Atklāti auto ar vissagrozītāko nobraukumu: dominē premium klases vācu auto 14

 

Foto: Publicitātes attēls

Emilija Bertasiute | 14.decembris 2021 13:53

Krāpšanās ar nobraukumu ir viena no izplatītākajām lietoto automašīnu tirgū. Tā nelikumīgi palielina lietotā transportlīdzekļa cenu un bojā autoīpašnieku pieredzi.

Kā nesen tika atklāts carVertical pētījumā, tieši premium klases vācu automašīnu pircēji ir pakļauti lielākajam riskam iegādāties automobili ar sagrozītiem odometra rādījumiem.

TOP 10 auto modeļi ar vissagrozītāko nobraukumu: BMW M5 ir saraksta augšgalā

Lai noteiktu vissagrozītāko automobiļu sarakstu, IT datu uzņēmums carVertical izanalizēja vairāk nekā 700 000 lietoto automobiļu vēstures atskaites, kas izveidotas laikā no 2020. gada novembra līdz 2021. gada novembrim. Tika analizēti astoņpadsmit dažādi tirgi, tostarp Polija, Rumānija, Ungārija, Francija, Slovēnija, Slovākija, Čehija, Lietuva, Latvija, Igaunija, Ukraina, Bulgārija, Serbija, Vācija, Horvātija, Krievija, Amerikas Savienotās Valstis un Itālija.

Kā liecina nobraukuma dati, BMW M5 ir automobilis, kam visbiežāk tiek sagrozīts nobraukums, un nedaudz vairāk kā trešdaļai pārbaudīto modeļu, iespējams, tas ir sagrozīts. Tomēr šie statistikas dati vēl neatklāj odometra attīšanas problēmu BMW automašīnām pilnībā - kā nesen norādīja carVertical automobiļu eksperts Matass Buzeļa kungs (Matas Buzelis), BMW automobiļi dominē šajā sarakstā:

“Pusi no TOP10 saraksta aizņem tieši šī ražotāja automašīnas. Tas ir saistīts ar pieprasījumu pēc lietotiem BMW transportlīdzekļiem dažādos tirgos. Dati arī atklāj, ka dārgās automašīnas, visticamāk, ir ar sagrozītiem nobraukumiem, un tas jāņem vērā, meklējot lietotu transportlīdzekli. Tieši šajos gadījumos parocīga ir automašīnas nobraukuma pārbaude.”

Otro un trešo vietu sarakstā ieņem BMW 7. sērija un Subaru Outback ar attiecīgi 33,4 un 31,8 procentiem iespējami sagrozīta nobraukuma automašīnu. Audi A8 bija piektais visbiežāk sagrozītais automobilis, savukārt tā sportiskākais radinieks A7 ieņēma desmito vietu šajā pētījumā ar nedaudz vairāk par vienu ceturtdaļu (25,8 procentiem) automobiļu ar sagrozītu nobraukuma vēsturi.

Matass Buzelis skaidro, ka augstāka segmenta transportlīdzekļu atrašanās starp tiem, kam nobraukums tiek grozīts visbiežāk, iemesls ir lielāks peļņas pieaugums. Odometra attīšana ir samērā lēts un vienkāršs process, kas piešķir papildus ienākumus negodīgiem automašīnu tirgotājiem.

Šajā pētījumā atrodams paplašinātais 20 automašīnu saraksts, kam visbiežāk sagrozīts nobraukums.

Automobiļu modeļi pēc ražošanas gada ar vissagrozītāko nobraukumu: visbiežāk sagroza vecāku automobiļu nobraukumu

Kā rāda pētījums, iegādājoties lietotu auto, būtiski ir pārbaudīt automašīnas nobraukumu, īpaši vecākiem transportlīdzekļiem. Patreiz populārākie modeļi sagrozīšanai tika ražoti laikā no 2006. līdz 2016. gadam. Tomēr auto eksperts Matass Buzelis uzsver, ka pastāv saistība starp krāpšanas iespējamību un auto klasi:

“Lai arī visbiežāk sagrozīta nobraukuma automobiļu saraksts sastāv galvenokārt no augstākās klases automobiļiem, taču ir arī daži ekonomiskās klases modeļi, tiesa gan šo modeļu īpatsvars starp automobiļiem ar sagrozītu nobraukumu ir mazāks. Subaru, Ford un Volkswagen automobiļi pieder pie tādas pašas vecuma grupas kā augstākās klases auto. Tā šķiet, ka 5 līdz 15 gadus vecas automašīnas, visticamāk, ir ar sagrozītu nobraukumu.

Ford Mustang ir jaunākais modelis šajā sarakstā. Topošajiem muskuļotā Mustang sestās paaudzes īpašniekiem vajadzētu pievērst īpašu uzmanību, tiešsaistē pārbaudot vēsturiskos nobraukuma datus. 2006. gada BMW M5, 2007. gada BMW 5. sērijas un BMW X5 īpašniekiem arī būtu jāizpēta, vai viņu automašīnai ir patiess nobraukums.

Matass Buzelis skaidro, ka jaunākajiem modeļiem var būt mazliet grūtāk mainīt odometra rādījumus. Jaunākiem automobiļiem ir arī mazāka iespēja tikt pie sagrozīta nobraukuma, jo to nobraukums pats par sevi nav sevišķi liels:

“Nav jēgas attīt odometru automašīnai ar nobrauktiem, teiksim, 50 000 vai 80 000 kilometriem, bet pircējiem tik un tā ir vērts pārbaudīt, vai šie odometra rādījumi ir patiesi vai nē.”

Automobiļu modeļi pēc degvielas veida ar vissagrozītāko nobraukumu: ar dīzeļdegvielu darbināmas automašīnas mēdz sagrozīt biežāk.

Lielākā daļa automobiļu modeļi ar sagrozītu nobraukumu ir aprīkoti ar dīzeļdzinējiem. Kā eksperts autobūves jomā, Buzeļa kungs uzsver, ka tas tā bijis vienmēr:

“Dīzeļdzinēja automobiļi ir paredzēti, lai veiktu lielākus attālumu, un tas nozīmē, ka šādas mašīnas ir vairāk pakļautas krāpšanai ar nobraukumu. Tomēr nākotnē situācija var mainīties, jo dīzeļauto pārdošanas apjomi samazinās.”

“Ja mēs paskatāmies uz skaitļiem, mēs skaidri redzam, ka parasti līdz pat 80 vai 90 procentiem modeļu ar sagrozītu nobraukumu ir aprīkoti ar dīzeļddzinējiem. Piemēram, “Volkswagen Phaeton” - no 10 sagrozītajiem modeļiem deviņi bija aprīkoti ar dīzeļdzinējiem un tikai viens darbojās ar benzīna motoru.

Sagrozīto benzīna un dīzeļdzinēju BMW 6.sērijas automobiļu grupas ir gandrīz identiskas, taču tas ir tāpēc, ka šim auto benzīna versijas ir daudz populārākas. Dažos gadījumos dažiem modeļiem nemaz nav dīzeļdzinēju. Tā benzīna dzinējs kā vienīgais variants ir BMW M5 un Ford Mustang automašīnām.

Secinājums: krāpšanās ar nobraukumu būtiski palielina lietoto auto vērtību un grauj jaunā īpašnieka pieredzi

Kompānija analizēja automašīnu vērtību ar sagrozītajiem nobraukumiem un konstatēja, ka 16,1 procentam no pēdējo 12 mēnešu laikā pārbaudītajiem transportlīdzekļiem ir veikts nobraukuma grozījums. Tā kā krāpšana ar nobraukumu ir diezgan izplatīta lietotu automašīnu tirgū, ir svarīgi izmantot tiešsaistes automašīnu vēstures pārbaudes, lai izvairītos no tā, ka kļūstat par tās upuri.

Ja ekonomiskās klases automašīnu pircēji ir pakļauti nedaudz zemākam briesmīgas jaunā īpašnieka pieredzes riskam, tad tie, kas iegādājas augstākās klases dīzeļus vecumā no 5 līdz 15 gadiem, ir visvairāk pakļauti šadam riskam, jo tieši šā tipa transportlīdzeklis visbiežāk ir ar sagrozītu nobraukumu. Arī jaudīgajiem modeļiem notiek liela krāpšanās ar nobraukumiem, un, tādu iegūstot, un tiešsaistē nepārbaudot automašīnas vēsturi, var piedzīvot īstus finanšu murgus.

 

 
14 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Jo 14.decembris 2021 19:15
10 11 Atbildēt

Tin tiem, kuri to nobraukumu spēj turēt! Budžeta auto parasti ir jau uz izjukšanas robežas pat netinot. Vai ta ne?

R(8) 14.decembris 2021 20:09
10 1 Atbildēt

Ja ari divritenim butu obligatais odometrs , tad ari tiem seit butu nosviesti km , vienkarsi tada ir postkomunistiskas telpas mentalitate " galvenais tevi apcakaret " , jo tada bija ikdiena padomju gados un no sis nelaimes mes vienkarsi nevaram tikt vala un noperkot lietotu auto , jaunajam ipasniekam ir jarekinas , ka tiesi vinam naksies to remontet , tak vienreiz cilvekiem ir jasaprot , ka labs lietots luksusa klases auto pa letu naudu nemedz but , tad , kad to sapratisim tad ari parstasim but par eiropas lietoto auto izgastuvi

Freijers 14.decembris 2021 15:29
6 2 Atbildēt

reāli lielāko daļu no tā topa tāpat LV vidējais nepēr/nepirks...labāk būtu pētījuši cik notin VAGa golfiem, pasātiem, a4/6, bmw 3.klasei, būs daudz interesantāk

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti