Aptauja: Katrs sestais iedzīvotājs apsver savā īpašumā uzstādīt saules paneļus elektrības pašražošanai 13

 

Foto: Publicitātes attēls

ST | 8.decembris 2021 8:25

17% Latvijas iedzīvotāju tuvāko gadu laikā apsver savā mājsaimniecībā uzstādīt saules paneļus (mikroģeneratorus ), lai ražotu elektroenerģiju pašpatēriņam, tostarp 4% plāno to darīt jau tuvāko 1 – 2 gadu laikā, liecina AS "Sadales tīkls" sadarbībā ar pētījumu centru "Kantar" veiktas aptaujas dati.

Savukārt 2% aptaujāto norādījuši, ka saules paneļus savā īpašumā jau ir uzstādījuši.

Visbiežāk saules paneļu uzstādīšanu elektroenerģijas pašražošanai apsver lauku apvidos un Pierīgā dzīvojoši pašnodarbinātie iedzīvotāji. Jautāti par motivāciju šādu soli spert, vairums (61%) atzina, ka uz to rosina iespēja ietaupīt ilgtermiņā, bet katrs otrais (50%) minēja, ka šādi vēlas sevi pasargāt no neplānotiem elektroenerģijas cenas lēcieniem brīvajā tirgū. 37% respondentu saules mikroģeneratoru uzstādīt motivē rūpes par vidi, bet 17% atzina, ka šo iespēju apdomā, lai "ietu līdzi laikam".

"Aptaujas dati iezīmē sabiedrības noskaņojumu attiecībā uz jauno energoapgādes iespēju izmantošanu. Arvien straujāka Zaļā kursa virzība visā pasaulē ir radījusi gan jaunas iespējas, gan arī izaicinājumus. Līdz ar  energoresursu cenu straujo pieaugumu likumsakarīgi, ka spēcīgs motivators sākt elektrības ražošanu pašpatēriņam ir arī vēlme ietaupīt. Mūsu uzdevums ir sagatavot elektrotīklu divvirzienu enerģijas plūsmai un plānot nākotnes jaudas, lai spētu klientiem nodrošināt pakalpojumus atbilstoši jaunajiem elektrības patēriņa un ražošanas paradumiem," skaidro "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Iedzīvotājiem visā pasaulē ir jārēķinās, ka pāreja no fosilajiem uz atjaunīgajiem energoresursiem ir neizbēgama. "Kā ir norādījusi Eiropas Savienības enerģētikas komisāre Kadri Simsone, sagaidāms, ka elektrība enerģijas gala patēriņā jau līdz 2030. gadam pieaugs no 23% līdz 30%," turpina S. Jansons.

To, ka pieaug iedzīvotāju interese par elektrības ražošanu pašpatēriņam, rāda arī "Sadales tīkla" apkopotā informācija par strauji augošo elektrotīklam pieslēgtu mikroģeneratoru apjomu. Uzņēmums prognozē, ka līdz 2030. gadam gan uzstādīto mikroģeneratoru skaits, gan jauda varētu desmitkāršoties – no aptuveni 1700 iekārtām ar kopējo jaudu 12 megavati  2021. gadā līdz 17 000 iekārtām un 100 megavatiem 2030. gadā.

Par aptauju: Tā veikta sadarbībā ar pētījumu centru "Kantar" šī gada oktobrī, tiešsaistē aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 – 75 gadiem.

 

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 8.decembris 2021 9:05
0 10 Atbildēt

Jā, jā - nu tūliņ būs peļņa!!!!!!!

No tevis tas latvenergo nepirks par biržas cenām, bet pārdos biržā tavu elektrību..... un pēc tam par biržas cenām pārdos tev atpakaļ!!!

Ja grib kaut kādu ietaupījumu un atmaksāšanos, tad tie saules paneļi ir jāpieslēdz pa taisno pie tena! Vai nu karstā ūdens sildīšanai vai apkurei.

Nekādi pārveidotāji, nekādi starpslēgumi, nekādi akumulatori!! Tikai tad Latvijas apstākļos var cerēt uz kaut kādu atmasāšanos.

BET jātaisa ātri, kamēr tos saules paneļus var nopirkt pa vecajām cenām un ZIEMĀ! Jaunie jau būt taisīti ar dārgo elektrību un bez šaubām būs krietni dārgāki, līdz ar to būs jauns neatmaksāšanās vilnis!

Opis 8.decembris 2021 9:09
3 0 Atbildēt

Ja izvēlas neto norēķinu, tad biržas cenai nav nozīmes - cik atdevi tīklā, tik saņem atpakaļ.

?? 8.decembris 2021 12:16
3 0 Atbildēt

Vai katram 6-tajam maz ir īpašums, kur uztādīt to paneli?

Pļurkt 8.decembris 2021 12:35
0 0 Atbildēt

Pat ja katram 1/6 būtu vēl ir jāatrod slīps jumts pret dienvidiem, pie kam neaizēnots nedz ar kokiem, nedz piestāvenēm!!

GTD2 8.decembris 2021 12:45
0 6 Atbildēt

Privātmājai saules paneļi nemūžam neatmaksāsies, vienkārši māna cilvēkus lai notirgotu tos paneļus, labi ja ar tiem paneļu elektribu ūdeni varēsi uzsildīt, aptauja neobjektīvs fufelis

jjj 8.decembris 2021 18:08
1 0 Atbildēt

Pie elektrības cenas, kura bija pirms gada, atmaksātos saules sistēma kādos 30 gados. Bet pie šodienas elektrības cenas - daudz ātrāk. Bet daudzi, kuri spriedelē par šo atmaksāšanās periodu, neiedomājās to, ka saules paneļu īpašniekiem mainās elektrības tērēšanas ieradumi. Daudzas lietas, ko nevar atļauties darīt tas, kam nav šo paneļu, ir pieejamas bez maksas tiem, kuriem šie paneļi ir.

imzz 8.decembris 2021 16:01
0 0 Atbildēt

Lai sildītu ūdeni, nemaz nevajag paneļus. Var izmantot saules siltuma starojumu ar dažādām lecekts principa ierīcēm.

jjj 8.decembris 2021 17:55
1 0 Atbildēt

Tas, kurš rakstīja šo rakstu, pats īsti nesaprot, par ko raksta. " ... apsver savā mājsaimniecībā uzstādīt saules paneļus (mikroģeneratorus )". Ir ielikta vienādības zīme starp vārdu "saules panelis" un "mikroģenerators". Bet tās ir divas dažādas lietas! Saules paneļi , jau paši par sevi, bez jebkāda mikroģeneratora un Sadales tīkla ir spējīgi nosegt pilnībā mājas pašpatēriņu no marta līdz septembrim !

Un piebilde komentētājiem - pa tiešo ar saules paneļu saražoto elektrību ūdeni (ar tenu) sildīt ir ļoti neracionāli. Tas ir jādara ar SAULES KOLEKTORIEM (kuros cirkulē glikols), jo lai dabūtu to pašu eerģijas daudzumu, saules paneļiem (kuri ražo elektrību) laukumam ir jābūt kādas 5 reizes lielākam par saules kolektoriem. Ja ar saules paneļiem gribam sildīties, tad ar viņu saražoto elektrību var darbināt siltumsūkni.

Runājot par NETO norēķinu - nevajag šo saules sistēmu būvēt tādu, kā reklamē visi uzstādītāji. Pēc viņu principa - dienā ražo, naktī pērk atpakaļ no ST. Stulbi! Var darīt savādāk - dienā lietot saražoto pašpatēriņam un lādēt akumulatorus priekš nakts. Un tikai tad, kad akumulatori pilni, pūst iekšā Sadales tīklā un veidot uzkrājumu ziemai. Šādā sistēmā izdodas no marta līdz septembrim no ST neņemt pilnīgi neko, jo par nakts patēriņu no akumulatoriem nekam, nekas nav jāmaksā. Bet ziemā ņemt no ST savu vasarā saražoto par puscenu.

JJJ 8.decembris 2021 18:02
0 0 Atbildēt

Saules paneļi ražo arī tad, kad viņi ir pagriezti uz austrumiem vai rietumiem. Pie tam šie virzieni ir ļoti ieteicami, jo lielākais mājsaimniecības patēriņš parasti ir tieši rītos un vakaros. Un šie austrumu vai rietumu virzieni ir ļoti ieteicami gadījumos, ja pašpatēriņam naktī izmanto akumulatorus. Ir nepieciešams, lai jau pirmo austrumu sauli ķer kāds panelis, kad akumulators no rīta ir pustukšs, bet kāds jau slēdz iekšā kafijas automātu. Un līdzīgi vakaros - ir nepieciešami paneļi, kuri pavada sauli līdz pat pēdējam brīdim, kad tā noriet.

JJJ 8.decembris 2021 18:16
6 0 Atbildēt

Tādi komentētāji, kuri raksta "Saules paneļi ne mūžam neatmaksāsies", "Tas ir fufelis", u.t.t. - Jūs kaut kā esat aizķērušies vakardienā. Šobrīd daudz aktuālāki jautājumi ir pavisam citi: "Kādu invertoru likt, kādus saules paneļus pirkt, parādi, kā Tu to izdarīji, ar cik kilovatiem man pietiktu, ..... ???", u.t.t.

GTD2 9.decembris 2021 9:34
0 8 Atbildēt

noklājot ar paneļiem tikai privātmājas jumtu nekas tur neatmaksāsies, ja vari atļauties noklāt vismaz pāris tūkstošus kvadrāmetrus tad var sākt domāt vismaz lai nebūtu mīnussos, tas vēl joprojām ir tādā hobiju līmenī, protams jo vairāk paneļu jo tas pasākums paliek perspektīvāks

jjj 9.decembris 2021 19:16
1 0 Atbildēt

"Pāris tūkstošu kvadrātmetrus noklāt"? Priekš kam? Nav jēgas ražot vairāk, nekā ir nepieciešams. Ja saražotā enerģija ir lielāka, tie ir neracionāli, nevajadzīgi izdevumi. Bet augšējos griestus var viegli izrēķināt. Maksimālais limits, ko var pūst iekšā Sadales tīklā 3 fāzu mikroģeneratora pieslēguma gadījumā, ir 11,1 kw. Laiku, kādu var dzīt iekšā Sadales tīklā (ja ir mērķis daudz ...), var nedaudz palielināt, izmantojot akumulatorus. Tātad, dzīt iekšā Sadales tīklā arī brīdi pēc tam, kad saule norietējusi. No šejienes var izrēķināt nepieciešamo saules paneļu jaudu. Tālāk, nākošais - pie šīs aprēķinātās paneļu jaudas summējam klāt paneļus tekošā pašpatēriņa nodrošināšanai un akumulatoru uzlādei priekš nakts. Arī šo paneļu jaudu var sarēķināt. Tātad, saprātīgais maksimums ir nevis pāris tūkstoši, bet pāris simti kvadrātmetru.

Kam ir 27.decembris 2021 6:45
0 0 Atbildēt

Toč te neviens nav dzirdējis par Netto norēķinu sistēmu, kas spēkā no š.g. 1.aprīļa.

Kā izpaužas: tērē uzreiz pats par velti, kas paliek pāri-uzkrāj tīklā, pēc tam ziemā tērējot, maksā tikai par sadali/pārvadi. Aprēķiniem: 1kw stacija gadā saražo ap 1000kwh enerģijas un ar uzstādīšanu maksā ap 1000€ .

Ja patēriņš gadā piemēram 8000kwh, tad vajag 8kw paneļu staciju, kas izmasās ap 8t€.

Atmaksājas 4-7 gadi (ar vecajām cenām), bet ja ir elektroauto, tad 3-5 gados atmaksājas.

Ņem, dari ekonomē.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti