Kam jābūt auto bagāžniekā? 16

 

Foto: Publicitātes attēls

220.lv | 22.augusts 2022 16:30

Daudziem no mums ikdiena nav iedomājama bez automašīnas, jo auto palīdz ietaupīt mūsu dārgo laiku un nodrošina neierobežotas pārvietošanās iespējas. No rīta iekāpjot automašīnā, mēs sagaidām, ka dienas notikumi ritēs pēc mūsu iedomātā plāna un nekas negaidīts neizjauks to secību.

Taču dažkārt notikumi apmet kūleni un attopamies negaidītā situācijā, kas jārisina. Ja šī situācija atgadās uz ceļa, tad lieti noder aprīkojums “katram gadījumam” no auto bagāžnieka, kas palīdz šo situāciju atrisināt. Tā kā neviens nav pasargāts no negadījumiem, tad ikvienam autobraucējam ar likumu noteikts, kam obligāti jāatrodas automašīnas bagāžniekā. 

Lūk, priekšmetu sarakstu, kuriem tur jābūt saskaņā ar likumu un kurus ieteicams ņemt līdzi, vadoties pēc personīgās pieredzes.

Kam obligāti ir jābūt auto bagāžniekā?

  • Pirmās palīdzības aptieciņai, kas atbilst LR SAM 2020. gada 10. decembra rīkojuma Nr. V-2876 prasībām, ar diviem turniketiem asiņošanas apstādināšanai;
  • BC tipa oglekļa dioksīda ugunsdzēšamajam aparātam; pirms lietošanas svarīgi pārliecināties, vai tā derīguma termiņš nav beidzies.
  • Avārijas trīsstūra zīmei;
  • Gaismu atstarojošai glābšanas vestei.

Autovadītāju ērtībai iespējams iegādāties automašīnas drošības komplektu, kurā vienuviet iekļauts viss ar likumu noteiktais drošības aprīkojums. Komplekta somiņas apakšā ir sloksne, kas pielīp pie bagāžnieka vai salona grīdas un novērš komplekta slīdēšanu.

Papildu drošības aprīkojums

  • Virve un āķis

Vilkšanas virve un āķis, kas noderēs, ja automašīnu nevar iedarbināt.

  • Domkrats

Kvalitatīvs domkrats ir izturīgs un uzticams lietošanā, tā izgatavošanā izmantots augstas kvalitātes tērauds.

  • Rezerves ritenis vai rezerves riepa

Vairums automašīnu standarta komplektācijā jau iekļauts rezerves ritenis. Gadījumos, kad tā nav, ieteicams to iegādāties vai nopirkt rezerves riepu. Pilna izmēra pagaidu rezerves riepa atbilst konkrētās automašīnas riepu izmēram, taču šo riepu drīkst izmantot tikai kā rezerves riepu – tā ir viegla, ar mazu protektora dziļumu. Tā kā šī riepa ir pilna izmēra, tā neietekmēs ABS un pilnpiedziņas darbību. Lai  izmantotu rezerves riepu, vispirms būtu jāiemācās nomainīt tukšu riepu.

  • Gaisa sūknis

Gaisa kompresors ir gandrīz katrā degvielas uzpildes stacijā, taču, ja esat ārpus apdzīvotām vietām - laukos vai uz šosejas, saplīsusi riepa var radīt nopietnus sarežģījumus. Tāpēc labāk, lai tas vienmēr ir pa rokai. Galu galā  gaisa sūknis var būt noderīgs, lai uzpumpētu ne tikai riepu, bet arī gumijas laivu, piepūšamo matraci vai bumbu.

Jaunākie gaisa sūkņu modeļi ir ļoti efektīvi - elektriskais digitālais sūknis Osram TYREinflate riepu piepūš 3,5 minūtēs, process tiek pārtraukts, kad riepa ir piepumpēta līdz vajadzīgajam spiedienam. Sūknim ir apgaismots digitālais displejs un LED spuldze.

  • Degvielas kanna un piltuve

Pirms došanās ceļā parasti pārliecināmies, vai degvielas tvertnē ir pietiekami daudz degvielas. Taču ceļā var gadīties visādi, dažreiz degvielu var pat nozagt, tāpēc ir drošāk, ja automašīnā ir degvielas kanna un piltuve, kas atvieglo degvielas uzpildīšanu.

  • Aizdedzes vadi

Drošības komplekts gada aukstajiem mēnešiem, ja gadījumā  jāmeklē izpalīdzīgs autovadītājs, kas “piešķiļs”.

Eļļas nomaiņa notiek regulāri auto apkopju laikā, taču reizēm, pašā nepiemērotā brīdī uz automašīnas displeja parādās brīdinājums par kritiski zemu eļļas līmeni. Labi, ka tādā situācijā mašīnas bagāžniekā ir pareizās eļļas tilpums.

  • Logu šķidrums

Tālākā braucienā grūti paredzēt ceļu segumu un laika apstākļus. Dažkārt logu šķidrums beidzas ātrāk nekā paredzēts.

  • Automašīnas putekļu sūcējs

Automašīnas bezvadu putekļsūcējs Baseus A3 aizņem maz vietas, tas rada līdz pat 15 000 Pa sūkšanas jaudu, un jaudīgais akumulators nodrošina līdz 45 minūtēm darbības laiku. Korpusā integrēts lukturis, kas izgaismo un ļauj ērti iztīrīt visus auto salona stūrīšus.

Ja Jums ir auto, kas vēl nav aprīkots ar visu nepieciešamo, tad noteikti ieskatieties 220.lv, kur atradīsiet plašu auto piederumu klāstu.

 

 
16 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
hey 22.augusts 2022 18:16
4 1 Atbildēt

Stingri ieteiktu likt atstarojošo glābšanas vesti salonā (zem sēdekļa vai cimdu nodalījumā), lai var uzreiz uzvilkt.

darklight 22.augusts 2022 18:31
3 0 Atbildēt

Aptieciņa - kaut kāda aizvēsturiska, tīri priekš TA inspektora. Bet vispār visas marles un paredzētais stafs tur ir.

Ugunsdzēšamais - pavecs, bet ir.

Trīsstūris - ir.

Veste - ir.

Āķis ir, virve nav.

Domkrats - ir. Rezerves riepa - ir (cīsiņš). Attiecīgi ir arī rakstā nepieminētā riteņu atslēga. Šīs lietas kādreiz ir reāli noderējušas uz ceļa.

Kompresors - nav. Laiku pa laikam iečekoju spiedienu rezerves riepā.

Degvielas kanna un piltuve - kannu līdzi nevadāju, nespēju iedomāties pielietojumu, trekteris gan ir - kaut vai logu šķidruma ieliešanai.

Aizdedzes vadi - kādreiz vadāju līdzi kaut kādus lētučus, reiz, kad kablukam savajadzējās, izrādījās, ka tie nekam neder, izmetu nafig, tagad vairs nav.

Motoreļļa - nevadāju. No seniem laikiem izstrādājies paradums regulāri čekot līmeni un pieliet, ja ir vajadzība.

Logu šķidrums - vienmēr kāda puskanniņa bagāžniekā, lai nav nepatīkams pārsteigums. Vissvarīgāk tas ir ziemā, slapjdraņķī.

Putekļu sūcējs - kāda x-a pēc būtu jāvadā līdz putekļu sūcējs?!

WALA 22.augusts 2022 21:32
3 0 Atbildēt

Ja negrasies auto gāzt uz jumta, kādam velnam motoreļļa jāvadā līdz ??? Tāds auto nahren atgāzes neizies, ja kanniņa līdz vajadzīga ...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti