autoplaču lapās.

gunbox 6.oktobris 2020 9:52
1 0 Atbildēt

Vispār jau no reģistra automātiski dzēšas pēc tik tur 3(?) gadiem neeksistējoši jeb sētā stāvoši jeb "braucu bez tehniskās" auto.

Zemesgramata 6.oktobris 2020 12:13
0 0 Atbildēt

Ja mašīnas fiziski nav, bet dokumentos tā figurē, tad parādu piedziņas firmas uzliek arestu. Fiziski neesošai mašīnai. Zinu vienu cilvēku kam tā ir. Gan jau nav vienīgais

gunbox 6.oktobris 2020 15:32
0 0 Atbildēt

Arestu sētā rūsējošam šrotam? Lai tak savāc! Parādu piedzinējiem noderētu tautas līmeņa braucamie, ārpus Giļiku parka.

Zemesgramata 6.oktobris 2020 18:08
0 0 Atbildēt

Ja šrots skaitās csdd bāzē un nav norakstīts attiecīgā kārtībā, tad jā.

msh 7.oktobris 2020 0:46
0 0 Atbildēt

Jā, dzēšas? Var redzēt ka tev šādu transportlīdzekļu nav, tāpēc arī stāsti muļķības. Mašīna pēc x gadiem automātiski NOŅEMAS NO UZSKAITES - agrāk laikam bija pieci gadi, tad samazināja uz trīs - kad tu tā saki, tad laikam ir taisnība, jo nu jau man ir divi tādi transportlīdzekļi; manam piemineklim, kvataram kas stāv jau 7 gadus, kā nesen e.csdd pamanīju, ir šajā stāvoklī februārī pievienojies arī zubris; man bija licies ka jāstāv 5 gadi, bet pirms 5 gadiem zubri es vēl valkāju apkārt, tātad tiešām 3. Abi divi joprojām ir reģistrā, vienīgi lai ar abiem ietu apskati, pie viena jāizbrauc caur numuru salīdzināšanu...

taaneko 7.oktobris 2020 20:48
0 0 Atbildēt

man ir 4 tādi, jaunākais 15 gadus vecs.

anonimikis 5.oktobris 2020 20:21
3 0 Atbildēt

Un visā šitajā ciparu gūzmā nekur nav paskaidrots, no kurienes ir izvilkta zememisiju robeža. Direktīva 2019/631 nosaka par mērķi no 2021.gada nospraust 95 g/km CO2 robežvērtību. To arī būtu pareizi ņemt par atsauces punktu (pēc WLTP).

Latvietis 6.oktobris 2020 6:39
2 7 Atbildēt

Pilnīgi vienalga, cik liels tas nodoklis. Tie kas var atļauties, tie arī pirks un reģistrēs! Vismaz dīzeļmēsli uz ielām būs mazāk...

Maija 6.oktobris 2020 8:12
4 1 Atbildēt

Video švaka skaņa un kamera pārāk tālu. Līdz pusei noskatījos, bet grūti -jāiespringst lai uztvertu saturu.

Maris 6.oktobris 2020 11:07
2 0 Atbildēt

Jā, kameru vajadzēja tuvāk, nākošajā reizē būs!

Herbis 6.oktobris 2020 9:45
0 0 Atbildēt

Mūsu 100 gudrās galvas laikam nezin, ka no 2021 gada kaut kas mainās. Vai domā, ka LV likumi stāv augstāk par ES likumiem. Un pēc tam atkal vaimanās, ka nepietiek naudas, jo glupie latvieši reģistrēs savus braucamrīkus Lietuvā vai Igaunijā.

aizejošais 6.oktobris 2020 10:23
0 0 Atbildēt

www.facebook.com/TVzebra/videos/328162145074402/

pirms 6 dienām Kulbergs drusku mazāk skeptisks bija

Henry 6.oktobris 2020 19:43
1 2 Atbildēt

Es nēesmu redzējis 5 gadīgu elektro ar 80 000km. Viņas tik daudz nemaz nevar nobraukt. Nobirst daudz ātrāk pat ne pusi ))

Palaidniex 7.oktobris 2020 8:51
1 0 Atbildēt

Parēķinam

80000 / 5 gadi = 16 000 nobraukums (tas, manuprāt ir vidējais LV nobraukums vieglajiem auto)

16000 / 250 darba dienas = 64 km, ja brauc tikai darba dienās uz 34 km attālu darba vietu.

Pilnīgi normāls, iespējams un praktiski realizējams nobraukums tādam Langstiņu, Ķekavas, Mārupes utt iedzīvotājam, pat bez nepieciešamības uzlādēties ārpus mājas...

Shema 7.oktobris 2020 7:37
0 1 Atbildēt

Apbrinojama shema tulit pec gada dzivosim tira vide vot tuk saize butu labi ka krievija asv eiropa australija nedektu mezi aizbertu vulkana krateri un ari vel aplikt saslika cepejus ar nodokli pipmanus parejos elementus kas lieto uguni iegust naftu tirgo degvielu un razo ierocus un aplikt sauli tad nauda vares vartities un buss visi laimigi

Yoyo 7.oktobris 2020 8:16
2 0 Atbildēt

Pateikšu vienu ciparu: Asv kas vadošā ekanomika ar daudz reiz augstāku pirktspēju un atbalstu elektro auto, vidējais vieglo auto vecums 2020 gadā ir 12.4 gadi!! Kopā visam autoparkam 11.9!!!!

wons 7.oktobris 2020 8:24
1 0 Atbildēt

Kādēļ nevar iet piemēram Vācijas ceļu, kur pilsētās nedrīkst iebraukt bez attiecīgās izmešu klases uzlīmes stiklā?

Tedis 7.oktobris 2020 8:49
1 0 Atbildēt

Nākamreiz, pirms spied apstiprināt, palūdz, lai mamma pārlasa un kļūdas izlabo.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti